Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x05 Learning Curve (Fejlődési görbe)

Írta:
Heather E. Ash 

Rendezte:
Martin Wood


Írta: Heather A. Ash
Rendezte: Martin Wood

Mellékszereplők
Andrew Airlie (Kalan)
Brittney Irvin (Merrin)
Lachlan Murdoch (Tomin)
Stephanie Shea (Solen)
Diane Stapley (Mrs. Struble)
Rob Farrell (SF őr)
Sarah Goodwill (Tanuló)
Laara Sadiq (Technikus)

Epizódismertető

Az izgatott Daniel Jackson az Orban bolygót tanulmányozta. Ott egy olyan kultúra fejlődött ki, mely jelentősen fejlődött a tudományokban alig pár évtized alatt, aminek megvalósításához a Földön több évszázad volt szükséges. Daniel úgy gondolta, hogy az Orbanok egy hajdanán ősi Dél-Amerikában élő nép, a teotihuacanok leszármazottai, akik a Földön eltűntek Kr. után 750 körül.

Az SGC elintézett egy Orban és Föld közötti tapasztalat cserét: Teal'c tanítani fogja őket a Goa'uld fenyegetésről, miközben Merrin, egy tizenegy éves zseni meglátogatja a Földet és megtanítja Samet az Orbanok naquaada reaktorjának a használatára.

Teal'c tudásának megőrzésére egy fiatal fiút, Tomint rendelték, aki az Orban vezetőjének, Kalannak a fia volt. Az információk nyugtalanították őket és kíváncsiak voltak a Goa'uld elleni harci taktikákra. Tominnak azonban titokzatos módon nyoma veszett és Teal'cnek új gyereket küldtek, hogy beszélgessen vele. Teal'' és Daniel azt követelték, hogy láthassák Tomint. Felfedezték, hogy a fiú visszafejlődött egy kisgyerek szintjére. Azt mondták nekik, hogy átesett egy Orban rituálén, az "Averiumon".

Eközben Merrin mindent megtett a Földön, hogy Cartert a naquaada reaktor építésére okítsa. Neki és társainak teljesen ismeretlen volt a tanítás fogalma. Arra is képtelen volt, hogy szabadon, a fantáziája alapján, művészien adjon vissza valamit. Sam rajzolt magáról egy testvázlatot, amit pontosan ugyanúgy rajzolt meg. Merrin visszautasította O'Neill javaslatát, hogy kicsit lazítson és szórakozzon egy kicsit. Merin mérnöki pontosággal megrajzolta a reaktor belsejét különböző metszéspontoknál, amiket felhasználva Sam képes volt megépíteni a szerkezetet.

A másik érdekes dolgot Merrinnel kapcsolatban Dr. Frasier fedezte fel, hogy a vérképében naniteket fedezett fel. Hammond tábornok az egész bázist riadóztatta, mert az SG-1 utolsó találkozása a nanitekkel majdnem katasztrófával végződött (ld 1.09 Brief candle / Úgy rohan az idő). Merrin elmagyarázta, hogy az ő nanoproceszzorai ártalmatlanok és hogy több milliót implantáltak belé a születésekor.

Az Orbanok társadalma egy "Urrone" nevü szertartást használt ismeretei bővítésére, mely során pár kiválasztott gyerekbe születésekor még az agy tökéletes kifejlődése előtt naniteket raktak. A nanitek kiegészítő szinapszisokként működtek az agysejtek közötti kapcsolatban, amely által hatalmas mennyiségű információt volt képes megjegyezni az őket hordozó rövid idő alatt. Amikor egy Urrone gyerek 12 éves lett, akkor az Averiumnak nevezett ceremónia során kinyerték belőle a naniteket és minden Orban polgárnak adtak belőle egyet. Így a gyerek tudás tovább adódott, de maga az eredeti információhordozó visszasüllyedt egy infantilis értelmi szintre, akikről gondoskodtak fizikálisan, de nem tanították őket.

Az SG-1 ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartotta, pláne azután, hogy Tomin esetének szemtanúi voltak. Akarata ellenére a Földön tartották Merrint, hogy megpróbálják meggyőzni Kalant, hogy fejezzék be a nanitek kinyerését. Kalan a Földre érkezett, hogy Merrin visszatérését követelje. Ez felbuzdított Jacket arra, hogy gyorsan kicsempészve elrabolja Merrint. Felvitte a felszínre egy helyi általános iskolába. Merrin az egész délutánt játékkal és a rajzszakkörön festészettel töltötte. Jack megmutatta neki, hogyan használja a fantáziáját és hogyan szakadjon el a pontos ábrázolától.

Amikor Merrin visszatért az Orbanra és átesett az Averiumon, akkor az ő tapasztalata a társaiba került. A társadalom megváltozott és a gyerekek az utcán játszogattak, míg a felnőttek festegettek. Merrin is leépült. Jack azt akarta, hogy a lány tudása térjen vissza, ezért Kalan megígérte, hogy mostantól minden Urrone gyermeket a "hagyományos" módon fognak tanítani.

Elemzés
1. Charlie balesete óta (ld. Stargate mozifilm , 1.07 Cold lazarus / Kristálytükör) O'Neill szívében különleges helyet foglalnak el a gyerekek. Különösen azok, akik nem tapasztalhatták meg az igazi gyerekkort és korán váltak felnőtté. Ezért is kedvelte meg Merrint is, ahogy a többi SGCben felbukkanó gyereket is. (ld. 1,15 Singularity / Szingularitás , 2.20 Show and tell / Bújócska).

2. A Goa'uldok jártak az Orbanon, de az nem derült ki az epizódból, hogy miért mentek el és hogy vissza fognak-e jönni. A Goa'uldok akár a nyolcadik századig a Földön maradhattak és így lehet ők voltak az oka Teotihuacan bukásának és az ott élő nép eltűnésének vagy átszállításának.

3. Merrin tíz éve tanulmányozta a naquaada reaktor működését, tehát körübelül két évesen kezdhette.

4. Merrin hibázhatott, amikor O'Neilltól papírt kért. Elsőnek 48x23 centimétereset, másodjára már 43x23 centimétereset kért.

Megválaszolatlan kérdések
1.Mire fogja használni az SGC az új reaktort?

2. Megbüntették-e O'Neillt a gyerekrablásért?

3. Fogják-e az Orbanon folytatni a nanitek technológia alkalmazását információk nyerése céljából?

4. Miért volt vörös színű a csillagkapu az Orbanon?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK