Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x08 The Other Guys (A többi fickó)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

SG1 három fizikust dajkál egy bolygón, akik a gyurutechnológia egy osi formáját vizsgálják egy elhagyatott Goa'uld templom mellett. A három fizikus, Coombs, Meyers és Felger igazán odavan SG-1ért, hiszen a csapat nem egy alkalommal mentette meg a földet a pusztulástól. Felger a legrosszabb, aki annak ellenére, hogy az MIT-n tanít, kisgyerekként lóg O'Neillen, és nem gyoz Carterrol áradozni.

Carter hívásása O'Neill és Teal'c a kapuhoz mennek, Jack megparancsolja a tudósoknak, hogy a gyuru mellett várjanak rájuk, ha nem térnének vissza, menjenek csak szépen haza a kapun keresztül.
Carter, Jonas, Teal'c és O'Neill a kapu közelében tuzharcba keveredik egy csapat jaffával. Amikor látja mi történik hoseivel, a túlbuzgó Felger arra ösztönzi társait, menjenek az SG-1 után, szabadítsák ki oket.
Meyers hazatér értesíteni Hammondot, Coombs és Felger a gyuru segítségével felmegy a Goa'uld hajóra, ahol sikerül észrevétlen maradniuk. Idoközben O'Neilléket értesíti a fogvatartók vezetoje, Khonsu fojaffája, hogy hamarosn ura elé viszi a csapatot, o pedig Anubisznak adja oket.

Röviddel ezután talál rájuk Felger és Coombs, akik bejárták a fél hajót, és most készen állnak SG-1 kiszabadítására. Igen ám, de SG-1 nem akarja, hogy kiszabadítsák oket, az o küldetésük az volt, hogy találkozzanak Khonsuval, aki valójában nem Goa'uld, hanem Tok'ra. Khonsu fontos információkat akart átadni az SG-1-nek, ezért engedte a csapat, hogy elfogják oket.
Khonsu egy jaffája, Dol'ok aki szintén a Tok'ra és a jaffa felszabadítási mozgalom hívoje, segített a két tudósnak elbújni a hajón, amíg az SG-1 végrehajta küldetését a felszínen. Sajnos Dol'ok leleplezodött, a két tudós szeme láttára végez velük két másik jaffa.
A két tudós most jaffának öltözve siet a bolygó felszínére, tudják, ha segítojük leleplezodött, akkor O'Neillék bajban lehetnek. Félelmeik beigazolodnak, amikor a jaffák között álldogálva az látják, hogy Her'ak, a fojaffa, kivégzi urát, és elmondja társainak, hogy Konshu Tok'ra volt, most már mindannyian Anubiszt szolgálják.
SG-1 egy energiamezo védte cellában raboskodik, de nem sokáig. A két tudós, mivel olvasnak Goa'uldul, eljutnak a piramis vezérlotermébe, Coombs onnan instruálja a csapatot, míg Felger zatokkal felpakolva megy hosei megmentésére.
SG-1 immáron szabad, még a kaput és környékét is megtisztítja a jaffáktól, de Coombs, aki a vezérloterembol segíti munkájukat, félo, hogy jaffa kézre kerül. O'Neill és Teal'c egy gyuru segítségével visszamegy a piramisba, majd Coombsszal az oldaukon hazaindulnak. Jack búcsúzóul integet egyet Her'aknak, aki immáron látja, mennyire alábecsülte a földieket.
Az SGC-ben Coombs és Felger kitüntetéseket kap Hammondtól, amiket O'Neill tuz ruhájukra, majd Carter megpuszilja Coombs-ot, majd csókot nyom Felger ajkára. Illetve mégsem, mivel ez utóbbit a tudós csak elképzelte, a zárójelenetben Coombs és Felger sértéseket vagdos egymás fejéhez. (Geek - nerd.)

Megjegyzések:

* Mindenki fodrásznál volt, Jonas, Sam, Jack haja szemmel láthatóan rövidebb. Teal'c-nél ezt nem lehet megmondani.
* Az utolsó jelenet fényében elképzelheto, hogy az egész meg sem történt, minden csak Felger agyában játszódott le. Ha ez lenne a helyzet, akkor talán nem ennyire tökkelütött módon vitte volna végre a mentoakciót. Hajlok arra, hogy megtörtént az eset, de az utolsó jelenetet már csak hozzáképzelte a tudós.
* Számos Trek utalás van az epizódban: maga a tény, hogy ezek többnyire John Billingsley szájából jönnek ki, aki Dr Phloxot alakítja a Star Trek Enterprise sorozatban, csak még viccesebbé teszi az egészet.

Utalások:

1. Konshu trónja mögött a falon egy bat'leth függ, egy osi klingon fegyver, amit jól ismerünk a Star Trek sorozatból. Worfnak is volt ilyen, és B'Elanna Torresnek is függött egy szobája falán.
2. Coombs nekiáll panaszkodni, hogy nem akar "piros egyenruhás" lenni, azaz egyike azoknak a szereploknek, akikrol már megjelentükrol tudja az ember, hogy rövidesen meghalnak, mert csak mellékszereplok. Ld Trek: Eredeti sorozat, a pirosruhás biztonságiak állandóan áldozatul estek valaminek.
3. A két tudós sértegeti egymást, Coombs kijelenti, hogy o igenis Spock rajongó, kikéri magának, és nem érti, hogy hogy nem hajt pont egy tudós fejet Roddenberry oltára elott. Gene Roddenberry a Star Trek sorozat atyja.

Írta: Mesh


P$YCHO Epizódismertetője

Khonsu nagyúr utasítja első jaffáját, Her’akot, hogy vigyen egy ha’takot és fogja el a CSK-1-et, amely most épp egy idegen bolygón van. A csapatot Anúbisznak kívánja majd átadni.
2 tudós régi romok közt vizsgál egy gyűrűt, a harmadik dr. Jay Felger, aki a beszélgető Jacket és Teal’cet bámulja, nagy rajongójuk. Társai (Meyers és dr. Simon Coombs) próbálják visszarángatni eredeti feladatukhoz. Végül Carter jelentkezik és tudatja, hogy a parancsnokságról üzenet érkezett, ezért Jack és Teal’c visszamegy a kapuhoz. Nem sokkal ezután a 3 kutató feje felett elröppen egy alkesh, ami épp a CSK-1-et támadja meg. O’Neill még utasítja a tudósokat, hogy maradjanak a tábornál, majd térjenek vissza a parancsnokságra, ha lenyugodott a helyzet. Felger nem bír magával és a kapu felé rohan, társai követik. Egy magaslatról látják, amint egy tucat jaffa a lefegyverzett CSK-1-et kíséri. A tudósok visszarohannak a táborba, dr. Felger visszaküldi Meyerst a bázisra, addig ő és Coombs kiszabadítják a CSK-1-et. Beüzemelik a gyűrűket és sikeresen feltranszportálnak a ha’takra.
Meyers visszatér a bázisra és ismerteti Hammonddal a részleteket.
A CSK-1-et a zárkában üdvözli Her’ak.
Felger és Coombs némi bolyongás után ráakad a csapatra. Meglepve hallják, hogy az egész előre megtervezett akció volt. Khonsu és néhány jaffája ugyanis tok’ra kém. Jack egyáltalán nem örül. Hirtelen megjelenik 2 jaffa (Dol’ok és egy társa), ők szabad jaffák. Biztosítják a csapatot, hogy a cella az ő biztonságukat szolgálja. Észre veszik, hogy Sam, Jonas és Teal’c háta mögött ott bújik a 2 tudós. Jack megkéri Dol’okot, rejtse el őket vhova.
Dol’ok pár láda mögé bújtatja Felgert és Coombs-ot.
A ha’tak megérkezik Khonsu bolygójához. A CSK-1-et a bolygón erőtér mögé zárják.
Dol’okék épp a 2 tudósért mennek, amikor hirtelen hátba lövik, majd helyben hagyják őket. A 2 kutató mindennek szemtanúja. Felger gyanúsnak ítéli az esetet, ezért van egy terve.
A kapuhoz letranszportál 2 jaffa… vagyis Felger és Coombs jaffapáncélban. Sikeresen bejutnak Khonsu erődjébe.
Her’ak Khonsu elé járul és lelövi. Már régóta tud az összeesküvéséről és csak az alkalomra várt. A teremben ott van a 2 áljaffa is.
A parancsnokságon Hammond szomorúan meséli Meyersnek a friss híreket. Már tudják, hogy Khonsu és társai lebuktak.
A CSK-1-et Her’ak elé vezetik, O’Neill hiányolja Khonsut. Meglepve hallja, hogy az árulása lelepleződött és Anúbisz már útban van értük. Ezt követően visszavezetik őket az erőtér mögé.
Felger és Coombs megleli az irányítószobát a ha’takon, ahonnan mindent elérnek. A kommunikációs rendszeren elérik a CSK-1-et, röviddel ezután az erőteret is levonják. Felger fegyvereket hoz a csapatnak, Coombs még a hajó marad, hogy levonja a létesítmény körüli pajzsot. Kijutnak a szabadba, már csak a kaput őrző jaffákat kell ártalmatlanítani.
Coombs már indulna a gyűrűkhöz, ám az ajtóban belebotlik az ellenségbe, ezért gyorsan becsukja az ajtót, majd elbújik a vezérlőpult mögé.
A bolygón ügyesen elintézik a kapu őrségét, ekkor bújik elő Felger és újságolja el mi is történt kollégájával. O’Neill és Teal’c felmegy a hajóra, hogy kimentse a hiányzó tudóst.
Dr. Coombs rémülten hallgatja, amint a jaffák döngetik az ajtót. Rövidesen tűzpárbaj hangjai ütik meg a fülét. Miután elhallgat a zaj, újra döngetni kezdik a már erősen roskadozó ajtót. Végül Jack kukkant be.
A többiek már tárcsáztak. Ekkor érkezik Her’ak, de már csak a gúnyosan búcsúzó O’Neillt látja.
A parancsnokságon a kapunál ünnepélyes keretek közt kitüntetik dr. Jay Felgert és dr. Simon Coombs-ot. A kitüntetéseket maga Jack adja át, majd Sam is gratulál és megcsókolja Felgert… Simon hangja hallatszik. Kollégáját, Jayt szólongatja, aki munka közben elmerült álmaiban.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK