Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x10 2001 (2001)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Peter DeLuise


Írta: Brad Wright
Rendezte: Peter DeLuise

Mellékszereplők
Christopher Cousins (Joseph Faxon)
Dion Luther (Molum)
Robert Moloney (Borren)
Gary Jones (Technician)
Ronny Cox (Senator Kinsey)
Howard Siegel (Keel)
Rob Lee (Pierce)

Kapcsolodó szereplők: Joseph - Faxon - Kinsey szenátor - Mollen
Kapcsolodó fajok: Aschen

Epizódismertető

Az SG-1 jó hírekkel tért vissza Hammond tábornokhoz. Sikerült új technológiát szerezni a Földnek a Goa'uld elleni harchoz. Habár az első küldetésük során a P3A-194-en csak egy mezőgazdasági városkába jutottak el, az ott lakó Volian nevü nép bemutatta őket a barátaiknak. Ennek a technológiailag fejlett népnek a neve Aschen, akik szövetséget kívántak alapítani a Földdel és megosztani a tudásukat.

A csapat felkészült rá, hogy visszatérjenek a bolygóra egy követtel, Joseph Faxonnal, aki a Föld érdekeit képviselte és diplomáciai kapcsolatokat alakított ki az Aschenekkel. Egy kicsit furán is nézett ki, ahogyan öltönyben és aktatáskával ment a többiek lebeszélése ellenére a termelő planétára, ám Sam Carter hamar megkedvelte.

A találkozás helye egy szántóföld volt, amiről Jack meg is jegyezte, hogy hasonlít Kansasra. Nem messze a csillagkaputól találkoztak Borrennel, egy humortalan, fapofa Aschennel, aki a csapatot hűvösen üdvözölte és a teleportációs háromszöghöz kísérte őket (ld. 4.16 2010). Borren, O'Neill, Carter és Faxon nagykövet az eszköz segítségével az Aschen aratógépek egyikére került. Ezek az eszközök pár lábbal a szántóföld fölött lebegtek ás automatikusan művelték, illetve a termést a földből kiemelve vízszintesre fordított csillagkapun átküldték az Aschen óhazába.

Dr. Jackson és Teal'c azt a parancsot kapta, hogy kicsit ássanak mélyebbre és tudjanak meg többet az Aschenekről. Elindultak és beszéltek az egyik helyi lakossal, akinek a neve Keel volt. Semmilye nem volt ugyan, mégis jó dolgokat mesélt az Aschenekről. Többek közt, hogy őt Aschenek nevelték fel és hogy az Aschenek segítettek a találmányaikkal a parasztokon.

Borren bemutatta az aratógép fedélzetén a Földet képviselő delegációt az Aschen küldöttnek, Molumnak. Felajánlotta a fejlett Aschen technológián túl az Aschen Könfoderációhoz való csatlakozást, ami az Aschenek által egyesített bolygók közösségéből állt, akik megosztották egymás közt a tudásukat. Az Aschen technológiák egyike egy biológiai fegyver, ami megtámadta az ellenfél genetikai állományát, ami kétségtelenül a győzelmet jelentette volna a Goa'uld Rendszerurak fölött.

Cserébe aránylag nem sokat kértek. Az Aschenek kevés csillagkapu címet fedeztek fel és az volt a kívánságuk, hogy a Föld ossza meg velük a kapuutazás titkait. Tehát az SGC által Abydoson (ld 1.01 Children of the gods) és az Ősök adatbankjából (ld 2.15 The fifth race / Az ötödik faj) megtudott címekre lettek volna kíváncsiak. Azt is követelték, hogy a leendő szövetség a Föld összes népéé legyen, ezért a csillagkapu létezését nyilvánosságra kelletet volna hozni. O'Neill nyugtalan volt a tárgyalások alatt, különösen amikor Molum kifejtette aggodalmait és megállapította, hogy a Föld népességének növekedése tarthatatlan.

Teal'c és Daniel Keel farmján eleget tett a parancsnak és szó szerint mélyebbre ástak. Felajánlották segítségüket, hogy egy vastárgyat elmozdítanak, amely mélyen a talajba volt fúródva. Amikor kiszedték a körülötte lévő földet, felfedezték, hogy valójában egy hosszú oszlop. Lemásztak rajta ás egy óriási föld alatti várost fedeztek fel. Ez a település jóval fejlettebb volt, mint a Volianok most és körübelül a 20. század korai évtizedeiben lévő USA szintjén állhatott. Ezek szerint a Volianok nem mindig voltak földművesek.

O'Neill, Carter és Faxon visszatért az SGCbe, ahol Hammond tábornok még felkavaróbb híreket mondott. Távozásuk előtt Carter beprogramozta a számítógépet, hogy próbálja meg pontosan meghatározni az Aschen óhaza helyzetét a Volian bolygó helyzete és csillagsodródás alapján. Az Aschenek nem akarták ezt az információt megosztani a szövetség megkötéséig, mivel nekik nem volt Íriszük és más védő berendezésük.

Azóta a komputer megállapította, hogy az Aschen óhaza feltételezhetően a P4C-970. Az a bolygó, amit Hammond tábornok hét hónappal ezelőtt levett a lehetséges küldetések listájáról, mert kaptak egy figyelmeztetést tartalmazó üzenetet a csillagkapun keresztül, hogy semmiképpen ne menjenek oda (ld. 4.16 2010). A vérnyomok hitelesítették, hogy O'Neill ezredestől származnak. A papír a feltételezések szerint a jövőből származott.

O'Neill és Carter visszatért a Volianok bolygójára, miután észrevették, hogy Jackson és Teal'c nem érkezett vissza. Daniel az eltemetett város könyvtárában egy régi újságpapírt talált, aminek a szalagcímét nem tudta tökéletesen lefordítani. A fényképeken tiltakozók csoportja volt látható.

Az SG-1 visszatért a Földre, ahol Daniel majdnem befejezte a fordítást, de egy szót nem tudott megfejteni. A szöveg arról szólt, hogy az Aschenek érkezése után influenzajárvány tört ki. Az Aschenek vakcinákat adtak, de ennek nyilvánvalóan mellékhatása volt. "Vakcina _____ okoz" szerepelt a vezércikkben és hogy az újságot másnap megszüntették. Daniel rámutatott arra, hogy a Voliansok milliós boldog metropolisából egy pár ezres földműves civilizáció lett az Aschen segítség után.

A diplomáciai erőfeszítések a következő szintre jutottak, ezért O'Neill úgy döntött meglátogatja az Elnököt. Ám amint megérkezett Washingtonba, feltartóztatta Kinsey szenátor. Visszautasította Jack kísérletét, hogy lebeszélje az Elnököt az Aschenekkel való szövetségről. Kinsey saját magát a tárgyalások végső fordulójába helyezte, hogy a szövetség előre hajtsa az elnöki posztért folytatott kampányát. Az "üzenet a jövőből" kezdett valóssá válni.

O'Neill legyőzötten tért vissza az SGCbe. A csapatnak azonban volt még egy ötlete. Daniel felírta a lefordítatlan szót egy darab papírra és odaadta Samnek. Ugyanis csak neki engedélyezték Kinsey szenátor parancsára, hogy elkísérje Faxont a következő Aschenekkel való tárgyalásra. Kihasználta az indítócsarnokban a kínálkozó alkalmat és beavatta Joet a tervbe.

Az aratógép fedélzetén Faxon kézbesített Molumnak a bizalom jeleként egy laptopot, amely tíz különböző világ kódját tartalmazta. Molum nagyon örült. Sam odaadta Borrennek a darab papírt és megkérte, hogy fordítsa le, mi van rá írva : "terméketlenség". Molum meglepődött és rájött, hogy a Föld meghódítására tett Aschen terv megbukott. Carterrel szembesült, majd felvéve a csillagkapu címeket távozott. Samet és Joet bezárták a tárgyalóterembe.

Carter meghallotta, hogy a lent a felszínen kiválasztanak a csillagkapuval és az erkélyről látta, hogy a Földet tárcsázzák. Elővett a hátizsákjából egy kötelet és a korláthoz kötötte, hogy azon lecsúszva meneküljenek a vízszintesre fordított csillagkapun át. Az eseményhorizont létrejöttével Sam átküldte az Írisz kódját és látta, hogy egy biológiai fegyvert tartalmazó gömböt készültek átküldeni a lebegő gépről. Felkiabált Joenak, aki kézitusába keveredett Borrennel. Faxon végül feláldozta magát azzal, hogy arra utasította Samet, hogy menjen nélküle. Sam vonakodva elvágta a kötelet és beleesett a csillagkapuba, majd kizuhant a másik oldalon és bezáratta az Íriszt. Így a gömb nem tudott anyagiasulni. Az Aschen támadást tehát elhárították, de ez Faxon életébe került. Kinsey ingerült volt, mert úgy hitte, hogy O'neill és csapata összejátszott ellene. Jack utolsó mondatából az is kiderült, hogy milyen címeket adtak az Ascheneknek, hogy elvegyék a kedvüket a terjeszkedéstől. Az első egy feketelyukhoz nyitott kapcsolatot és a többi még veszélyesebb helyre vezetett (ld. 2.16 Matter of time / Egy végtelennek tűnő pillanat).

Írta: Platschu
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK