Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x15 Chain Reaction (Láncreakció)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

A rész elején a CSK1 tér vissza, az írisz éppen zárva és lőnek rájuk. Hammond kinyittatja az íriszt, de csak lövések érkeznek. Szerencsére sikerül átjutniuk, de ez nem sokon múlott.

A következő vágásban már a megbeszélések helyszínét láthatjuk. Hammond éppen arról beszél, amit a többiek is jól tudnak: az előírások betartása mellett már meg kellett volna halniuk. Majd a tábornok tesz egy nem éppen félreérthető megjegyzést: "Elegem van más abból, hogy embereket kell kiküldenem az ismeretlenbe, belefáradtam". Hammond bejelenti tehát azonnali hatállyal a visszavonulását. Ez mindenkit megdöbbent.

O'Neill ezredes természetesen nem hiszi el ezt az indokot, és mint azt megemlíti, hitték már őt is halottnak, mégsem volt ilyen eseményre példa. De a döntés sajnos végleges. Az okok azonban homályban maradnak.

Így az egész bázisnak búcsúznia kell. Teal'c megjegyzi, szerencse, hogy nem a Chulakon vannak, mert akkor énekelnie kéne.

Megérkezik az új tábornok, akitől természetesen az egész század szép belépőt, hatásos szöveget vár, ehelyett csak annyit mond, hogy nagyon várja már a közös munkát.

Rögtön az első intézkedési között szerepel, hogy feloszlatja a CSK1-et. Teal'c-ot a CSK3-ba helyezi át, Denile-t az íróasztal mögé ülteti, mondván egy tudósnak nem a frontvonalban a helye, Sam pedig átkerül egy fejlesztési részlegben, ahol egy nagy erejű pusztító fegyveren kell dolgoznia. O'Neill ezredes marad eddig helyén, azonban mintegy megfenyegeti a tábornok azzal, hogy ha továbbra is a Hammond tábornoknál szokásos stílusban folytatja a munkát, akkor pont kerül a függelemsértéseket felsoroló listája végére. Egyszóval nem vált ki nagy sikert a vezetőcsere.

O'Neill ezek után meglátogatja Hammondot otthonában, ahol unokáit is láthatjuk. Beszélgetni kezdenek és a lemondás okaira terelődik a szó. Először az egykori tábornok vonakodik attól, hogy elmondja az igazságot, de aztán rááll. Kiderül, hogy egy egész országot átfogó törvények felett álló szervezet áll a háttérben. A beszélgetésből megtudjuk, hogy az NID nem sokkal korábban telefonált Hammondnak, hogy változtasson a CSK program menetén és legyen kissé célratörőbb az idegen technológiák megszerzését illetve kiadását illetően. Ezt természetesen visszautasítja. Nem sokkal később ezután az NID emberei "megkocsikáztatták Hammond unokáit, ő pedig értett a szóból. Jack elhatározza, hogy akcióba lép.

Egy régi kedves ismerőssel találkozik, Mayburne ezredessel. Ő éppen börtönben ül, arra vár, hogy hazaárulásért kivégezzék. Azt kéri a segítségért cserébe, hogy O'Neill juttassa ki innen. Ezt meg kell tenni. Ezután elkezdik a nyomozást a szervezet után, aki ezt az egészet kitervelte.

Közben a bázison kiderül, hogy az új fegyver befejezéséhez nincs elég naquadah. Ezt Sam a terv végének ítéli, de Bauer tábornok azonban kiküld egy csapatot, a CSK3-at egy Goa'uld világba. Úgy ítéli, az akció sikeres lehet. Amikor azonban visszatérnek, már csak 3-an jönnek, negyedik társuk ugyanis meghalt. Teal'c a tőle megszokott hangvétellel közli a veszteséglistát illetve azt, hogy sikerült megszerezni a küldetés célját.

Közben Mayburne és Jack egy lakásra mennek, egy olyan helyre, amit még az NID sem ismer. Elkezdenek kutatni az Interneten, azonban felfedezik őket és menekülniük kell. Végül a nyomok Kinsey szenátorhoz vezetnek, aki ellenzi a programot. Sikerül megszerezi az információkat, miután rájönnek gépének jelszavára (a kutyája neve, Oscar). Az adatokat kiírják lemezre (mint később kiderült, Mayburne elküldte magának e-mailban). Kijutniuk azonban már nem sikerülne Jack leleményessége nélkül, mert az NID emberei felfedezik őket. Ekkor támad az a kiváló ötlet, hogy kihívják a sajtót, így a ház előtt kissebféle gyűlés alakult ki. Nem kellet nagy tehetség ahhoz, hogy kisétáljanak.

Eközben (mindezekkel egy időben) kiküldik egy idegen bolygóra a kérdéses új fegyvert. Ennek persze Sam nem örül, hát még azután, hogy megtudja, hogy a talajban is nagymennyiségű naquadah van, ezt előle eltitkolták. Azonban Bauer nem hajlandó leállítani a kísérletet. A bomba felrobban, a megfigyelő MALP elpusztul, és megnövekszik a gamma-sugárzás. Ugyanis a járatot onnan nyitották meg. Nem sikerül becsukni a kaput, megkezdődik az evakuálás. Teal'c, Sam, Deniel és Bauer a biztonsági szobába mennek, ahonnan a lezárt írisz túlforrósodását figyelik. Egyetlen ötletként a 38 perces időhatár kivárása tűnik. Amikor ezt eltelik, egy kis késéssel ugyan, de a kapu bezárul ezzel megszüntetve a veszélyt.

Végül Hammond visszakerül az őt megillető helyre és minden folyik tovább úgy, mint régen.

Mayburne sem kerül vissza a börtönbe, ugyanis O'Neill mellet ő is megzsarolta Kisney-t.

A részből jól kiderül, hogy a politika milyen gyakran szól bele a program működésébe és hogy mekkora veszélyei lehetnek annak, ha hozzá nem értő emberek irányítása alá helyezik a programot. Érdekes Mayburne szerepe is, aki ugyan eddig negatív figura volt, de mégis nagyon kedvelte mindenki. És ezt mostani segítségével csak erősítette.

Sajnálatos tény, hogy a földi irányításnak sikerült egy bolygót elpusztítania és egy kaput használhatatlanná tennie. Érdemes lenne elgondolkodni azon, mi történt volna, ha a kapu nem záródik be időben. Ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nem lehet felkészülni, veszélyességük éppen ebben rejlik.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK