Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x22 Revelations (Felismerések)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Asgard hajó lép ki a hiperűrből, hogy találkozzon egy goa’uld hajóval egy bolygó tőszomszédságában. Az asgard hajón Thor tartózkodik, a goa’uld hajó tulaja pedig Ozírisz, aki megsértette a védett bolygós egyezményt azzal, hogy az asgard védelme alatt álló bolygó közelébe ment. Thor épp ezért felszólítja a távozásra, de Ozírisz nem enged, ezért az asgard hajó tüzet nyit, hiába, a goa’uld hajó pajzsa kitart…
Sam nem heverte ki Daniel halálát. Hammond próbálja vigasztalni, ő maga el sem hiszi, hogy Daniel meghalt, nincs is rá bizonyíték. Hirtelen elmegy az áram és utazó érkezését jelentik. Mindketten a vezérlőbe rohannak. Szerencsére csak Freyr érkezett, a replikátorok elleni háború még mindig tart és igényt tartanak a Föld által szerzett infókra, az androiddal kapcsolatban (lásd: 5x19 Menace / Fenyegetés c. epizód), de nem ez a legfőbb oka érkezésének. Elmeséli, hogy a goa’uldok megszegték az egyezményt, és az ebből fakadó összetűzésben az asgard hajó pusztult el, vmint Thor is meghalt. A CSK-1-re pedig azért van szükség, mert a megtámadott bolygón van egy asgard tudós, akit ki kellene menekíteni. Csak a CSK-1 tud segíteni, mert egyedül ők rendelkeznek egy kisebb goa’uld hajóval, amivel feltűnés nélkül meg tudják közelíteni a célt. Jack azon nyomban igent mond.
Sam nem örül ennek, nem hiszi, hogy Daniel nélkül is el tudnák látni feladataikat. Jacknek nem sikerül jobb belátásra bírnia, de ettől még Carter sem marad ki a buliból.
Simán megérkeznek a bolygóra, egy aprócska gonddal, a légkör 80%-a szén-dioxid és a felszíni hőmérséklet 200°C. Felmerül hát a kérdés: Mégis hogy találják meg az asgard tudóst ??? A dilemma rögvest megoldódik, mert a keresett kutató a bázisára teleportálja őket. Nagyon örül, hogy végre megismerheti az elhíresült CSK-1-et, Daniel hiánya persze szemet szúr neki. A bázis jó mélyen van a föld alatt, így még nem tudták megtalálni, de ez is csak idő kérdése. A CSK-1 már menne is haza, de Heimdall (így hívják) pár új hírrel tud szolgálni: Thor életben van, hajójának pusztulása után egy mentőkabinnal indult a bolygó felé, de a goa’uldok elkapták. A kutatóbázis fejlett érzékelőinek köszönhetően az egész ha’tak nyílt titok számára, így azt is tudja ki hol tartózkodik a hajón, hol tartják fogva Thort.
Ozírisz az ágyhoz kötött Thorral cseveg. Közli új vendégével, hogy Anúbisz már útban van, de Thort ez nem hatja meg.
Heimdall képes kommunikálni Thorral, így Jack hologramként megjelenik neki, aki felvilágosítja helyzetéről és tudatosítja Jackben, hogy Heimdall kutatási anyaga elsőbbséget élvez. Jack visszatérte után Heimdall elmondja, hogy kutatása az asgardok szaporodásával kapcsolatos, ugyanis fajuk már több ezer év óta csak klónozással képes szaporodni, így viszont a genetikai torzulás mértéke egyre gyakoribb, s ezért fajuk már kihalóban van. A kutatása talán még megmentheti a civilizációjukat. Ezután kidolgozzák a szabadítási tervet: Amikor Anúbisz megérkezik és gyűrűkkel átteleportál, akkor indul majd Jack és Teal’c (szintén gyűrűkkel), Sam itt marad Heimdall-lal, hogy segítse a tájékozódást. A hajón majd felrobbantják a pajzsgenerátort, így Heimdall el tudja őket és Thort teleportálni.
Ozírisz utasítja első Jaffáját, hogy küldjön le a felszín közelébe halálsiklókat, hogy érzékelőik segítségével hamarabb rábukkanjanak az asgard bázisra. A Jaffa vonakodva bár, de teljesíti a parancsot, félti a harcosok életét a veszélyes légkör miatt.
Anúbisz megjött, O’Neill és Teal’c készen áll. Sikeresen feljutnak a hajóra és elindulnak, érkezésüket azonban Ozírisz észleli s őrjáratokat küld felkutatásukra. Az őrjáratok közelednek, csapdába estek, ekkor Carter hologramként meglepi a Jackékhez közeledő Jaffákat, így sikerül őket ártalmatlanítani.
Anúbisz meglátogatja Thort. Egy szerkezetet mutat neki, ami az agyba ültetve lemásolja Thor tudását a hajó számítógépébe.
Ozírisz, hogy ártalmatlanítsa a betolakodókat, a generátor hűtőgázát engedi a szellőzőbe. Első Jaffája ellenérzését fejezi ki az azon a szinten tartózkodó számtalan Jaffa miatt, de Ozíriszt ez nem érdekli.
Sam épp útba igazítja hajón levő társait, amikor azok hirtelen elájulnak.
Heimdall javasolja Samnek, hogy helyezzék biztonságba a kutatási anyagot. Nagy meglepetésre ez nem holmi DNS minta, hanem egy teljesen ép ősasgard, aki 30000 évvel ezelőtt társaival elhagyta az anyabolygót (még a génmanipulációk időszaka előtt, ezért nincsenek genetikai torzulásai). Hajójuk elsodródott az űrben és ezen a bolygón zuhant le. Heimdall ezt átviszi a CSK-1 hajójára, Carter még a bázison marad segíteni.
Jack s Teal’c a cellában beszélget, amikor Thor hangja üti meg fülüket. Sikerül a belső kommunikációs rendszert használnia a szerkezet révén, ami rákapcsolta agyát a hajóra. És még a börtönajtót is fel tudja nyitni, de mentális védelme egyre csökken, így hamarosan a goa’uldoké lesz a tudása.
Ozírisz kénytelen elküldeni a nélkülözhető hajókat, mert Yu támadást intézett ellenük és vesztésre állnak. Ám jó hírt is kap, megtalálták az asgard bázist. Bejárat azonban nincs, de ennek nem tulajdonít jelentőséget, majd csinálnak egyet, meg is kezdik a létesítmény bombázását.
Szabadulásuk után Jack és Teal’c igénybe veszi Sam segítségét. Az ő javaslatára megnyitnak egy panelt, ahonnan a megfelelő kristályokat kell eltávolítani, hogy a pajzs megszűnjön, de, hogy melyeket kell elvenni, azt már nem tudja megmondani, mert a hologram megszűnik.
Egy zattel kábították el Samet, Ozírisz bejutott a bázisra és személyesen faggatja ki. Daniel Jackson holléte felől érdeklődik, de nem tud meg semmit.
Jack és Teal’c ügyesen elintéz egy kis csapat Jaffát, majd - más választásuk nem lévén – szétlövik a panelt. A hajó pajzsa megszűnik. Heimdall mindenkit elteleportál. Felszállnak a hajóval, de nem tudnak belépni a hiperűrbe, az álcázó nem működik és tüzet nyitottak rájuk. Az első találat után még a pajzs is megszűnik… Ám nem várt meglepi érkezik. 3 asgard hajó érkezik Freyr vezetésével, ezek már fejlettebbek, Anúbisz kénytelen meghátrálni.
A CSK Parancsnokságon Sam elmeséli Hammondnak, hogy az androidból nyert infó segítségével az asgardok egyenlítettek a replikátorok elleni háború menetén, Thor viszont kómába esett, miután eltávolították agyából a szerkezetet, ami még az asgardoknak is okoz némi fejtörést, mivel még soha nem találkoztak még hasonlóval sem.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK