Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

A FAQ (Frequently Asked Quesions) Gyakran Ismételt kérdéseket jelent. Itt megtalálsz minden, Csillagkapuval kapcsolatos, gyakran felvetett kérdést, és persze a válaszokat is.

Általános


1. Mi az a Csillagkapu ?

A Csillagkapu egy sci-fi filmsorozat, mely a légierő egy titkos csapatának kalandjait meséli el. Egy nem földi eredetű szerkezeten, csillagkapun utaznak más bolygókra.
A Stargate-SG1 a Stargate című amerikai film alapján született meg, amit Dean Devlin és Roland Emmerich rendezett. Neveikhez fűződik az Independence Day és a Godzilla. A sorozat Jonathan Glassner és Brad Wright nevéhez kötődik, ők készítették a Végtelen határok című sorozatot is. Közreműködik producerként a sorozat egyik főszereplője, Richard Dean Anderson is.

A Stargate-SG1 premierje a Showtime amerikai kábeltelevízión fut, de máshol is vetítik (nem csak a felsorolt helyeken).


Kanada (WIC NETWORK),
Anglia (CHANNEL4, SKY ONE),
Ausztrália (CHANNEL7),
Franciaország,
Németország (RTL2), és
Magyarország (TV3, RTL KLUB, TV2)
Észtország
Svédország
Ausztria
Olaszország
Hollandia
Norvégia
Románia

2. Meg tudom nézni a Csillagkaput videón / DVD-n is ?

Igen, szinte a teljes sorozat megvásárolható DVD-n illetve videokazettán, például az Amazon.com-on is.

3. Ki áll a TV-sorozat ötlete mögött ?

A filmet az előbb említett Roland Emmerich készítette, és a film alapötletén az MGM Stúdió kezdte el 1996-ban forgatni.

A sorozathoz az MGM Jonathan Glassner-től és Brad Wright-től vásárolt epizód-ötleteket.

4. Lesz még egy Csillagkapu mozifilm ?

Nagyon úgy tűnt, hogy a 6. évad után lesz Stargate 2, de helyette 7-8. évad, illetve Stargate: Atlantis melléksorozat (spin-off) lett. A két sorozat költségvetése teljesen önálló.

5. Lehetséges meglátogatni az epizódok forgatási helyét, Vancouver-t ?

Nem. A forgatások helyszínei nem publikusak a nézők látogatásaira.

6. Hogyan tudok kapcsolatba lépni a stúdióval ?

Levelet írhatsz erre a címre :
Stargate SG-1
c/o MGM
2501 Colorado Avenue
Santa Monica, CA 90404


A sorozatról


1. Mi az a csillagkapu ?

A csillagkapu egy kör alakú 'portál', ami féreglyukat generál egy másik bolygón lévő csillagkapuval. Ezen az egyirányú féreglyukon keresztül lehet eljuttatni egy tárgyat vagy élőlényt a másik bolygóra.A másik kaput a csillagkapun lévő 39 jel segítségével lehet 'tárcsázni'. A csillagkapu 6 szimbólumot használ a 38 közül, és 7.-nek használja a 39. jelet, mint kiindulási pont.

 • Kapu aktiválás :

  A csillagkapu egy, a Földön ismeretlen fémből, a Naquada-ból áll. Naquada-t az Abydos-on találtak. Ez az anyag nyújtja az energiát a csillagkapu számára, ezzel képes féregjáratot létrehozni. Ez az anyag nem reagál semmire és semmivel; sem a tűzzel, sem a nyomással, sem a radiációval, még bombázásra sem.

  A tárcsázó egy 39 jelet tartalmazó készülék, amivel 'üzembe' lehet hozni a kaput. Ugyanaz a 39 szimbólum található meg rajta, ami a csillagkapun. A beütött szimbólumok 3x2 koordináta + a kiindulási pont jele.

 • Az Írisz :

  Tanulva az Abydoson történtekből, a légierő egy vegytiszta titánból készült pajzsot helyezett a csillagkapu elé, mely megakadályozza, hogy a másik kapun átlépő élőlény vagy tárgy (ami molekuláira bomlik szét) visszaalakuljon a Földi kapunál. Ami az ötvözetnek ütközik, az megszűnik létezni.

  A CSK-csapatok rendelkeznek egy speciális távirányítóval, ami egy kódot küld (minden csapatnak ill. a Tok'ra-nak más a kódja) a földi irányításhoz, akik ezután kinyitják a kaput. (GDO)

 • Automatikus önmegsemmisítés :

  A védekezés második legfontosabb vonala. Ha egy kapun át érkező ismeretlen utazó bejut a bázisra, a számítógéprendszer egy önmegsemmisítési programot hajt végre. Két tiszt által megszakítható, ellenkező esetben nukleáris bomba robban a hegy belsejében, ami megsemmisíti a 30 emelet mélyen fekvő bázist és a csillagkaput.

 • Utazás : A féregjárat egyirányú. Nem lehet átmenni rajta, nyitva tartani, majd visszatérni. Ahhoz, hogy visszatérhessünk, tudnunk kell a kiindulási koordinátákat (esetünkben a Földét), és újra tárcsáznunk kell. Az egyetlen dolog, ami képes visszirányban haladni, a rádióhullám. Ezt használja a CSK-jeladó (GDO) és a szonda (MALP) is.

 • Tömeg :

  A Csillagkapu (Carter mesél róla a 6. évad 2. részében) 64000 font, azaz körülbelül 28.8 tonna tömegű. Ez a képen látható busznak felel meg :)

  (1 font = 0.45 kg)

  2. Ki építette a csillagkapukat ?

  Senki sem tudja. Az Asgardiak szerint az ősök (Ancients), vagy Istenek. A csillagkapu legelső kiindulási helye máig ismeretlen.

  3. Hány ékzár (chevron) van a csillagkapun ?

  A csillagkapu 9 ékzárat tartalmaz, általában (a mi galaxisunkban) csak 7-et használunk. Az ötödik faj című részben O'Neill aktivál egy 8. ékzárat is, mely újraszámolja az eddigi koordinátákat és új kódokat hoz létre. A kilencedik ékzár szerepe még ismeretlen.

  4. Miért hívják így a csillagkapu csapatokat : SG-1 (magyarul CSK-1) ?

  Az SG betűkombináció a StarGate programra utal, míg a szám a csapatok azonosítóját jelképezi. Az ismert csapatok a sorozatban :

  SG-3 : gyalogos felderítőegység, Makepeace ezredes vezetésével.
  SG-5 : gyalogos felderítőegység
  SG-7 : tudományos vizsgáló egység
  SG-8 : orvoscsapat, általában az SG-3-mal utaznak.
  SG-9 : Diplomata küldöttség, Stan Kovachek vezetésével.
  SG-11 : Tervező és kutató egység

  5. Milyen további eszközöket használnak a csapatok ?

 • M.A.L.P. (Mobile Analytic Laboratory Probe) :

  Minden bolygóra először ezt a kis kerekes szerkentyűt küldik. Megállapítja, lakható-e a bolgyó, levegő minősége, időjárás, stb. Enélkül nem biztonságos csak úgy 'vaktában' egy ismeretlen bolygóra utazni.

 • G.D.O. (Garage Door Opener) : Garázsajtó nyitó :-) Ez a jeladó informálja a bázist, hogy az utazó egy földi csapat.

 • F.R.E.D. Field Remote Expeditionary Device : egy hatkerekű jármű, szinte minden talajon képes mozogni, ez szállítja az élelmet, felszereléseket és a fegyvereket.

 • T.E.R. Transphase Eradication Rod: objektumokat érzékel 180 fokos szögben, egy másik színskálán, ami az emberi szem számára már nem érzékelhető - mint például a Reetouh nevű idegen fajt.

  6. Hogyhogy minden civilizáció angolul beszél ?

  Nem mindegyik. Sok kultúra bár a Földről származik, csak Daniel Jackson tud kommunikálni velük. ez lehet akár mongol, ó-egyiptomi, vagy bármilyen más halott nyelv. Ezenkívűl ott van még Teal'c, a 90 éves Jaffa is, aki a legtöbb Goa'uldot megérti. Ráadásul, ha a csapat olyan fejlett fajjal találkozik, mint például az Asgardiak, akkor ők valószínüleg ismerik a földi nyelveket. • Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK