Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x06 Avatar (Avatar)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Az SGC egyik folyosóján a vezérlőterem bejárata előtt áll Teal'C és nézi, amint riadóztatott katonák szaladnak a kapuszobába. Kapja magát és ő is csatlakozik. Vannak ott már egy páran. Az egyik katonától elkéri a fegyverét, lehúznak egy azonosító kártyát, nyílik az ajtó. Bent már tűzharc van, az egyik ajtónál álló katonát el is találják. Teal'C belép és lőni kezd. A kamera megfordul és látjuk hogy a rámpán egy Anubisz-féle szuperkatona jön lefelé, miközben megállás nélkül tüzel balra és jobbra, ahonnan éppen Jack és csapata lépnek be az ajtón. O'Neill egy találatot kap és elesik. Teal'C - természetesen sértetlenül - döbbenten néz. Majd lefelé is pillant, ahol egy kékesen villogó fegyver hever az egyik elesett katona mellett. Egy tigrisugrással felkapja és lő. A szuperkatona elesik, majd kisvártatva kihuny a fején lévő életjel. Teal'C sokatmondóan Jack felé pillant majd egy nagy fehér fény... és látjuk, hogy Teal'C egy szimulátor székben van, fején a sisakkal és láthatóan most eszmél fel. Egy technikus már szereli is le róla a cuccokat és a dr. Lee meglepetten közli, hogy a szimuláció időtartama csupán 49 másodperc volt, ami szerinte nem rossz. Jack és Sam érdeklődik Teal'C-től, hogy milyen volt. Ő közli, hogy Jacknek "jó halála" volt.
- Nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel a berendezéssel - veti oda Jack.
Teal'C szerint is így van, mivel egy Anubisz-katona sokkal keményebb harcos, mint azt a szimulátor mutatta. Lee doki értetlenkedik, hiszen két év kemény munkájával alkották meg a virtuális valóságot, hogy az SGC csapatai gyakorolhassanak a széken. Teal'C szerint kevés sikerrel. Jack úgy gondolja, hogy keményebbé és nehezebbé kellene tenni a szimulációt. A doki szerint talán feldolgozhatnának más forgatókönyveket is, de alapvetően a felhasználóktól származik az eddigi nehézségi fok. Majd egy gyors magyarázatot ad a szék működésével kapcsolatban, de ezt Jack nem nagyon érti. Sam megmagyarázza, hogy a szék a tudását azoktól szedte össze, akik eddig tesztelték. Jack picit óvatosan megkérdi, hogy kiktől tanult eddig. A doki magára majd a kutatókra próbál mutatni, de nem fejezi be a mozdulatot. Jack már érti a dolgot. Leenek kipattan a fejéből az ötlet: Teal'C-nek kellene még játszania egy keveset a géppel és akkor sokat tanulhatna a berendezés. Teal'C nagy kegyesen beleegyezik, majd Jack is áldását adja, de kiköti, hogy utána legyen majd a kezdőknek is valamilyen alacsonyabb szint.

FŐCÍM

Samnek magyarázza dr. Lee, hogy kis átalakítást eszközölt a szimulátoron. Ezek után már ők, kívülállók úgy is nézhetik a szimulációt, ahogy azt a "játékos" látja. Azt is megtudjuk, hogy van ugyan 2 másodperc késés a szimulátor rendszere és a szék között, de ezt Teal'C nem fogja észre venni. Teal'C-et ismét figyelmezteti a doki, hogy csak ő, mármint Teal'C vethet véget a szimulációnak, ha úgy dönt, nem folytatja tovább. Ekkor csak be kell szállnia a liftbe és a nullás szintre kell menni. Ők továbbra sem tudják károsodás nélkül Teal'C-et leválasztani a székről. Ha a játék során Teal'C meghal, azonnal újra indul a szimuláció. Természetesen ha Teal'C teljesíti a küldetést, akkor is vége a szimulációnak. No, akkor most már semmi akadálya a dolognak: el is kezdik...
Megint lejátszódik az akció. A gond ott van, hogy amint kinyílik a kaputerem ajtaja a szuperkatona már ott várja őket és le is teríti játékosunkat. A meglepődést Sam-en és Lee dokin is látjuk, amikor Teal'C megrázkódik. Mint kiderül a szék fájdalomingert is produkált. Pedig eddig ilyet nem tett. Sam úgy gondja, hogy ez is Teal'C-nek köszönhető, mert csak így lehet igazán realisztikus a dolog. Lee hálálkodik csapatának (és magának), hogy lekorlátozták a széket, így elvileg nem kaphat senki halálos sokkot.
És már megint indul a szimuláció. Teal'C ezúttal nem követi a katonákat, hanem felmegy a vezérlőbe, ott kéri el egy katona fegyverét és ezúttal a másik oldalról megy be a kapuszobába. Ott már sokan meghaltak és köztük van Jack is, akinek már nincs sok hátra. Megpróbálja figyelmeztetni barátját, de késő. Már hátba is lőtték Teal'C-et. És ismét jön a fájdalom a széktől.
Újra... Ezúttal Teal'C védőöltözetet és P90-est "tankol" a lőszertárból, mielőtt beveti magát az akcióba. Ez utóbbit még kiegészíti a kék kis fényű cuccal, amivel le tudja szedni a szuperkatonát és már megy is. Benézve az egyik folyosón mindenütt halott katonák és már fordul is be Anubisz barátja és lő. Megállás nélkül. Közben pedig rendületlenül közelít a fordulóhoz. Teal'C menekülőre fogja a dolgot, mellette hullanak az emberek, mint a legyek. Egy újabb sarkon meglapul, de nem jön a szuperhős utána. Nem érti. Mire pedig megértené már le is lőtték őt: a másik irányból jött a halálos lövés. Elesik és látja, hogy ketten vannak a jómadarak, de ekkor már meg is halt. Lee szerint elég aggasztóak Teal'C életjelei. Sam is így gondolja, ezért orvost hív a laborba, miközben a játék újra indul...
Sam szalad elől utána a katonák, de Teal'C megállítja őket. Majd röviden vázolja, amit az eddigi 10 küldetésből már tud. Sam nem érti a dolgot, de segíteni próbál neki. Az egyik folyosó végén lesben várakoznak. Valaki jelenti nekik, hogy két ellenség közelít feléjük. Ők már várják. Megjönnek. Igaz, nem abból az irányból, ahonnan várták, de keményen küzdenek ellenük. Sokan elesnek, köztük Samantha is. Pár másodperc és Teal'C is padlót fog. Ami igazán érhetetlen az az, hogy miképp védték ki a szuperek a lövéseket. Majd vége. Restart...
A szimuláció indul és közben dr. Carmichael vizsgálja Teal'C-et. Sajnos igazat kell adni a többieknek. Nincs valami jól Teal'C. Nem sokáig fogja már bírni ezt az igénybe vételt. Sam is értetlenkedik, hogy miért nem hatottak a fegyverek. Abban maradtak, hogy láttak már olyat, hogy a Goa'uld módosította a technológiáját így sikerült kivédenie a földiek támadását. Lehet, hogy ezt Teal'C "megtanította" a széknek? Lee abban bízik, hogy a szék lesz olyan tisztességes, hogy megoldható feladatot is felajánl Teal'C-nek.
Ő közben újra Sam csapatával fut össze és megint Samantha segítségét kéri. Sam nehezen hiszi el a páncélzat esetét, de elmondja, hogy ő dolgozik egy chip-en, amivel talán meg lehet oldani a problémát. Közben halljuk, hogy lőnek a kis szupik. Ők pedig mennek Sam laborjába, ahol Sam átad egy kütyüt Teal'C-nek és közli, hogy ez csak egy prototípus. Teal'C elveszi és már lőnek is rájuk. Földre vetik magukat és bejön az egyik harcos. Teal'C közben elkészül és két lövést ad le. Az Anubisz-gyerek elesik. Ám úgy tűnik, korai még az öröm.
- Figyelem - szólal meg a hangosbeszélő. - A bázis önmegsemmisítő rendszere aktiválva.
És ők mennek is. Danielbe és kis csapatába botlanak, akik éppen tűzharcban vannak a vezérlő előtt. Odabent az egyik szuperharcos osztja a lövéseket. Teal'C nem tétovázik, beugrik és lő. Kap ő is egyet a vállába, de sikerül leszednie a harcost. Még 30 másodperc az önmegsemmisítésig. Sam beszalad és leállítja a folyamatot. Úgy tűnik, hogy megoldották. De, nem történik semmi. Ezt sem ők, sem a szimulációt kívülről nézők nem értik. Elvileg a küldetés teljesítve. Hol a gond? A szék nem kapcsol le de a játék sem indult újra. Daniel megint az iránt érdeklődik, hogy ki tudnák-e hozni Teal'C-et. Nem kap jó választ. Úgy tűnik, hogy csak akkor lesz vége, ha Teal'C a menekülő utat választja. Ezzel kapcsolatban Daniel kicsit szkeptikus:
- Teal'C és a menekülés...
A játékban közben ápolják Teal'C sérül vállát, miközben Daniel hangosan gondolkodik. Sam pedig nem akarja elhinni, hogy Jack halott. Teal'C szerint nem is az, de nem ad magyarázatot. Szerinte még mindig veszélyben vannak és most ez a fontos. Most azonnal át kel kutatniuk a bázist további harcosokat keresve. Sam elmondja Danielnek, hogy Teal'C azt is tudta, hogy hatástalanok a fegyvereik. Ők ketten továbbra sem értik Teal'C aggódását. Ő pedig azzal fejezi be, hogy a játék még nem ért véget. Na, ezzel nem sokat segített nekik... Próbálja elmagyarázni, hogy ők most egy szimulációban vannak. Semmi reakció. Azután megint megszólal a hangosbeszélő:
- A bázis önmegsemmisítő rendszere aktiválva.
Nincs mit magyarázkodni, már mennek is a vezérlőbe, ahol Sam sikertelenül próbálkozik a leállítással. Daniel még megkérdi Teal'C-et, hogy honnan tudott erről azután vége...
Daniel arra kíváncsi, hogy Teal'C meddig bírhatja még. Carmichael doki szerint max egy napig. A magas vérnyomás és pulzus nagyon le fogják gyengíteni a szívét és akkor meghal. De, ha nem szívrohamban hal meg, akkor az adrenalin elfogyása miatt teszi majd ezt meg.
"Odabent" Teal'C azt kéri Samtől, hogy iktassa ki az önmegsemmisítőt. Majd gyorsan meg is magyarázza, hogy az Anubisz-katonának ezzel akarják elpusztítani a bázist. Sam nem érti. Teal'C arra akar kilyukadni, hogy ekkor a harcosoknak más utat kell keresniük. Nem sokat tudnak már csevegni, mert megszólal a riadó. "Idekint" dr. Lee olvassa a képernyőről a történéseket, de a végén megemlíti, hogy Teal'C nincs túl jól. A szimulációban Teal'C már leszedte az első két harcost és keresi a harmadikat. Épp befordulna a sarkon, amikor az az arcába öklöz. Teal'C elesik, de a harcos felszedi és a falhoz csapja. Majd folytatja az ütlegelést. Szegény Teal'C nagyon ki van. Végül Teal'C menekülni kezd. A felvonó felé halad, nyomában a harcossal. Barátai számára kint megcsillan a remény: lehet, hogy Teal'C ki akar lépni? Ő beugrik a liftbe és az elindul felfelé. Hál istennek! Lassan halad a lift, de végül látjuk a 01-es ajtót, amint kinyílik és kijön Teal'C. És már halljuk is az ismert és nagyon megunt riadót. Oda jutott, ahonnan indult: 28-as szint. A játék pedig újra indult. Teal'C kicsit kivan.
Sam nem érti: miért nem tudott kilépni?
Már Jack is a laborban van és magyarázatot vár. Sam szerint a játék rájött, hogy egy valóságos helyzetben Teal'C soha nem adná fel. Ezért nem engedte kilépni.
- Ez rendben is van - feleli Jack. - De ez csak egy játék.
- De a játék ezt nem tudja - válaszol Sam.
Valami megoldás kell. Ha lekapcsolják, meghal. Ha nem kapcsolják le, akkor is. Nem marad más, mint megnyerni a játékot. Jack kíváncsi rá, hogy lehetséges-e ez. Carmichael doki figyelmeztet, hogy hamarosan elfogy Teal'C adrenalinja. Most kell valamit kitalálni.
Közben a játékban az egyik harcos Sam laborjában keresgél. Meg is találja hősünket, de ennek nem nagyon örül: Teal'C leszedi őt a chip segítségével. Majd szalad is dolgára. Az egyik folyosóba füstbombát dob és annak rejtekében halad tovább. Leszedi a másik harcost is. Ám egyszer csak semmiből előtűnik a harmadik és végez vele.
Egy újabb verzióban vagyunk. Két rossz fiú tüzel mint gép Sam csapatára. Megérkezik Teal'C és máris lő. Az egyiket leszedi. A másikat nem találja el, de átdobva a fegyvert Samnek ő sikeresen végez a másikkal. Majd elkezdi kérdezgetni Teal'C-et, de ő már halad is előre egy időközben beüzemelt hőkeresővel. Nyomában Sam, akinek azért elmondja, hogy van még egy harmadik is, de az láthatatlan. Az egyik folyosóba bepillantva látják, hogy távolodik egy alak. Azonban ez az alak észreveszi őket, megfordul és már lő is mint gép. Teal'C vaktában lead három lövést és szerencsére a harmadik talál. Ekkor egy katona rádión közli velük, hogy van egy kis gondjuk az egyik raktárban lévő naqahdah generátorral. Indulnak is gyorsan a helyszínre. A raktárban egy katona közli, hogy valaki visszacsatoló körbe kötötte a generátort és hamarosan robban. Sam próbál valamit tenni, de végül közli, hogy nincs már ideje megállítani a dolgot. Felkapják és viszik a kaputerembe. Ott Sam parancsára tárcsázzák a P4M-523-at. Sorban záródnak az ékzárak. A negyedik után látjuk, hogy valaki zattal lelövi a tárcsázó őrmestert. Majd Sam-ékkel együtt látjuk, hogy Daniel volt az. Sam értetlenkedik, majd megjelenik az ismert szemvillanás Daniel szemében: egy Goa'uld kapta el szegényt. Majd pedig robban a generátor... és újra indul a játék.
A katonák elszaladnak Teal'C előtt, aki fáradtan csúszik le a földre. Körülötte az emberek hullanak. Az egyik harcos is elmegy mellette, miközben bekapcsol az önmegsemmisítő... És megint újra indul a játék.
Teal'C megint a földön és csak néz maga elé. Restart...
Újra csak fásultan várja a véget. A játék újra indul.
Majd újra, majd újra, majd ismét...
A laborban Daniel érdeklődik Teal'C felől. Sajnos nincs Samnek jó híre. Hiba beszélt az egyik tudóssal a P7J-989-en, de ők sem tudnak semmit sem tenni. Viszont, kapott egy emlékmintát Teal'C-ről a hat évvel ezelőtti látogatásukról. Sam egy szimulációt futtat ezzel a mintával egy másik szék segítségével és nem ugyanazt kapja, mint Teal'C-el. Daniel szerint azóta nem nagyon változott Teal'C személyisége. Sam viszont pontosan abban bízik, hogy változott. Ugyanis a hat évvel ezelőtti Teal'C a lelke mélyén nem nagyon hitt abban, hogy a Goa'uldok legyőzhetők. És ha ez még így van, akkor ezt már a szék is tudja.
Közben Jack kifejezi, hogy milyen jó lenne, hogy mondjuk egy joystick-et lehetne csatlakoztatni a székhez, mert akkor tudnának Teal'C-nek egy kicsit segíteni. Lee doki szerint egy újabb székkel valaki mást is be lehetne küldeni a játékba. Igaz, szerinte ez a valaki ugyanannak a logikai csapdának lenne majd a foglya, mint Teal'C.
- Hacsak, az új játékosnak nem lenne egy kis előnye - kap a mondaton Sam.
- Uram, lehet, hogy megint megoldotta - szól O'Neill-hez.
Ő szerénykedik, mint mindig, de nem tudja, hogy mit csinált. Sam emlékeztet, hogy a gép és a szék között 2 másodperc a késedelem. Ez fel lehetne használni a játék ellen. A második széket a gép és Teal'C közé kell kötni. Így az új játékos 2 másodperces előnyben lenne Teal'C-hez és a játékhoz képest.
- Mint a jövőbelátás - fejezi be Daniel.
Persze ezzel azt feltételezik, hogy a játék ezt nem veszi észre, különben az új ember is fogoly lesz.
- Vállalom - mondják mindhárman egyszerre.

Újra a szimuláció kezdetén vagyunk. Szaladó katonák, de most Danielt látjuk. Majd lassan előkerül Teal'C is, aki pici gondolkodás után egyszerűen lelövi Danielt. Restart...
Na, most már Daniel is "élvezi" a realisztikus szimulációt, a maga összes fájdalmával együtt. Jack nem érti miért lőtte le. Sam elmondja neki a számunkra már ismert verziót a Goa'uld szemvillanásról. Közben szegény Daniel újra "meghal" és a játék késedelem nélkül újra indul.
Daniel végre kapcsol és nem várja be Teal'C-et a folyosón. Még látja azt a bizonyos 2 másodperces időzítésnek köszönhető elsuhanásokat, de már fedezékbe is ugrik, nehogy Teal'C meglássa.
Teal'C éppen Sam laborját túrja fel a chip-et keresve, amikor Daniel fegyvert szegez rá és arra kényszeríti, hogy hallgassa meg őt. Kevés sikerrel...
A következő körben vagyunk. Daniel elrohan az újra csak szaladó katonák mellett. Teal'C belép egy ajtón, mindenütt halottak és egyszer csak zat lövést kap és elesik. Daniel szedte le őt. Emlékezteti a földön heverő barátját, hogy egy perce még Sam laborjában lőtte le őt Teal'C. És miért tudja ő ezt, mert most már ő is játszik. Teal'C lassan kezd eszmélni és nagy nehezen feltápászkodik a falhoz. Közben elmondja, hogy lehetetlen megcsinálni a játékot. Daniel megnyugtatja, hogy nem az. És nekilátnak a feladat megoldásának. Daniel röviden vázolja, hogy 2 másodperces előnyük lehet, ha végre ő maga is megszokja a helyzetet. Hirtelen félrelöki Teal'C-et, és már jön is a két harcos és szokás szerint lőnek megállás nélkül. Sajnos kevés sikerrel, hiszen a páncéljuk módosított.
Idekint dr. Carmichael egy sokkolót akar hozatni Teal'C-hez, de nem engedik neki, mert akkor a berendezést is tönkre teheti vele. Márpedig nagy az esélye Teal'C-nél a szívleállásnak, ha még egyszer újraindul a játék.
Ők ketten közben tovább harcolnak. Daniel hirtelen mintha látna egy harcost Teal'C mögött. De nem jól figyelmezteti erre Teal'C-et. Az eset megtörténik és a szuperkatona ott terem és már lő is. Restart.
Teal'C szíve leállt. Carmichael közvetlenül a szívébe ad be egy jó adag adrenalint. Szerencsére sikerrel jár. Emlékeztet azonban, hogy ez legközelebb már nem fog működni.
Közben Danielék Sam laborjába mennek be és keresik a chip-et, ami - mint megtudjuk - minden játékban máshol van. Daniel megtalálja és már fel is tette a fegyverre, amikor újra "látomása" támad. Bejön egy harcos az ajtón és - na vajon mit csinál? igen - lövöldözni kezd.
- Lebukni - adja ki a korrekt parancsot. És már nyílik is az ajtó.
Daniel élesíti a chip-et és egy jól irányzott lövéssel leszedi a kopogtatás nélkül betörő vendéget.
A folyosón vagyunk. Daniel ismét figyelmeztet egy harcosra. Fedezékbe vonulnak. Teal'C simán leszedhette volna a szupit, de nem tette.
- Miért? - kérdi őt Daniel.
- Ez a cselekedet mindig halálos kimenetelű volt - tájékoztatja Teal'C - mert ez mindig azzal járt, hogy felhívtam magamra a harmadik, láthatatlan droid figyelmét.
Majd összegzi, hogy miközben ő ezzel volt elfoglalva, addig a Goa'uld vagy az önmegsemmisítőt vagy a naqahdah generátort vetette be a bázis ellen. És ráadásul a Goa'uld személye is mindig más. Úgy gondolja, hogy ez az utolsó dolog, amit le kell küzdeni a játék befejezéséhez.
Lövések dördülnek és ők elindulnak. Az egyik sarkon Daniel megint figyelmezteti Teal'C-et. Épp időben, mert a szuperke befordul egy folyosóról. És nincs egyedül. Ott van vele a harmadik droid is. Ők menekülőre fogják a dolgot. Utánuk a droidok. Az egyik elágazásban szemben kinyílik az ajtó és Jack csapatával jön be rajta. Szép kis össztűz alakul ki, aminek Teal'C vet véget. Miután felállnak Teal'C hallgatózik, de nem hallja az önmegsemmisítő hangját.
- A naqahdah generátor - közli és már megy is. Utána Daniel, majd kis késéssel Jack is.
A raktárba lépve Sam a naqahdah generátor mellett térdel, hátul pedig Siler őrmester fekszik.
- Mindjárt kész, csak egy pillanat - nyugtatja a belépőket Sam.
- Lépjen hátra a berendezéstől - utasítja Teal'C Samanthát.
Persze ő nem érti a parancsot, hiszen már nincs egy egész perc a túltöltődésig. Megérkezik O'Neill is. Erre neki is hasonló utasítást ad Teal'C. Ő sem érti a dolgot.
- Én azt tenném, amit mond - magyarázza Daniel.
Jack kisétál Sam és Teal'C közül, majd kérdez:
- Mi folyik itt?
Sam újra kéri Teal'C-et, hogy hagyja őt leállítani a generátort, különben mind meghalnak.
- Lehet, hogy ő a Goa'uld - magyarázza Teal'C.
- Siler volt az! - válaszolja Sam.
- Siler? - kérdi Jack.
- Siler? - csatlakozik Daniel is.
- Amikor bejöttem - magyarázza Sam - a generátort piszkálta.
- Teal'C, tedd le a fegyvert! Ez parancs! - mondja Jack.
- Mi van, ha nem ő az? - kérdi Daniel. - Te magad mondtad, sosem tudtad ki az az utolsó pillanatig.
- Igazad lehet, Daniel Jackson - feleli Teal'C és Samről Jackre emeli a fegyvert.
Sam ezt kihasználva felkapja fegyverét és Teal'C-re szegezi. Jack is így tesz egy "Hé!!" felkiáltással.
Most mi lesz?
Most már négyen figyelik fegyverrel célra tartva egymást.
- És most? - kérdi O'Neill.
- Biztos vagyok abban, hogy sem én, sem Teal'C nem vagyunk Goa'uld-ok.
Nagy a csend, csak a generátor töltődik szenvtelenül szépen folyamatosan.
- Daniel Jackson - szól barátjának Teal'C.
- Nem tudom. Nem tudom eldönteni - válaszolja Daniel.
Teal'C lassan leengedi a fegyvert. Jack is így tesz és egy bólintással nyugtázza a dolgot.
Majd Carternek szól, aki máris a generátor mellett térdel. Néhány pillanat alatt le is állítja azt.
Danielnek ekkor jön be a látomás: Siler feltápászkodik a földről.
- Teal'C!!! - kiabál barátjának és félreugrik, magával rántva társát.
Jack Cartert figyelmezteti a feltápászkodó Siler-re, aki máris lövöldözni kezd a pisztolyával, miközben megvillantja szemeit. Teal'C előugrik és szitává lövi az őrmestert. Jack és Carter lassan felkelnek. Daniel is előkerült és akkor nagy villanás...

Daniel és Teal'C lassan magukhoz térnek a székekben.
- Vége van? - kérdi Daniel.
- Igen - feleli Sam -, megcsinálták.
- Jack köszönti Teal'C-et.
- Győztünk - mondja neki nehezen Teal'C.
- Igen - feleli O'Neil -, ahogy szoktunk.
Teal'C pedig boldogan bólogat.

VÉGE

Írta: Johnny
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK