Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x18 Forsaken (Számkivetve)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Jack és Sam a sötétedésre vár egy idegen bolygón, hogy vmi gázfelhőt megtudjanak nézni. Jack leül, és ekkor talál egy kopott fényképet a porban (egy nő van rajta), épp kérdezné erről Samet, de Jonas rádión jelentkezik, talált vmi érdekeset.
Jonas felfedezése egy lezuhant idegen hajó, kelta eredetű írás található rajta. Hamar megjelennek a tulajdonosai is élesített fegyverekkel. Szerencsére nem ellenségesek. Csak Aden Corso kapitány, Tanis Reynard elsőtiszt (a nevéből talán nem derül ki, de ő nő) és Lyle Pender maradt életben a legénységből. A Hebridánról jöttek, egy bányásztelepre igyekeztek miközben a hajónak (Seberus) ütközött egy aszteroida, ezért kénytelenek voltak itt leszállni. Örömmel vennék, ha a CSK-1 elvinné őket a hajójukkal vagy adnának kölcsön némi üzemanyagot. Úgy tűnik, ők nem tudnak a csillagkapuról, CSK csapatunk ezért kicsit felvilágosítja őket. O’Neill segítő szándékuk jeléül ráállítja Samet a hajó megjavítására.
Hirtelen megtámadja őket 2 békaképű idegen. Ugyanolyan fegyverük van, mint a 3 hebridánnak. Jack az egyiket megsebesíti, akit aztán Pender megöl. Corso bekapcsolja a hajó védelmi rendszerét (egyfajta hangágyút), amitől a másik elmenekül. A lövöldözésben Reynard megsebesült, ezért Sammel és Jonas-szal visszatér a Földre. Aden és Lyle kicsit mesél a támadókról. Azt állítják, hogy érkezésük után többször is rájuk támadtak, ill. szó szerint vadásztak is rájuk, a legénység nagy részét megnyúzták és fákra akasztották. Nem tudják honnan jönnek, de most már úgy vélik, hogy a csillagkapun keresztül.
A Parancsnokságról Sam elhoz egy naquada generátort, hogy feltöltsék a hajót, Jonas marad Tanist pátyolgatni. Hammond a kapu védelmére átküldi a CSK-15-öt is.
Visszatérve Carter őrnagy kezelésbe veszi a hajót, őt pedig Corso kapitány igyekszik kezelésbe venni, ami ellen Sam nem nagyon tiltakozik.
A halott idegennél felbukkan a társa, hogy elvigye a dögcéduláját (ha dögcédula egyáltalán). Jack persze meglepi a jövevényt, de Pender elkezd lövöldözni, ezzel szépen elüldözi. Jack, Teal’c és Pender elindulnak megkeresni.
A Parancsnokságon Jonas a kelta történelemben talált némi nyomot egy hasonló nevű hajóról (Cebrus), de nem sok jelentőséget tulajdonít neki. Hammond új hírrel jön hozzá, a kis beteg lábadozás közben megpróbált belépni a Parancsnokság számítógéprendszerébe. Jonasnak támad vmi ötlete…
Zajlik a keresés az idegen után. Jack és Teal’c rábukkan a szállásukra. Nem nagyon értik, ha a kapun jöttek, miért itt van a táboruk?
Aden gőzerővel bókol Samnek. Idővel a hajó rendszereit már áram alá tudják helyezni.
Tanis már annyira jól van, hogy Jonas körbevezeti a bázison. Közben mesél a csillagkapuról is (sok van belőle, meg sok ember van még a galaxisban, meg vannak jók és rosszak… stb.). Megmutatja neki az irodáját. Az asztalán éppen egy rakás kincs, amit mostanában tanulmányoz, „tele van velük a galaxis” - mondja Jonas. Tanis hirtelen ráugrik és megcsókolja, Jonas meg se tud szólalni, aztán csörög a telefon. Mr. Quinnt szólítja a kötelesség, picit magára hagyja újdonsült barátnőjét, aki érdeklődéssel fordul a számítógép felé.
Sam véletlenül elindít egy felvételt. A Seberus lezuhanása előtti pillanatokat látja, a hajó legénységének egyik tagja segítséget kér, mert a rabszállító hajót egy aszteroida eltalálta. Ennyit a bányásztelepről… Sam megkötözi Adent, aki most azzal áll elő, hogy az idegenek a bűnözők, velük érkeztek és ő engedte el őket. Az igazat azért nem mondta el, mert nehezére esik vállalni a felelősséget. Persze Samet sem ejtették a fejére, nem úgy tűnik, hogy elhiszi a mesét.
Jack és Teal’c elvesztik Pendert, viszont meglelik békapofi uraságot. Tud beszélni is. A neve Warrick Finn kapitány, és ő a Seberus kapitánya. Bűnözőket szállítottak, jött az aszteroida, a zuhanás, és a sztáziskamrák bedöglöttek. Kénytelenek voltak elengedni a foglyokat, őrizték őket, de egyszer fellázadtak, sikerrel. Próbálták visszafoglalni a hajót, de egyszer sem jött össze, plusz még szó szerint vadásztak rájuk (mármint a foglyok a rendes legénységre). Aztán jött a CSK-1 és nem hagyhatták, hogy segítsenek nekik, ezért kénytelenek voltak támadni. Jack megmutatja a talált fényképet, a kapitány felesége az. Micsoda meglepetés (kis Star Trek beütés, idegen + ember házassága)! Az ő faja a Serrakin évszázadokkal ezelőtt szabadította fel a hebridánokat, és azóta együtt élnek békében (így érthető a technikai fölény). Jack értesíti Samet, akit ezután Pender ártalmatlanít.
Visszatér Reynard Jonas kíséretében. A hajóhoz érve Jonast is túszul ejtik. Aden hazamenne a hajóval, de amint Reynard mesél neki a kapu nyújtotta lehetőségekről…
Jack, Teal’c és Finn kapitány a hajó közelébe oson. Sam ott fekszik előtte megkötve, a védelmi rendszer valszeg aktív. Warrick bevállalja a kikapcsolását, nekifut és nagy nehézségek vagyis dobhártyaszaggató zaj árán, de eléri a kapcsolót. Sam ezzel megmentve, de a rabok útban vannak a kapu felé Jonassal.
A kapunál a CSK-15 kénytelen engedni a követelésnek, aztán Jackék beérik őket. Az ezredes már keményebb dió. De Jonas már rángatja a kezét (tudatva ezzel, hogy minden OK) és közben magyarázza, hogy engedjék el őket. O’Neill enged…
…és a menekülő csapat a Földre érkezik, ahol már várják őket. Nem rossz, nem rossz…
A CSK-1 búcsúzik Finn kapitánytól (a foglyok hűvösön, avagy sztázisban). Jonas még elmondja, hogy sikerült rájönnie a turpisságra: a hasonló nevű hajó (Cebrus), amire bukkant a keresései nyomán egy rabszállító volt, aztán Reynard megpróbált behatolni a rendszerbe és az is gyanús volt, hogy rámászott. A Seberus elszáll, a CSK-1 meg visszatérhet a gázfelhőt megfigyelni…

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK