Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x19 Prodigy (Őstehetség)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 
Brad Wright 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

A bázisra látogatott Ryan tábornok, a vezérkari főnök. Személyesen küldi O’Neillt egy küldetésre, ami egy kutatóbázis felügyeletéből áll. Jack csak úgy repes az örömtől.
Carter őrnagy a Légierő Akadémiáján tart előadást atomfizikából. Miután végzett, az egyik kadét kimegy a táblához és egyszerűen közli, hogy rossz a képlet (tele van vele az egész tábla), amit felírt. A professzor finoman elhajtja, de az őrnagy észre veszi, hogy igaza volt. A kadét felkeltette az érdeklődését, ezért megkeresi az Akadémia vezetőjét, egykori tanárát. A fiatal újonc Jennifer Hailey, nagyon tehetséges, az Akadémia éltanulója, de emellett kissé beképzelt.
Jack és Teal’c felváltja az előző katonai csapatot a már említett küldetés kapcsán. Egy gázóriás körül keringő holdon vannak, s egy rakás tudóst kell féken tartaniuk. A kutatók ugyanis felfedezni akarnak, de Jack egy katona, tehát óvatos, ezért nem is biztosít senki számára túl sok kutatási lehetőséget.
Hailey kadétot a kicsapás fenyegeti, mert beverte egyik társa orrát (így vágott vissza egy sértésért). Sam beszél egykori mentorával, hogy kapjon még egy esélyt. Úgy véli, a lánynak kihívás kell, ezért ösztönzésképp megmutatná neki a Cheyenne hegység belsejét, ahol az űrt figyelik radarokon keresztül.
A holdon Jack és Teal’c egy őrjárat során találkozik egy kis fénylő akármivel, röpköd körülöttük, majd mintha levegő lenne, átmegy néhány fán és elrepül. Dr. Hamilton majd kibújik a bőréből a hír hallatán. Az ezredes aggódik, mert nem tudnak védekezni ellenük. Hamarosan egy egész raj ilyen idegent találnak, Hamilton doki bemerészkedik közéjük és majd elélvez az örömtől. A lények tehát teljesen ártalmatlanok.
Sam elhozta Hailey-t a Parancsnokságra és átviszi a csillagkapun. A kadét alig hisz a szemének. A holdon O’Neill köszönti őket, majd elmennek a felállított bázisra.
Hamiltonék fogtak egy kis idegent, két fémlapba áramot vezettek, így a töltés fogva tartja. A rajzásuk intelligenciára utal, tehát az is lehet, hogy nem tetszik neki a fogság. Jack utasítja, hogy engedje el.
Dr. Thompson a raj után kutat, míg rájuk nem bukkan. De gond van, a pici idegenek megtámadják, egyikük átmegy a kezén, majd folyamatosan átmennek a testén. Nagy kínokat él át, társai már csak a holttestét találják meg.
Visszatér mindenki a bázisra, majd indulnának a kapu felé, amikor az erdőből egy hatalmas raj indul feléjük és visszakergeti őket az épületbe. Előkapják a zateket, azok elektromos töltést lőnek ki, így talán érnek is vmit. Pár bogár bejön az épületbe, lőnek rájuk, és működik, viszont olyan picik, hogy lehetetlen eltalálni őket. Elsőként Hamiltont támadják meg, Jack rálő, és a bogarak szétrepülnek. Sam rákapcsolja a generátort az épületre (ami fémből van), így a lények nem tudnak bejönni. A generátor viszont bármikor leállhat, tehát gyorsan kell cselekedni. Sam szerint a lények bosszút akarnak állni, mert fogságba ejtették egy társukat. Azonban Hailey is felállítja a maga kis elméletét dr. Thompson jegyzeteinek áttanulmányozása után: Ezek a lények érzékenyek az elektromosságra, a hold pedig nem rég került a gázóriás északi pólusa fölé, emiatt megváltozott a viselkedésük. Tehát pár óra múlva kikerülnek a pólus hatósugarából és minden olyan lesz, mint régen.
Bár Hailey nagyon kardoskodik a saját igaza mellett, az utolsó szó az ezredesé. Ő márpedig kimegy a kapuhoz és tárcsáz, a kapu elektromos mezőt generál, ami még a környékről is elűzi a lényeket. Hailey értetlenkedik, de Sam elmagyarázza neki, hogy így csak a saját életét kockáztatja, de ha kivár, akkor mindenki másét is. Mielőtt O’Neill elindulna Teal’c rálő egyet a zattel, így a teste töltése egy időre megváltozik és elkerülik a bogarak. Az orra alá vmi élénkítőt dugnak (asszem ammóniát szokás ilyen esetekben), hogy magához térjen. Megér feltápászkodni, de végül nekilódul, és lóhalálában fut a kapuhoz. A raj azonban utoléri, megijed, de nincs gond, még hat a zat. A tárcsázásnál már rátámadnak és csak az érkező Teal’c menti meg. Végül a kapu aktiválódik, a lények elrepülnek, és mindenki megmenekül. Hailey kíváncsi, hogy vajon melyiküknek volt igaza, de Sam megnyugtatja, hogy ez már nem lényeges. Ennél izgalmasabb küldetésben is lehet majd része.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK