Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x02 New Order II. (Új világrend II.)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Thorék is megérkeznek az Orillához. Sajnálattal kell hallaniuk, hogy hiába pusztult el a replikátor-hajó, darabjai a bolygóra hullottak. Ott azután nem sokat tétlenkedtek. Máris szaporodnak és fertőzik a rendszereket. Az evakuálásnak sincs már semmi értelme. Ugyanis amikor az Orillát megtalálták, sok-sok tudatot hoztak magukkal a régi kolóniáról. Ezek nagyrészt már klóntestekbe kerültek, hogy az új otthonukat fel tudják építeni. Ha most elmennek, akkor a tudatuk a testeikkel együtt pusztulnak el. Ahhoz, hogy megmentség őket, szükség lenne a megfertőzött rendszerekre is. Különben az egész Asgard-faj veszélybe kerül.
- Akkor meg kell mentenünk az Orillát - böki ki Teal'C.

A Föld körül keringő Prometheus űrhajó egy idegen anyahajót fedez fel, amint kilép a hipertérből. Lionel Penderghast ezredes rádión figyelmezteti a hajót, hogy azonosítsa magát, különben tüzet nyitnak rá. A képernyőn feltűnik Teal'C, aki - mint mondja - üdvözletet hoz Thortól, az Asgard flotta főparancsnokától. És még közli, hogy a hajót, amivel jöttek 'Daniel Jackson'-nak hívják.

dr. Weir a várakozó "foglyokkal" közli, hogy megjöttek az Asgardok, hogy tanúi legyenek ennek az erődemonstrációnak, amibe belekényszerítették őket. Szerinte ideje lenne lefújni a támadást. Ám Amerterasu azon a véleményen van, hogy ők is tanúi szeretnének lenni.
Daniel befut a hírrel, miszerint a vár támadás - Baal közbeavatkozásának köszönhetően (aki leszedte a küldött hajót) - elmarad. Így a rendszerurak egyesített ereje behódolt.
- Akkor Ti is - teszi hozzá Yu nagyúr.
Majd mielőtt bárki egyet mukkanhatna Daniel elteleportálódik a ...

...'Daniel Jackson' hajóra. Thor két-három mondatban összegzi neki az Orilla körül kialakult helyzetet. Daniel érti, de nem tudja mit tehetnének ők. Teal'C elmondja, hogy Thor szerint O'Neill jelenlegi tudása lehet a fegyver a probléma megoldásában. Daniel megjegyzi, hogy Jack jelen pillanatban... És mielőtt befejezhetné O'Neill is teleportálódik a hajóra, ahol tovább folytatja csendes sztázisát. Ez is meg van. Már csak Sam-et hiányolja. Teal'C elmondja neki a történteket.

Samantha felébred szép hosszú hajjal, hálóingben egy kis farmon. Háttérben állatok hangja, a konyhában friss kalács, egy szál vörös rózsa. Idilli. Kimegy a házból hogy körülnézzen. Egy kutya fogadja örömmel. Az istállóhoz érve Pete-el fut össze, aki megjegyzi, hogy azt hitte már sosem kel fel. De, ő felkelt csak az egészet nem érti a dolgot. Sam három gyors kérdést tesz fel, amit Pete jól nevet. Hiszen ő már öttől fel van, megetette az állatokat és teszi a dolgát. Nem nagyon hiszi, hogy ez a valóság lenne. Pete kicsit elkomorodik és témát váltva felajánlja, hogy menjenek be a házba és süt Samantha-nak palacsintát. Sam nem hagyja magát. Az utolsó, amire emlékszik az az, hogy egy replikátor-hajóban kínozzák. Pete megelégeli a dolgot és közli vele, hogy a valóság az, hogy ők most Montanaban vannak. Sam egy éve már otthagyta az SGC-t, mert kikészült és Pete-el meg egy rakás nagyon büdös állattal akart lenni. Azóta "agyturkálóhoz" jár, mert még mindig vannak rémálmai. Akár csak most. Majd ad neki egy puszit. A ló pedig nyerít a háttérben ők pedig mennek palacsintázni.

Thor közben összekapcsolja O'Neill agyát a hajó számítógépével. Daniel aggódik, hogy ne érje kár O'Neill-t és nem érti, miért nem akarja egyszerűen kitörölni az agyát Thor, mint legutóbb. Thor közli, hogy ebben az esetben eldobná az utolsó reményt is az Orilla megmentésére, hiszem kidobná az ablakon az ősök tudását. Daniel szerint talán az is elég lenne, ha kimásolná a tudást Jack fejéből. Thor lehűti azzal, hogy irgalmatlanul nagy anyagról van szó, így ez szóba se jöhet.

dr. Weir meglátogatja "zárkájában" Yu nagyúr szolgáját, aki közli, hogy el kellene engedni őket. Ezzel nem ért egyet a doki. A szolga közli, hogy ebben a formában nem sokra mennek velük. Emlékeztet arra, hogy Anubisz is csak úgy tudta a rendszerurakat legyőzni, hogy a teljes hadseregét bevetette. És ha Baal fog jönni, az ettől még nagyobb lesz. Ő lesz a Galaxis ura. Nincs az a fegyver, ami megállíthatná.
- Mit akar, mit tegyek? - kérdi dr. Weir.
- Hagyjon minket harcolni - válaszolja - Vagy ha muszáj, becsülettel meghalni.

Thor is aggódik O'Neill miatt. Ám egyszer csak megszólal a hangszórókon keresztül Jack hangja. Üdvözli őket. Thor közli, hogy az elméjét összekapcsolta a 'Daniel Jackson'-nal.
- Micsoda? - ijed meg Jack.
- Micsoda? - kérdez vissza Daniel.
Teal'C gyorsan közbeavatkozva elmondja, hogy a hajó neve 'Daniel Jackson'.
- A hajó összes információja elérhető számodra - folytatja Thor.
- Áh. Itt is van - válaszol Jack.
- Ez király! Akármit megtehetek, igaz? - kérdi. Majd lekapcsol a világítás. Majd vissza. Majd megint le és vissza. Ismét sötét.
- O'Neill - szólal meg Thor.
- Igen? Ja, ... bocsi. - és lámpa fel.
- Ha akarod hologramként is megjelenhetsz nekünk.
És már látjuk is Jack alakját, aki úgy tűnik jól van. Daniel már annak is örül, hogy nem ősül beszél. Thor lehűti, hogy valójában a számítógép fordít nekik. Jack megtekintve saját magát örömmel állapítja meg, hogy nem is néz ki rosszul.
- Nincs sok időnk, O'Neill - próbálkozik Thor.
Teal'C megpróbálja elmagyarázni, hogy mi is a helyzet, de Jack nem hagyja. Tud mindenről, hiszen "látta" a hajónaplót. Majd közli Thorral, hogy már dolgozik is a replikátorokkal kapcsolatos problémán. Ők csak nyugodtan beszélgessenek.

dr. Weir Camulast is meglátogatja szobájában és elmondja, hogy a felettesei véleménye alapján elengedik a kis kompániát. Ő kicsit meglepődik a dolgon, s láthatóan nem árad benne túl az öröm. A doki szerint nem érdemes itt tartani őket, hasznosabbak, ha Baal ellen harcolnak. Majd ki akar menni.
- dr. Weir! - szólítja most először a nevén őt Camulas.
- Meglepő lehet, amit mondani fogok - folytatja.
- Nem hiszem, hogy meglepnének még valamivel .
- Menedéket szeretnék kérni.
- Úgy néz ki, megint tévedtem - feleli Elizabeth.
Camulas elmeséli, hogy ideérkezése előtt mindene odalett. Ő esett el először és most semmilye sincs. Nincs mivel harcolnia. Ha visszamegy, "csak szégyen és kínzás vár" rá. Ezért úgy gondolja, hogy itt talán mégis csak több hasznára lehetne az embereknek.

Sam és Pete túl vannak a reggelin. Pete leszed és közben Sam továbbra is tartja magát ahhoz, hogy ez nem a való. Pedig Pete már eltervezte, hogy este moziba is elmehetnének. De hiába. Pete nagyon ideges lesz és eldobja az éppen keze ügyében lévő serpenyőt.
- Látod?! Ez nagyon nem Pete - mondja neki Samantha.
És továbbra sem érti, miért csinálja ezt vele, hiszen úgy is tudja, hogy ki ő valójában.
Pete visszaalakul Ötödikké: - Mert szeretlek.
Na, ez nagyon meglepi Sam-et.

Thor-ék csak ámulnak azon, hogy mi lesz abból, amit Jack a számítógép segítségével "eszkábál". Thor aggódik, hogy vajon meddig tudja O'Neill-t ebben az állapotban egészségesen megtartani. Sajnos már nem sokáig, mert riadót fúj a Jack-et felügyelő rendszer. Próbálják őt figyelmeztetni, de ő kéri, hogy még ne csináljanak semmit. Thor azonban - féltve barátját - kihozza a sztázisból.
Felébredve közli, hogy fáj a feje, de nagyon. Majd észreveszi Teal'C-et meglepődve kérdezi tőle, hogy "Mi ez a haj?". Mivel hogy (ezt jókor írom) kicsi kis tüsi haja lett neki a 7x22 rész óta.
Thor is köszönti őt. O'Neill is viszont, majd érdeklődik, nincs-e Aszpirinje. Sajnos nincs, de várhatóan hamarosan elmúlik a fejfájása. Megnyugszik és visszatér Teal'C-hez: - "Teal'C! Mi ez a haj?". De választ most sem kap. Thor elmondja, hogy mindjárt elkészíti azt a valamit, amin eddig O'Neill dolgozott a számítógép segítségével. Majd pedig huss: már előttünk is a ketyere. Na de mi ez? Még Jack sem tudja, pedig ő csinálta. "Nem." Veti ellen Danielnek. És ezzel a de-igen-de játékkal picit elvannak. Igaz, ettől továbbra sincs senkinek halvány lila fogalma sem a berendezést illetően. Azért Jack közelebbről is megnézi.
- Nos, semmire sem emlékszem - mondja a készüléket kicsit megkopogtatva.
Közben a Orillához érnek, ahol tovább romlottak az állapotok. Már a kommunikáció is nehezükre esik. Kiderül, hogy most sokkal szervezettebben viselkednek a replikátorok, mint eddig valaha. Thor úgy véli, hogy talán egy ember formájú vezeti őket, aki eddig még nem fedte fel kilétét. Daniel szerint - ha ez valóban igaz - lehet, hogy Sam is túlélte a kilövést és becsapódást. Ennek látszik ellentmondani, hogy az eddigi életforma utáni kutatások nem vezettek eredményre.

Sam és Ötödik tovább folytatják kicsit érdekes beszélgetésüket - egyenlőre továbbra is a kis házban. Ötödik elmondja, hogy valójában azért kínozta Sam-et, mert nagyon dühös volt. Pedig ő valójában azóta, mióta először találkozott Sam-al, amióta először beengedte őt az elméjébe, nos azóta egészen másképp látja, mint bárki más. Igaz, Sam ettől nem lesz boldog. Még a hely és a helyzet sem segít ezen.
- Akkor nagyon hosszú ideig leszel boldogtalan - zárja le a témát Ötödik mérgesen.
Vált a kép és látjuk Sam-et, amint egy valamilyen replikátor-falba van beágyazva és meredten néz a semmibe, miközben körülötte két "bogár" jön-megy.

Az SGC-n készülnek elmenni Yu és a kis japán hölgyemény. Utóbbi utoljára még megüzeni Camulasnak, hogy ők mindörökre árulónak és gyávának tartják majd.

Jack kis csapata továbbra sem tudják mi a csoda az a berendezés. Thor is teljesen tanácstalan. Közben Valhalla-i Ajir parancsnok jelzi, hogy elvesztették a kolóniával a kapcsolatot. Valamint elmondja, hogy bemérték a helyzetét egy, az űrben lebegő ember formájú replikátornak. Minden jel szerint inaktív. Át is küldi a koordinátákat. Thor pedig késedelem nélkül a fedélzetre teleportálja a replikátort. Az a célja, hogy megtudják, merre van a bolygón a vezető replikátor.
Huss, már itt is a szóban forgó replika. Tény, nincs valami jó bőrben. Thor megpróbál bejutni az elemeket összekapcsoló finom hálózatba. O'Neill azon aggódik, hogyha mégis magához térne a replikátor, akkor a burok, ami mögött most van, vissza képes-e őt tartani.
- Nem valószínű - feleli kertelés nélkül Thor.
Na, nem ettől lettek boldogok. Teal'C azonnal magához vesz egy lőfegyvert.
- Ha szükséges, visszaküldöm az űrbe, de remélem nem lesz rá szükség.
Teal'C is megteszi a szükséges intézkedést: csőre tölt.
És Thor hekkerkedésbe kezd.

Sam közben továbbra is tartja magát azon elképzeléséhez, hogy ő nem fog részt venni ebben a hallucinációban. És amúgy sem tarthatja őt itt a végletekig. De, Ötödik már nem figyel rá. Valami felkeltette a figyelmét...

Thor a képernyőn látható "mákszem-tengerből" egyszer csak valami értelmeset kezd kihozni. Nehezen kivehetően ugyan, de egyértelműen látható Sam abban a bizonyos replikátor-falban.
- Meg tudod határozni, hogy hol van - kérdi Jack.
- Egy kis replikátor-épületben a bolygó felszínén - feleli Thor, egyúttal egy kis térképen meg is mutatja.
Majd kicsit elcseverésznek arról, miért ott vannak, miképp lehetséges ez, stb. És ekkor képernyő balra el, majdnem halott replikátor szeme kinyit, srácok célratartanak, replikátor rájuk néz. Thor próbálja kiküldeni őt az űrbe, kevés sikerrel. Nem túl rózsás a helyzet.
Kimászik a búra alól és tűz, adj neki. Rendesen megsorozzák. Jó sok lyuk támad a testén. Nem sokáig. Pillanatok alatt rendbe szedi magát. A srácok meg csak néznek. Teal'C nekiugrik, de úgy dobja félre, mint egy falevelet, közben pedig elveszi tőle a fegyvert. Csőre tölti (minek?) és rálő Danielre - aki szerencsére sikeresen félre ugrik. Közben Jack egy ugrással az általa kreált berendezésnél terem, felkapja, "kezére húzza" és lő: a replikátor elemeire hullik szét és csak egy halom szemét marad. Ja, meg a stukker.
Mindenki csak néz meglepődve.
- Valamit tennem kellett - magyarázkodik Jack.
- Úgy tűnik, ideiglenesen megszünteti a kapcsolatot a sejtek között, így kikapcsolván azokat - vélekedik Thor. - Nem sikerült ilyen technológiát felfedeznünk.
- Remek - örvend O'Neill - Úgy értem, ezzel lecsaphatjuk a többi bogarat?
- Ez nem minden - válaszol Thor - Most, hogy láttam, mit csinál ez az eszköz, képest vagyok egy nagyobb változatot csinálni, amivel megtisztíthatom az Orillát.
Megegyeznek, hogy amíg Thor "barkácsol", addig a bolygón (az objektum közelében) kiteszi őket, hogy tegyenek valamit Sam ügyében is. Ám előtte ad még Jack-nek egy kommunikátort, hogy kapcsolatban maradhassanak. Opsz.
Máris egy erdő közepén vannak. Jack, kezében az anti-replikátorral elindul, nyomában kis csapata.
Teal'C mellett a fáról lemászik egy fémépítős-bogár, de Teal'C elintézi. Majd halljuk az ismerős "léptek" kopogását, a mechanika hangját és már jön is a sok kis fémbogár. Nagyszabású lövöldözésbe kezdenek. O'Neill csak egyet-egyet lő, ám annál hatásosabb a végeredmény.
- Állj! - jelenik meg hirtelen Ötödik. - Ha engem, vagy testvéreimet további bántódás éri, azonnal meghal Carter őrnagy.
Ezen alaposan elgondolkoznak.

Thor hajója megállapodik a kolónia felett. Ő közli O'Neill-al, hogy kész a fegyver már csak fel kell tölteni.
- Akkor rajta - utasítja Jack.
- Ha ez sikerül, akkor újra megmentitek az Asgardot.
O'Neill könnyekig hatódik, majd közli, hogy Ötödik kiszúrta őket és azzal fenyegetőzik, hogy megöli Sam-et. Daniel félbeszakítja és jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben. Jack türelmet kér Thor-tól és ő is hallja már az apró pici fémlábak csoszogását.
Hirtelen kismillió bogár kezd feléjük tódulni. Ők kicsit hátrálnak, de rájönnek, nincs hová. És akkor hirtelen a bogarak elrohannak mellettük, közöttük. Rájuk se hederítnek.
Jack jelenti Thornak, hogy úgy tűnik a bogarak visszavonulnak. Thor aggódik, mert a fegyver még nincs teljesen feltöltve. Na, de mit csináljanak? Addig is utánuk erednek.

Sam kijön a házból és keresi Ötödiket. Ő eltűnt. Nem találja. De, hirtelen megjelenik mögötte és közli, hogy nekik - vagyis a replikátoroknak - menniük kell. Sam értetlenkedik. Ötödik elmondja, hogy megtalálták a módját az elpusztításuknak.
- Az Asgardok? - kérdi Samantha.
- Nem, az akit O'Neill-nek hívtok.
Ezen igen csak meglepődik Carter.
Ötödik nagyon aggódik, hogy a többiek elindultak a városba. Neki is mennie kell, különben mind meghalnak. Csak azt nem érti, hogy miért nem törődnek Sam-el. Hiszen megmondta nekik, hogy megöli őt, ha tovább folytatják az öldöklést. (Márpedig Daniel-ék most jöttek csak igazán bele. Adnak az összes elérhető replikátornak.)
Jack-ék kiérnek egy tisztásra és nagyot néznek. Egy hatalmas, bogárszerű űrhajóvá állnak össze a bogarak.
- Akkor miért nem ölsz meg? - kérdi Sam - Tudod, miért nem álltak le a barátaim?
- Nem.
- Mert tudják, hogy inkább meghalnék, minthogy örökre fogságban éljek. - világosítja fel Carter Ötödiket, majd folytatja.
- Nem számít, mit érzel irántam. Sosem foglak szeretni. Ölj meg, ha akarsz. De, ha csak egy kis emberség is van benned, ha valóban szeretsz, akkor elengedsz.
Ötödiknek kicsordul a könnye, a nagy bogárhajó pedig elrugaszkodik az Orilla felszínéről és villámgyorsan a hipertérbe ugrik.
Közben Thor fegyvere végre feltöltődött. TŰZ!
Szól is Jack-nek, hogy a fegyver működött és a bolygóról mindenhonnan azt jelentik, hogy a replikátorok elpusztultak. Az elmenekült hajót sajnálja, de már van ellenük fegyver. Majd pedig jelzi, hogy a közelükben megjelent egy negyedik életjel is. És ők pedig Sam keresésére indulnak, akit meg is találnak. Szerencsére jól van és örül a barátainak.

Az SGC-n dr. Weir pakolászik. Láthatóan menni készül. O'Neill bekopogtat hozzá. Kölcsönösen örömüket fejezik ki egymásnak, majd Jack leül. A doki átadja az elnök ebédre szóló meghívását az ezredesnek. Elizabeth megköszöni személyesen is azt, amit eddig Jack a Föld érdekében tett, pedig gyakorlatilag nem is kap cserébe semmit. O'Neill szerénykedve megjegyzi:
- Ne aggódjon, írok majd egy listát.
- Nem hiszem, hogy bármivel visszafizethetnénk azt, amit tett.
Most erre már Jack sem tud mit mondani.
- Megy valahová? - kérdi témát váltva.
- Ami azt illeti, az Elnök megkért, hogy felügyeljem az antarktiszi ásatásokat. Kényes helyzet, tekintettel arra, mennyien követelik azt a bázist.
- Ez a maga asztala - állapítja meg O'Neill.
- Hát, inkább, mint ez a munka.
- Ez azt jelenti, hogy Hammond visszajön?
- Nem. Őt előléptették. Ő felügyeli a Föld védelmét Washington nevében. Az SGC-t, a 303-as programot és az Antarktiszt. Nem hivatalosan 'Föld-bizottságnak' hívják.
- Nem tudja, hogy kit küldenek a nyakunkra?
- A Pentagon meggyőzte az Elnököt, hogy csak egy ember tudja nemzetközileg is hitelesen irányítani az SGC-t, annak ellenére, hogy amerikai katona.
- Ismerjük ezt a balféket?
- Hát, maga elég jól ismeri. - tart egy kis hatásszünetet Elizabeth - Jack O'Neill dandártábornok.
- Én?
- Igen, maga.
- Dandártábornok... - gondolkodik el kicsit Jack - Rajta van a listán.
- Gratulálok!
- Akkor tisztázzunk valamit! Tetszik az előléptetés, a fizetésemelés, meg a parkolóhely, de nem akarok felelős beosztásban lenni.
- Sajnos ezek a dolgok együtt járnak - feleli dr. Weir - Gondolkodnia kellene rajta kicsit.
- Az utálok!

Jack elsőként barátaival beszéli meg a dolgot. Attól fél, hogy eddig ő kapta a parancsokat. És ha ő fogja adni és nem lesz jó parancsnok, akkor mi lesz? Sam, Teal'C és Daniel mondanak egy-egy olyan fennálló problémát, helyzetet, ami nem épp amellett szól, hogy elvállalja a kinevezést.
- Sosem volt íróasztalom - csatlakozik Jack is.
Daniel és Sam is mond egy-egy pozitív dolgot, ami amellett szól, hogy elvállalja. Végül Sam:
- Ha nem vállalja el, küldenek valami sokkal rosszabbat.
Opsz.
- Ok, ez nem jött ki túl jól - mosolyodik el végül.
Jack-nek hiányozni fog a csapat, a terep. Megnyugtatják, hogy ha ő, mint parancsnok úgy dönt, akkor lesznek olyan helyzetek, amikor rá lesz szükség odakint.

Az indítóteremben összegyűlt az SGC. dr. Weir megy a pulpitushoz és mond egy rövid beszédet, amiben mindenkinek mindent köszön. Majd bemutatja az új parancsnokot, Jack O'Neill dandártábornokot.
- Pihenj - adja ki első parancsát.
Elmondja, hogy utál beszédet tartani, ezért ő is rövid lesz.
- Bárcsak azt mondhatnám, hogy nem tartozom senkinek semmivel. De, az az igazság, hogy ... nem állnék most itt ... mindannyiunk bátorsága és támogatása nélkül. Remélem, olyan jó vezető leszek, mint az elődeim, olyan, mint amilyet érdemelnek.
És tapsot kap.
- A másik ok, amiért elvállaltam a munkát - folytatja -, az hogy ilyen király dolgokat csinálhatok. Büszkén jelentem be, hogy mint parancsnok, első teendőm bejelenteni Samantha Carter őrnagy előléptetését alezredessé.
Nagy taps és Sam kimegy a pulpitushoz.
És már az ismert tárcsázó őrmester beszél:
- Az Egyesült államok Elnöke nagy bizalmat fektet Samantha Carter őrnagy képességeibe, amikor Samantha Carter őrnagyot az amerikai légierő alezredesévé lépteti elő.
Közben pedig Jack lecseréli Sam vállapját, majd tiszteleg neki és először szólítja új rangjához méltóan:
- Samantha Carter alezredes.
Ezek után már csak a megesketés maradt...

Újra a replikátor-hajón vagyunk. Ötödik nagyban beszél valakinek, akinek elmondja, hogy nagyon örül, hogy sikerült elég neutrínumot szereznie így elkészíthette ...

És kilép a falból egy meztelen női test...

... Samantha Carter replikátor változatát.

VÉGE

Írta: Johnny
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK