Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x20 Maternal Instinct (Anyai ösztön)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető

A Csillagkapu Parancsnokságon a kapu hirtelen aktiválódott és egy féregjárat jött létre. A technikus közölte Hammond tábornokkal, hogy kettes számú speciális kód érkezett, amire Hammond az írisz kinyitását adta ki parancsként. Bra'tac érkezett egyik tanítványával, Moac-kal. Moac súlyos sérüléseket szenvedett, ezért rögtön a sürgősségi osztályra került, ahol Dr. Fraiser látta el. Bra'tac ezalatt Teal'c-kel társalgott, akinek elmondta, hogy Chulakot megtámadta Apophis.
Következő jelenetben a CSK-1, Bra'tac és Hammond tábornok a történtekről társalogtak. Teal'c memeglítette, hogy valószínűleg Apophis el tudott menekülni Szókarisz hajójáról, még a robbanás előtt, míg Jack azon mérgelődött, hogy Apophis egyszerűen nem képes meghalni. Apophis Szókarisz halálával átvette Szókarisz seregei felett az irányítást. Teal'c indulni akart, hogy csatlakozzon Chulakon a harchoz, de Bra'tac megállította azzal, hogy már vége a csatának. Miközben a támadás okán töprengtek, Hammond tábornok hívást kapott a műtőből, hogy Bra'tac menjen le oda.
Dr. Fraiser fogadta a sietve érkező Bra'tac-ot és Teal'c-et. Minden tőle telhetőt megtett. Bra'tac itt búcsút vett legújabb tanítványától, aki a műtőben örök álomba merült. Teal'c elvállalta Moac testének elégetését, Bra'tac pedig megfogadta, hogy egyszer Apophis sírjára fogja szórni tanítványának hamvait. Bra'tac 135 éve alatt soha nem látott egyetlen Goa'uldot sem, aki így ölte volna híveit, mint Apophis. Apophis az űrből hajóival is megtámadhatta volna Chulakot, de ehelyett úgy pusztított, mint aki keres valamit.
Daniellel a Harsesis gyermekről beszélgetett Teal'c és Bra'tac. A Harsesis gyermek Apophis és Amonet közös gyermeke, aki tiltott és üldözött gyermek, hisz a Goa'uldok összes tudásával rendelkezik. Teal'c szerint ez lehetett az oka Chulak megtámadásának, a Harsesis keresése. Daniel felvetette, hogy Sha're közölte vele a gyerek helyét, Kheb bolygóra vitte. Bra'tac számára ismerős a hely neve, de sose hitte, hogy valójában létezik. Kheb egy olyan hely, amitől félnek a Goa'uldok, régóta tilos róla beszélni, de Bra'tac apja ennek ellenére elmesélte fiának a történetet. Az ősi legenda szerint számos évvel ezelőtt pár jaffa talált rá és titokban tartotta a Goa'uldok elől. Miután nem voltak többé képesek lárvát hordozni magukban, Kheb bolygóra mentek, ahol a szellemeik egy utat tanultak meg, mely a sötétségen át egy új életbe vezetett. Miután a Goa'uldok végül tudomást szereztek Khebről, elmentek oda, de sose tértek onnét vissza. Ezután tilos volt róla beszélni. Bra'tac apja ekkor megjegyezte, hogy ha a Goa'uldok tényleg teljhatalmú istenek, akkor miért félnek bármitől is. Kheb címét viszont Bra'tac sajnos nem tudta. Daniel a földi mitológiában csak egy utalást talált Khebre. Kheb volt az a hely, ahova Ozírisz bújt el egykor Széth elől. Bra'tac a történetet viszont máshogy ismeri: a jaffák közt úgy mesélik, hogy Ozírisz a Loc'na Ko egyik bolygóján rejtőzködött. A Loc'na Ko egy bolygócsoport neve, melyeket bányászás során kimerítettek a Goa'uldok.
A számítógépes adatbázisban hamar azonosította Bra'tac a Loc'na Ko bolygóinak koordinátáit. Az abydosi címgyűjteményben egy kivétellel az összes cím benne volt, viszont azt az egy címet, Kheb címét a Csillagkapu Parancsnokságon csak az ősök adatbázisából ismerik. Erre a címre egy szondát küldtek, amely képeit Hammond tábornokkal, Bra'tac-kal és a CSK-1-gyel közösen tekintettek meg a küldetés előtti megbeszélésen. Apophis támdaásától félve a CSK-2-t is Khebre küldte Hammond tábornok a CSK-1-gyel és Bra'tac-kal együtt.

Kheben megérkezve O'Neill a CSK-2-t a kapu őrzésére utasította, majd a CSK-1-gyel és Bra'tac-kal együtt elindult a templom megkeresésére. Bra'tac elmesélte Teal'c-nek, hogy már nincs sok ideje hátra, nemsoká már nem lesz képes lárvát hordozni. Ha a hely tényleg Kheb, akkor lehet, hogy az ideje már most eljött. Útközben lábnyomokra bukkantak, melyekből Bra'tac és Teal'c rekonstruálták az eseményeket. Nyolc jaffából álló csoport járt a bolygón. Közülük hat megállt egy kis pataknál, kettő pedig továbbment, akik egy újabb jaffával tértek vissza, egy nővel. Ezután az erdőbe futottak. Bra'tac szerint a nő a szerzetesnő lehetett, akire a gyermek rá lett bízva.
A CSK-1 ezután az erdőbe ment, ahol Sam és Daniel egy különös szagot észleltek. Daniel egy bokorhoz közeledett, ahonnét hirtelen felrepült egy madár. A bokor mögött viszont egy jaffa kiégett hullája feküdt. Ezután újabb szétégett hullákra bukkantak a közelben, mind teljesen elégett, de környezetükben semmi nyomot nem hagytak, mintha villámcsapás érte volna őket. Bra'tac eközben megtalálta a jaffa szerzetesnő holttestét, akinek a történetét ugyancsak rekonstruálta. Két jaffa a csillagkapuhoz kísérte a nőt, de mikor a többi jaffával találkoztak, akkor rádöbbent, hogy veszélyben van. Menekülni próbált, de a jaffák üldözőbe vették és hátbalőtték, ami után valaki, vagy valami megtámadta őket. A papnőnél volt a gyermek, mivel nem voltak megkötözve kezei, valamint a jaffák alacsonyan lőttek rá. A papnő legalább két nappal ezelőtt halt meg. Bra'tac szerint mivel a jaffák nem tértek vissza a Harsesis gyermekkel, ezért valúszínűleg a jaffákat küldő Goa'uld jóval többet fog küldeni.
Ezután láthattuk először Kheb templomát. A templom ázsiai stílusban épült, egy nagyobb völgyben helyezkedett el, melyet csupa zöld növényzet vett körül. A háttérben növényekkel benőtt hegyek látszódtak.
Miután megérkeztek, Daniel levette a fegyverzetét, mert úgy érzte, hogy talán ide nem teljes fegyverzettel kellene bemenniük. Bra'tac helyeselte, hisz szentelt talajon álltak. Ezután Bra'tac, Jack és Daniel beléptek az épületbe. Az épület belseje kínai-japán építészetre emlékeztető vonásokat tartalmazott, piros fehér és fekete színek keverékével. A falakon írások voltak olvashatók, melyeket gyertyafény világított meg. Eleinte senki nem volt a teremben. Viszont hirtelen feltűnt egy buddhistához hasonló ruhákba öltözött szerzetes.

Honnét kerültél ide? - kérdezte Jack.
Itt voltam már jó ideje - válaszolta a szerzetes.
Nem, te nem voltál itt mikor az előbb bejöttünk.
Itt mindenhol van, ahol vagy - mondta a szerzetes.
Elnézést? - csodálkozott Jack a válaszon.
Öhm, helló, én öhm, én Daniel Jackson vagyok. Ez itt Jack O'Neill, ő pedig Bra'tac. Békés felfedezők vagyunk, egy Föld nevű helyről - mutatta be Daniel társait.
Desalaval való egységet keresed? - kérdezte a szerzetes.
"Desala" ... Ismerem ezt a szót ... törzsi hangzása van. Talán afrikai. - gondolkodott Daniel.
Desala minden, mindenhol. - világosította fel a szerzetes.
Természet. Öhm, természetet jelent. - jutott eszébe Danielnek.
Aha - válaszolta Jack.
Ne tegyél akadályokat magad és aközé, ahol vagy - sütött el egy okos mondást a szerzetes.
Ne nézzen rám! - mondta Jack.
Azt hiszem, azt kívánja, hogy vegyük le a lábbelijeinket - szólalt meg Bra'tac.
Nos, nézd, öhm... sokat gyalogoltunk ma... - mondta Jack.
Az utatok csak most kezdődött - vágott szavába a szerzetes.
Igen, csak úgy gondolom, hogy mindenkinek egy nagy szívességet teszek, ha magamon hagyom őket - mondta Jack.
Ha a szellem megvilágosult, akkor szabaddá válik a lélek, és a test lényegtelen - eresztett el egy újabb okos mondást a szerzetes.

Ezután törökülésben helyet foglalt a szerzetes a terem közepén és meditálni kezdett. Daniel és Bra'tac levették cipőiket, míg Jack arra buzdította őket, hogy csak egyszerűen kérdezzenek rá, hogy itt van-e a gyermek. Jack ezután türelmetlenül az órájára nézett, Daniel pedig törökülésben helyet foglalt a szerzetessel szemben.

Egy fiút keresünk... egy csecsemőt - mondta Daniel.
Villámok villanása, szikrák zuhataga. Szemed egy pislantásával látni mulasztottál - szólalt meg a szerzetes.
Villámlást mondasz? - kérdi Jack.
Én csak azt tudom, hogy egy hópehely nem létezhet a tűzviharban - válaszolt a szerzetes.
Micsoda? - értetlenkedett Jack.
Jack... - szólt Daniel.
Nem, én... Ismer engem. Nagy rajongója vagyok a ravaszságoknak. De ez kétségtelenül megfejthetetlen - méltatlankodott Jack.
Elnézést! Ne, öhm, ne törődj vele! - szólt Daniel a szerzeteshez.
A nap meleg, a szél vad, a fű zöld a partok mentén. Itt nem tud bika elbújni - mondta a szerzetes.
No, ebben azért kételkednék - szólalt meg Jack.
Jack, Zen koans-ban beszél. Bármely vallást is követ, valószínűleg a földi buddhizmus egyik alapja lehet - jegyezte meg Daniel.
Nos, ez nagyon szép. Ha hazaérek, akkor majd biztosan felhívom a Dalai Lámát. De most először az számít, hogy miért jöttünk ide! - mondta Jack.
Öhm, igaza van. Nagyon fontos. Van itt egy gyerek? - tette fel a kérdést Daniel a szerzetesnek.
Mindannyiunkban rejtőzik egy gyerek - válaszolt a szerzetes.
Na, gyerünk már! - türelmetlenkedett Jack.
Egy valódi, ember gyermeket keres. Hús és vér - szólt közbe Bra'tac.
Aki egységet keres, az mindent megtalál - mondta a szerzetes.
Szerintem ez egy ideig eltarthat - szólalt meg Daniel.
Igazán? Hogyan jött rá erre? - komolytalankodott Jack.

Az épület előtt Teal'c és Sam hangokat hallottak és fényeket láttak, valamint egy hirtelen széllökés söpört át közelükben. Teal'c-nek nem volt jó érzése a hellyel kapcsolatosan. Jack ezalatt kisétált a teremből. A gyerekről továbbra sem volt sejtelme sem. Teal'c-nek és Samnek elmesélte, hogy mi zajlott odabent és hogy kivel találkoztak.
A következtő jelenetnél a meditáló szerzetessel szemben Bra'tac és Daniel ült.

Benned egy lény van, akinek szíve csak sötétséget ismer - szólt a szerzetes Bra'tac-hoz.
Igen - válaszolt Bra'tac.
Meg kell tagadnod ezt a gonoszt, hogy elérd az egységet Oma Desalaval - mondta a szerzetes.
Oma, mit jelent ez? - érdeklődött Daniel.
Szavak nem tudnak leírni dolgokat. A beszéd nem képes a szellem továbbítására. Aki szavakhoz fordul, az el van veszve. Nem hordozhat sötétséget valaki a nagy úton - mondta a szerzetes.
Ha kivenném a szimbiótámat, akkor meghalnék - érvelt Bra'tac.
Nem kezdheted meg az utadat vele együtt - mondta a szerzetes.
Tehát egy jaffa nem keresheti az egységet, amíg el nem érkezett számára a halál? - kérdezte Bra'tac.
Ha szabad a lélek, akkor a testre nincs tovább szükség. Érzem, hogy még nem vagy kész Oma Desalaval találkozni - válaszolt a szerzetes.
Nem vagyok kész meghalni. De megnyugvással tölt el a tény, hogy ez az út még előttem áll - mondta Bra'tac, majd felállt és eltávozott.
Nos... Ugye nekem nem kell meghalni? - kérdezte Daniel.
Benned nincs ugyanaz a gonosz. De neked saját terheid vannak, amiktől meg kell szabadulnod - válaszolt a szerzetes.

Az épület előtt Teal'c várt Bra'tac-ra. Bra'tac elmondta, hogy még nem áll készen feladni. Elevennek érezte magát, mint egy 80 éves fiatalember. Még számos hamis istent kell megbuktatniuk. Teal'c-et örömmel töltötték el Bra'tac szavai.
A következő jelenetben Daniel és a szerzetes a falfeliratokat tanulmányozták.

A tóba lép anélkül, hogy hullámokat verne. Az erdőbe megy anélkül, hogy akár egy fűszálat is megérintsen - mondta a szerzetes.
Ki ő? - érdeklődött Daniel.
Az anya - válaszolta a szerzetes.
Desala. Természet. A természet anyja. Mi ... mi a természet anyjáról beszélünk? - eszmélt rá a lényegre Daniel.
Miért keresed ezt a hús-vér gyermeket? - kérdezte a szerzetes.
A feleségem gyermeke - válaszolta Daniel.
De nem a te gyermeked - jegyezte meg a szerzetes.
Nem. De a feleségem halott, én pedig megígértem neki, hogy gondoskodom a gyermek biztonságáról - mondta Daniel.
És te biztos vagy abban, hogy nálad biztonságban lenne? - érdeklődött a szerzetes.
Igen. Teljesen - válaszolta Daniel.
Mivel annyira egyértelmű, ezért több idő kell, hogy észre lehessen venni. Ha azonnal észleled, hogy a gyertyafény tűz, akkor az ételt nagyon régen főzték - mondta a szerzetes.
Rendben. Öhm... halvány lila gőzöm sincs, hogy miről beszélsz - válaszolt Daniel.

A következő jelenetben Daniel és a szerzetes egymással szemben ültek egy gyertya körül és meditáltak.

Nem vagyok képes rá - mondta Daniel.
Azt mondod, azért keresed a gyereket, hogy egy ígéretet teljesíts - jegyezte meg a szerzetes.
Igen.
Van még egy másik ok is? - érdeklődött a szerzetes.
A gyerek tudással rendelkezik. Segíteni tudna a népemnek, hogy megvédje magát egy gonosz ellenségtől, a Goa'uldoktól.
Gyűlölöd a Goa'uldokat - jegyezte meg kérdően a szerzetes.
A Goa'uldok felelősek feleségem és emberek millióinak haláláért. Hogyan tudnám őket nem gyűlölni? - válaszolt Daniel.
A gyűlöleted a gyermek halálához fog vezetni.
Honnét gondolod?
Bíznod kell! Hinned kell!
Nos, talán nem hiszek abban, hogy gondolataimmal képes vagyok egy gyertya meggyújtására. Tudod, én sokkal egyszerűbbnek találom egy öngyújtó vagy gyufa használatát. Sokkal praktikusabb... - hitetlenkedett Daniel, miközben a szerzetes gondolatai útján meggyújtotta a közöttük lévő gyertyát.
Most füjd el! - szólította fel a szerzetes Danielt, aki előrehajolt és így is tett. - A gondolataiddal.
Oh. Bocsánat. Meg tudnád gyújtani mégegyszer? - kérte Daniel, mire a szerzetes újra ugyanúgy meggyújtotta a gyertyát. - Ez ugye nem valami trükkös gyertya vagy hasonló?
Tedd a tűzbe a kezed! - szólította fel ismét a szerzetes Danielt.
Hogy mit?
Tedd a kezed a tűzbe!

Daniel kisebb habozás után végül így is tett, de hamar megsütötte a kezét a gyertya lángja.

Ááá! - ordított fel Daniel. - Miért montad nekem, hogy ezt tegyem?
Miért tetted meg? - kérdezett vissza a szerzetes.
Mert te montad nekem - válaszolt Daniel.
Mert megbíztál bennem - mondta a szerzetes.
Igen.
Benned van a megbízás képessége. Bízz meg Oma Desalaban. Ne hidd azt, hogy te képes vagy a láng meggyújtására. Hidd azt, hogy ő képes rá - utasította a szerzetes Danielt.

Egy gyönyörű színes égboltot láthattunk, majd a kamera a templom előtti téren türelmetlenül várakozó Jackre irányult. Jack az órájára nézett, majd felállt, mert nála lejárt az idő. Bement az épületbe, ahol Daniel rajongva mesélt neki arról, amit itt eddig megtanult. A falakon lévő írások egy nyelvet alkotnak szerinte, melyekben le van írva, hogy hogyan lehet elérni a létezés egy földöntúli szintjét. Daniel nagyon biztos abban, hogy a helyet valamikor nagyon régen egy idegen faj hozta létre. Véleménye szerint ezek az idegenek talán meglátogatták a Földet, ahol a természet anyjának fogalma hatással lehetett rájuk. Továbbá ezek az idegenek valószínűleg felfedeztek egy utat, amelyen a létezés egy magasabb szintjére tudtak kerülni, ahova el is távoztak - bárhol is legyen az a hely. De hátrahagytak egy útmutatót azok számára, akik követni akarták őket. A szerzetes Daniel szerint csak egyféle gondnok, egy útbaigazító funkcióját tölti be. Ezután Daniel Jacknek be akarta mutatni, amit időközben elsajátított a képességekből. Hátralépett, törökülésben helyet foglalt a gyertya előtt, meditálni kezdett, majd egyszercsak meggyújtotta a gyertyát gondolatain keresztül. Jack rákérdezett, hogy most azt kell-e hinnie, hogy Daniel volt, mire Daniel igennel válaszolt. Jack ezután négyszemközt akart beszélni Daniellel, amiben Jack a küldetésük lényegére, a gyerek ittlétére tért ki. Jack félt attól, hogy bármikor felvonulhatna egy jaffa sereg, ezért hamarosan át akarta volna kutatni a terepet, beleegyezés nélkül is. Daniel vissza akarta tartani ettől, mert épp most kezdte el meg nyerni a szerzetes bizalmát, majd hogy demonstrálja, mire is képes, hátralépett és Jack fegyverét ellebegtette tőle, majd Jack felé fordította. Jack először a szerzetest hitte a cselekedet mögött, de Daniel elmondta neki, hogy ő volt az. Daniel úgy gondolta, hogy a szerzetes megtanította neki, hogy az emberi elme mire képes. Jack rákérdezett, hogy ő is képes lenne-e rá, mire a szerzetes úgy válaszolt, hogy nem tudja neki megtanítani azt, amit már eleve tud. Jack szerint jómaga nem tud annyit, mint amennyit a szerzetes vélt róla, hogy tud. A szerzetes arra szólította fel, hogy meg kell ismernie Oma Desalat és barátjává kell válnia. Ezután egy halálsikló elrepülésének hangja hallatszott, amire Jack kilépett a teremből. Bra'tac-ot és Teal'c-et arra szólította fel, hogy nézzenek utána, mi készülődik, Samet pedig azzal bízta meg, hogy aknákkal bélelje ki a belső udvart. Jack visszatért a terembe és közvetlenül kérdezett rá a gyerekre, mivel idejük egyre kevesebb lett. A szerzetesnek erre egy idővel kapcsolatos mondás jutott eszébe, de Jack elcsitította, mielőtt befejezte volna.
Bra'tac és Teal'c egy völgybe tekintettek le, ahol egy Goa'uld űrhajó állt és számos jaffa gyűlt össze.
Következő jelenetben Sam lépett be a terembe, ahol O'Neillnak jelentette, hogy elkészült a munkájával. Jack elmondta Samnek, hogy Daniel szerint még maradniuk kellene, mire Sam az ok után érdeklődött. Daniel erre csendben előrébb lépett, majd karjait könyökben felfelé hajlítva maga előtt egy embermagasságú lángot lobbantott fel. Sam nem akarta elhinni, hogy Daniel gondolatok útján csinálta, sokkal inkább egy eltitkolt technológiát képzelt el mögötte. Daniel viszont meg próbálta győzni arról, hogy az ember elérhet egy magasabb létezési szintet, és ő meg is szerezte ezt az erőt. Sam nem értette, mire lenne ez jó neki, mire Daniel azt válaszolta, hogy a gyermek védelme miatt, mivel azt gondolta, hogy Ő nem akarta őt elengedni, anélkül, hogy teljes bizonyossággal meggyőződött volna arról, hogy Daniel tudja, hogy hogyan kell megvédeni a gyereket. Sam rákérdezett, hogy ki az az Ő, de ekkor belépett Teal'c és tájékoztatta O'Neillt arról, hogy egy Goa'uld anyahajó szállt le a bolygón és számos Jaffa közeledett feléjük. A CSK-1 ezután kiment a teremből, Danielt a teremben hagyva. Daniel ekkor észrevette, hogy a szerzetes hirtelen eltűnt mögüle, majd ezután balra fel nézett, ahonnét egy erős fehér fény közeledett hozzá, melynek tükröződését szemüvegén láthattuk.
Jack személyesen szemügyre vette a jaffa csapatok közeledését az erdő felől.

A rövid jelenet után ismét Danielhez tértünk vissza, aki előtt egy csodálatos fénylő lény lebegett be. Ez a fénylény egy emberhez hasonló alakot vett fel, de csak az arca volt látható, többi mind fehér maradt. Daniel szótlanul nézte az előtte zajló káprázatos eseményeket. A fénylény ezután átment a terem egyik sarkában lévő falon. Daniel lassan felébredt ámulatából és a falhoz közeledett, majd kipróbálta, hogy számára is átjárható-e a fal. Miután meggyőződött erről, átlépett rajta és egy újabb teremben találta magát, ahol a fénylény, Oma Desala csendben állt a csecsemő mellett. Daniel a csecsemőhöz lépett, és ekkor láthattuk először a Harsesis gyermeket.
Bra'tac, Teal'c, O'Neill és Carter a jaffa csapatok megtekintéséből tartottak vissza az épület felé. Bra'tac szerint az erdőben kell megpróbálniuk elkerülni a közelgő jaffákat. Jack Danielt kereste, de sem kint, sem a teremben nem találta. Jack ezután Coburnnek megparancsolta, hogy térjen vissza a Földre és kérjen Hammondtól segítséget, mert beszorultak. Jack még egy pillantást vetett az egyre közelebb érkező jaffákra, majd visszatért az épület előtti térre, ahol kiadta a parancsot, hogy mindenki vegye fel védelmi pozícióját és addig ne használjon fegyvert, míg nem válik ez szükségessé. Kérte, hogy ha innét valaha épen kikerülnének, emlékeztessék rá, hogy Danielnek komoly ártalmat okozzon. Ezután Bra'tac és Teal'c egymás mellett, O'Neill az egyik kertsziget, míg Carter egy másik kertsziget sarkán leguggoltak és fegyvereiket előkészítve várakoztak. Jack felpillantott az égre, ahol a hold előtt hirtelen sötét viharfelhő kezdett el képződni.
Daniel karjára vette a csecsemőt és megköszönte Oma Desalanak a tetteit. Megígérte, hogy biztonságban lesz nála, majd távozni akart a falon keresztül. A fal előtt viszont hirtelen megállt és visszafordult, mert rájött, hogy nem is képes természetfeletti dolgokra, a fegyver lebegtetésére, tűz képzésére és irányítására. Mindezt Oma Desala tette, mert csak ő képes erre. Ezt akarta megmutatni Danielnek, ezen az úton kommunikált vele. Oma üzenete annyi volt csak, hogy a gyermek nála jobb helyen van, Daniel pedig rájött, hogy nem hallgatott rá. Daniel korábban egy fogadalmat tett, mégpedig azt fogadta, hogy biztonságban legyen a gyermek. Ezekkel a szavakkal visszatette a csecsemőt a helyére.
Az épület előtti térre pár jaffa érkezett meg, akik a kapu előtt megálltak. Bra'tac és Teal'c aktiválták botfegyvereiket. A jaffák kétoldalt álltak, közöttük belépett egy újabb jaffa, majd együtt haladtak előrébb. A szerzetes azzal fogadta őket, hogy nem szívesen látott vendégek. A jaffa vörös öltözetben, Szókarisz jelével homlokán a szerzeteshez fordult és Apophis nevében a gyermeket követelte. A szerzetes távozásra szólította fel őket, de a jaffa ellenkezett, majd az útjából utasította a szerzetest. Jack, Sam, Teal'c és Bra'tac továbbra is megbújva lapultak. Hirtelen dörgés hallatszott, az ég teljesen besötétült a viharfelhőtől és hatalmas villámok csapkodtak benne. A jaffa türelmetlenné vált és botfegyverével lelőtte a szerzetest, aki összeesett. Ebben a pillanatban lépett ki Daniel, amire Jack felszólalt, hogy a jaffák tegyék le a fegyvert. Daniel is követelte, hogy tegyék le a fegyvert, de nem a jaffáktól, hanem Jacktől. Jack elsőre nem volt hajlandó így cselekedni, Daniel viszont elmondta neki, hogy tévedett és egy idegen még itt van a bolygón. Sam azzal érvelt, hogy fegyvereik nélkül ki vannak szolgáltatva, a jaffa pedig a jaffák túlerejét említette. Daniel arra kérte Jacket, hogy ha egyszer valaha meg akar bízni benne, akkor most tegye. Hogy méginkább meggyőzze, elmondta azt is, hogy az idegen birtokolja az erőket és nem ajánlatos játékokat űzni vele. Teal'c és Bra'tac erreföl visszazárták botfegyvereiket, majd Bra'tac arra szólította fel társait, hogy nekik is hasonlóan kell cselekedniük. Ezalatt újabb dörgés hallatszott. Jack és Sam végül letették fegyvereiket. A jaffa ekkor kiadta a többi jaffa számára a parancsot, hogy öljék meg a CSK-1-t és Bra'tac-ot. Botfegyvereikkel rájuk is lőttek, de a CSK-1 és Bra'tac legnagyobb meglepetésére egy, a fénylényhez hasonló vékony védőcsík elhárította ezeket a CSK-1 elől. A jaffák nem értették, hogy mi történik épp. Daniel búcsút vett tőlük, majd hirtelen egy villám csapott bele a jaffa parancsnokba. Róla tovább terjedt a többi jaffára, amelyeket újabb villámok találtak el. Két repülő halálsiklót ugyancsak két-két villám robbantott szét. Jack és Sam felálltak és előrébb léptek. A jaffák szénné égtek. Daniel is a jaffákra nézett, mikor hirtelen a mögötte fekvő szerzetesből egy fénylény szállt fel és repült el. Röviddel utána Oma Desala is kijött az épületből, karjában a Harsesis gyermeket tartva. Jack és Sam ámulva nézték a történteket, míg Teal'c és Bra'tac keresztbe tették karjaikat és fejet hajtottak a fénylény előtt. Oma Desala Danielre tekintett. Daniel elmondta, hogy Desala távozni készül, hisz újabb és újabb jaffák fognak érkezni, míg tudják, hogy a gyermek Kheben rejtőzködik. Daniel reménykedett egy jövőbeni találkozásban, melyre Oma Desala egy mosollyal válaszolt, majd megérintette kezével Daniel arcát. Ezután visszaalakult alaktalan fénylény-formájába és a csillagkapu felé repült. Mindenki szótlanul nézte Oma Desala távozását. Sam szólalt meg először és rákérdezett, hogy nem a Harsesis gyermeket tartotta-e a karjai közt. Daniel igennel válaszolt, mire Jack a küldetés célját elevenítette fel, a gyermek elvitelét. Kérdezte, miért hagyták csak úgy elrepülni Oma Desalaval, de mondata közepén megállt és úgy gondolta, nem volt más választás. Coburn ezután jelentkezett O'Neillnál, hogy a segédcsapatok úton vannak. Jack jelentette, hogy azóta megoldódott a probléma, és biztonságban vannak. Coburn örült ennek, majd hirtelen megnyílt a csillagkapu és egy érdekes fény közeledett, amit jelentett is O'Neillnak. O'Neill megparancsolta nekik, hogy semmiképp se avatkozzanak bele, álljanak el az útból és tegyék le fegyvereiket, míg a fények el nem tűnnek. Kheb színes ege előtt repült el egy fénylény, majd a CSK csapatok feje fölött a csillagkapun át távozott. Itt is mindenki ámulva nézte. Coburn ezután jelentette, hogy eltávozott a fénylény. Jack érdeklődött Danielnél, hogy minden rendben van-e, majd elindult a térről kifele. Daniel, mint aki nem is tudott magáról, mezítláb indult volna el, de Jack rászólt, hogy vegye fel cipőjét. Daniel megfordult és megkereste lábbelijeit, Jack, Sam, Bra'tac és Teal'c pedig elindultak a csillagkapu felé.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK