Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x20 Memento (Mementó)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

A Prometheus immár teljes legénységgel gyakorlatozik az űrben William Ronson ezredes parancsnoksága alatt. A CSK-1 is jelen van, hogy tapasztalataik révén is segítségre legyenek. Ám Jacket zavarja, hogy Ronson igyekszik háttérbe szorítani őket.
Utasítás jön Hammondtól, hogy a próbarepülést megkezdhetik. Kicsit kiruccannak tesztelni a hajót, eddig még nem nagyon próbálták ki egy kis malőrt kivéve (lásd: 6x11 Prométheusz és 6x12 Természetellenes kiválasztódás c. epizód).
Belépnek a hipertérbe, aztán O’Neill kicsit elcseveg kollégájával. Jack kénytelen belátni, hogy Ronson csak a legénység javát akarja, a CSK-1 nem lesz mindig velük, ezért meg kell tanulniuk maguknak is boldogulni. Baj van, a hajó kilép a hipertérből, a másfélórásra tervezett út pár perc volt csak.
Sam és Jonas rááll a problémára. A puffer, ami a naquadriát úgymond kordában tartotta kiégett, mert áthaladtak egy nagyobb gravitációs mezőn, ezért a hajó automatikusan kilépett a hipertérből, hogy megakadályozza a hiperhajtómű túltöltődését. A rossz hír, hogy nincs tartalék a pufferből és nem lehet megjavítani. Szerencsére Jonas talál egy másik lehetőséget: van a közelben egy bolygó, amin kell lennie egy csillagkapunak. Sajnos ezt korábban nem sikerült tárcsázni, de nem véletlenül van benne az adatbázisban, lehet, hogy csak el van temetve, ez esetben csak meg kel találni. A bolygó odébb van, ezért be kell kapcsolni a hiperhajtóművet, csak pár percről van szó, ezért lehet használni. Az út sikerül, de a hiperhajtómű túlterhelődik, és nem lévén puffer, készül felrobbanni. Nincs más választás, Ronson kilöveti az űrbe, gyorsan felhúzzák a pajzsot és odébb állnak. A robbanást túlélik, de a mágneses hullám megrongálja a rendszereket, csak a létfenntartás és a mesterséges gravitáció marad működőképes. A szerencsétlenséget tetézi, hogy a bolygó felől jön 2 vmi. Feltehetőleg ballisztikus rakéták, nem mükszik se a pajzs, se a hajtómű, se a fegyverrendszer. A rakéták a robbanás után indultak, tehát valszeg támadásnak fogták fel azt. Jack hívja a bolygót, remélhetőleg veszik az adást, elmondja, hogy csak baleset történt és védtelenek, és persze le szeretnének szállni. A rakéták a Prométheusz előtt robbannak fel. És már jön is egy bejövő hívás, a bolygó (Tagrea) védelmi parancsnoka, Kalfas az. Engedélyt ad a leszállásra.
A Prométheuszt jól körbeveszik megannyi ágyúval, de ez természetes. A CSK-1 megy kapcsolatba lépni az új ismerősökkel. Elvezetik őket az elnökhöz, Tarekhez. Rajta múlt, hogy nem lőtték le őket, mert Kalfas bizony megtette volna. A CSK-1 mesél a kapuról, amivel hazajuthatnának. Isten köreként csak mint legendát ismerik. Ezért kérnek anyagot a történelmükről, hátha találnak vmi feljegyzést, hisz a goa’uld jelenlétnek nyoma kell, hogy legyen. Kalfas nagyon óvatos, sőt…!
Megkapták a kért anyagot, de abban nincs régebbi leírás 300 évnél. Vajon miért?
Jackék meghívták Kalfast és Tareket vacsizni a Prométheuszra, hogy ezzel a gesztussal betekintést nyerjenek a Tagrea régi könyvtárába.
Evés közben Sam felveti a kérdést a 300 éves történelmükkel kapcsolatban. Kiderül, hogy nem szívesen tekintenek vissza a sötét múltra, ami a lejegyzett idő előtt történt. Azt nem tartják fontosnak, és ez bizony ütközik földijeink nézetével.
Jonas és Teal’c a könyvtárban keresgél, közben feltűnik nekik, hogy vmi pojáca figyeli őket.
A vacsora jól alakult, ám Tarek elnézést kér O’Neilltől Kalfas viselkedése miatt (mert nagyon bizalmatlanul viselkedik). Elárulja, hogy Kalfas nagy befolyásra tett szert az utóbbi időben (leginkább a fegyveres erőknél), míg neki, mint elnöknek a népszerűsége nem túl nagy.
Jonas és Teal’c kérdőre vonja a megfigyelőt. Ő Ashwan, egy matematika professzor, aki nem is rájuk kíváncsi, hanem arra amit keresnek. Tud segíteni az Isten körének megtalálásában. Megmutatja gyűjteményét, amit a környező pusztaságban szedett össze. Csodálattal emlegeti teremtő istenüket, Hóruszt. Ezt hallva Teal’c és Jonas kicsit felvilágosítja őt Hórusz mivoltáról. Valószínűnek tartják, hogy Hórusz távozta után a kaput és minden vele kapcsolatos emléket eltemettek ill. elpusztítottak, hogy ne kelljen az elnyomásra emlékezniük. Végül Ashwan mutat egy írást, ami szerinte a csillagkapu helyzetét írja le, de sajnos nem ismeri az írást. Jonas ezt csak megerősítheti, ő érti a szöveget, ami óegyiptomiul van.
Kalfas kérdőre vonja az elnököt, hogy mégis miért segít az Isten körének keresésében. Tarek nyitott az új lehetőségek felé, ami nem tetszik a parancsnok úrnak.
A Jonas és Teal’c vezette ásatás sikerrel zárul, meglelik a kaput és a tárcsázót is. Csinálnak egy próbatárcsázást, és működik! Ekkor Kalfas támadásba lendül egy osztaggal és birtokba veszi a kaput és persze foglyul ejti Jonasékat.
Jackék értesülnek a történtekről. Tarek elnök tehetetlen, Kalfasnak túl nagy a befolyása. De a Prométheusszal kellő nyomást tudnának rá gyakorolni, hisz fegyverei jó erősek. Egy baj van, az ágyúk továbbra is őrzik a hajót, de szerencsére az őrzésre kirendelt erők vezetője Tarek hűséges embere, így az elnök el tudja intézni, hogy ne lőjenek, ha a Prométheusz felszáll.
Ronson ezredes nem akarja kockára tenni a legénység életét, de amint Tarek jön és közli, hogy ő is velük tart, visszatér az önbizalma.
Jó fej ez a Tarek, az ágyúk tényleg nem lőnek. Hamarosan már Kalfas feje felett lebegnek.
Sam, Jack és Tarek lemennek. Tarek tart egy kis beszédet, úgy véli, ideje szakítani a maradi szemlélettel és el kell fogadni a múltjukat, a csillagkaput. Ez bejön, a katonák leteszik a fegyvert, Kalfast elvezetik.
Tarek búcsúzik a CSK-1-től, de hamarosan újra találkoznak. Addig is Ronson és a legénység itt marad és élvezi a Tagrea vendégszeretetét.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK