Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x20 The Sentinel (Az őrszem)

Írta:
Ron Wilkerson 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Hammond aggódik a CSK-9 miatt, már vissza kellett volna érniük. Egy olyan bolygón vannak, amelyiken korábban az NID csapatai is jártak és a bolygó védelmi fegyverét vizsgálták. A CSK Parancsnokságról tárcsáznak, majd hívják a CSK-9-et. Segélykérést kapnak, Jaffák érkeztek a bolygóra és övék a kapu.
A CSK-1 Hammonddal megbeszélést tart. Kiderül, egy NID csapat korábban felkutatta a bolygó védelmi rendszerét (az őrszemet) és szétszedte, majd újra összerakta azt. Meg akarták fejteni a titkát, hogy a Földön is alkalmazhassák. Ám így tönkretették az őrszemet, jó példa erre a Jaffa csapatok megjelenése. 2 NID-s katona Grieves ezredes és Kershaw főhadnagy tette tönkre az őrszemet, ők már a börtönben csücsülnek. Jack úgy dönt, meglátogatja Grievest. Teal’c szerint a Jaffákat hamarosan egy anyahajó követi majd, ezért sietniük kell, ha segíteni akarnak.
Grieves nem akar segíteni, de végül bizonyos feltételek mellett (ő és Kershaw is elmehet a bolygóra és enyhítik büntetésüket) hajlandó lesz rá.
A CSK Parancsnokságon kilövik az UAV-t (felderítő repülőt), ami felderíti a kaput őrző Jaffa állásokat, ezt követően 2 rakétával kilövik azokat. Már indul is a CSK-3, őket követi a CSK-1 Kershaw-val és Grieves-szel.
Odaát a CSK-3 nincs sehol, Teal’c bukkan elő az egyik bokor mögül. Elmondja, a CSK-3 3 Jaffát üldöz, akik túlélték a rakétákat.
A CSK-1 hamar rátalál a CSK-9 egy tagjára, Grogan őrmesterre (lásd: 5x13 Proving Ground / A tettek mezeje c. epizód). Jack vele tart a városba, míg a többiek az őrszemhez mennek.
Marul a latonaiak vezetője Svarog (goa’uld rendszerúr) Jaffájával tárgyal. Svarog uralma alá akarja hajtani a bolygót.
Grieves és Kershaw nekilát az őrszem bejáratát védő erőtér hatástalanításához, Daniel vigyáz rájuk. Sam és Teal’c védelemre rendezkedik be.
A Jaffák távozta után Jack és Grogan bemegy Marulhoz. Elmondják neki, hogy a bolygót nem tudja megvédeni az őrszem, mert korábban Grieves ezredesék tönkretették azt, de Marul nem hallgat rájuk, azt állítja, amíg az Őrző él, addig az őrszem is működik. És az Őrző él, mivel ezt egy égő gyertya jelzi az irodájában.
Jaffa őrjárat közeledik Sam és Teal’c felé. Tűzpárbaj alakul ki. Daniel megértette az erőtér működését, ezért segít hatástalanítani, addig is Grieves a védekezésben támogatja a Carterékat.
Marul magabiztosságát a goa’uld bombázás, majd Svarog szónoklata töri meg.
Carter és a többiek sikeresen visszaverték az első támadókat és Daniel is hatástalanította az erőteret.
Jack kéri Marult, evakuálják a lakosságot a Földre, amíg lehet, de az öreg nem akar eleget tenni kérésének.
Eközben újabb roham indul az őrszem elfoglalására.
A Parancsnokságról Hammond a CSK-3-at hívja. Utasítást ad, hogy tartsák a kaput ameddig lehet, aztán jöjjenek haza. A tábornok igazából jobban aggódik Grieves ezredes miatt.
Marul csak nem akar engedni Jacknek, bízik az Őrzőben. Az ezredes elmondja Carternek, hogy az Őrzőnek is ott kell lennie vhol.
Samék egyre nehezebben bírnak a túlerővel, visszavonulnak az őrszemet rejtő barlangba. Kershaw épp az erőteret akarja lezárni, amikor eltalálják, de szerencsére a művelet sikerül.
Jacket és Grogant a Marulhoz behatoló Jaffák elfogják, a vezetőt pedig kényszerítik, mondja el, hogy lehet hatástalanítani az erőteret, de ő inkább meghal.
A Jaffák próbálják áttörni az erőteret, de hamar rájönnek, hogy hiába. Kershaw szerint az őrszemnek semmi baja, miután szétszedték, pontosan úgy rakták össze, ahogy korábban állt. Úgy véli a géppel nincs gond, az Őrzőnek ezért biztos nem csak az őrszem őrzése volt a feladata. Elmondja, hogy volt még itt vki velük, az Őrző. Amikor észrevették Grieves lelőtte, mert mögötte osont. Kérte, vigyék be a városba, de Grieves nem engedett, aztán meg akarta érinteni az őrszemet, de Grieves ekkor sem engedett. Végül elmondta, hogy ha meghal, azt Marul és a többiek tudni fogják: Marulnál ég egy gyertya, ami az Őrző karkötőjével áll kapcsolatban. Kershaw ezt megbuherálta, így a láng nem aludt ki, amikor az Őrző meghalt.
A csevelyhez új vendégek csatlakoznak, az elfogott O’Neillt és Grogant hurcolják az erőtér elé és követelik, hogy engedjék le. Jack parancsot ad, hogy ezt ne tegyék meg, de Grieves hajlandó rá és odamegy az őrszemhez, mondván, hogy onnan is le tudja állítani. Sam már tudja mire készül ezért úgy tesz mintha beleegyezne. Grieves sikeresen bekapcsolja az őrszemet és az összes Jaffa eltűnik, de maga Grieves is. Kershaw közben belehalt sérülésébe. Daniel úgy gondolja, Kershawnak igaza volt arról, hogy az Őrző nem csak vigyázta, hanem működtette is az őrszemet, méghozzá az életenergiájával.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK