Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x01 Fallen (A bukott angyal)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Ez a rész nagyban kapcsolódik a 6x22 Full Circle / A kör bezárul címűhöz, úgyhogy ajánlott azt is megnézni vagy elolvasni az ismertetőjét.
Shamda, egy öregember - valszeg vmi falu bölcse lehet - 2 fiatalabb srácot okít tanmeséjével. Egyik pillanatban hirtelen felvillanó erős fényre lesznek figyelmesek, odamenvén látják, hogy egy meztelen férfi fekszik a földön, megszólítják, de nem emlékszik semmire. Számunkra viszont már nyílvánvaló, ő Daniel Jackson.
A Parancsnokságon Jonas az Abydoson talált kőtábla tanulmányozása során nagy felismerésre jut. Örvendezve újságolja mindenkinek, hogy nem az elveszett városról van benne szó, inkább az elveszettek városáról. Egy nagy és régi ős városról lehet szó, Vis Ubanról. Anno amikor még Jack ’elnyerte’ az ősök tudását (lásd: 2x16 The Fifth Race / Az ötödik faj c. epizód), egy csomó kapu címet vitt be a bázis rendszerébe, és ezt minden bizonnyal vmilyen rendszer szerint tette. Ebben az esetben az utolsó ilyen cím vezethet az elveszettek városához. (Ha vki nem látja az összefüggést az nem baj, mert én sem.)
A CSK-1 és egy másik csapat már teszi is tiszteletkörét a bolygón. Rá is akadnak egy rakás romra és egy jobban kiépített városra, ahol találkoznak a helyiekkel. Vezetőjük, Shamda bizalmatlanul fogadja őket, de közel sem ellenségesen. Amúgy ők is utazók, és csak ideiglenesen tartózkodnak ezen a helyen.
A másik CSK csapat a romokat kutatja, s az erdőben egy bóklászó emberkét találnak, a jó öreg Danielt. Viszik is megmutatni a többieknek.
Jack, Sam és Teal’c megörül, de az érzés nem kölcsönös, Daniel sajna amnéziás. Kis rábeszéléssel sikerül rádumálni, hogy térjen haza velük és nézze meg ki is ő valójában, ne csak a többiek szavára kelljen hagyatkoznia. Sam valószínűnek tartja, hogy Oma az ascendáltak íratlan szabályainak megszegéséért változtatta vissza emberré és az amnézia csak a ráadás bünti.
Hammond is örömmel látja viszont dr. Jacksont, de ettől még nem tér vissza az emlékezete. A bázison Daniel szép lassan emlékezni kezd, de még mindig nem lesz a régi önmaga. Megtudhatjuk, hogy szegény Teal’c a tretonin miatt már nem képes elérni a Kelnoreem állapotát (lásd: 6x19 The Changeling / Az átváltozás c. rész).
A CSK-1 titkos megbeszélést tart a tárgyalóban az újonnan felfedezett elveszettek városával kapcsolatban. A romokat sikerült teljesen feltérképezniük, de az Anúbisz ellen használható vagy egyéb fegyverekre, technológiára nem bukkantak. Csatlakozik hozzájuk Daniel, hátha jobban tud emlékezni. Amint kezébe veszi a kőtáblát, már mondja is, hogy rossz helyen járnak. Csak azt tudja mondani az olvasottakból, hogy Vis Uban nem az elveszett város, legalább is nem az amit ők keresnek. A város nem elveszett, nem is az elveszetteké, inkább elrejtették, hogy ne találják meg, ezért van ’elveszve’. Az tuti, hogy ahol most jártak, bizony nem az. Ezt mindenki elkeseredve hallja, hisz a hírek szerint Anúbisz tovább folytatja hódításait és közel áll hozzá, hogy egyeduralkodó legyen a galaxisban.
A megbeszélés után Jonas felkeresi felejtős barátunkat. Van egy ötlete: Anúbisz ugye meg van rekedve a felemelkedettség és a normál lét között, tehát ismeri az ősök nyelvét és technológiáját, de nem olyan mértékben, mintha teljesen felemelkedett lenne. A kőtábla fordításánál ugyanazt a hibát nem követné el, mint Jonas (hogy a Vis Ubant véli az elveszett városnak) de, ha a kőtáblát lemásolják és pár apróságot átírnak benne… akkor Anúbiszt csapdába csalhatják.
Tok’ra infók vannak Anúbisz fegyveréről, amivel még vezeti a legyőzhetetlenek listáját (amivel szétzúzta a többi rendszerúr flottáját az előző részben). Meg van, mi a fegyver gyenge pontja, de a pontos helyét nem tudni… A terv a következő: A kőtáblát vmilyen úton eljuttatják Anúbiszhoz, ő azt hiszi majd, hogy megtalálhatja az elveszett várost és elmegy a Vis Ubanhoz (a lakosságot addig eltelepítik). Közben felépítenek egy felszállópályát, és egy kisebb bázist, átviszik az X-302-est. Teal’c meglátogatja Yut és megkéri, hogy segítsen végezni Anúbisszal, a földiek majd hatástalanítják a fölényt jelentő fegyverét. Daniel és Jonas felmegy Anúbisz hajójára (egy Tok’ra izotóp miatt nem érzékelik majd a jelenlétüket), betörnek a számítógépbe (mivel egyedül ők ismerik az ős nyelvet, amin Anúbisz gépe működik) és megszerzik a fegyverről a még szükséges infókat, elküldik az X-302-esnek, amivel Jack és Sam a hajó felé halad, a naquadriának köszönhetően nyitnak egy hipertérablakot, amivel átjutnak a hajó pajzsán. A megérkező goa’uld flotta miatt Anúbisz aktiválni fogja a fegyvert. Ekkor az X-302-essel kilövik a fegyver hűtőrendszerét (ez a gyengepont), az túlterhelődik és BUMM! A hajó nem pusztul el, de a fegyver igen, a többit Yu elintézi.
Eljön a nagy nap, Anúbisz megérkezik a bolygóhoz. Egy csapat Jaffa gyűrűkön lemegy, 2-en maradnak őrködni, őket ártalmatlanítják és elveszik a gyűrűvezérlőjüket, amivel Jonas és Daniel felmegy a hajóra. Simán bejutnak a gépterembe.
Yu flottája úton van, ám a rendszerúr kiadja a parancsot első Jaffájának, hogy máshova menjenek, a Jaffa kétkedve bár de végre hajtja istene utasítását és Teal’cet bezáratja.
A bolygóról felszáll az X-302-es, de a goa’uld flotta még sehol, ám Anúbisz hajójának halálsiklói itt vannak. Szerencsére a lerázásuk nem okoz sok gondot. Anúbisz közben felfedezi a földi bázist a bolygón, ezért célba veszi a bolygón a csillagkaput (a naquada miatt így sokkal nagyobb lesz a pusztítás), erről Jack értesíti a bázist, és gyorsan evakuálnak. Amint Jack és Sam megkapja az infót a hűtőrendszer hollétéről rögvest átugranak a pajzson. Kilövik a célpontot, majd elhúznak, a fegyver pedig felrobban.
Daniel és Jonas a szellőzőkön akar meglógni, de csak Danielnek sikerül meglépnie, társa viszont Anúbisz karmaiba kerül, s ő lesz a következő, aki megtapasztalhatja a fő gonosz vallatási technikáit (lásd: 5x22 Revelations / Felismerések c. rész).

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK