Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x06 Rite Of Passage (A változás útja)

Írta:
Heather E. Ash 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Sam és Janet éppen Cassandra szüli napi tortáját gyújtja meg (szépen megnőtt a kislány). Jön is az ünnepelt, de nem vmi vidáman. Cassi szívesebben bulizna a barátaival, az udvarlója amúgy már kint várja. Janet bosszankodik egy kicsit, majd Cassandra kimegy köszönteni a srácot.
Dominik átadja ajándékát, majd elcsattan egy csók, a lámpa kiég, és Cassi elájul. Dominik kiabálására Sam és Janet kiront a házból, a lányt mindjárt kocsiba rakják és viszik a kórházba.
A Parancsnokságon kezelik Cassabdrát. Janet egy retrovírust fedezett fel a nevelt lányában, aminek az a hatása, hogy elektromos mező keletkezik Cassi körül (ez magyarázza a lámpa kiégését).
Hammond örömmel hallja, hogy nem kell karantént elrendelnie. A retrovírust valószínűleg még a szülőbolygóján kapta el (eddig lappangott), de hogy milyen úton, az még kérdéses. Daniel mutat egy felvételt, amit annak idején Cassi bolygóján készített egy CSK csapat. A felvételen egy beteg gyerek látszik, akit a falusiak beküldtek az erdőbe, onnan pedig gyógyultan tért vissza. Ez érdekes, Cassandra is emlegetett vmi erdőt. Nincs más hátra irány a bolygó, a Nirrti okozta mérgezés az évek alatt már megszűnt. (Lásd: 1x14 Singularity / Szingularitás)
A CSK-1 az erdőben bandukol, megtalálják a helyet, ahova a beteg gyerekek mentek gyógyulni. Mindjárt megtalálják a gyűrűtranszportot és Jack meg Teal'c véletlenül Nirrti laboratóriumában kötnek ki. Rögvest jön Daniel és Sam is. Daniel beleolvasgat a talált jegyzetekbe. Nirrti ide hozta a gyerekeket (persze tudtukon kívül, elkábítva) és kísérletezett velük. Jackson véletlenül kinyit egy tárolót, amiben rengeteg kristály van, mintha vmiféle mintákat tartalmaznának. Visznek hát párat haza.
A bázison Cassi elhagyja a gyengélkedőt. Kissé elvesztette az eszét, haza akar menni. Janet hiába próbálja maradásra bírni, két katonának kell visszaráncigálni az ágyába.
Sam tér vissza egyedül, jelent Hammondnak, majd megnézi Cassit. A lányt felvilágosítják állapotáról (végre normális), szembesülnie kell vele, hogy elég kilátástalan a helyzete.
A CSK-1 többi része tovább kutakodik a laborban. Hirtelen gyűrűtranszport jön, de nincs benne senki. Daniel úgy hiszi véletlenül ő lehetett az. Jack utasítást ad az indulásra. Távoznak, s vki (aki álcázva van) figyelemmel kíséri őket, amint lelépnek (tehát mégse Daniel ügyetlenkedett a gyűrűkkel).
Sam jön Cassihez sakkozni, a lány még mindig elég pesszimistán látja a jövőjét. Új képessége is van: az egyik sakkbábut a kezébe vonzza, szó szerint.
A tárgyalóban megvitatják az új híreket, Jack szerint Cassi a bábuban lévő mágnes miatt tudja mozgatni azt a levegőben. Teal'c és Daniel a fordításokból rájött, hogy Nirrti egy fejlettebb embert akart létrehozni (amolyan tökéletes gazdatestet) magának, hogy nagyobb hatalma legyen (ezért pusztította el Cassi bolygóját, nehogy kiderüljön a turpisság). Ezért hozta létre a retrovírust, de a kísérleteket több generációra visszamenőleg kellett végrehajtania, ha maradandó sikereket akart elérni. A baj, hogy nem tudni, Cassandra hányadik generáció lehet. Az is megeshet, hogy már nem képesek visszafordítani az átalakulását.
Janet próbál lelket önteni lányába, de elég nehéz dolga van. Cassi megtalálta a módját, hogy jobban érezze magát: folyamatosan pörget a levegőben egy sakkbábut.
Sam és Janet kimennek a laborból, majd vmi láthatatlan erő a számítógép billentyűzetén kezd el pütyögni. Vki Cassandra vizsgálati eredményeire kíváncsi.
Sam újfent meglátogatja kis barátját. Elnosztalgiáznak egyet első találkozásukról, majd Sam odébb áll.
Janet félbe hagyja munkáját és elmegy (mármint ki az irodából). Rögtön ezután az álcázott betolakodó megjelenik (kikapcsolja az álcát, valószínűleg ő maga Nirrti) és a vizsgálati adatokat kezdi szemlélni. Nem sok ideje marad, Janet ugyanis otthagyta a belépőkártyáját. A betolakodó 'szerencsére' időben álcázza magát és Fraiser nem vesz észre semmit.
Janet megkeresi Samet egy hiába való ötlettel, majd beszélgetésüket a riasztó szakítja meg. Rohannak a gyengélkedőbe, ahol Cassi közli, hogy egy goa'uld jött be hozzá az előbb. Riadóztatják az egész bázist.
Valószínűleg Nirrti az (ugyan ki más lehetne), egyedül neki van álcázója. Kronosz halott (az ő fogságában volt, lásd: 3x03 Fair Game / Tiszta játszma és 4x21 Double Jeopardy / Kettős kockázat) így nagyon is valószínű hogy újra szabadon garázdálkodik és most itt van a bázison. Cassi szerint Jackékkel jött vissza. Lényeg, hogy megkezdik a bázis lezárását és átkutatását.
Folyosóról folyosóra haladnak szép lassan, ám Nirrti épp a gyengélkedőn támad. Hiába a meglepetés erejének, Cassi időben érzékeli, majd Jack leszedi egy zattel. Cassandra nemsokára elájul.
Nirrtit bezárják. Felajánlja, hogy megmenti Cassandrát cserébe elengedik sértetlenül az eszközeivel együtt és némi vérmintával. Hammond persze visszautasítja, még...
Daniel felvilágosítja Fraisert a helyzetről, aki ezután egyből Cassihez megy. Magához tért, kéri Janetet, hogy hagyja megtörténni az átalakulást.
Hammond a CSK-1-gyel vitatja meg Nirrti követelését. A tábornok és Teal'c úgy látja, hogy nem engedhetnek Nirrtinek. Cassi vérével talán sikerrel járhat a kutatása és félelmetes ellenséggé válhat.
Fraiser doki elkábítja a fogda őrét, majd fegyverrel kezében beront Nirrtihez.
Hamarosan megjelennek a többiek is. Janet még mindig fegyvert szegez a goa'uldra. Próbálják lebeszélni, Nirrti értékes fogoly, még jól jöhet. Aztán sikerül megegyezniük: Nirrti elmehet mindenféle vérminta nélkül, de cserébe meggyógyítja Cassabdrát.
A gyengélkedőn Nirrti fogja műszereit és meggyógyítja Cassit. Sikerül a művelet, egész gyorsan.
Nirrti búcsúzik, de biztosítja a földieket, hogy a kísérleteket tovább folytatja máshol.
Cassandra immár egészségesen, de még mindig a gyengélkedőn. Sam hozta a sakkot, mindjárt nekiülnek, de előtte még ugratják kicsit egymást.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK