Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x04 Orpheus (Orfeusz)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Épp a CSK-1 érkezik vissza sietve egy küldetésről. Utolsónak Teal’c ér át a kapun nyomában egy Jaffával. Szegény Teal’c komoly találatot kapott, a szíve leállt. Szerencsére az orvosi csapat gyorsan nekilát az újraélesztésnek.
Sam és Daniel tájékoztatja Hammondot az új status quo-ról, Baal ugyanis megerősödött, mivel immáron ő vezeti a rendszerurak egyesített seregét Anúbisz ellen (lásd: 7x02 Homecoming / Hazatérés c. epizód). Az ő Jaffái támadtak a CSK-1-re a legutóbbi küldetésen.
Dr. Fraiser tájékoztatja az éledező Teal’cet állapotáról. Mivel már nincs meg szimbiontája, sokkal lassabban fog meggyógyulni. Hosszú és kemény fizikoterápia veszi kezdetét. Teal’c felépülése közben is nagyon keményen edz, a többiek kissé aggódnak miatta. Daniel időnként furcsa hangokat hall (méghozzá Rya’cot). Nagyon zavarja, hogy nem emlékszik arra az időre, amikor ascendálódott volt. Teal’c kicsit kielégíti kíváncsiságát, elmeséli, hogyan segített neki a néhai ascendált amikor együtt haldokoltak Bra’tackal (lásd: 6x19 The Changeling / Az átváltozás c. rész).
Teal’c végre újra egészséges, ám nem érzi, hogy szolgálatba tudna állni. Daniel és Jack beszél a fejével, Teal’c elmondja nekik, hogy a tretoninra való átállása (lásd: 6x19 The Changeling / Az átváltozás c. rész) óta sokat gyengült és úgy érzi a csapat terhére van. Jack igyekszik önbizalmat önteni belé, hisz még így is ő a bázison a legerősebb, de enged a kérésének, és még nem állítja szolgálatba.
Daniel együtt Kelnoreemezik Teal’ckel, s közben már tisztán látja az őt kísértő látomást: Rya’c és Bra’tac fogságban van. Erről még akkor szerzett tudomást, amikor ascendálódott volt.
Szólnak az Alfa bázison tartózkodó Jaffa lázadóknak, hátha ismerik a bolygót, amire Daniel emlékszik. Egy régi ismerős, Rak’nor jön segítségül. Ismeri a bolygót, ez az Erebus. Baal birtokában van, Ha’takokat építenek ott és naquadát finomítanak hozzá. A munka nagyon kemény és veszélyes, ezért olyan Jaffákat alkalmaznak rabszolgaként, akik, nem voltak hajlandók behódolni. Van egy kis gond is, a bolygón a földi íriszhez hasonló erőtér van, ami csak bizonyos jelre szűnik meg. Daniel emlékszik vmire, ott volt (szemlélőként), amikor elfogták Bra’tacot és Rya’cot. Épp menekülésben voltak az Erebusról. A Jaffa mester egy elcsent jeladóval kikapcsolta az erőteret, de túl későn, már bekerítették őket. Amúgy az Alfa bázist tárcsázta, ahova nem érkezett semmi, csak a jelet fogták (persze rögzítették is), de nem tudták mi célt szolgál, most viszont… Smile
Az Erebuson Bra’tac és ifjú tanítványa keményen dolgozik, megtapasztalják, hogy aki nem dolgozik elég jól, az meghal. Bra’tac azt hazudja Rya’cnak, hogy van még tretoninja, de a fiú ezt nem veszi be. Nem tehetnek semmit, csak a hitük maradt.
Teal’c már harcra kész a többiekkel együtt. Az erőteret sikeresen deaktiválják és az őröket elintézik. Hamar meglelik a tábort, egy jó mély bányagödörben van. Egyetlen esélyük a besurranás, amit Rak’nor és Teal’c sötétedés után végre is hajt, a csapat többi tagja a tábor feletti magaslaton fészkeli be magát. Megtalálják Rya’cot és Bra’tacot, ám lebuknak. Elviszik és jól megverik őket. Jack úgy dönt, várnak még a szabadítással.
Másnap Teal’cet és Rak’nort visszaviszik a többi fogoly közé. Előbbi nagyon ramaty állapotban van. Bra’tac szerencsére jobban van a frissen hozott tretonin hatása miatt. Rya’c csalódottan hallja, hogy apja már gyenge, nem olyan mint régen. A fiú Rak’norral dolgozni megy, és terjesztik a hírt, hogy hamarosan fellázadnak, amint jön a segítség. Addig is Bra’tac önt lelket és hitet régi tanítványába, hát nagyon ráfért.
Jack életbe lépteti a B tervet, de még nem tudja mi az. Vmivel el kell terelniük a figyelmet, hogy az őrökkel el tudjanak bánni, s lám ott van egy épülő Ha’tak a tábortól nem messze…
Sam és Daniel behatol a hajóra és elhelyeznek egy bombát. A többi CSK katona közben felkészül a támadásra.
A táborban Rya’cra felfigyel a parancsnok. Nem a helyén dolgozik, ezért meg kell halnia, Teal’c közbe szól, ezért pedig ő kerül fia helyébe. A parancsnok ’kedvesen bókol’ a Shol’vának mielőtt kivégezné. Így akarata ellenére is húzza az időt, s végül az utolsó pillanatban észre veszi a szép lassan földre zuhanó (vagy inkább ereszkedő) hajót. Már küldi is a Jaffákat. A hajó közben földet ér és robban, az emelkedőn rohanó Jaffákra pedig gránátvetővel lőnek a túloldalról O’Neillék. A foglyok észbe kapnak és rátámadnak őreikre. Teal’c a Jaffa parancsnokkal küzd meg. O’Neill és katonái a magaslatról szépen egyenként leszedegetik a célkeresztjükbe akadó ellenséget (milyen egyszerű is így). Persze Teal’cnek sikerül győzedelmeskedni a párviadalban és a lázadás is sikerrel jár.
A bázisra visszatérve Hammond Texasból és Bra’tac örömmel üdvözlik egymást. A felszabadított Jaffák az Alfa bázison tartózkodó ellenálláshoz csatlakoznak, Teal’c pedig immár teljes magabiztossággal erősíti tovább a CSK-1-et, úgy mint hajdanában.
Daniel és Teal’c megint együtt meditál. Előtte (vagy utána?) kicsit elcsevegnek, hogy milyen jól révbe értek (újra) mindketten a CSK-1-ben.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK