Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x02 The Other Side (A másik oldal)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom

Mikor O'Neill visszatér a megérdemelt pihenéséről a CSKP-ra azt látja, hogy Carter őrülten dolgozik. Valaki ötször tárcsázta a földi csillagkaput az elmúlt másfél órában. Végül sikerül felállítani rádiókapcsolatot. Egy Földről áttelepített nép küldte az adásokat nekünk, mint otthonuknak.

Alar küldte az üzeneteket, aki az ottani emberek vezetője az eurondai "nemzetállamban". A népe vesztésre áll egy rivális nemzettel folytatott háborúban. A földalatti bázisukat egy energiapajzs védi, de nap mint nap több bombázás éri őket. Habár régebben békében éltek együtt, most az eurondaiak ellensége folyamatosan elfoglalja az egész kontinenst.
Hogy felvegyék a kapcsolatot a Földdel, három önkéntes ment át a kapun, akik belecsapódtak a Földet védő íriszbe és meghaltak.

A CSK-1 elment az eurondaiakhoz, hogy segítséget nyújtsunk nekik azért, hogy megosszák velünk a fejlett technológiájukat. Alar megmutatja nekik a bázisukat, Carter megállapítja, hogy ők legalább száz évvel a Föld előtt járnak.

Az eurondaiak csak deutériumot kérnek (ami a nehézvízben található), hogy ellássák ezzel a gépeiket. Ők irányított fúziójú reaktorokat használnak, de a nehézvíz utánpótlásuk megszűnt. O'Neill felajánl annyi nehézvizet amennyi csak kell nekik (a Földön sok van), cserébe a fejlett fegyverekért és gyógyszerekért.

Daniel nyugtalan a megállapodás miatt. Jack semmit sem kérdezett ellenségükről és a háborúról, azonban azonnal megegyezett velük a cseréről (miután kipróbált egy eurondai pilotanélküli vadászgépet). Három szerencsétlen év után végre lehetne fejlett dolgokat is beszerezni a csillagkapun át, de Daniel nem ennyire derülátó.

O'Neill nem hallgat Danielre és visszaküldi őt Carterrel a Földre. A tábornok örül a megállapodásnak, de engedélyezi Daniel tudakozódását a háborúról, mielőtt nagyméretű segítséget adunk.

Alar megmutat a CSK-1-nek a két nagy raktárat tele lehibernált emberekkel. Addig nem ébreszti fel őket, míg a felszínt teljesen meg nem tisztították.

Daniel szerint senkinek sem éri meg küzdeni az eurondai felszínért. A légkör szennyezett, de az ellenség valahogy túléli ezt. Daniel azt tanácsolja Alarnak, hogy a népét vigye el a csillagkapun keresztül egy másik világba, ahol mindent újra kezdhetnek. Alar elutasítja ezt az ötletet, mert ez a föld az otthona, amiért kiskora óta küzd.

Jackson hajthatatlan, továbbra is a háborúról érdeklődik de O'Neill továbbra sem figyel rá. O'Neill is hajthatatlan, semmit sem kérdez a technológia ellenében. De mikor Alar Teal'c-et megkéri, hogy menjen vissza a Földre és maradjon ott (mert nem olyan mint ők), O'Neill kételkedni kezd.

Gyorsan elnézést kér Danieltől és megkéri, hogy gyűjtsön annyi információt, amennyit csak tud. Közben O'Neill és Teal'c visszament a raktárakhoz, hogy megnézzék a lehibernáltakat. Azt találják, hogy mindenki fiatal és "genetikailag tiszta". Daniel megtudja, hogy az eurondaiak kezdték a háborút. Ellenségüket "Tenyésztők"-nek nevezik, mert normálisan szaporodnak, nem törődve a genetikai tisztasággal.

Közben Carter csöveket fedezett fel, amik innen a föld alól a felszínre vezetnek; az eurondaiak a földalatti bázist a háború előtt felépítették, hogy felkészüljenek rá. Aztán elkezdték szennyezni a felszínt, hogy elpusztítsák a genetikailag "piszkosakat".

O'Neill ellenük fordult miután rájött, hogy az eurondaiak azért háborúznak, hogy megtisztítsák a világukat a "Tenyésztőktől". A támadás közben beült a vadászrepülőbe (hogy ellenséges repülőket lőjön le) majd elkezdi lőni az eurondai gépeket. Végül a géppel belezuhan a földalatti bázisba.

Vége a bulinak: nincs nehézvíz, nincs fejlett technológia. Miután elkezdett beomlani a bázis a CSK-1 elindult a csillagkapu felé. Alar felajánlja minden tudását szabadulásáért, de O'Neill azt tanácsolja, hogy ne jöjjön utánuk. Átérve a kapun Jack megállt: "Zárják be az íriszt". Mondta nyugodtan. Egy halk koppanás volt hallható a csillagkapuból: Alar meghalt. Hammond tábornok ezután egy beszámolót kért O'Neill-től.

Írta: Vas István
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK