Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Az előző rész (5x15 Summit / A csúcstalálkozó) folytatása:
Ozírisz tőrt szegez Daniel nyakának (elég bátor ahhoz képest, hogy tilos volt fegyvert hozni a találkozóra), kíváncsi rá, mit is keres itt. Szerencsére Daniel a gyűrűjével - amiben a reol van – ügyesen megszúrja a goa’uldot, aki így már nem is tudja mit történt, de Daniel elmagyarázza neki, hogy biztos eltévedt, mert ez Yu lakosztálya. Ozírisz elmegy, mintha mi se történt volna. Daniel ezt elmeséli Jacobnak, és még mindig nem hajlandó bevetni a mérget, előbb tudni akarja, mit tervez Ozírisz.
Jack, Teal’c, Sam és Elliot hadnagy azon töpreng: hova tovább? A hadnagy ötlete, hogy a laborban található kristályokat használják járatok létrehozásához, így tovább tudnának menni. Jack és Teal’c ezért visszamegy. Összefutnak pár Jaffával, de ez nem jelent számukra komoly gondot, meg is szerzik a kristályokat.
A rendszerurak folytatják megbeszélésüket. Ozírisz azt akarja, vegyék vissza a rendszerurak maguk közé, de semmit nem ajánl fel, azt viszont elmondja, hogy már Anúbiszt képviseli, mindenki nagyon meglepődik, mert úgy tudják (vagy inkább hiszik), hogy halott. Az ő számlájára írhatók azok a titokzatos támadások, amiket újabban a többi rendszerúr elszenved.
Daniel újra Jacobot hívja és elmeséli a fejleményeket, kiderül Anúbisz 1000 éve száműzetésben él, mert annyi bűne van, hogy azt a rendszerurak nem tűrhették, ezért száműzték és azt hitték, hogy meghalt. Ezen tények tudatában Daniel küldetése le van fújva, ugyanis nem hagyhatják, hogy egy erős rendszerúr átvegye a többi helyén tátongó űrt.
Sam és Elliot már türelmetlenül várja O’Neillékat. A bombázások még mindig tartanak, be is omlik mögöttük a járat. Így csapdába kerülnek…
Zipacna a Jaffájától informálódik a támadás lefolyásával kapcsolatban.
Az ezredes hívja Cartert, már ők is észrevették az alagút beomlását, de egy kristállyal könnyedén orvosolják a problémát. Újra együtt, tovább folytatják útjukat, nyitnak még egy alagutat, amit aztán Teal’c maguk után beomlaszt, nehogy kövessék őket.
Daniel egy fura kis szoborra bukkan, kinyílik és feltárul egy goa’uldokkal teli kis tartály.
Ozírisz folytatja szónoklatát. Azt kéri, engedjék vissza Anúbiszt maguk közé, cserébe ő a visszatérése alkalmából hajlandó elpusztítani a Földet, megkerülve ezzel a többi rendszerúr és az Asgardok közt élő egyezményt. Ozírisz szavazati jogot is kér saját magának.
Eközben a CSK-1 tovább menekül, rájönnek, hogy a támadók akarnak vmit, hisz a Tok’rákat a bombázásokkal is el tudták volna pusztítani. Ez a valami pedig a méreg, amit Danielnek adtak. A méreg előállításának adatait meg kell semmisíteniük, nehogy az ellen kezébe kerüljön, ezért tovább mennek, hogy megkeressék az adatkristályokat és elpusztítsák azokat.
Daniel és Jacob beszélgetése tovább folyik. Dr. Jackson ezúttal aggódik, mivel nem tudja mi vár rá a találkozó után, ugyanis az emberi szolgák mindent hallanak és mindent látnak. Jacob szerint megölik, de ő fél, hogy a goa’uldos bödön - amit talált - egyik leendő szimbiontáját tartalmazza. Jacob ki akarja hozni, de Daniel még nem akar menni, tudni akarja, mi Anúbisz konkrét terve.
A rendszerurak szavaznak, mind elfogadják Anúbisz visszatérését, csak Yu nem. Tehát az egykori száműzött visszatérhet és Ozírisz megkapja a szavazati jogát. Ezek után gyűrűkön a terem közepébe érkezik a szobor, amire Daniel korábban már rábukkant. Minden rendszerúr kivesz egy-egy goa’uldot és megeszik azokat. (Ezzel ki is derül, hogy a goa’uld népességben miért állt le a növekedés.)
A CSK-1 a kristályokkal már a felszínre igyekszik, Elliot elmondása szerint a kaputól mind a négy égtáj fele 40 km-re van egy jelzőberendezés, amivel üzenhetnek Jacobnak és Danielnek.
Daniel Baal szolgájával beszélget. Dr. Jackson igyekszik tájékozódni, mi vár rá a találkozó után, netán halál vagy gazdatest szerep. Meglepődve tapasztalja, hogy „kollégája” már 24 éve várja, hogy gazdatest legyen és ezentúl a legfőbb vágya, hogy ő maga is rendszerúr lehessen.
Ozíriszen számon kérik Anúbisz támadásait, illetve az okozott károk kárpótlását. Erre Ozírisz bátran kijelenti, hogy ura nem tartozik semmivel, majd elmagyarázza, hogy a legnagyobb ellenségük saját maguk, ez a probléma azonban megoldódhat, ha összefognak. Így a közös céljuk nem lehet más, mint a közös ellenségeikkel való leszámolás. Ezért is pusztítja el Anúbisz a Tok’rákat, a támadás ellenük jelenleg is folyik.
A CSK-1 feljutott, Elliot hadnagy állapota nem javul.
Daniel találkozót kér Yu nevében Ozírisztől. Szól Jacobnak a Tokr’ák ellen zajló támadásról, majd beszámol új tervéről: el akarja fogni Ozíriszt és Yu teherhajóján meglép vele, így megtudhatják, hol rejtőzik Anúbisz és megmenthetik a gazdatestét, Sarah-t (lásd: 4x13 The Curse / Az átok c. epizód).
Yu Jarent (vagyis Danielt) keresi, találkozik Baal szolgájával, aki tájékoztatja, hogy szolgálója nem megbízható.
Danielnek sikerül elfognia Ozíriszt, csakhogy betoppan Yu, aki rögvest rátámad. Ozírisz sem tétlenkedik, kap az alkalmon, hogy Yut megölje (és persze Danielt is). Szerencsére Daniel be tud ugrani egy mentőszarkofágba, míg a két goa’uld egymást gyilkolja.
Jacob elkapja a szarkofágot. Visszaindulnak a Tok’ra bolygóhoz.
Elliot elmondja Samnek, hogy működik a jeladó, épp jókor, hamarosan megtalálják.
Zipacna észre veszi, hogy egy hajó lépett ki a hiperűrből és már küldi is érte a halálsiklókat. Utasítja Jaffáját, hogy menjen le a bolygóra és Tok’ra túlélők nélkül ne is merészeljen visszatérni.
Jacob megkapja a támadásról szóló értesítést, majd úgy dönt nincs értelme leszállni, hisz nem élhette túl senki. De Sam sikerrel küld egy segélykérést, amit Jacob észlel is. Belépnek a bolygó légkörébe nyomukban pár halálsiklóval. Találatot kapnak és kényszerleszállást hajtanak végre, ami során Jacob megsérül. Daniel segít neki kikecmeregni. Nemsokára találkoznak a többiekkel. Felmérik a menekülés esélyeit: a hajót meglehet javítani, csak nincs rá idő, a kapuig nem tudnak eljutni, mivel túl sok az ellenség. Elliot hadnagynak (és Lantashnak) újabb ötlete támad: a többiek elbújnak, ő pedig hagyja magát elfogni, először úgy is a táborba viszik, ott beveti a mérget, elpusztítva ezzel a megszálló sereg zömét és egyben saját magát. A többiek nem tiltakoznak, tisztában vannak vele, hogy igazuk van (Elliotnak és a szimbiontájának), ők sem látnak más esélyt. Jacob és a CSK-1 szedi a sátorfáját és továbbáll, Elliot elteszi a mérget, már hallja is a Jaffa jelzőkürtök közeledését…

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK