Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x13 Proving Ground (A tettek mezeje)

Írta:
Ron Wilkerson 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Jack és Teal’c egy csapat újoncot (Elliot hadnagy, Grogan őrmester, Hailey {őt korábban már pátyolgatta Sam; lásd: 4x19 Prodigy / Őstehetség c. epizód} és Satterfield közlegény) vezet, hogy kiszabadítsák Cartert és Danielt. Az ezredes Teal’c-kel behatol a raktárépületbe, majd erősítést kér. Az újoncok is behatolnak, Teal’c és O’neill a földön fekszik, Sam és Daniel fegyvert fog egymásra. Már nyílvánvaló, hogy gyakorlatról van szó, a fegyverek tára pirosan világít (olyan Goa’uld technológián alapul, ami a vaktöltény sebzését életszerűvé teszi; lásd: 3x09 Rules Of Engagement / A hadviselés szabályai c. epizód). Carter megszólal Goa’uld hangon, ezért lelövik, aztán Daniel felfedi, hogy ő a Goa’uld, Carter a Tok’ra volt és szép gyorsan lelövi mind a négyüket.
Jack jól letolja a csapatot, amiért elszúrták a gyakorlatot. Elliot hadnagy azonban megkérdőjelezi a gyakorlat hitelességét, persze Jack ezt nem kívánja figyelembe venni. Carter viszont igazat ad neki.
Az újoncok egymás közt megvitatják a gyakorlatokat.
Jack Sammel beszélget a kiképzésről, véleményük elég eltérő, az ezredes a negatívumokat látja a tanoncokban, míg az őrnagy tehetségesnek tartja őket.
Újra a gyakorlótéren. Jack közli, hogy az épületben van egy idegen technológia, amit meg kell szereznie a csapatnak, de időre, mivel a csillagkapu 12 perc múlva bezárul, addig ő kinn vár és figyeli az eseményeket. A behatolással nincs gond, de bent lelövik Grogant (nem halálosan), aztán magára hagyják, ’hogy majd kimegy magától’. Tovább keresik a szerkezetet, meg is találják, de az valójában csapda, beindul egy időzítő. Hailey felajánlja a hatástalanítását, de Elliot elutasítja, amit sajnos rossz döntésnek bizonyul. 3-an kibattyognak Jackhez, a bomba felrobban. Az ezredes megint csak jól leszidja őket, de nem tudja befejezni, mert a telefonján keresik, közben megérkezik Grogan is. Jack a telefonon a CSK parancsnokságot említi és vmi inváziót, majd visszamegy a tanoncokhoz és haza küldi őket (persze csak megilletődötten állnak), közben kicseréli pisztolyában a tárat éles töltényekre. Megérkezik egy 3 fekete hummer-ből (kb. 2m széles terepjáró, a yenki hadsereg egyik kedvenc szállítójárműve) álló konvoj, Jack odamegy hozzájuk, közben mindegyik kocsiból kiszáll a sofőr, rövid csevely után O’Neill lelövi őket, de ő maga is találatot kap. Jack elmondja, hogy a CSK bázist idegenek foglalták el, Carter őrnagy figyelmeztette. Mivel másra nem számíthat, belemegy, hogy Elliot hadnagy és csapata segítsen neki.
Egy aknán keresztül másznak be a parancsnokságra. O’Neill éles fegyvereket ad a többieknek (végszükség esetére) a raktárból, ahova gyorsan be is bújnak, mert jön Teal’c 2 katonával, akiket utasít, hogy fogják el a szökevény Cartert, hogy dr. Jackson ítélkezhessen felette.
A csapat bejut egy megfigyelőterembe. A kamerákon keresztül látják, hogy a csillagkapu tárva nyitva és Daniel Hammond irodájába fészkelte be magát, onnan irányít mindent. A tárgyalóban van az asztalon egy idegen szerkezet, amiről a kamerákon keresztül nem tudják megállapítani, hogy mi is az. Elliot hadnagy Hailey-vel a kapu leállítására indul, míg Grogan és Satterfield Daniel dolgozószobájába megy, hogy megtudjanak vmit az idegen kütyüről, addig is Jack a sérülése miatt helyben marad.
Ellioték tűzpárbajba keverednek, mely során Hailey (kénytelenül) megöl egy katonát az éles fegyverrel. Groganék gyorsan eljutnak Daniel irodájába, meg is találják a szükséges infót. Eszerint a tárgyon olyan felirat van, mellyel a CSK-1 korábban találkozott már az Argos bolygón. (Ezen a bolygón egy Goa’uld rendszerúr nanitokkal fertőzte meg a lakosságot, ezzel felgyorsítva az öregedésüket, lásd: 1x08 Brief Candle / Úgy rohan az idő c. epizód) Elliot és Hailey már nyitja az indítócsarnok kapuját, amikor is Jack telefonálás közben utasítja őket, hogy ne menjenek be, hanem azonnal térjenek vissza.
Az egyik elfogott katonától vért vesznek, hogy kiderítsék az igazat. Hailey megvizsgálja a vért és nanitokat talál benne, melyekkel irányítják az embereket. Nem érzékelnek rádió-, elektromos- vagy egyéb jeleket, amikkel a katonákat irányítják, ezért az idegen készülék megsemmisítését tűzik ki célul. Így döntenek a frontális támadás mellett. Elindulnak, Jack rögvest a telefonhoz nyúl és leadja a drótot! A csapat mindjárt össze is fut Carterrel. Visszavezetik a megfigyelőterembe, ahol is az ezredes épp kiszabadította a megkötözött katonát. Carter fegyvert fog O’Neillra, aki próbálja meggyőzni őket, de Elliot nem veszi be, ezért lelövi őt és a katonát. Samben megbíznak, mert tudják, hogy Jolinar miatt a nanitok őt nem képesek uralni. Ezért hátra is hagyják és nélküle támadnak. Jack magához tér.
Elliot kiadja a parancsot, mely szerint több irányból rontanak rá az ellenségre.
Sam Jacket élesztgeti, akit látszólag megviselt a max-ra állított gyakorló fegyver okozta találat. Carter elmondja, hogy Hammond és a Pentagon emberei a legfelső szintről figyelik az eseményeket a kamerákon keresztül. Ekkor már teljesen egyértelmű, hogy ez is egy gyakorlat.
A tábornok a pentagonos kollégájával beszélget, közben figyelemmel kísérik az újoncokat. Megérkezik Sam és Jack is.
Daniel egész jól viseli a vezetői szerepet, ezt tudtára is adja Teal’c-nek. Jön egy telefon, O’Neill az, csak utal a támadásra, de Danielt nem hajlandó megnyugtatni.
Az újoncok támadásba lendülnek. Grogan ismét találatot kap. A többiek viszont sikerrel továbbjutnak és lelövik Teal’c-et is, Danielt is, majd élesítik a C4-et az ’idegen’ szerkezet mellett. Fedezékbe vonulnak, de Satterfield visszamegy és fedezékbe húzza Danielt. A bomba robbanna, de nem történik semmi. Előbújnak megnézni mi is történik. Mindenki itt van, Hammond gratulál a sikeres gyakorlatért és üdvözli őket a Csillagkapu Programban. Elliot hadnagy már be is került az egyik csapatba, a többieknek még várniuk kell, hogy felszabaduljon pár hely. De vmi nem stimmel, hol van Hailey ??? A computer jelez: ismeretlen aktiválás! A vezérlőből látják, hogy Hailey az egyik panelen babrál vmit, majd megüti az áram és elájul. Közben az indítócsarnokban nő a sugárzási szint. Az íriszt nem tudják lezárni. Mivel Hailey nem értesült a gyakorlatról valószínűleg megszűntette a kapcsolatot a vezérlővel, hogy meggátolja az újabb aktiválást. Mindannyian elindulnak a biztonságosabb felsőbb szintek felé, a sugárzás miatt nem mentik ki a lányt. Elliot lemarad tőlük, visszamegy Hailey-ért. Hammond utasítja, hogy térjen vissza, de az nem hallgat rá. Végül sikerrel bezárja az íriszt, aztán a vezérlő ablaka felnyílik, mindenki ott tapsol. Ez is a gyakorlat része volt (Hailey is be volt avatva, hisz ő mutatta ki a nanitokat). A hadnagy bebizonyította rátermettségét.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK