Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x22 Full Circle (A kör bezárul)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Skaara kétségbeesetten rohan abydosi honfitársaihoz. Rossz hírrel jön, Anúbisz ugyanis az Abydost akarja megtámadni. Meglepve veszi észre, hogy Daniel is itt van, méghozzá azért, hogy segítsen.
A Parancsnokságon Jack épp beszáll egy liftbe, ami rögvest leáll. Daniel megjelenik neki. Elmeséli Anúbisz legújabb tervét az Abydos ellen. Azért akar odamenni, mert Ré szemét keresi. Hórusznak, Apófisznak és Tiamátnak (lásd: 5x08 The Tomb / A sír c. rész) is van ilyen szeme, össz-vissz van 6 ilyen. Anúbisznak pedig mind meg van, és már csak az utolsó hiányzik. Persze azért kellenek neki, mert vmi piszok nagy hatalommal bírnak együttesen. Daniel megkéri Jacket, hogy menjenek és keressék meg a szemet Anúbisz előtt, ő ugyanis nem tehet semmit, kötik a felemelkedettek szabályai (az egyik legfőbb szabály: nem szabad beavatkozniuk az emberek életébe). Ezredesünk ezt nem akarja elfogadni – mármint, hogy Dani fiú nem segíthet -, ezért Daniel kicsit kiokosítja, elmeséli, hogy egykoron az emberekből kifejlődtek az Ősök, akiket egy napon súlyos betegség támadott meg (lásd: 6x04 Frozen / Jégbe fagyva c. epizód), sokan meghaltak, sokan viszont felemelkedtek, és mind a mai napig léteznek, de meghozták a maguk kis szabályait, azt, hogy nem léphetnek semmilyen kapcsolatba a külvilággal. Oma Dessala ezt megszegte, mert segített másoknak is a felemelkedésben, ezért őt és társait kitaszították vmilyen szinten, de a többi szabályt megtartották, azaz segíthetnek a felemelkedésben, de minden egyéb tabu.
Az eligazításon Jack elújságolja a találkozást, ekkor Teal’cnek is megered a nyelve, Daniel őt is meglátogatta. Hammond áldását adja a küldetésre.
Az Abydoson Skaara fogadja a csapatot, sok abydosi kész az otthonát védelmezni. Teal’c kimegy az önkénteseknek segíteni, addig Skaara megmutatja a többieknek, merre keressék Ré szemét. Lemennek a katakombákba, közben elcseverésznek, kiderül, Skaara talált magának vkit, fel is kéri Jacket vmi tanúféleségnek.
Megérkezik Anúbisz egy jó nagy hajóval. Teal’cék nagy gondban vannak, a túlerővel szemben.
Jack kissé ideges, mert Danielnek mag van a hatalma, mégsem segít. Persze a jó öreg dr. Jacksont sem kell nagyon győzködni, kis rábeszélés után hajlandó megszegni az emlegetett szabályait. Megmutatja a falat ami mögött sejteni vél egy titkos kamrát. Teal’c jelenti, hogy visszavonulnak a piramishoz, ezért Jack és Skaara felmennek segíteni. Jonas, Sam és Daniel maradnak, hogy megfejtsék az ajtó titkát, ami nem is tart vmi sokáig. A kamrában Daniel felhívja a figyelmet egy kőtáblára, amin egy Ős szöveg van. Az áll benne, hogyan tűntek el az Ősök ill. mi történt az elveszett városukkal (itt még nem mondják, de természetesen Atlantiszról van szó). Most mennie kell, de azt nagyon hangsúlyozza, hogy a kőtáblát vigyék magukkal, mert nagyon fontos infók vannak rajta.
Fent Anúbisz Jaffái már behatoltak a piramisba. Az abydosiak mind elhullottak, miután Skaara is megsérül, O’Neill és Teal’c visszavonulnak a katakombákba.
Sam és Jonas ráakad Ré szemére egy rejtett rekeszben. És már jönnek is a többiek, nyomukban a Jaffákkal. Jack egy jó nagy adag robbanótöltetet erősít a szemre. Anúbisz első Jaffájának személyében egy régi ismerőssel találkoznak, ő Her’ak (lásd: 6x08 The Other Guys / A többi fickó c. epizód). Jack alkut ajánl: ha elmehetnek, odaadják a szemet, ha nem, felrobbantják.
Her’ak duzzogva bár, de közli Anúbisszal a rossz hírt. A goa’uld nem vmi egyezkedős típus, saját feltételeket szab: ha nem hajlandók átadni a szemet, akkor elpusztítja az Abydost. A Jaffa távozta után Daniel megjelenik neki és elég finoman megfenyegeti. Anúbisz nagyon bátor, felfedi neki az arcát: ő is ascendált, igaz elég nyomorékul (ez magyarázat arra, hogyan tudja használni az Ős technológiát). Daniel is alkut ajánl (minő meglepetés, hát ő is?): elhozza a szemet, cserébe Anúbisz nem bántja Abydos népét és elengedi a CSK-1-et. A kis rendszerurat ez nem hatja meg, mivel ismeri a felemelkedettek szabályait, úgy hiszi Daniel nem bánthatja. Ekkor megjön a többi goa’uld rendszerúr Yu vezetésével. Követelik Ré szemét, különben elpusztítják Anúbiszt.
Her’ak jön és közli ura avagy istene parancsát. Persze Jacket nem ejtették a fejére, ha átadnák a szemet csak úgy, Anúbisz akkor is elpusztíthatná az Abydost. Skaara haldoklik, végül meghal vagyis ascendálódik.
Daniel újra felveti ajánlatát és hozzá teszi, hogy akár el is mondhatja a ’kollégáknak’, hogy a szem még nincs Anúbisznál és akkor lesz majd jó kis buli. Anúbisz szavát adja Danielnek, hogy megteszi amit kér.
Daniel visszatér a CSK-1-hez. A többiek kissé meglepődnek, amikor meghallják, hogy nem ő segített Skaara felemelkedésében, Daniel már tudja, hogy Oma itt van és figyeli őt. Persze elmondja az Anúbisszal kötött egyezséget, és biztosítja társait, hogy jól meg fogja rugdosni, ha nem tartaná be. Elmondja nekik, Anúbisz hogy is néz ki valójában. Bár goa’uld létére rájött a felemelkedés titkára, a többi ascendált kitaszította, de nagyon és ezért megrekedt vhol félúton a normális lét és az ascendáltság közt, ruhája egyedül azt a célt szolgálja, hogy ne folyjon szét. Daniel hosszútávra tervezett: bár Anúbisz megkapja a szemet, a többi rendszerúrral nem fog elbírni, aztán míg a sebeiket nyalogatják, addig megkeresik az elveszett várost – a kőtábla alapján -, ahol felpakolják magukat Ős fegyverekkel és végleg végeznek Anúbisszal és persze Daniel végig segíteni fog.
Jack kiviszi Her’aknak Ré szemét, majd miután a Jaffák elvonultak, a CSK-1 a kapu felé veszi az irányt.
Anúbisz megkapja a szemet, kiveszi a belső drágakövet, majd berakja a többi közé. Most pedig elfogja pusztítani az Abydost…, de jön Daniel, hogy megállítsa. Épp jól lezúzná, amikor mintha Anúbisz elfújná Danielt, egyszerűen eltűnik, de ez nem a rendszerúr volt, hanem Oma. Sebaj, ez csak jól jön Anúbisznak, bár a többi rendszerúr épp most lendül támadásba. Nincs akadály, Anúbisz hajójának pajzsa minden lövést elhárít, a fegyverek pedig minden ellenséget leszednek. Most pedig jöhet az Abydos, pont a piramis tejébe lövi a halálos sugarat, Jack ekkor lép át a féregjáraton. A piramis elpusztul, a sivatag is nagyot robban…
…A Parancsnokságra Jack érkezik utolsónak, közli a rossz hírt: az Abydosnak vége. Ellenőrzik az érzékelőket, az írisz záródása után nagy energia érkezett, ami alátámasztja az ezredes állítását. Próbálnak visszatárcsázni, sikertelenül.
Hammond a kőtáblákat nézegeti. Jonas még reméli, hogy az elveszett város megtalálásával előnyre tehetnek szert, de Sam felvilágosítja, hogyha Daniel nem tudta megakadályozni az Abydos pusztulását, akkor nem tud segíteni a város megtalálásában sem.
További tárcsázásoktól visszhangzik az indító csarnok. Végre egy sikeres lesz. Átmennek a kapun és a piramist épen találják, kimennek a sivatagba és a környező falut is épen találják, mintha nem történt volna semmi, az összes lakos teszi a mindennapi tennivalóját. Előbukkan Skaara is, megmagyarázza a történteket. Omának köszönhetik az egészet, ő mentette meg őket. Végül elbúcsúzik, s utolsó szavai közben eltűnnek az emberek és a falu, még a piramis is, csak a kapu látszik a távolban, de az is el fog tűnni, miután a CSK-1 átmegy rajta...

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK