Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x13 Sight Unseen (Láthatatlan invázió)

Írta:
Damian Kindler 
Ron Wilkerson 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető


A CSK-1-et Hammond az indítócsarnokban fogadja. A csapat egy sivatagos bolygóról érkezett vissza, magukkal hoztak egy idegen szerkezetet is, valószínűleg Ős technológiát. Sam csak annyit tud, hogy energiát bocsát ki, de hogy ez mire szolgál? Jonas ekkor észre vesz egy nagy piros fénylő rovart (a többiek nem látják), ami aztán berepül a falba és eltűnik. Hammond gyorsan riadóztat és elrendeli a bázis lezárását.
A bázist átfésülték, de nem találtak semmit. A tábornok szabadságolja a CSK-1-et, ezért Jack elmegy horgászni, meghívja Samet is, de nem jár sikerrel, ő inkább az idegen kütyüt tanulmányozza. A vizsgálat nem vezet eredményre, található rajta némi Ős felirat, de Jonasnak ez nagy kihívás lesz. Ekkor Jonas újabb ízeltlábút vél látni, méghozzá egy jó nagy kövér hernyót. Most már úgy sejti, neki lehet vmi baja. Fraiser doki teljesen egészségesnek ítéli meg, ettől függetlenül a tábornok fel akarja menteni a szolgálat alól, de Jonas inkább a felirat fordításán dolgozna, csakhogy a gépet már viszik is az 51-es körzetbe.
Teal’c elkíséri Jonast a gyengélkedőről, amikor Jaffa barátunk hirtelen megáll. Ő is meglát egy fénylő piros rovart. A bázison általánossá válik az idegenek észlelése.
Jack útban kedvenc tavához, megáll egy benzinkútnál. Itt észlel ő is egy piros rovart, rá is lő, hiába, csak a szerencsétlen benzinkutast, Vernont rémíti meg (amúgy a férfi Öböl-háborús veterán). Jack már hívja is Hammondot, hogy elmondja, az idegenek kijutottak a bázisról.
Jonas és Sam az idegenek megjelenését az Ős szerkezetre vezeti vissza. Ennek tudatában Hammond lemond az elszállításáról. Hosszas tanulmányozás után Jonas és Sam arra a következtetésre jut, hogy ezek nem is igazi idegenek, inkább egy másik dimenzió lakói, amik nagyon közel állnak a mi világunkhoz, hisz meg tudnak maradni a szilárd testeken, ugyanakkor át is tudnak menni rajtuk és a legfontosabb, hogy teljesen ártalmatlanok. Ám, ha az utca embere is elkezdi észlelni ezeket, komoly gondok adódhatnak, ezért ezt az állapotot mihamarabb meg kell szüntetni. Látványukat a gép számlájára írják, pontosabban a kibocsátott energiákra, sugárzásokra, amik láthatóvá teszik ezeket. Sam ezért eltávolítja a kristályokat belőle és az le is áll. Nem viszik vissza bolygójára, az 51-es körzetben tovább fogják tanulmányozni.
Teal’c, Jonas és Sam épp ebédel, és kíváncsian fürkészik a környezetüket a rovarok után. Megnyugodnak, már nem látnak semmit, amikor az étkező másik végében vki elejti a tányért, mert megrémült egy rovar láttán.
A CSK-1 végső megoldásként kénytelen visszavinni a gépet, miután átértek és lezárták a kaput, a probléma nem oldódott meg, a vezérlőben újfent megjelenik pár rusnya hernyó.
Az újabb tanácskozáson Jonas újabb következtetéseket von le, már nem hiszi, hogy a kibocsátott energia ill. sugárzás teszi láthatóvá a lényeket, ez inkább egyfajta csali lehet a számukra, hisz a kikapcsolás után már nem nyüzsögtek nagy mennyiségben. Mivel Jonas érintette meg először a gépet, ezért ő látta először a lényeket, aztán jött Teal’c, aki másodszor érintette meg a gépet. Tehát a szerkezet az emberi test elektromos töltését változtatja meg, és ez érintés útján is terjed. Így már érthető, hogy azok is láttak rovarokat, akik nem is kerültek kapcsolatba a géppel. Hammond elrendeli a környező települések karantén alá helyezését. Emellett hírül adják elterelésül a polgári lakosságnak, hogy egy vegyi anyag véletlenül bekerült a levegőbe, ezért hallucinációk tapasztalhatók.
Elkezdik felkutatni azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a bázis személyzetével, így Vernont, a benzinkutast is. Egy csapat katonával Jack a benzinkúthoz megy, a férfit nem lelik sehol. O’Neill megpillantja, nem messze a kúttól figyeli őket, elindul felé, ám ekkor egy cikázó autó áthajt a kút tábláján, majd megáll és egy rémült sofőr száll ki, azt állítja, hogy egy nagy hernyó van a szélvédőjén. Mire Jack visszapillant, Vernon már nincs sehol. Jack jelenti, hogy valszeg elhagyta a lezárt zónát. Sam és Jonas ezért elkezd kutatni a múltjában. Megtalálják a nagymamáját, aki felnevelte. Az öregasszony úgy hiszi, hogy az Öböl-háború során unokáján is (mint sok katonatársán) kísérleteztek, ezért tért haza megváltozottan. Sam elkezd kamuzni szegény nagyinak, beadja neki, hogy Vernon most épp egy kísérleti gyógyszer hatása alatt áll, amit azért fejlesztettek ki, hogy segítsenek a háborúban kísérleti alanyként használt katonákon. A nagyi elhiszi a mesét és megmondja, hova is mehetett Vernon.
Sam és Jonas a vezérlőkristályok cserélgetésével próbálkozik, hátha így sikerül megfordítani a gép hatását.
Vernon stoppal az egyik környező nagyvárosba megy.
Sam és Jonas az utolsó kristálykombinációt próbálja ki, és beválik, a rovarok a gép érintése után eltűnnek a szemük elől.
Szökevényünk egy repülőtéren Las Vegasba vesz jegyet. Ekkor már Jack is értesült hollétéről. Hamarosan katonák érkeznek a reptérre, addig is Hammond közben járásával minden járatot törölnek. Vernon épp a repülő előtt szembesül a helyzettel. Amikor meglátja O’Neillt, eliszkol és az egyik hangárban húzza meg magát. Jack megpróbálja meggyőzni, hogy nem akarja senki sem megölni, ekkor előbújik Vernon és közli, hogy nyilvánosságra fogja hozni az igazságot (a szörnyek invázióját). Jack ekkor kitálal, avagy bemesél mindent: ezek nem szörnyek, hanem idegenek, a földön kívülről, teljesen ártalmatlanok és ő maga is egy titkos project részese. A nyilvánosság meg amúgy sem hinné el Vernon véleményét, hisz sokkal meggyőzőbb a vegyi anyagos fedősztori. És persze egyszerűen meggyógyítják majd. Erre Vernon előmászik. Jack a vállára teszi a kezét s a férfi mit sem sejtve már meg is gyógyul, aztán elindulnak kifelé. Persze Vernon immár beavatottként tovább érdeklődik az idegenekről, Jack elmondja, melyik bolygóról származnak. Vernon úgy emlékszik, hogy Alf is onnan jött.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK