Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x16 2010 (2010)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

Az epizód elején egy idillikus Földet látunk 10 évvel később. Ebben a világban minden szép és jó, a levegő tiszta, az ég kék, süt a nap, a kapun menetrendszerinti játatok indulnak egyik helyről a másikra, de ami talán a legfnotosabb, hogy legyőztük a Goa'uldokat. És mindezt egy idegen faj, az Achenek segítségével. Ők fejlettek, készek megosztani velünk technológiájukat. A kapcsolat a két faj között tehát jobb nem is lehetne (látszólag).

A következő vágásban Sam-et láthatjuk, amit egy férfivel arról beszélgetnek, meért nem esik már teherbe Sam. Nem értik, mi lehet abaj, ugyanis az Achen orvosok mindent rendben találtak. Egy kis tratnszportszerkezet segítségével elmennek a kapucsarnokba, ahol épp nyitva a járat és a konföderációs bolygóra utaznak emberek.

Aztén pedig egy ünnepség kezdődik. Ennek keretében egy nagy kivetítőn az elnök szól a néphez. Meglepetésre Kinsey az USA első embere. Mindenki ott van a régi csapatból, kivéve Hammond tábornokot, aki 6 éve meghalt, és O'Neillt, aki nem ért egyet a Föld politikályával és kezdettől fogva ellenezte a szálk szorosra fűzését ezzel a fajjal.

Kitüntetést kap Teal'c, Sam és Deniel. Egy egykor P4Q-970-ről szóló jelentést olvas az elnök, melyben az Ezredes beszél arról, hogy milyen volt az első találkozás. Itt még neki sincs semmi gondja az Achenekkel.

A következő képsoron már az ünnepség utáni beszélgetést láthatjuk. Sam és Dr. Fraiser arról beszélgetnek, hogy vajon mért nem lehet gyereke Sam-nek. Végül Fraiser meghívja Washingtoni rendelőjébe. A következő képen már ott is vagyunk.

Ketten rájönnek, hogy az Achenek a jótékony vakcináikkal 2 év alatt a Föld lakosságának 90%-át sterilizálták. Lassan minden világossá válik.

Persze először ellenőrzik a sam munkahelyén, a laborban egy Achen gépen mindezt. Ott válik világossá a szörnyű és lassú terv minden részlete.

Elhívják Danielt és Teal'c-ot is egy étterembe, és ott kitalálják, hogy csak egy módja van a dolgok visszacsinálásának. Megnemtörténtté kell tenni őket. Erre egy speciális együtállás ad lehetőséget.

Előfordult ugyanis már korábban is, hogy ha egy napkitöréskor nyitották meg a járatot, akkor a kapu nem térben tett lehetővé utazást (ugyanis a mágneses mező hurkot hoztt létre), hanem időben, így adva le a befektetett energiát. Annak idején a CSK-1 1969-de ment vissza. Most ugyanezt akarták megtenni még mielőtt a múltban elmennének a P4Q-970-re. Kitalálják tehát, hogy egy üzenetet juttatnak vissza.

Időközben rájönnek arra is, hogy Hammond tábornokot is az Achenek tették el lábalól, mert rájött, hogy mit akarnak tenni a Földdel.

Az időutazáshoz persze először meg kell győzni az ezredest is. Sam fel is kereste őt a vidéki házában. Ott lefolytattak egy beszélgetést múltról, jelenről és jövőröl, de az ezredes hajthatalannak látszott, felemlegette azt, hogy ő bizony megmondta. Esze ágában sincs segíteni thát az akcióban.

Teal'c időközben visszament a Chulakra, hogy ne keltsen feltűnést. Megbeszélték, hogy csak a kellő időben jönnek vissza.

Sam és Deniel elmennek az egykori bázisra, ahol most minden ki van állítva, mint régi emlék. Az idegenvezető hetet-havat összehord, nem sokat tud az egykor ott zajló munkákról. Láthatjuk a kapu tökéletes mását is az egykori helyiségben is. Most mindenhol túristák nyüzsögnek. Végül O'Neill is feltűnik, és egy lezárt helyiségbe mennek, ahol az összeszedett felszerelést nézegetik. Minden rendben, de egy GDO még miányzik. Anélkül ugyanis nem tudnának átjutni az íriszen, nem tudnának üzenetet közvetíteni a saját múltjukba. Sajnos arról is csak egy tökéletes másolatot találnak. Kiderül azonban, hogy Kinsey irodájában van még egy (emlék). Ezt meg kell szerezniük. Egy régi ismerős is feltűnik, a tárcsázófiú, aki most technikus a bázison, és épp az utolsó ellenőrzést végezte, amikor rátalálat az ezredesékre. Őt sikerült rávenni, hogy hunjon szemet a látogatás felett és engedjen kicsempészni néhány hasznos dolgot (például ZETpisztolyokat).

A GDO-t sam férje szerzi meg, aki gyakran megfordul az elnöknél, mint "bolygóközi nagykövet". Neki is lemondja Sam, amire rájött, és megdöbbentő dolog derül ki. Az amerikai felsővezetés tudott az Achenek tervéről, mert ők csak úgy adtak technológiát, ha limitálják a születésszámot a Földön. Ekkora máretekről persze ők sem tudtak. Végül Joe belemegy.

A következő képen az összegyült kis csapat várakozik Samnl, amikor befut Joe. Ő azzal a feltételle adja oda a GDO-t, hogy ha Sam nem vesz részt az akcióban. Ebbe kénytelen belemenni. A GDO egyébként a kapucsarnokban egy vámterminálban várakozik feladata teljesítésére. Elkezdődik hát az akció.

A csarnokban nagy a nyüzsgés, sok ember, de Dr. Fraiser, Deniel és O'Neill tekintetei mindig megtalálják egymást. egyzser csak utazók jönnek a Chulakról, Teal'c az és egy másik Jaffa. Ők nem hajlandóak leadni fegyvereiket az őköknek, helyette inkább lőnek rájuk. Az akció elkezdődik, O'Neill a párkányról fedezi a többieket, akik lent tűzpárbajoznak az autómata energiaágyúkkal. Teal'c megtárcsázza a Földet, és épp mikor a járat létrejön, altalálják. Sam visszarohan (mint tudjuk, ő közben ígéretéhez híven nem avatkozott be). Az ezredes egy kis kötélpályát honosítva lecsúszik a kapuhoz, többször eltalálják, csakúgy, mint Denilet. Már-már meghiúsul az akció, amikor Sam kiragadja a félholtan a kaputól néhány centire heverő O'Neill kezéből az üzenetét, és átdobja, miközben őt is találatok érik.

Váltunk a jelenre, a kapuszobában értetlenül állnak azelőtt, hogy hogyan küldhet át a CSK-1 belépőkódot, mikor otthon vannak. Az íriszt mindenesetre azért kinyitják, épp időban. Csak egy papírgalacsin érkezik, majd a járat lezárul. A csapat és Hammond bemennek, majd az ezredes veszi kezébe a papírt, de nem érti, hogy hogy lehetséges, amit lát. Ugyanis az ő kézírásával és aláírásával az látható, hogy vegyék ki a kapu kompjúterébel a P4C-970-est. Bár nem értik, hogy ez hogyan történhetett, de mindenesetre ezt az intézkedést végrehajtják.

A rész kiválóan rámutat arra, hogy lehetnek a Goa'uld-nál nagyobb ellenségek is, akik lassú módszerekkel és feltűnésmentesen írtják ki az emberiséget. Az ördög sohasem alszik.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK