Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x20 Entity (Személyiség)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Allan Lee


Epizódtartalom

Az epizód elején épp egy bolygót tárcsáznak a bázison, az ékzárak sorban és rendben kódolódnak, majd a járat megnyílik. Megérkezik az ezredes is, így a teljes CSK-1 a tárcsázószobában van. Deniel kissé ideges, Teal'c pedig közli, ő csak nyugtalan. A szonda elkezdi visszaküldeni jeleit a bolygóról, melyen láthatóan roppant fejlett a technológia. Gyorsan rájönnek arra, hogy bár az ősök adattárából való a cím, nem övék a bolygó. Közben ahogy hala előre a MALP, félkör alakú két oldalról az utat szegélyező mozgó letapogatók során halad végig. Aztán váratlan dolog történik. Egyszer csak a szonda elemelkedik a talajtól, majd pedig repülni kezd. O'Neill megjegyzi, nem tájékoztatták arról, hogy a MALP repülni is képes. Sam hozzáteszi, hogy elvileg nem is. Közben a MALP egy fényes mélyedés felé kezd repülni, melyet fölülről is egy monumentális szerkezet szegélyez. A képi jelek lassan megszűnnek, de adat még mindig érkezik.

Azonban ezek az adatok már nem csak a MALP-ból származnak, hanem külső forrásból is. Bejutnak a számítógépes rendszerbe, melynek jele, hogy túltöltődés kezdődik. Szikrák csapnak fel a szobában, és a tárcsázófiút hátralökik. Első és másodfokú égési sérüléseket szenved, de komolyabb baja nincs. Kezd elmenni a világítás is, ekkor teszi meg javaslatát Sam, miszerint kapcsolják le a kaput. Ez azonban szoftveres úton már nem lehetséges, egyre nagyobb a káosz. Ekkor adja ki Hammond táborok azt a parancsot, miszerint fizikailag áramtalanítsák a kaput. Az ezredes a kapuszobába futnak, majd meghúzzák a főkapcsolót és minden sötétségbe burkolózik.

Bekapcsol a biztonsági világítás zöld fénye, majd a rendszert újraindítják. A baj csak annyi, hogy a károk olyan súlyosak, annyi fizikai és szoftveres eszköz ment tönkre, hogy még a legfontosabb két rendszer, az írisz és a tárcsázó sem működik. természetesen Doktor Fraiser mindenkit berendel egy orvosi vizsgálatra. Miután ez lezajlott és ellátták a tárcsázó embert és Sam-et, elkezdik kielemezni az utolsó leadott jeleke, amiket a MALP küldött vissza. Fura dologra jönnek rá. Úgy sikerült visszafelé jönnie a járatban, hogy a MALP jeleibe "bújt". Ekkor persze még nem tudják pontosan, mi is volt az, ami a károkat okozta.

Beindul az élet a bázison, elkezdik felújítani az elsőszámú rendszert. Senkinek sem tűnik azonban fel, hogy a kamerák a bázison mindenkit megfigyelnek.

Eközben a MALP szobát látjuk ahol fura dolgok történnek. Az egyik tartalékvilágítási áramkörből egy jel jut az egyik MALP-ba, aminek karja aztán egyszer csak megmozdul arra utalva, hogy van itt még valami.

A következő képen egy megbeszélést látunk. Hammond, Sam, Teal'c, Fraiser és O'Neill ülnek az asztalnál, a kamerák pedig ismét csak figyelnek.

Egy idő után lekacsol a világítás. A kivetítőn, ami a szobában van, megjeleni az az élőkép, amit a kamera lát a szobában. A személyi akták rendszerét pillantjuk meg, amint a rendszer kikeresi az ott ülők adatait, miközben mindig más "néz". Ekkor egy katona fut a szobába, aki jelenti, ismét leállt a tárcsázórendszer.

Lefutnak a tárcsázószobába, ahol a rendszerdiagnosztikát követően megállapítják, hogy növekszik az a valami, melyet ekkor még teljesen helytelenül egy vírusnak gondolnak. Sam javaslatot tesz a rendszerleállításra. Hammond engedélyt ad. Minden rendszert lekapcsolnak, majd minden meghajtót formáznak a bázison. Természetesen előtte felhívják a tábornok figyelmét arra, hogy minden, adat, ami nem volt benn a legutóbbi biztonsági mentésben, el fog veszni. Ez a legutóbbi 24 órát jelenti.

Megtörténik hát a kijelölt művelet. Sajnos azonban az egyik MALP-ban tovább él, de erről ekkor még nem tudnak. Az ezredes és még néhányan az egyik folyosón sétálnak, amikor be akarnak menni a MALP szobába, hogy ellenőrizzék az ottani rendellenességet, amit kimutattak a formázás után (ezen persze mindenki meg volt lepődve).

O'Neill kártyája azonban nem nyitja az ajtót. Rájönnek, hogy belülről forrasztották be az ajtót. Ez fura, mivel 36 órája senki sem ment be oda. Lángvágót hoznak és kinyitják a behegesztett ajtót. Odabent aztán furcsa látvány várja a fegyverrel előrehaladó csapatot.

Először is a lámpák fényében egy kis guruló valamit pillantanak meg. Ez fura, mert a továbbiakban nem esik róla szó. De ahogy tovább haladnak, még megdöbbentőbb dolgot tapasztalnak. Egy óriási számítógépszerű valamit látnak, melynek kijelzőjén adatok futnak le. Természetesen az ezredes rögtön arra gondol, fel kellene robbantani, azonban megállapítják, már nem fér hozzá a bázis központi rendszeréhez. Egy tartalékvilágítási áramkörről fut, mely csak az áramot biztosítja neki. Ekkor lép be Hammond, akinek Sam vázolja, hogy esetleg kommunikálhatnának vele és nem kéne rögtön megsemmisíteni. Sam odalép a billentyűzethez, miközben az ezredes egy hatalmas fogót rak oda az egyetlen áramost biztosító kábelhez. Ezt a gép egy kamera segítségével követi. Sam begépeli azt a kérdését, hogy mi a célja, melyre a gép azzal válaszol, hogy visszakérdez: és maguknak. Erre csak annyit írnak, felfedezők vagyunk. Ekkor Carter hirtelen megmerevedik, mert valamiféle elektromos töltést vezet belé a szerkezet. Ekkor vágja el az ezredes a kábelt. Sam összeseik.

A következő képen éppen az orvosi vizsgálóba tolják Cartert, aki az életéért küzd. Miután stabilizálták az állapotát, megvizsgálják az agytevékenységét és azt találják, hogy kétféle agyhullámot bocsát ki: egy a sajátja, mely mintha el lenne nyomva, egy pedig annak a programnak a hulláma, mely bejutott a bázis rendszerébe.

Sam egy idő után magához tér ugyan, de nem tesz mást, csak nyitott szemekkel bámul. Közben az ezredes és Deniel rájönnek, hogy ez az egész csak csapda volt. Teal'c is rávilágít, csak azért hozta létre a program azt a szerkezete, hogy kijuthasson egy olyan helyre, melyet nem pusztítanak el, és pontosan tudta azt is, hogy Sam egy ilyen hely. Patthelyzet alakul ki, mert a programost Sam halála nélkül nem lehet megsemmisíteni. Egy billentyűzetet és egy beszédszimulátort tesznek az ágyon fekvő Carter elé, aki az ezredeshez intézi első szavait, de hamar kiderül, hogy itt már rég nem Sam beszél, hanem a program. Tekintete is fura, olyan üveges, semmitmondó, arcán egyetlen izom sem mozdul, kifejezéstelen arccal ül. A program (ami most ugyebár Sam testében van ugyan, de a továbbiakban csak programnak nevezem) elmondja, hogy Carter agya érintetlen attól függetlenül, hogy ő benne van a testében. Doktor Fraiser elmondja, ötlete sincs, hogyan lehetne kiszedni onnan azt a valamit. Ekkor veti fel az ezredes, hogy lépjenek kapcsolatba az Asgardokkal vagy a Tokrákkal, de ezt természetesen Hammond elutasítja, hiszen így könnyen tovább terjedhet a fertőzés egyik világból a másikba.

Kénytelen tehát tárgyalni a programmal. Ekkor az elmondja, hogy azért ment át a kapun ebbe a világba, mert megtámadták. Arra a kérdésre, hogy kik támadta, azt a választ adja, hogy az a szonda volt, amit a Földről indítottak. Ezt persze nem értik, de azok a rádióhullámok, amiket a szonda kiadott, halálos vírust hordoztak az ottani számítógépes rendszer számára, így a fennmaradás érdekében kénytelen volt idejönni és semmi kedve távozni Carter testéből, hiszen az az egyik legbiztonságosabb hely a számára. Ekkor Deniel megígéri, hogy nem küldenek több szondát és békén hagyják a világát, ha elhagyja a birtokba vett testet. Ekkor azonban O'Neill, aki a szobában volt eddig is, fenyegetőzni kezd, hogy több száz, több ezer szondát ígért, egyiket a másik után. Erre a program azt feleli, hogy ezt úgysem tennék meg, de O'Neill pontosan tudja, a program olvasta az aktáját, ezt fel is hozza a vita közben, tehát tudnia kell, megtennék. Ezt a tábornok is megerősíti. Erre a program felugrik az ágyból és futni kezd. Fraiser riasztja az őrséget. A folyosón rohan, amikor bekerítik. Villámokat kezd ontani magából, amikor az ezredes rálő ZET-el. Ez nem sokat használ, tovább folytatja a villámok szórását, a második lövésre azonban már összeesik.

Visszaviszik Sam testét a megfigyelőbe, de semmilyen agytevékenységet sem mutat. Fraiser bemegy és közli az ott ülő O'Neill-el, hogy Carter agyhalott. Hamarosan lekapcsolják az őt életbenntartó gépeket. Ekkor belép Teal'c és Deniel is, akik elmondják, a tábornok parancsot adott a MALP szobában lévő gép felrobbantásához, ám előtte még csinálnak egy rendszer-újraindítást. Amikor ez megtörténik, akkor a problémák ismét jelentkeznek, ráadásul az újraindítás után a program által felállított szerkezet ismét működni kezd. Először azt hiszik, hogy oda szökött vissza a program, de ez azért fura, mert előzőleg azt monda, hogy az már túl kicsi kapacitású. A tárcsázószobában is nagy a baj, mert az összes kijelzőn az I'm here felirat jelenik meg. Ezt írja ki a program kreálta szerkezet is. Amikor már éppen robbantanának, Deniel leállítja az egészet. Rájön ugyanis, hogy a gépben nem a program, hanem Sam van és azért, mert a program csak így menthette meg a világát: a saját pusztulásával.

Sam-et odatolják és összekapcsolják a géppel. Ekkor abból "átköltözik" Carter tudata a testébe. Magához tér és elmondja, eddig bent volt a rendszerben de hálistennek kiabálását meghallották.

Tanulságos epizód, mely rámutat arra, hogy milyen fontos egy ilyen intézmény teljes elszigetelése a külvilágtól. Ugyanis a program a végletekig gonosz volt sőt azt is elmondta, hogy ha sikerült volna az adatátvitel, mielőtt lekapcsolják a rendszert, akkor már régen mindenki halott lenne. Sajnos információkat nem sikerült tőle nyeri sem arra vonatkozóan, hogy hogyan érte el ezt a fejlettségi szintet, sem pedig arról, hogy hogyan tudott egy egyirányú féregjáraton ilyen hatékonyan átjutni.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK