Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x10 Birthright (A születés joga)

Írta:
Christopher Judge 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető


Egy magányos Jaffa bandukol egy erdőben. Az érkező CSK-1-gyel találkozik, Molok szolgálatában áll és örömmel újságolja, hogy sok társával szívesen csatlakozna a felszabadítási mozgalomhoz. Ám ekkor lelövik egy botfegyverrel. A CSK-1 fedezékbe vonul, majd tűzharcba kezdenek a rájuk törő Jaffákkal. Nem túl jó a helyzet, de hirtelen botfegyverlövések tucatjai záporoznak a támadókra. A CSK-1 kivár, majd egy csapat Jaffanő bukkan elő a sűrűből. Egyikük gyorsan kiveszi az egyik elhullott Jaffából a szimbiontát. A CSK-1 segítségét kérik (elsősorban Mala) és a bolygójukra invitálják őket, ám egyikük (Neath) ezt erősen ellenzi. O’Neill némi habozás után elfogadja a meghívást.
Megérkeznek hát a Hak'tyl (jelentése: felszabadulás) nevű bolygóra. Vezetőjük, Ishta elé viszik a csapatot. A Jaffák szövetséget ajánlanak a Taurinak. Teal’c ezt rögvest elutasítja, mert egy másik Jaffa szimbiontáját elrabolták. Ishta bemutat egy fiatal lányt, aki elérte a pubertást és az elrabolt szimbiontának köszönheti, hogy még életben van. De ott van még Neath húga (Nesa), aki hamarosan szintén abba a korba ér, hogy beültessenek neki egy goa’uldot.
Sam ül le tárgyalni, a csapat férfi tagjai addig várnak. Ishta elmeséli, hogy Molok uralma alatt a nők nagyon alávetettek, még leánygyermeket sem szabad szülniük, ha mégis, akkor azt rituális szertartás keretében elégetik. Ishta egy főpapnő volt, több lehetőséggel rendelkezett, mint a többi nő. Így megtudta szervezni a Hak'tylon az ellenállást. Ide menekítik azokat a nőket és gyerekeket (persze csak lányokat), akikre a halál vár. Leendő szövetségesüktől fegyverekre, élelmiszerre és egyéb eszközökre lenne szükségük, cserébe harccolnak és információt szereznek (rengeteg beépített emberük van Molok Jaffái között). Felmerül, hogy Molok hatalmát együttes erővel megdönthetnék, de nem ezen van a lényeg. Ishtáék rendszeresen támadnak meg más Jaffákat, hogy szimbiontáikat elvéve sajátjukat pótolják. Korábban még nem volt ilyesmi, pl. Teal’c fiának sem volt létszükséglet a szimbionta beültetése, amit Teal’c meg is akart annak idején akadályozni (lásd: 1x11 Bloodlines / Apáról fiúra c. rész). Molok azonban genetikai módosításokat eszközölt, hogy a Jaffák függését még inkább biztosítsa. Ez jól is jön az újabban fellángolt felszabadulási mozgalom miatt. Sam erre kínál egy új megoldást, a tretonint (lásd: 6x10 Cure / Gyógymód, 6x19 The Changeling / Az átváltozás és 7x04 Orpheus / Orfeusz c. epizódokat).
Ishta és Teal’c elbeszélget és harcolgat egy kicsit. Teal’c próbálja meggyőzni a néhai papnőt, hogy válassza a tretonint. Amint Ishta észre veszi, hogy Teal’cben nincs szimbionta, tehát tretonint használ, elfogadja az ajánlatot.
A táborba visszatérve négy önkéntest kér (köztük lesz Mala), hogy tartsanak a Tauri harcosaival a tertonin kipróbálása miatt. Ishta Nesát is küldené, de Neath nem egyezik bele, sőt erősen tiltakozik.
Jack és Sam a 4 Jaffanővel visszatér a Parancsnokságra.
Teal’c és Ishta tovább folytatja a beszélgetést, ami eléggé elmélyül. Teal’c mesél neki néhai feleségéről, aki épp azért halt meg, mert nem akart magának más élete árán új szimbiontát.
Daniel Nesával próbál meg kijönni, egész jól.
Fraiser doki beadta a tretonint mindenkinek. Az elkövetkezendő időben a fejenkénti adag kimérése lesz a cél. Mala elmeséli Samnek, milyen sanyarú sorsa volt egykor Molok uralma alatt.
Teal’c és Ishta között kialakul egyfajta kapcsolat, eléggé odavannak egymásért.
Neath reggel botfegyverrel ébreszti Danielt, amiért az szóba állt a húgával. Szerencsére nem veszti el a fejét és nem lesz semmi gond.
Malát leszámítva az önkénteseknél működik a tretonin. Malát elkülönítik és felkészülnek rá, hogy visszaadják a szimbiontáját, ám ezt a lehetőséget elutasítja, nem akar többé függeni a goa’uldoktól.
Neath azt tervezi, hogy kihívja Isthát a vezetőségért - amiért lepaktál a Taurival -, de nem talál támogatókra a társai körében.
Mala eszméletlen, állapota kritikus, ezért visszahelyezik belé a kukacot, de mégis meghal.
Daniel és Teal’c felfigyelnek rá, hogy mindenki a gyakorlótér felé rohan, Neath és Ishta párviadala megkezdődött. Útközben Danielt értesítik a Parancsnokságról, hogy Mala meghalt.
Ishta legyőzte a helyére pályázó társát és épp megölné, amikor jön Teal’c és Daniel. Dr. Jackson közli a rossz hírt. Ettől Ishta jó dühös lesz, és elindul Neath-tel szimbiontát lopni.
Nesa magához hivatja Danielt, nagyon rosszul érzi magát. Szimbiontára volna szüksége, de nem akar más halála árán életben maradni. Szeretné a tretonint használni.
Teal’c és Daniel Ishta és Neath után megy, hogy visszahozzák őket.
A két nő sikeres rajtaütést hajtott végre egy őrjáraton. Ishta épp kivenné az egyik sebesült Jaffából a szimbiontát, amikor az a szabadságra vágyók köszöntésével szólítja meg. Ettől kételyei támadnak tettei helyességével kapcsolatban: Vajon hány hozzájuk hasonlót öltek még meg? Neath arrébb löki, ő nem habozik, de egy másik sebesült Jaffa lelövi. Ishta erre megölné a fickót, de azt Teal’c zatje kábítja el.
A Parancsnokságon Neath a gyengélkedő vendége. Szimbiontája súlyosan sérült, csak a tretonin mentheti meg. Nesának sikerül rábeszélnie nővérét.
A Tauri és az új szövetségesek elköszönnek, Ishta és Teal’c csókkal búcsúzik, ami kissé meglepi a többieket

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK