Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x19 Menace (Fenyegetés)

Írta:
Peter DeLuise 
James Tichenor 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A CSK-1 egy barlangot derít fel. Hamar rábukkannak egy lány testére. Daniel elsőre kriptának tippeli a helyet, de Sam labornak, mivel a lány teste energiajeleket sugároz.
Üzennek a CSK Parancsnokságra, hogy találtak egy robotot és vissza szeretnék vinni. Hammond tábornok beleegyezik.
Carter és dr. Fraiser nekilát a tanulmányozásának. Megtalálják a tápegységét, így fel lehetne tölteni és feléleszteni.
Ezt Sam elmondja a többieknek is, Hammond áldását adja rá.
A tápegység feltöltve, mégsem történik semmi, majd rövid várakozás után feléled. A neve Reese, apja felől érdeklődik. Elmondják neki, hogy ő civilizációja egyetlen túlélője, láthatólag ezt az infót nehezen dolgozza fel. Azt sem, érti miért hozták el, Sam közli vele, hogy szeretnék megérteni a működését, a funkcióit, de Reese ebből nem ért semmit, valószínűleg ő maga sem tudja, hogy valójában egy gép. Jack, Daniel és Sam ezt megvitatja, Daniel nem akarja még megmondani neki, hogy micsoda. Jack visszatér a bolygóra, hátha van még ott vmi, ami elkerülte a figyelmüket.
Reese Daniellel beszélget, szemmel láthatólag a lány jobban érzi magát, de amint a bolygója, a civilizációja felől érdeklődnek mindig kitér a kérdéstől.
Jack és Teal’c visszatért egy csapat katonával, nem is hiába: apró fémdarabkákat találtak, replikátor blokkokat.
Egyértelmű, a replikátorok pusztították el a bolygó civilizációját. Reeseről ezért azt feltételezik, hogy képes ellenük védekezni vmilyen módon. A baj az, hogy semmit nem tudnak kiszedni belőle, ezért döntenek amellett, hogy feltárják előtte robot mivoltát.
Dr. Jackson bemegy hozzá, elmondja neki, de Reese nem akar hinni neki. Annyira bedühödik, hogy Danielt a szoba túlsó végébe löki, majd az üvegablak mögül figyelő Carter felé fordul, ki akar menni.
Danielt fejét foldozgatják. Sam úgy véli, a programozásában lehet egyfajta önvédelmi mechanizmus.
Daniel visszamegy a lányhoz, aki már lenyugodott és megbocsát, amiért Daniel megtámadta. A tudós persze nagyon meglepődik ezen a kijelentésén, de nem tudja vele megbeszélni, mert Reese inkább mással foglalkozik, játszani akar, mert unatkozik. Épp ezért csinált Danielnek egy játékot, hogy ő se unatkozzon. Ez a játék a polcon bújik, gyanúsan mozog. Reese a karját nyújtja, amire rámászik… egy replikátor.
A replikátort saválló üveg mögé zárták, s már azt is megfejtették, hogyan készült: a kamera mindent rögzített, Reese a puszta szorításával képes átalakítani a fémeket. Hammond a CSK-2-t elküldi, hogy kapcsolatba lépjenek az asgardokkal.
Daniel újonnan meglátogatja Reeset, ám most Jack is vele tart. O’Neill nem kíméli a lányt, megmondja neki a magáét, ez be is válik, Reese kitálal mindent: az emberek féltek tőle és a játékaitól és persze gyűlölték is. Ezért tanította meg játékainak, hogy lehetnek sokan, hogy megvédjék őt és saját magukat. Egy idő után azonban elvesztette felettük az uralmat és mindenkit megöltek, még az apját is. Ezután elaludt. A gond az, hogy nagyon makacs, azt hiszi Daniel és a többiek gyűlölik őt és el akarják pusztítani. Ekkor aktiválódik az elzárt replikátor és átmarja az üveget, de Teal’c lelövi.
A CSK-2 nem tudott kapcsolatba lépni az asgardokkal. Nélkülük nem tudnak mit kezdeni a robottal, ezért a tábornok utasítást ad a kikapcsolására.
Reese szobájában kikapcsol a kamera, majd replikátorok támadják meg a bázis katonáit. Reese sikeresen megszökik, a bázison riadót fújnak. Sam észre veszi, hogy behatolnak a rendszerbe. Reese ekkor belép az indítócsarnokba kis barátaival és bezárkózik, mert haza akar menni.
Daniel be akar menni, hogy lebeszélje és kikapcsolja. Sam úgy gondolja, a replikátorok így leállnak, mivel (még) Reese vezérli és látja el őket energiával. Hammond jóváhagyja az ötletet.
Daniel bejut Reesehez. Kéri, fogadja el barátjának, persze Reese ezt boldogan fogja fel, hisz még sosem volt barátja. Odamegy Danielhez, aki megpróbálja kikapcsolni, de a lány elég éber és könnyedén kicsavarja a kezét. A replikátorok elhagyják az indítócsarnokot, Hammond be akarja kapcsolni az önmegsemmisítést, de a rendszert már nem ők uralják, manuálisan kell bekapcsolni.
A katonák Jack és Teal’c vezetésével felveszik a harcot a rájuk támadó replikátorokkal és az indítócsarnok ajtaját elkezdik áthegeszteni. Közben Carter és Hammond elindítja az önmegsemmisítést, már csak 5 perc marad. Replikátorok támadnak rájuk is, az egyik azonban megáll Sam szerint tanácstalan, mert nem kap utasítást.
Daniel próbálja rábeszélni Reeset, hogy állítsa le teremtményeit, de a lány teljesen kétségbeesett, elbizonytalanodott.
Ekkor a Samékkel farkasszemet néző egyed támad, amit Carter őrnagy önállósodásnak tulajdonít, ami szerint Reese már nem ura a játékainak.
Reese nem akarta elpusztítani a világát és a földi civilizációt sem akarja bántani, ezért rájön, hogy le kell állítania őket. Épp ebben a pillanatban hegesztik át az ajtót, Jack beugrik és lelövi Reeset. Az összes replikátor szétesik, Jack kiveszi a robot tápegységét, Hammond pedig leállítja az önmegsemmisítést. Daniel zokogva fejezi ki nem tetszését az ezredesnek, amiért megölte Reeset, úgy hiszi ő állította meg a replikátorokat és így elveszett az esély is arra nézve, hogy megállítsák a galaxis-szerte garázdálkodó ’játékokat’, de Jack szerint már nem volt uralma felettük (mint azt Sam közölte vele rádión). Valószínűleg erre már nem derül fény…

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK