Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x19 One False Step (Egy rossz mozdulat)

Írta:
Michael Kaplan 
John Sanborn 

Rendezte:
William Corcoran


Egy repülőgép modell szondát küldenek át a csillagkapun a PJ2445-re. Automata térképező radarrendszer működik a szondán, ha beválik az segíthet a felderítésben. Az érzékelők elszórt hőfoltokat mutatnak, ami lehet légakna, melegvizű forrás vagy esetleg élőlények is, de a mozgásdetektorok nem jeleznek semmit.

A jel hirtelen gyengülni kezd és Sam átvált kézi vezérlésre, de a szonda hamarosan irányíthatatlanná válik és lezuhan, nekimenve egy fehér növényszerűségnek. Sam szerint vissza kellene hozni, mert akkor az adatrögzítőjéből megállapíthatná a hibát. Eközben egy időre helyreáll a kapcsolat a szondával és látják, amint egy emberszerű lény megközelíti a szondát, megnézegeti, majd elvonszolja.

Az SG-1 elindul, hogy visszaszerezzék a szondát. Megérkezvén a csillagkapun át:
Daniel: "Déja vu."
Teal'c: "Nem ismerem ezt a kifejezést."
Daniel: "Azt jelenti, úgy érzem már jártam itt."
Teal'c: "Jártál, Daniel Jackson, tegnap. Méghozzá velünk együtt."
Daniel: "Oh persze, hogy is felejthettem el."
:)

Jó kis gyaloglás után meg is találják a helyet, ahol lezuhant a szonda. Sam mintát vesz a növényből, Daniel pedig videózni kezd, de előjön rajta az allergiája és tüsszögni kezd. Követik a szonda nyomait és találnak egy kunyhókból álló falut. Felbukkan a közelükben egy idegen lény, de amikor Daniel köszön neki elszalad a faluba. Az SG-1 követi.

Ott körbeveszik őket az idegenek és utánozzák a mozdulataikat és arckifejezésüket, de egyáltalán nem beszélnek. Közelebb mennek az SG-1 tagjaihoz, de amikor Daniel tüsszent egyet az idegen lények eltávolodnak. Daniel követi őket az egyik és megpróbál kommunikálni velük, de ugyanaz történik, mint korábban, utánozzák Danielt, de nem szólnak semmit. Daniel megpróbál rajzokkal kommunikálni, de így sem jár sikerrel, viszont az ő arcára is rajzolnak a fehér festékkel. Utolsó próbálkozásként Daniel a repülőt utánozva körbeszalad a kunyhóban, hátha így megértik az idegenek, hogy mit is keresnek. Ezt már megértik az idegenek és odaviszik hozzájuk a szondát.

Daniel újra tüsszent ettől ismét megijednek a lények. Daniel megnyugtatná őket, hogy ez nem ragályos, de ekkor az egyik lény összeesik, és később egyre többen görnyednek össze a fájdalomtól, ájulnak el és nem térnek többet magukhoz. Az SG-1-ben felmerül, hogy mi van, ha ezt ők okozták.

Átjön a csillagkapun dr. Fraiser néhány segítővel, hogy kiderítse a kiváltó okot. Janet megvizsgál néhány idegent, de nem sokat mondhat, mert külsőre ugyan hasonlítanak az emberekre, de belsőleg nagyon mások, így azt sem tudja még megállapítani, hogy mi a bajuk. Az egyik beteget magukkal viszik a Földre, hogy alaposabban megvizsgálják. A Parancsnokságon Janet megpróbálja ultrahanggal megvizsgálni az idegent, de az nagyon rosszul reagál az ultrahangra. Mással próbálkozik, de a következő problémát az jelenti, hogy a kapott eredményeket nincs mihez viszonyítani.

Daniel, Teal'c és O'Neill a bolygón maradnak, bár O'Neillt fejfájás kínozza. A faluban Daniel lát egy növényt kinőni, ami a közeledtére visszahúzódik a földbe, ezt elmondja O'Neillnek, de mivel most nem történik semmi, Jack kétkedve hallgatja és szóváltásba is keverednek. Az idegen lény ugyan nem érti miről beszélnek, de érzi, hogy valami nincs rendben ezért közelebb megy hozzájuk és rájuk mosolyog. Még Teal'cet is aggasztja, ahogy Jack és Daniel egymással beszél.

Jack visszaküldi Teal'cet a csillagkapun át, hogy elmondja, már több mint 100-an betegek. Daniel előkészíti a videót, hogy felvegye, ha esetleg ismét megnőne a növény. Jack az idegeneket figyeli, de azok szétszélednek, Daniel szerint jobb, ha hagyják őket, helyette foglalkozhatnak valami mással.

O'Neill: "Például videózzunk le egy növényt?"
Daniel: "Ez nagyon fontos lehet."
O'Neill: "Szerintem kezd elmenni a maradék esze."
Daniel: "Ez mit jelentsen?"
O'Neill: "Azt, hogy szerintem maga a jobb napjain is egy kicsit ütődött."
Daniel: "Maga meg a jobb napjain csak kicsit ostoba és beképzelt."
O'Neill: "Én beképzelt? Azért mert nem egyezik a véleményünk a válsághelyzetek kezelésének módszereiről."
Daniel: "Ugyan már! Semmiről nem egyezik a véleménye senkiével."
O'Neill: "Mondjon egy példát!"
Daniel: "Nem tudom! Akármi! Vegyük például a mitológiát!"
O'Neill: "Pletyka, hazugság, mese."
Daniel: "Látja, látja, látja, látja, látja!
(szinte már toporzékol) A mitológia a kulturális fejlődés egyik mozgatórugója."
O'Neill: "És ha az?! Mi köze annak egy növény lefilmezéséhez?"
Daniel: "PONTOSAN EZ AZ!"
O'Neill: "Miket beszél?"
Daniel: "Nem tudom."
O'Neill: "Jól van. Mi volt ez?"
Daniel: "Nem tudom. Rosszul vagyok."
O'Neill: "Szintén fáj a feje?"
Daniel: "Talán ez a bajuk nekik is."

Megérkezik Teal'c, így Jack és Daniel visszamehetnek a Földre, hogy megnézessék magukat. De amint átérnek a csillagkapun megszűnik a fejfájásuk, majd Janet vizsgálatai is azt mutatják, hogy teljesen egészségesek.

Daniel megnézi a felvételeket, hátha talál valamit. Nagyon elkeseredik amiatt, hogy egy rossz mozdulat eredményeként kiirthatnak egy egész civilizációt és semmit sem tehetnek ellene. Újra megfájdul a feje, de Janet most sem talál semmit. Mivel akkor kezdődött a fejfájás miközben a videót nézte, így talán van rajta valami, ami ezt okozhatta. Sam megvizsgálja a felvételt és talál is rajta nagy amplitúdójú hangot, ez volt a fejfájás oka ill. az ingerlékenyégéé is. Sőt a szondát is ez tehette tönkre. Viszont az idegenek nem ettől lettek betegek, mert míg például Daniel állapota javult miután visszatért a Földre, addig az idegen egyre rosszabbul van.

Teal'c is visszatér a Bázisra, és elmondja, hogy ő is látta megnőni a növényeket, majd a közeledtére visszahúzódni. Ahogy közeledett a növényhez egyre rosszabbul lett és a feje is megfájdult, de igazán rosszul attól a zöldes anyagtól lett, ami a növényeket összekötő gyökérszerűségben volt.

Danielnek eszébe jut valami és elvégzik a szonda által felvett hangok vizsgálatát is. A szonda lezuhanásával megváltozott a hang. Lehet, hogy emiatt betegedtek meg az idegenek, mert igénylenek egy bizonyos frekvenciát az élethez. Visszajátsszák a beteg idegennek a hangot, aki azonnal jobban lesz.

A bolygóra is lejátszókat visznek, amik a szonda által felvett hangot sugározzák, majd a távolból figyelik, hogy mi történik. Az idegenek előjönnek a kunyhókból és magas hangon énekelni kezdenek, erre a növények is növekedésnek indulnak és ki is virágoznak.

Daniel: "Ez volt a nagy titok?"
Carter: "Valami szimbiotikus kapcsolat áll fenn az idegenek és az organizmus közt. Talán ők sem tudnak róla."
Daniel: "Akkor maga honnan tud róla?"
O'Neill: "Százados?"
Carter: "Beszélek a növényeimmel."
:)

VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK