Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x15 Citizen Joe (Joe polgártárs)

Írta:
Damian Kindler 
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Jack tóparti viskójába érkezik, közben a mobilján épp Carterrel cseveg és azt ecseteli, hogy milyen nagyszerű omlettet tud készíteni. Aztán a nappalijából előjön egy kopasz fickó és fegyvert szegez rá. Az érdekli, hogy Jack O'Neillhoz van-e szerencséje. Persze Jack visszakérdez, de a férfi kitér a válasz elől, csak annyit mond, hogy tönkre tette az életét.
Hét évvel korábban Joe Spencer (ő az a kopasz) és felesége egy kirakodóvásáron keresgél. Joe felfedez egy faragott fekete követ, aztán bevillan neki a csillagkapu és a CSK-1, méghozzá amikor a Föld felé vonuló Apófisz ellen indultak szabotázsakcióra (lásd: 1x21 Within The Serpent's Grasp / A kígyó szorításában). A látomásnak vége, majd Joe megveszi a követ.
Joe a borbélyüzletében hajvágás közben egy viccel próbálja szórakoztatni kollégáit és törzsvendégét, Fredet. Ám láthatóan nem sok sikert ér el. Amikor a zsebébe nyúl, megérinti új kövét és újra látomása támad (most Klorelről, még mindig az 1x21-es epizód).
Joe otthonában vacsorázik feleségével, Charlene-nal és kisfiával, Andy-vel. A szokásos beszélgetést Joe egy történettel szakítja meg, elkezdi elmesélni a látomásait a csillagkapuról, a CSK-1-ről. Neje tetszését nem nyeri meg túlságosan.
Másnap az üzletben már nem viccekkel foglalja le a többieket, hanem új történeteivel. Persze kicsit nehézkesen fogják fel a főnök újonnan jött ötleteit.
Joe felhívja a légierőt és hosszasan érdeklődik, hogy szolgál-e az állományban egy bizonyos Jack O'Neill ezredes. Nagy meglepetésére igen.
Lefekvéskor Andy már apja egy-egy új története mellett alszik el, az üzletben mindennapossá válik Joe sztorizgatása. Charlene úgy véli, férje így éli ki az eddig szunnyadó kreativitását. A látomások pedig csak jönnek és jönnek...
Egyik reggel Charlene felveti, hogy Joe szüneteltesse a történeteit, már mindenkinek lyukat beszél a hasába, és nem csak az üzletében. Joe nem érti, hisz Gordie-nak és Bertnek tetszenek a történetek, de persze ők az alkalmazottai. Végül Charlene javasolja, hogy vesse papírra történeteket és az üzletben aki akarja olvasgathatja mint az újságokat.
Megkezdődik Joe hosszas munkája, hogy leírjon mindent, de feleségét aggasztja, hogy éjszakába nyúlóan gépel minimális pihenéssel.
Egyik nap Calvin, a postás leveleket hoz, méghozzá az újságoktól, amiknek Joe elküldte a történeteit. Sajnos mindet visszautasították.
Eltelik pár év, majd egy nap Andy felhívja apja figyelmét egy érdekességre: a tv-ben megy a Wormhole X-Treme című sorozat első része (lásd: 5x12 Wormhole X-Treme! / Wormhole X-Treme!). Joe-ban egyből az a felismerés támad, hogy lenyúlták az ötletét.
Charlene után a törzsvendég Fred is megelégeli a történeteket és megkéri Joe-t, hogy kivételesen ne beszéljenek a CSK-1-ről.
Charlene odahaza komolyan aggódik, férje már a munkáját is hanyagolja, hogy haza jöjjön írni, persze Joe hajthatatlan, sőt, elárulja kedvesének, hogy szerinte a történetei valójában megtörténnek valahol. Felesége tette azonban szíven szúrja, ugyanis elege lett éskidobta a követ. Joe kétségbe esetten rohan a szemeteshez, ott nem talál semmit, ezért a ház előtti kukákat is feltúrja az éjszaka közepén. Sikerrel jár, megleli a "drágaságát", de könnyfakasztó bánat is jön vele. Újabb látomás, ezúttal Daniel Jackson haláláról (lásd: 5x21 Meridian / Meridián).
Az üzletbe Calvin hozza a szokásos visszautasító leveleket, de érkezett egy a légierőtől is. Sajna ebben sincs semmi jó. Joe kérését, hogy találkozhasson O'Neill ezredessel, elutasítják. Calvin javasolja, hogy menjen tovább a levelezgetésnél, de Joe sem hülye, tart az NID-től.
Egyszer záráskor új látomás tör rá: Daniel még nem halt meg, csak felemelkedett (lásd: 6x06 Abyss / A mélység). Ettől hatalmas örömujjongásban tör ki az utcán. Sietve megy haza, hogy feleségének is elújságolja az örömhírt, de ő már összecsomagolt és fiukkal együtt az anyjához megy, míg Joe nem hajlandó észhez térni.
Az üzletben Joe újabb levelet ír Jacknek, de Gordie megzavarja: közli, hogy elmegy máshova dolgozni.
A látomások folytatódnak, aztán egy nap Joe találkozik nejével. Charlene beszélt pár orvossal, szerintük Joe mániás pszichózisban szenved. Persze Joe nem hallgat rá, s már veszi elő a fényképeket és kivágott újságcikkeket, amelyeket mint bizonyítékokat gyűjtött össze történetei valós voltának megcáfolhatatlanságára. Beszélgetésüket egy újabb látomás szakítja félbe: most zajlik az antarktiszi csata, a Föld sorsa forog kockán (lásd: 7x22 Lost City II. / Az elveszett város II.), de Charlene csak tehetetlenül figyeli férje "habókját".
Joe élete zátonyra futott, házát és ingóságait lefoglalják és kiárusítják. Nincs más választása, felkeresi Jack házát, fegyvert ragad és bemegy.
Tehát Joe pisztolyát Jackre fogja, de az csak játék, amivel nem sikerül átvernie a tapasztalt tábornokot, akinek viszont igazi van. Jack már tárcsáz, hogy elvitesse a hívatlan betörőt, de Joe elkezdi mesélni mindazt amiről tud, s ezzel sikerül meggyőznie O'Neillt.
A Parancsnokságon Joe végre találkozhat a CSK-1-gyel. Kifejezi nekik háláját mindazért, amit a bolygó védelmében tettek, és természetesen mindenkit jól meglep a tudásával.
A tárgyalóban megvitatják a helyzetet. A vizsgálatok alapján Joe-ban is ott van az ősi gén (egyből felajánlja, hogy készen áll bármikor az antarktiszi ős fegyver működtetésére). A látomásai a kőtől erednek, Daniel rögvest hoz egy pont ugyanolyat. Ez még arról a bolygóról van, ahol a kristálytükröt találták (lásd: 1x19 There But For The Grace Of God / Isteni kegyelem). Ez egy ős kommunikációs eszköz lehet, amivel gondolatok útján lehetséges a kommunikáció nagy távolságokon. Annak idején amikor Jackson leltárazta a talált tárgyakat Jack betért hozzá és megfogta a követ, ezzel aktiválta azt. A kő pár szinttel feljebb hevert a raktárban, s ekkora közelség Jackhez elég volt ahhoz, hogy a gondolatcsere végbemenjen. Sam furcsállja a dolgot, mert ezek szerint O'Neillnak is látomásai kellett, hogy legyenek az indianai borbély életéről. Ami azt illeti voltak is, csak O'Neill egyszerűen nem említette (7 éven keresztül, nem is rossz). Megnyugtatónak találta őket.
Már csak egy dolog van hátra: Joe újra találkozik feleségével. Charlene első szava, hogy válni akar, de férje most elhozta egy ismerősét is a találkozóra, magát Jacket. Leülnek és szépen megbeszélik a történteket...
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK