Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x14 48 Hours (48 óra)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető

A CSK-1 menekül, méghozzá két goa’uld halálsikló elől. Teal’c beszerzett egy nagyobb kaliberű botfegyvert, amitől sokkal vagányabban néz ki. Az erdőből feltűnik egy Alkesh (kisebb goa’uld hajó), közben a CSK-1 tárcsáz. Sam és Daniel, majd Jack is beugrik az eseményhorizontba. Teal’c tovább lövi a goa’uld hajót, aminek pilótafülkéjében Tanith vigyorog. Nem sokáig, mivel Jaffa barátunk telibe találja, majd ő maga is beugrik a kapuba. Rögtön utána a (már) zuhanó hajó beletrafál a kapuba.
Jack érkezik, majd bezárul a féregjárat, Teal’c sajnos nem ért át.
Jack elmondása alapján Sam valószínűnek tartja, hogy az Alkesh beleütközött a kapuba, így megszűnt a féregjárat. Hammond elrendeli a bolygó újra tárcsázását, de Sam közbelép. Mivel a kapu megőrzi a továbbítandó objektum mintáit, Teal’c még visszahozható. De nem szabad se tárcsázni, se tárcsázást fogadni, mert akkor elvész Teal’c mintája. Ez azért is gond, mert több CSK csapat is úton van.
Daniel elmondja a tábornoknak, hogy a Tok’ra infó (miszerint a goa’uldok bázist akarnak létrehozni azon a bizonyos bolygón) igaznak bizonyult, és épp Tanith-ba botlottak bele. A tábornok nem lát más megoldást: sürgősen kapcsolatba kell lépni az oroszokkal, ezért Danielt Moszkvába küldi.
Újra eljő a bázisra Frank Simmons ezredes és hoz magával egy kutatót (dr. McKay) is, akiről azt állítja, hogy ő a legjobb csillagkapu szakértő (még Carternél is jobb). Habár még életében nem látta a kaput, pusztán szimulációs programokon keresztül ismeri, de szerencsére a légierőnek dolgozik, nem az NID-nek. Simmons közli a Pentagon utasítását: 48 órájuk van, hogy Teal’c-et visszahozzák, utána folytatódik a program a megszokott ütemben.
Jack eközben a városban összefut Maybourne-nel. Látszólag még mindig neheztel rá egy korábbi ügy miatt (lásd: 5x11 Desperate Measures / Kétségbeesett lépések c. epizód). Maybourne felajánlja segítségét, és óvva inti O’Neill-t Simmons ezredestől, akit még ő vett fel az NID-hez.
Daniel és Davis őrnagy az oroszokkal tárgyal, nincs könnyű dolguk. A CSK csapatokat segítenek visszahozni, de a további együttműködésnek komoly feltételeket szabnak, végül is Daniel eléri, hogy a CSK-5 használhassa az orosz kaput, hogy kapcsolatba lépjen a Tok’rákkal.
Mint kiderül dr. McKay teljességgel kétségbe vonja Carter őrnagy munkáját, kettejük vitája közben Samet felhívja Daniel. Elmondja, hogy a Tok’rák szerint tárcsázóval megakadályozható lett volna ez a kis baleset, mivel az elég plusz energiát tud biztosítani a féregjáratnak. Ezért az elsődleges cél már az, hogy kölcsönkérjék az oroszoktól a tárcsázót. De még így sem garantált a siker, mert a tárcsázó rákapcsolásával a kapuból törlődhet Teal’c mintája.
Simmons elmondja Hammondnak, hogy tudja, hogyan lehet megmenteni Teal’c-et, de ennek ára van… Amúgy teljesen egyértelmű, hogy nem érdekli a Jaffa sorsa.
Jack felkeresi Maybourne-t, elmeséli neki, hogy Simmons egy goa’uld kézifegyvert kért a tábornoktól az információért cserébe (persze nem kapta meg). Itt jön az ex-NID-s a képbe: ő ki tudja deríteni, hol rejtegeti az NID a goa’uldot (lásd: Kétségbe esett lépések c. epizód), aki korábban már okozott némi galibát és birtokában van az infónak, ami segíthet Teal’c-en (persze, hogy Simmons is tőle tudja).
Daniel felajánlja az oroszoknak, hogy megveszik vagy kibérelik a tárcsázót (mindennek ára van alapon). Ebből kifolyólag aztán Davis őrnaggyal vitázik arról, mennyit engedjenek a ruszkiknak (ugyanis egy naquada reaktort kérnek). Míg dr. Jackson az USA és Oroszország által aláírt egyezményt vagyis a Föld érdekeit veszi figyelembe (megadná azt ami jogosan megilleti az oroszokat az egyezmény alapján), addig az őrnagy az Egyesült Államok érdekei felé hajlik (fél, hogy az oroszok továbbadnák a technológiát, amiből akár új tömegpusztító fegyver is készülhet).
Maybourne lenyomozza Simmons NID-s repülőútjait, ami alapján megleli, hol is van a goa’uld.
Sam és McKay továbbra is folytatja vitáját, ami alatt kiderül, hogy a férfi szerint Teal’c már halott. Ezért is kaptak csak 48 órát.
O’Neill és Maybourne sikeresen bejut az NID rejtekhelyre, nem okoz gondot nekik az a pár szál ügynök. A goa’uld egy nagy ketrecbe van bezárva a terem közepén (mint dr. Lecter A bárányok hallgatnak-ban). Jack bemegy hozzá, de nem tud kiszedni belőle semmit, ezért ott hagyja. De a ház és a cella is be van kamerázva, ezért bemennek a megfigyelőszobába, ahol megtalálják a felvételt, ami a goa’uld és Simmons beszélgetését rögzítette.
Az oroszok hajlandók átadni a tárcsázót, egy hónap múlva… Szerencsére Daniel meggyőzi őket hogy MOST adják kölcsön.
Sam közli a jó hírt a tábornokkal, aki viszont rossz hírrel szolgál, ugyanis az elnök utasítást adott a Csillagkapu Program folytatására, az egyik csapat már készülődik is az induláshoz, amikor befut Jack hívása. Sam az utolsó pillanatban szól Hammondnak, aki leállítja a tárcsázást és letartóztatja Simmons ezredest.
A felvételen a goa’uld szerint tárcsázóból ki kell venni a főkristályt így kell indítani a kaput és Teal’c megérkezik. Dr. McKay tiltakozik, mert fennáll a veszélye a kapu felrobbanásának, de a többiek vállalják a kockázatot. A tárcsázó beüzemelve, Sam kiveszi a kristályt. A kapu aktiválódik (nem a megszokott módon) és Teal’c kilép a féregjáratból. A keletkező elektromos kisülések következtében a tárcsázó felrobban. Teal’c közli a jó hírt: bosszút állt, megölte Tanith-ot.
Dr. McKay új munkát kap (aminek egyáltalán nem örül), pontosabban új munkahelyet az orosz Csillagkapu Programban.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK