Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x08 Demons (Démonok)

Írta:
Carl Binder 

Rendezte:
Peter DeLuise


Kapcsolódó cikkek: Goa'uldok a mitológiában

Epizódismertető

Az SG-1 egy olyan civilizációra bukkant, amivel idáig nem találkoztak idegen planétán: egy középkori keresztény faluval. A helyiek azoknak a leszármazottai voltak, akiket a Goa'uld a Földről a középkorban az antarktiszi kapun át rabolt el.

A falusiak elrejtőztek, ahogy Jack, Daniel, Sam és Teal'c besétált a főutcán. Egy beteg fiatal lányt találtak egy őrhelyhez láncolva. Megpróbáltak segíteni rajta. Simon, egy fiatal férfi a faluból, gyorsan elővett egy keresztet és imádkozni kezdett érte. Azt hitte az SG-1-ről, hogy a Sátán küldte őket, hogy elvigye Maryt áldozatnak. Jack meggyőzte Simont, hogy nem jelentenek veszélyt rájuk. A férfi hisz nekik és elviszi őket a házába.

Az igazi démon azonban hamarosan valóban megérkezett, hogy áldozatot követeljen. Egy Unas volt, egy hüllőszerű lény, akihez hasonlót Teal'c és Jack már megölt egyet korábban (ld. 1x09 Thor's hammer / Thor pörölye ). Az Unasok voltak a Goa'uldok első gazdatestjei és most jöttek rá Jackék, hogy több is van belőlük, nem csak egy. Az Unas azt követelte, hogy napkeltéig öt szolgát gyűjtsenek össze, akiket átadnak Sokarnak. Az SG-1 tudta, hogy az Unas nem démon és hogy a Goa'uld Sokar pedig nem a Sátán, ám a helyiek nem hittek nekik.

A kanonok, a falu vallási vezetőjének munkája volt, hogy kiválassza a feláldozandó embereket. Ő egy rendkívül arrogáns fickó volt, aki az erejét demonstrálta a parasztokon. Ha valaki beteg lett, mint Mary bárányhimlőben, azt rögtön őrültnek nyilvánította és kijelölte.

Az SG-1 már éppen sikerült volna meggyőzni a helyieket arról, hogy Sokar és az Unas az ellenség, amikor a Kanonok a hatalmát féltve őrültnek nyílvánította őket és a Goa'uld technológián alapuló gyűrűjével a hatalmát demonstrálta. Egy villám csapódott a csapat melletti földbe, majd a szétterjedő energia elkábította őket. Az emberek erre azt hitték, hogy ez volt Isten akarata.

A csapatot bebörtönözték és próbáltak Simonnal beszélni, hogy segítsen. Eközben Teal'cet a falun kívülre vitték és kényszerítették, hogy ítélőszék elé állljon. A Kanonok azzal akarta bizonyítani, hogy Teal'c démon, hogy pecsétet visel a homlokán. Ezután úgy döntöttek, hogy vízpróbának vetik alá. Egy nehéz kőhöz láncolták és egy tóba hajították, mert ha túlélné, azzal bizonyítaná, hogy ő egy démon.

Teal'c a vízbe süllyedt és a társainak ezt tehetetlenül kellett végignézni. Mivel nem jött fel, ezért mindenki halottnak hitték. Később a testét kiemelték és egy helyi lány elkezdte a temetésre előkészíteni.

A Jaffa halálával a Kanonok megbocsátott az SG-1-nek és azt mondta neki, hogy szabadon távozhatnak. Ugyanakkor azt is megtudták, hogy Maryt egy olyan ceremóniának akarta alávetni, ami biztosan a halálához vezetett volna. Simonnak egy lyukat kellett volna fúrni a fejébe az Unas érkezése előtt, hogy megtisztítsa a lelkét.

Simon megkérte Jackéket, hogy segítsenek legyőzni Sokart és az Unast. Azt javasolták, hogy ássák el a csillagkaput, hogy az Unas ne tudjon visszatérni. Simon ezt visszautasította, mert az embereknek meg volt tiltva, hogy a közelébe menjenek vagy hogy ránézzenek. Simon inkább úgy dönt, hogy végrehajtja a beavatkozást a kedvesén.

O'Neill a csapatot a csillagkapuhoz vezényelte, mert nem kívánta kockáztatni az emberei életét olyanokért, akik nem hallgatnak rájuk. Daniel visszautasíotta ezt, met meg akarta Simont akadályozni. Azza érvelt, hogyha az SG-1 így távozik, akkor Teal'c a semmiért halt meg. Daniel még időben megérkezett és felajánlotta, hogy mindkettőt elviszik a Földre.

Eközben Teal'c megrémisztette az érte imádkozó nőt, mikor felült a temetkezési kamrában. A Goa'uld lárva életben tartotta a víz alatt, mivel az a természetes lételeme és így sikerült elegendő oxigénhez juttatnia. Ez úgy sikerült, hogy Teal'c mély meditációba , a Kelnorimba kezdett a tóba eresztése előtt.

Mivel Maryn segíteni akart az SG-1, ezért a Kanonok mindegyiket arra kárhoztatta, hogy feláldozzák őket az Unasnak. A falu közepén voltak megláncolva egész éjszaka, amíg a szörnyeteg másnap reggel meg nem érkezett. Az Unas a csillagkapuhoz kezdte hurcolni őket, ám a csapat váratlanul kitört. Legurultak egy domboldalon és bemenekültek az erdőbe. A lény leállt követni őket, de akkor felbukkant Simon és Teal'c botfegyverével háromszor is rálőtt. Ez sem volt azonban elég és az Unas leállt követni. Eközben a csapatnak sikerült a láncaiktól megszabadulni.

Sam és Daniel azuután Maryt a csillagkapuhoz vitte, miközben Jack és Teal'c követte az Unas nyomait. A Presbiter szemtanúja volt és távolról figyelte, ahogyan Simon bátran letámadta a szörnyeteget. Simon lövéseitől az Unas holtan rogyott össze még mielőtt a segítség megérkezhetett volna.

A Kanonok meghökkent Simon bátorságán és engedélyezte, hogy a csapat távozzon. Még a Goa'uld gyűrűről is lemondott és úgy tűnt, hogy megbánta a tettét. Sam már éppen elkezdett volna hazatárcsázni, mikor hirtelen abbahagyta. Megérezte, hogy a Goa'uld elhagyta az Unas testét és átvette az írányítást a Kanonok felett. Megpróbálta megtámadni őket, de lelőtték. Simon és Mary megígérte, hogy elássák a csillagkaput, hogy Sokar ne zaklathassa őket, majd az SG-1 távozott. A pár pedig ezután imádkozni kezdett a meghalt Kanonok teste felett.

Írta: Platschu
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK