Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x13 It's Good To Be King (Királynak lenni jó)

Írta:
Michael Greenburg 
Peter DeLuise 
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
William Gereghty


Epizódismertető

Hírek érkeznek arról, hogy Baal előrenyomulása miatt (aki ugye megszerezte Anúbisztól a szuperharcosokat) a vesztésre álló rendszerurak visszavonulóban minden egyes eldugott bolygójukat átkutatják menedék után. Így a goa'uld Ares arra a bolygóra tart, ahova a Tok'ra még Maybourne-t vitte (lásd: 6x15 Lost Paradise / Elveszett Paradicsom). Jack lassan felfogja, hogy nekik kéne megmenteni Maybourne-t. Kiadja a Parancsot kedvenc csapatának.
A CSK-1-et a bolygón nyílpuskával felszerelkezett helyiek fogadják, majd elvezetik őket I. Arkhan király elé.
Itt jön a meglepetés, a király ugyanis maga Harry Maybourne. Üdvözli régi "cimboráit", számított az érkezésükre. Tud a közelgő goa'uldról is, de nem akar elmenni, mert a jóslat szerint messziről jött idegenek (ez volna a CSK-1) majd legyőzik a régi idők zsarnokát. Se Sam, se Daniel, se Teal'c nincs képben... Harry elviszi őket sétálni.
Egy régi templom romjaihoz érnek, ahol van néhány oszlop is, rajtuk pedig Ős írás. Harry a legvaskosabbhoz vezeti őket. Ez a példány írja le a bolygó történelmét, de még nem minden történt meg, így tudta megjósolni korábban a falut veszélyeztető áradást és még pár dolgot, akárcsak a CSK-1 érkezését. A helyieknek persze nem beszélt arról, hogy honnan is képes a jövőbe látni, így azok azt hitték, hogy természetfeletti erővel bír, s tiszteletük jeléül megtették királyuknak. Sam viszont sajnálattal közli, hogy ők nem fognak harcolni, Harrynek pedig meg kell mondania az embereknek, hogy költözés jön.
Daniel az írás tanulmányozása során rábukkan egy érdekességre: az Ős, aki az időutazással vizsgálta a bolygó evolúcióját valószínűleg itt hagyta az időgépét. Jó lenne hát megkeresni.
Erre viszont kevés idő van, s ezért rövidke bóklászás után Sam parancsot ad a hazatérésre, de ekkor jelentkezik Teal'c, aki talált vmit.
Megvan az időutazó Ős hajó (ez egy a Csillagkapu - Atlantiszból megismert pocsolya ugró / puddle jumper), benne az időgéppel, még viszonylag jó állapotban van, már csak kell valaki, aki be tudná indítani...
...és Jack már érkezik is. Harry még királyi zenészeit is kirendelte a fogadására. Ám O'Neillt ez nem izgatja. Elbeszélget Maybourne-nal, kíváncsi rá, mikor közli az emberekkel, hogy csomagolniuk kell. Harry nem aggódik, amíg Jack rákérdez, hogy a jóslat mennyi áldozatról tesz említést ill. arról, hogy a király életben marad-e.
A városban Teal'c tovább nyaggatja a királyt, hogy vallja be az igazat az embereknek és bírja rá őket a távozsára. Ezt a kis csevelyt azonban kihallgatja Arkhan egyik leghűségesebb alattvalója, Garen.
Pár kísérlet a hajón, de csak egyszer sikerül felvillantani a műszerfalat, így Carter kénytelen tovább dolgozni a gépen. Mindenesetre a tábornok robbanóanyaggal alá aknáztatja velük a hajót. Hirtelen megjelenik Garen egy csapat emberrel és nyílpuskáikat a CSK-1-re fogják. Követelik, hogy távozzanak, nem akarják, hogy elvigyék a királyukat. Végül mind leteszik a fegyvert és Arkhan elé járulnak az ügy tisztázása végett.
Maybourne bocsánatot kér Jacktől az incidens miatt és már indul népe elé, hogy közölje velük a tényeket. Mindent elmond, azt is hogy hazudott és kihasználta őket, de Garen nem hagyja annyiban. Előáll és kérdőre vonja Maybourne-t, hogy az infrastrukturális fejlesztések és az új törvények is a templom oszlopairól valók-e. Persze nem. Harry a jóslatokat leszámítva tényleg jó király volt, és a népe nem is hagyja, hogy lemondjon, s ezt hatalmas üdvrivalgással a tudtára is adják.
Így hát, ha nem akarnak elmenni, akkor nem akarnak elmenni. Carter és O'Neill visszatér a hajóhoz, hogy felrobbantsák, Teal'c és Daniel a kaput megy biztosítani, de gáz van, ugyanis a csillagkapun megérkeznek Ares Jaffái ás a város felé veszik az irányt. A hajót így nem lehet robbantani, így felfednék a helyzetüket, s mivel a kaput Jaffák őrzik ez az egyetlen menekülési lehetőség is.
A Jaffák Arkhan elé járulnak. Ares első Jaffájat, Tra'lak behódolásra utasítja a királyt és népét. Maybourne persze enged és helyeslőn válaszol. Tra'lak azonban az egyik alattvalót lerabszolgázza, mire az visszabeszél. Büntetést érdemel hát, s rá fogják a botfegyvert. A nő felháborodva közli velük, hogy a jóslat szerint úgy is el fognak bukni. Tra'laknak ez felkelti a figyelmét, egy csapattal elküldi a nőt, hogy mutassa meg, hol vannak ezek a jóslatok. Daniel figyelmezteti Jacket, hogy a Jaffák a romok felé indultak, és valószínűleg át fogják kutatni a környéket, akkor pedig könnyen rábukkanhatnak a hajóra.
Tra'lakot kissé aggasztja, hogy a helyiek nem túl szívélyesen fogadják Ares uralmát, de a maga tehetetlen Maybourne biztosítja, hogy a segítségével könnyebben tudják majd befolyásolni őket.
Jack az erdőben leszed 2 Jaffát. A lövések azonban elhallatszódnak a városba, ahol ennek hatására Tra'lak elrendeli a lakosok átvizsgálását. Közrefognak egy tucat embert és pont köztük van két csuklyás, Daniel és Teal'c, akik rögvest lebuknak.
Jack visszavonul a hajóra, bezárja az ajtót, a Jaffák odakinn dörömbölnek. Mivel az elsődleges energiaforrás lemerült, Sam a rendszereket átkötötte a másodlagosra, ami eredetileg az időgépet hivatott üzemeltetni. O'Neill tesz egy újabb próbát, s láss csodát, a hajócska felemelkedik.
Tra'lak próbálja kiszedni a Tauri harcosaiból, mi a fenét keresnek itt. Most már úgy is késő, Ares hajója megérkezett. Hirtelen elsuhan felettük az ugró és a pillanatnyi meglepetést kihasználva Teal'c és Daniel lefegyverzi a rájuk vigyázó 2 Jaffát. A dulakodásban Teal'c hamarjában összeméri erejét Tra'lakkal. Maybourne próbál segíteni barátain kevéske sikerrel. Tra'lak le akarja szúrni Teal'c-et, de terve visszafelé sül el, ő bizonyul a gyengébbnek, neki kell halnia. Közben a Danielt fojtogató Jaffát Garen lövi le.
Carter a tábornokkal kirepül az űrbe. Egy nagyon nagy hajót észlelnek. Ares ha'takjával találják szemben magukat. Jack aktiválja a fegyvereket és lő kettőt. Teli találat, de édes kevés, vagy mégsem? Úgy tűnik létfontosságú rendszert talált el és a ha'tak felrobban.
Eljött az érzékeny búcsú ideje. Utoljára újfent felajánlják Harrynek, hogy tartson velük, de ő nem hagyhatja itt népét, az otthonát, barátait és feleségeit...
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK