Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x15 Paradise Lost (Elveszett Paradicsom)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
William Gereghty


Epizódismertető


Kedvenc ezredesünk megint csak horgászos pihenőt tart. Fakunyhójából kilépve erősen megdöbben, vmi hiányzik…, majd megpillantja régi jó cimboráját, Harry Maybourne-t, aki épp az ő a hot dogját majszolja. Maybourne hallott a Prométheusz elrablásáról (lásd: 6x 11 Prométheusz c. epizód) és elmondja, hogy ismeri a bolygó koordinátáit, ahol az Ősök fegyverraktárát Simmons tudni vélte. Cserébe elnöki kegyelmet kér, és ő maga is menni akar a küldetésre, ugyanis egyedül neki van kulcsa. Odaadja Jacknek a címet, majd elmegy.
A CSK-1 felkeresi a bolygót, ahol régi romokra bukkannak. Találnak vmi kapcsolótáblát v panelt, de ez teljesen ismeretlen technológia számukra, Jonas azonban felismeri a négy faj egyikének írását (lásd: 2x16 The Fifth Race / Az ötödik faj c. epizód), méghozzá a Furlingekét. Megtalálják a helyet, ahova valószínűleg Maybourne kulcsa illik, úgy tűnik nélküle tényleg nem fog menni.
Maybourne magával hozza a bázisra a kulcsot, ez egy csepp alakú szerkezet, rajta egy kicsi és egy nagy kör, a nagyobb körből pedig egy vonal vezet a kisebbikbe. Azt állítja, még Egyiptomban találták egy tekercsbe csavarva, ő lefordítatta a tekercset és csak ő tudja, hogy is működik.
Ez Harry első útja a kapun keresztül. A kulcsot elhelyezi, csavargatja, majd meglepve tapasztalja, hogy nem történik semmi. Sam próbál segíteni, ekkor Maybourne elveszi a zatjét és lelövi, megnyílik egyfajta kapu vagy energiamező, gyorsan elveszi a kulcsot és beleugrik, Jack pedig utána. Jonas és Teal’c rátalál az eszméletlen Samre, aki elmeséli mi történt, visszamennek a bázisra, hogy kiküldjenek egy felderítőt eltűntjeik megkeresésére.
Jack és Maybourne egy virágos mezőn landol. O’Neill nagyon ideges, Maybourne nem akarja odaadni a zatet, de csak azért, mert nincs nála, úgy véli ez az átjáró nem engedi át a goa’uld fegyvereket. Elindulnak vmerre, Harry megy elől, közben elmeséli, hogy a tekercs, amibe a kulcsot csomagolták, egy meghívó, méghozzá egy utópiába, ugyanis egy csoport idegen megunta az örök háborúskodást, a világ bajait, …stb. és elvonult egy nyugis kis helyre, aztán küldtek pár meghívót szerteszét, hogy az arra érdemesek is odataláljanak hozzájuk. Harry pedig már nem akar a Földön bujkálni, ezért inkább itt élné le hátralevő életét. Bár számított vmi fogadóbizottságra, mert a meghívóban ez is benn volt, de sebaj, nincs messze a település.
Meg is érkeznek, de csak a település maradványaira bukkannak tele a néhai lakosok csontvázaival. Harry eléggé ki van akadva.
A Parancsnokságról kiküldött felderítő-gépecske nem talált semmit, ezért Hammond a CSK-1-gyel küld egy kutató csapatot vissza a bolygóra és értesítik a Tok’rákat is, hogy ha lehet kukkantsák meg a bolygót az érzékelőikkel. Sam szerint vhol a bolygón kell lenniük, mert ez nem nagy hatósugarú transzporter.
Jack horgászással próbálkozik, nem sok sikerrel. Maybourne bedob vmit a vízbe, bombát, és már van is mit enni. Van még vmi ehető zöld növény is, amit szintén fogyasztanak.
Egy hét eltelt. Dr. Lee, a kutatás vezetője nem látja értelmét tovább maradni a bolygón, képtelenek megfejteni az idegen technológiát. Sam ellenvetését fejezi ki, de sajnos Leenek igaza van.
Maybourne aggodalmát fejezi ki Jacknek, éjjelente hangokat hall, úgy hiszi a falu lakói még mindig itt lehetnek vmilyen formában. Fél, ezért elkéri Jacktől a pisztolyát, persze nem kapja meg. Jack szerint rémeket lát, nincs itt semmi, amitől Maybourne-nek félnie kell, csak ő. A beszélgetés után Jack elrejti a pisztolyát.
A Tok’rák még nem tudták megnézni a bolygót, ezért Sam javasolja, hogy lőjenek ki onnan egy műholdat. Ezt Hammond tejes képtelenségnek tartja (az is).
Két hét múlva:
Jack épp felébred, nem találja sehol a géppisztolyát, sem a korábban elrejtett pisztolyt, csak az van nála, amit a feje alatt tart alvás közben. És persze Harry sincs sehol. Ül magában, aztán elkezdi összeszámolni a csontvázakat, bejárja a környéket is és rátalál egy távolabbi épületromra, ahol szintén talál pár csontvázat, az egyik gerincén pedig egy goa’uld csontvázát fedezi fel.
A Parancsnokságon Sam teljesen maga alatt van, Teal’c vigasztalja kicsit, de nem sokra megy, nagyon megviselte Daniel és most O’Neill elvesztése. Ekkor jön egy tárcsázás, egy Tok’ra az, megnézte a bolygót és nem talált rajta életjelet.
Jack az erdőt járja, belép egy csapdába, amit Maybourne tákolt kézigránátból, szerencsére élve megússza, de a lába megsérül. Ekkor vmi az erdőből felé közeledik, majd kibukkan a bozótból vmi zöld disznóféleség, de pár lövéssel elhessegeti, majd tovább indul. Rögvest rábukkan Harryre, egy szikla tövében húzta meg magát, Jack előző lövése véletlenül eltalálta, persze nála van a géppityu. O’Neill igyekszik elmagyarázni neki, hogy a zöld növény miatt van az egész, egy goa’uld bejutott erre a helyre, fegyvert nem hozott csak a növényt, ami megfertőzte a lakosok elméjét és azok megölték egymást. Most is ez történik Harryvel, ettől olyan paranoiás. Sajnos a lelki fröccs nem hat, Maybourne rálő Jackre, aki visszaiszkol a faluba.
Jonas hoz egy ábrát Maybourne kulcsáról, Sam közben a bolygón készített felvételeket nézi és észre veszi a holdat. Ekkor jön rá, hogy a kulcson a nagy kör a bolygó, a kicsi a hold és a köztük levő vonal utal a teleportálásra.
Harry Jack nyomában járt, és rá támad a településen (rálő egy sorozatot és dob neki egy gránátot). Aztán feláll, hogy megtekintse a holttestet, ekkor a háta mögött felbukkan O’Neill és ráfogja a fegyverét. Maybourne persze nem ért a szép szóból, le akarja lőni Jacket, de nem jön össze neki, Jack lövi le őt. Nem ölte meg, most élesztgeti, mert elájult. Már visszatért a józan esze is, sajnálja, amit tett. Közben már el is suhan felettük egy Tel’tac, végre megmenekültek. Harry nem akar visszamenni a Földre, és Jack enged a kérésének, majd a Tok’rák keresnek neki egy jó kis bolygót.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK