Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x09 Scorched Earth (Felperzselt föld)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A CSK-1 együtt ünnepel az enkaraniakkal (olyanok, mint az emberek, csak sárga a szemük), akiket nemrégiben költöztettek át új otthonukba. Az előző bolygójuk ugyanis nem az eredeti hazájuk volt (onnan egykor űrhajókon hurcolták el őket), abban környezetben halálra voltak ítélve, mivel az ózon réteg nem volt kellően vastag. Így a CSK csapatok segítettek egy új bolygót keresni. S most együtt eszegetnek, iszogatnak. Az ünneplést azonban váratlan vendég töri meg. Az egyik szomszéd faluból jött lélekszakadva az egyik enkarani. Elmondása szerint a faluja elpusztult és erre tart. A kérdés az, hogy mégis mi?
A CSK-1 már rohan is, hogy megnézze magának ezt az ellenséget. A kapuhoz érve megpillantják: egy nagy űrhajó hatalmas tűzsugarat vagy egyéb vegyi anyagot lövell a felszínre, így felperzseli azt.
O’Neill, Carter és Daniel visszatér a Parancsnokságra. Teal’c addig előkészíti az újabb költöztetést. Az eligazítóban megtárgyalják a helyzetet. A felderítés szerint a hajó kb. 3 km hosszú és 1, 5 km széles. Az egyik falu épp az útjában van és egy nap múlva eléri, de előtte még a kapun is átmegy. A felperzselés után mikrobákat enged az elpusztult felszínre, amik kéndioxidot termelnek. Ebből arra következtetnek, hogy terraformálja a bolygót. Nem tudnak mit tenni, ezért visszavisznek egy jeladót, hogy megpróbáljanak kapcsolatot létesíteni.
A bolygón Teal’c nem tudta meggyőzni az enkaraniakat, hogy eljöjjenek. Hedrazar, az egyik falu vezetője inkább meghal, mintsem elmenekül, és kiáll mögötte minden honfitársa is. Ha kell harcolnak is, de a földiek segítsége nélkül erre nincs sok esély, hisz O’Neill a kapcsolatteremtésre kapott parancsot.
A jeladót felállították, majd vitázni kezdenek, hogy lesz-e ennek értelme. Ez addig folyik, míg egy transzporterrel nem viszik őket az idegen hajóra. Kicsit csodálkoznak, hogy belélegezhető a levegő a fedélzeten, ebből az derül ki, hogy készültek a fogadásukra. Hamarosan Lotan üdvözli a csapatot, meglepő, hogy ő maga is enkarani. Persze csak egy biomechanikus másolat (egy robot), amit a hajó azért készített (másfél nap alatt, nem rossz), hogy kapcsolatot létesítsen a helyiekkel. Lotan mesélni kezd: évezredekkel ezelőtt létezett a Gadmeer nevű faj. Nagyon fejlettek voltak és nagyon békések. Ez lett a vesztük. Pusztulásuk előtt még elkészítették ezt a hajót, mely tartalmazza egykori bolygójuk minden DNS és szövetmintáját, civilizációjuk minden információját, tudását. A hajót arra tervezték, hogy keressen egy alkalmas bolygót, majd teremtse meg a feltételeket a Gadmeer civilizáció újjászületéséhez. Több ezer bolygó átvizsgálása után ez bizonyult az egyetlen alkalmas helynek. Amikor a hajó még ideért, nem volt értelmes élet a bolygón, ezért megkezdődött a terraformálás. A hajó automata, mindent elvégez, Lotan ha akarná sem tudná leállítani, mert programja nem engedi. Egy biztos, az enkaraniak meg fognak halni, mivel a folyamatot nem lehet leállítani. A hajón csak egy bolygó átformálásához van elég energia, így már nem kereshet másikat.
A CSK-1 csalódottan távozik. A Parancsnokságon Hammond nem ad engedélyt az erőszakos beavatkozásra, ez pedig sajnálattal tölti el Jacket. Az enkaraiakat így rá kell venni, hogy jöjjenek a Földre ideiglenesen, addig is a CSK csapatok extra teljesítmény-ráfordítással keresnek nekik új otthont. Bár ez sem túl jó megoldás, hisz csak pár napig bírnák, majd folyamatosan legyengülnének.
A bolygóra visszatérve Jack felméri a helyzetet és dönt. Utasítja Samet, hogy a naquada generátorból csináljon bombát. Daniel ellenzi az ötletet, inkább Lotan meggyőzésével próbálkozna, s elmegy, hogy újra beszéljen vele (persze Jack tervét nem árulja el).
Lotan végül is egy enkarani, s ez alapján próbál Daniel a lelkiismeretére hatni.
Az ezredes és az őrnagy elhelyezi a hajó útjában a bombát, majd Sam a felettese kezébe adja a távirányítót.
Kb. 15-20 perc múlva a bombát robbantani kell. Daniel rábeszéli Lotant, hogy jöjjön le a bolygóra az enkaraniak közé és nézze meg őket. Lotan belemegy.
Lenn a felszínen Lotannak nagyon megtetszik a természet. Találkozik népével, de amikor kérdőre vonják, hogy miért öli meg őket, eltranszportál és Daniel vele tart.
Jack bosszankodik, mert 5 perc múlva robbantani akar.
Dr. Jackson felteszi a kérdést Lotannak: A Gadmeer civilizációnak volt jogrendszere, voltak törvények, de most mégis tömeggyilkossággal születik újjá. Hogy lehet ez?
Jack aktiválja a bombát, bár csapata egyik tagja még ott van a hajón (de Daniel döntött, tudta mire vállalkozik). Szinte ugyanebben a percben leáll a terraformálás is, tehát Daniel páratlan meggyőzőkészségéről tett tanúbizonyságot.
Lotan észleli a bombát, feltranszportálja, de Daniel nem tudja hatástalanítani, mindjárt robban.
Csak azt látjuk, amint a hajóról kilövik a generátort és az a levegőben durran egy jó nagyot.
Hogyan tovább? Daniel okos fiú, megkérdi, hogy a bolygóválasztásnál mennyi bolygót vizsgáltak meg. Lotan elmondja, hogy több ezret, s mindről meg vannak még az adatok hajó rendszerében. A kiválasztásnál több ezer kritériumot vettek figyelembe. Ám biztos van hasonló bolygó, ami az enkaraniaknak megfelel, hisz nekik nem kellenek ugyanazok a feltételek. Ez így is van. Volt egy bolygó, ami nem felelt meg néhány feltételnek. Az egyik ilyen feltétel az volt, hogy van rajta értelmes élet, méghozzá enkaraniak. Ez tehát az anyabolygó.
Lotan és Daniel visszatér a faluba. Közlik a jó hírt, Hedrazar majd kicsattan az örömtől. S bár az anyabolygójukon nincs kapu, Lotan szívesen elviszi őket oda a hajóval, aztán visszatér a hajóra, ami lebontja (úgymond meghal) és befejezi a terraformálást. Daniel felveti, mi lenne, ha Lotan nem menne vissza a hajóra ’meghalni’, hanem ott maradna az enkaraniakkal, a népével. Ez nem ellenkezik a programjával, így beleegyezik.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK