Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x01 New Order I. (Új világrend I.)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Újra az SGC-nél vagyunk. Megint láthatjuk a hegy bejáratát, az elmaradhatatlan csapatszállító buszt, és a képhez tartozó őrszemeket.

Daniel nagyban készül az Antarktiszi egyeztető tárgyalásokra, ám dr. Weir le kell hogy hűtse hősünket. A politika továbbra sem azért van, hogy szebbé és egyszerűbbé tegye bárki életét. Egyenlőre felfüggesztették a tárgyalásokat. Mint kiderült az USA-n kívüli 11 másik állam abszolút nem volt boldog, ami - anno - a 7x22-ben történt (remélem mindenki emlékszik rá!). Két érv "csap össze" kettejük között. Egyrészről ott van Jack, aki egyenlőre mélyhűtött állapotban várakozik; másrészről ott van a Csillagkapu titokban tartásának lehetősége. Minden esetre a diskurzus végére mindketten megegyeznek egy dologban: keresztnevükön szólítják egymást ezek után.

FŐCÍM

A tanácskozóteremben vagyunk, ahol Sam értetlenkedik, miért nem használják a kaput. Dr. Weir közli, hogy nemes egyszerűséggel - további intézkedésig - felfüggesztettek minden utazást, és kész. Mindezek mögött is - természetesen - megint csak a politika áll. Sam is megpróbál O'Neill szemszögéből közelíteni, de sajnos maximum együttérzést kaphat a dokitól.
- Az asgardiak korábban is segítettek - jegyzi meg Daniel.
Na igen, de eddig őket nem sikerült elérni.
Sam emlékeztet, hogy segítettek csapdába ejteni a replikátorokat a Halla bolygón. Ez a csapda kb. mostanáig tudta csak ellátni feladatát. Szerinte az asgardiak is tudatában vannak ennek, és véleménye szerint a "szemük a pályán van" és valahol ott kell legyenek, mint megfigyelők a Halla közelében. Talán oda kellene menniük.
Na de ez a bizonyos bolygó nem a szomszédban van. Ugyan ott van a Goa'uld jármű, amit még O'Neill buherált meg, hogy gyors legyen, de senki sem biztosabban, hogy vissza is működni fog.
- Lehet, hogy kiégnek a motorok - véli Sam.
Sajna a jó doki - bárhogy is szeretné - nem engedheti el a társaságot. S hogy miért? Mert a Pentagon egyáltalán nem biztos az "új fegyver" ismételt használhatóságában. Ezért az átalakított Goa'uld hajót tartják második taktikai lehetőségnek, amit persze nem lehet egy ember érdekében csak úgy feláldozni.

Sam meglátogatja dr. Weir-t az irodájában és megpróbálja újra rávenni a küldetés engedélyezésére. Indokai: a hajót az ősök tudásával alakították át. És ha esetleg neki kellene megfejtenie (már ki is próbálná meg), akkor lehet, hogy nem menne neki. Persze ezt nem ő mondja, hanem a doki veszi ki a szavaiból. Egy gyors pro-és-kontra érv hangzik el tőlük a "mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk" témakörben, majd pedig vált a kép.

Sam, Teal'C szövögetik az új terv hálóját. Az épp befutó Danielt hidegvízként éri a hír, hogy őt nem akarják magukkal vinni, mivel neki - mint intelligens embernek - itt a helye a Földön, ahol az Antarktiszi előőrsön ő lehet az egyik legfontosabb ember. S mint ilyen O'Neill utolsó esélye, ha esetleg a duó kudarcot vallana.

És már utaznak is. Az út várhatóan 10 napig tart. Út közben Sam megpróbál rájönni, miképp is alakította át O'Neill a hajtóművet, de kevés sikerrel. Ő és Teal'C megpróbálnak beszélgetni, de nem járnak sikerrel. Egy biztos: megbíznak egymásban a haláluk.

Az SGC-n Daniel továbbra is kétségbeesve várja a tárgyalások folytatását. Miközben erről beszélgetnek dr. Weir-rel egy üzenetet kapnak a Goa'uld rendszeruraktól, amiben tárgyalásra hívják a Földet egy közös szerződéskötés ügyében. Ez mindenkit meglep.

Sam-ék közben elérik a Halla bolygó galaxisát. Kilépve a hiperűrből nem találják azt, helyette egy hatalmas gravitációs mező fogságába kerülnek, ahonnan nem bírnak kijutni.

Az SGC-n Daniel és dr. Weir próbálják kitalálni, mit is akarnak a Goa'uldok tőlük. Talán hallottak Anubisz elpusztításáról?

Sam megállapítja, hogy bejött a jóslata. A hipertér-hajtóműnek annyi. De, nem adja fel. Megpróbál valamit kihozni a normál motorból, hogy elhagyhassák ezt a vészes helyet.

Közben a USA elnöke felhatalmazza dr. Weir-t, hogy tárgyaljon a Goa'uldokkal. Ebben és az előkészítésben Daniel segítségét kéri. Daniel figyelmezteti a dokit, hogy a Goa'uldok mindegyike "pózoló, ego-mániákusok, kielégíthetetlen hatalomvággyal. Mindegyik elképzelhetetlen gonoszságra képes." dr. Weir nem nagyon riad vissza a hallottaktól:
- Miért is legyek ideges? Úgy hangzik, mint egy átlagos nap az ENSZ-ben.
Daniel javaslatára a rendszerurakat egy másik bolygón fogadják, majd a szükséges óvintézkedéseket követően engedik be őket a Földre.

Közben Sam-ék még mindig "szenvednek", bár ő átcsoportosít egy kis energiát a hajtóműre, nem sok sikerrel. Mindjárt annyi a hajónak. És ekkor...
Thor hajójára teleportálják őket, a legjobb pillanatban.

Daniel összefoglalja az érkezőkről az anyagot a dokinak. Hárman jönnek. Egy Camulas nevű, aki magát az üzenetet küldte, egy Amerterasu, aki japán istennő és végül a már mindenki által ismert Yu nagyúr. Utóbbin dr. Weir is csodálkozik, hiszen a hírek szerint Yu "nem nagyon van magánál", mióta nincs meg a képessége a gazdatest váltásának és már a szarkofág sem segít rajta. Ezt úgy kell érteni, hogy szenilis lett az "öreg". Daniel emlékeztet arra, hogy egyedül ő volt az, aki a rendszerurak közül ellenezte Anubisz visszatérését a tanácsba. Igaz, kevés sikerrel.

Sam ismét csak büszke lehet magára, mert kiderül, hogy bejött amit gondolt. Thor azért van ott a hajójával, mert megfigyelőként teljesített őrszolgálatot. És nincs módja és lehetősége arra, hogy most csapot-papot ott hagyjon és O'Neill segítségére siessen. Legalábbis nem most. Természetesen, ha itteni feladatának végére jár, akkor azonnal indul is barátjáért. Kiderül továbbá, hogy azért nem tudott válaszolni az SGC hívására, mert a Halla napjából keletkezett feketelyuk nagyon megnehezíti a "távolsági hívást". Természetesen az említett nap nem önszántából alakult át, hanem kicsit "besegítettek" neki az asgardok. Mivel a rész elején említett csapda csak maximum két évig nyújtott biztonságos megoldást. Maga a Halla már szétszakadt darabjaira, de ijesztő módon a replikátorok egy nagy tömeggé összeállva elkezdték elhagyni a feketelyukat. Tuti, hogy az időnyújtó lehet a háttérben, amit sikeresen átalakítottak és most szökésben vannak. Útjuk Thor hajójának jelenlegi pozíciója felé mutat.

Az SGC-n már várják a Nagytanácsot. Akik meg is érkeznek a CSK7 kíséretében. Yu nagyúrral van a személyes szolgája, ahogy azt már megszokhattuk. Camulast nem nagyon érdeklik az udvariassági szokások és máris a tárgyalásokkal akar foglalkozni. Ebben a "drága" japán istennő is osztja a véleményét. Hát legyen...

Thor hajója felé gyorsan közeledik a replikátor-űrhajó. És hogy még ijesztőbb legyen a helyzet, "valamit" ki is lő rájuk. Sajnos a hipertérbe csak akkor tudnak átugrani, ha kiérnek a feketelyuk-hatósugarából. Erre azonban már nincs idő. Találat éri a hajót. Kiderül, hogy a lövedék replikátorokból áll. Korábban is így jutottak fel az asgardi hajókra. Mivel a hajó szkennere nem mutatja őket Sam és Teal'C személyesen veszi kezelésbe az ügyet jó kis "hazai" fegyverekkel.

Az SGC-n folyik a megbeszélés. Ahogy az várható volt Anubisz halála kicsit megkavarta a rendszerurak egymás közötti viszonyát. El akarják kerülni a nyílt háborút, ezért megegyeztek, hogy elosztják Anubisz "javait" egymás között. Azonban hiába a megegyezés, Baal felrúgva azt más utakon kíván járni. Megtalálta Anubisz szuperkatonáinak "gyártósorát" és most a saját oldalára állította azokat. És ha nem tesznek valamit, akkor senki sem tudja majd megállítani őt a világmindenségben.
Dr. Weir nem érti, hogy mi közük is van nekik a Goa'uldok problémájához.
Yu - szolgáján keresztül - közli, hogy tudnak a Tauri nagy erejű és eddig ismeretlen technikájú fegyveréről. Ezzel meg lehetne állítani Baal-t.

Közben Sam és Teal'C keresik a becsapódott replikátorokat. Meg is találják azokat. Ám mielőtt bármit tehetnének Sam-et valahová elteleportálják Teal'C szeme láttára, így neki kell elintézni a nyavalyás bogarakat. Közben pedig a replikátorok űrhajója lelép a hipertéren keresztül. Ők pedig követik.

Camulas elmeséli, hogy amennyiben Baal legyőzi a többi Goa'uldot, akkor semmi sem állítja meg, hogy a Földet is hatalmába kerítse.
- Ha megteszi, ugyanolyan véget ér, mint Anubisz - feleli dr. Weir.
- Lehetséges - veszi át a szót Amerterasu -, de vannak más világok is a galaxisban ilyet fejlett védelem nélkül.
Daniel nem érti, mire akart ezzel célozni.
Az istennő kifejti, hogy mostanában mintha nem nagyon akarnának jelentkezni az asgardok. Mintha eltűntek volna.
- Érdekes, mi végig kapcsolatban voltunk - blöfföl Daniel.
- Az Asgardok nem jöttek, mert nem tartották szükségesnek - fejezi be dr. Weir.
Amerterasu szerint Ball talán másképp gondolkozik. Mi van, ha úgy gondolja, hogy többé nem képesek az Asgardok hatalmukat gyakorolni a galaxisban. Így ha nem segítenek a földiek, akkor Baal az összes védett bolygót leigázza. Sokan fognak meghalni és még többen válnak rabszolgává.

Thorék "tépnek" a replikátorok után a hipertéren keresztül. Thor szerint az úti céljuk az Orilla lehet. Az a bolygó, ahol újjáépítették az Asgard civilizációt. Feltételezése szerint azért is mennek először oda, mert az a bolygó neutróniumban gazdag és ez az anyag egyaránt fontos szerepet tölt be az asgardi technológiában és nagyon fontos az ember-replikátorok készítéséhez.

Sam-et látjuk a replikátor-hajó fedélzetén. És egyszer csak társasága akad a "falból". Maga az Ötödik lép elő és rendkívül dühösnek látszik. És hogy ne kelljen sokat beszélnie, rögtön a lényegre tér. Kezeivel behatol Samantha tudatába.

Az SGC-n a Nagytanács "étkezik". Közben a doki és Daniel tanácskoznak. Megegyeznek, hogy a Föld és további 26 bolygó addig van biztonságban, amíg a Goa'uld abban a hiszemben van, hogy az asgardiak védelme működik. Na de ez nem több egy blöffnél. Ezzel pedig Dr. Weir eddig még nem nagyon élt eddigi tárgyalásainak folyamán, mivel nem ez volt a feladata. Pedig úgy tűnik, hogy amíg ez a blöff bejön, addig nincs bajuk.

Teal'C érdeklődésére Thor közli, hogy fegyverrel nem tudják leszedni a replikátorokat a hipertéri utazás miatt. Azonban ha elég közel tudnak kerülni hozzájuk, akkor Thor hajójának önmegsemmisítése magával ragadhatja a replikátorokat is. Nincs mit tenni, meg kell próbálni.

Közben szegény Sam csak szenved a tudatturkálás miatt. Amikor Ötödik kicsit lazít, megpróbálja rávenni a könyörületességre és megpróbálja elmagyarázni neki, hogy miért is hagyták őt magára - ígéretük ellenére. Csak azt nem érti Sam, hogyha Ötödik belelát a fejébe akkor ezt ő maga is láthatja. Miért nem hisz akkor neki? Sajna nem sikerül meghatnia. Folytatódik az agyturka.

Az SGC-n együtt a tárgyalócsoport. Dr. Weir közli, hogy nem akarnak beleavatkozni a Goa'uld hatalmi viszályba. Ha valamelyikük meg akarja támadni a védett bolygók egyikét, annak számolnia kell a következménnyel. Camulas nem nagyon hisz az Asgardban és véleménye szerint a földiek nagyon rosszul döntenek. Yu úr egyszerre kiakad:
- Elég! - döbbent csend.
- Minden egyes pillanattal Anubisz egyre erősebb lesz. - közli a többiekkel, akik ezt nem nagyon értik.
- Úgy érti, Baal - próbál Daniel magyarázni.
Yu szolgája próbál "mosakodni":
- Az uram kimerült. Egy rövid pihenőt javaslunk.
- Csendet - inti le őt ura. - Nem vagyok fáradt.
Camulas tudatában van annak, hogy mire is képes a "csodafegyver". Viszont ha nem jön ide a Földre az, akit le kívánnak vele szedni, akkor nem sok értelme van. Viszont, ha valaki rájönne, hogy esetleg nem stimmel ezzel a fegyverrel valami...
Egyszerre hiperhajtóműveket ajánlanak fel cserébe a földi tettekért, mivel tudják, hogy a Föld még nem rendelkezik ezzel a technológiával.

Thor elkezd gyorsítani és már ott is vannak a replikátorok sarkában. Ám a kapuban hirtelen "elmegy" az áram és lassulni kezdenek. Kiderül, hogy valaki vagy valami belebabrál a vezérlésbe. Teal'C azonnal utánajár a dolognak.

dr. Weir-nek Camulas elmondja, hogy ezekkel a hajtóművekkel maguk is képesek lesznek megvédeni a védett bolygókat egy esetleges fenyegetéstől, és így nem fognak az asgardiaktól függeni. Már csak el kell dönteni, hány ilyen hajtóművet szeretne a Föld. Daniel inkább arra kíváncsi, hány Goa'uld hajó van, mert ennek függvénye az, hogy nekik mennyi hajót kell építeni a védekezéshez. Ezt azonban nem mondják meg. Itt elakad a tárgyalás. Különösen azért, mert dr. Weir közli, hogy az Asgard segítségével már amúgy is tesztelik ezt a technológiát. Lassan megtanul ez a hölgy blöffölni?
Ám japán istennőnk sem most jött le a falvédőről. Felveti, hogy ha Baal kapna egy hírt, miszerint a földi fegyver most nem működik, akkor lehet, hogy ideszaladna és kipróbálná tűzerejét. És ha a Tauri elpusztul, akkor már csak nekik kell leszedniük Baal-t és ebben az esetben nem is kell adniuk semmit sem senkinek.
dr. Weir taktikát változtatva közli, hogy benne vannak a dologban. Cserébe azonban kérik Baal teljes birodalmát. Hiszen ezt tenné egy Goa'uld is, ha egymaga győzné le Baal-t. Ha ez nem tetszik, mehetnek Isten hírével. Ezt természetesen meg kell beszélni a többi rendszerúrral is.

Teal'C megtalálja és semlegesíti a hiba okát: egy árva ám sokat ártó "bogarat". De, már túl késő. A replikátorok elérik az Asgard anyabolygót.

Daniel közli a dokival, hogy gyorsan tanul pókerezni, bár a rendszerúri hatalomvágytól kicsit meglepődött. A doki elmondja, hogy valahogy meg kellett akadályoznia azt, hogy Baal-t felbujtsák a Föld ellen. És addig is, amíg tanácskoznak nem mennek sehova. Felveti még annak a lehetőségét, hogy fel kellesz ébreszteniük O'Neill-t, mert rajta kívül senki sem tudja kezelni a fegyvert. Feltéve persze, hogy egyáltalán működik még.
Közben megkapják a Goa'uldok által elküldött üzenet másolatát, amit Daniel rögtön elkezd lefordítani.

Thor közben "leadta a drótot" az asgardiaknak, hogy kb. hol fog kilépni a hipertérből a replikátor-hajó. Mivel ekkor néhány másodpercig védtelenek, lehetőség nyílik arra, hogy leszedjék őket a csillagos égről.

Sam közben túl van egy újabb kínzási cikluson. Újra megpróbál Ötödikre hatni. Ő nem érti, miért kéne ezt tennie. Hiszen Sam otthagyta őt. Ezt Sam nagyon sajnálja. Végül is - úgy tűnik - sikerrel jár, mert nem kínozza tovább. Egyenlőre?

Daniel fordítása azt tükrözi, hogy a Goa'uldok sejtik a fegyver használhatatlanságát, de nem tudják bizonyítani és ezért nem tudják mit tegyenek. Igaz, Baal-al még mindig "teszteltethetik", de ez rájuk nézve is veszélyes lehet, mert ha még ott vannak és a Föld nem tudja megvédeni magát, akkor nekik is annyi.
Közben valaki "kopogtat" a Csillagkapun. Megérkezik a válasz a Goa'uldoknak.

Közben a replikátorok kilépnek a hipertérből és az asgardiak tüzelni kezdenek. Sikerül! Megsemmisítették! Szegény Sam...

Közben a Nagytanács tagjai le akarnak lépni a tárgyalásról. A tárcsázás alatt Daniel belekukkant a legutóbbi üzenetükbe.
A kaputeremben dr. Weir még "elköszön" a vendégektől, akik elindulnak a kapu eseményhorizontja felé. Daniel átfutva azt az utolsó pillanatban kapcsolja ki a kaput Camulas orra előtt. Ők kicsit idegesek lesznek. Daniel is befut és közli, hogy azért hívta vissza a vendégeiket a többi rendszerúr, mert tesztelni akarják a Föld védelmét egy hajóval egy órán belül. Így már érthető, miért volt a triónak oly' sietős a távozás.
dr. Weir közli, hogy nagyon elhamarkodott lépésnek tekinti a dolgot. Eddig sem nagyon hitt nekik, ezek után még ennyire sem fog. Itt maradnak és kész. Ők ugyan próbálkoznak, hogy csak személyesen tudják a többieket lebeszélni a támadásról, de kevés sikerrel. Ettől kezdve már nem követek, hanem foglyok.

VÉGE

Írta: Johnny
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK