Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x18 Holiday (Szabadnap)

Írta:
Tor Alexander Valenza 

Rendezte:
David Warry-Smith


Megérkezvén egy újabb bolygóra a csillagkapu körül mindenféle szerkezeteket találnak, de szinte mind be van burkolva. Tealc szerint nem Goauld technológiát találtak. Egyszerre előbukkan egy öregember és Tealc úgy gondolja, hogy felismerte az öreget: ő Machello. A rendszerurak már Tealc születése előtt is üldözték Machellot, mert fegyvereket dolgozott ki a Goauldok ellen. Elfogták, megkínozták, a rendszerurak gazdatetté akarták tenni, hogy övék legyen a tudása, de a beültetés szertartása előtt több Jaffát megölt és megszökött.

Az öregember azt állítja, hogy ő nem Machello. Daniel megpróbálja megnyugtatni, nincs mitől félni, ők nem Goauldok, ez láthatóan érdekli az öreget.

Öreg: Igazán? Hát persze, hogy nem vagyunk! De ha nem vagyunk Goauldok, kik vagyunk?"
Daniel: Én Daniel Jackson vagyok a Föld nevű bolygóról."
Öreg: Igen, igen, úgy van. Daniel Jackson vagyok a Föld nevű bolygóról. Nagyon örvendek."
Daniel: Nem, nem, nem. Én vagyok Daniel Jackson."
Öreg: Nem, én vagyok Daniel Jackson."

Daniel feladja Sam pedig megkérdezi, hogy ezek a szerkezetek-e a Goauldok elleni fegyverek, mielőtt megmutatná a működésüket az öreg még egyszer rákérdez, hogy biztosan nem Goauldok-e. Majd odahívja Danielt az egyik géphez, amikor mindketten megfogják a fogantyúkat áramütés érné őket és az öreg a földre zuhan. Magukkal viszik a Földre.

SGC - Janet megvizsgálja Danielt és mindent rendben talál, csak egy kicsit fáradtnak érzi magát. Az öreg viszont nincs jól, az egész teste tele van sérült bőrfelületekkel, égéstől vagy áramütéstől, valószínűleg már nem sok ideje van hátra.

Az eligazításon Sam megmutat Hammond tábornoknak egy eszközt, ami valószínűleg Machello szerkezeteinek adattára, de sajnos nem érti az írást és Tealc sem tud segíteni. Megérkezik Daniel is, éppen csak rápillant az írásra és azt mondja még csak nem is ismerős neki, majd eltávozást kér Hammond tábornoktól, aki egy napra meg is adja neki. Danielt a lakása előtt rakják ki, de ahelyett, hogy bemenne az épületbe inkább elindul az utcán.

Eközben a Bázison az öreg azt állítja, hogy ő Daniel és való igaz, hogy nagyon sokat tud archeológusunkról. Próbaképpen kérdéseket tesznek fel neki és ő mindegyikre tökéletesen válaszol.

Hammond: Tételezzük fel, hogy maga Daniel Jackson, de akkor ki az ördögöt engedtünk haza."

Az ál-Daniel vagyis Machello az utcán járkál megszólítgatva embereket, így akarván többet megtudni a földi kultúráról, de senki sem válaszol. Csak egy meglehetősen szakadt kinézetű férfi áll vele szóba.

Fred: Van egy kis apród?"
Machello: Miért nem válaszol senki?"
Fred: Mert furcsa vagy."
Machello: Igen. Mondd el miért vagyok furcsa?"
Fred: Haver, nem állhatsz csak úgy oda az utcán vadidegen emberek elé, zaklatva meg kérdezgetve őket."
Machello: Miért, te nem ezt csinálod?"
Fred: ... Igen, de..."
Machello: Akkor biztosan te is furcsa vagy."
Fred: Mondhatjuk úgy is, persze, én is furcsa vagyok."
Machello: Az én nevem Machello."
Fred: Az én nevem Fred."
Machello: Lakomázzunk együtt Fred, ünnepeljük meg furcsaságunkat és a barátságunkat."

Az eligazítóban Janet elmondja, hogy orvosi szempontból egy nagyon öreg idegen lény légzési gondokkal, akiben ott van Daniel tudata és emlékei, de nem tudja hogyan hajthatták ezt végre. Janet konzultálni készül néhány agyspecialistával, az SG-1 pedig visszamegy a bolygóra, hogy áthozzák a gépet. Vissza is hozzák, azonban hiába alkalmaztak fogantyúkat így is testet cserél ONeill lés Tealc.

[Innen válik egy kissé bonyolulttá, a jelölés a következő lesz először azt a nevet írom le aki valójában beszél és utána zárójelben azt akinek a bőrében van.]

Sam megtalálta a gép leírását Machellonál, de elolvasni nem tudja, Így próbálkozás alapján remélik felfedezni a szerkezet működését, de egyik variáció sem jár sikerrel. Ráadásul ONeill (Tealc) nem érzi magát jól. Tealc (ONeill) azt mondja, hogy összeszedhetett valami betegséget, amit meg kellene gyógyítani a szimbiótának, de ehhez a Kelnoreem állapotát kell elérnie, ami nagyon mély meditációt jelent. Ha ez nem sikerül akkor az immunrendszere megszűnik működni.

Daniel (Machello) megpróbálja megfejteni a nyelvet, amit a szerkezetek leírásánál használtak. Azt ugyan felismeri, hogy az írás a latin és a görög keveréke, de maga a nyelv teljesen ismeretlen számára. És még mielőtt tovább foglalkozhatna vele kómába esik.

Eközben Machello (Daniel) és Fred betérnek egy étterembe, hogy megünnepeljék az életet. Machello elmeséli, hogy katona volt, sok csatában harcolt, elfogták, megkínozták, de ő tovább harcolt, elvesztette mindazokat, akiket szeretett és ha nem harcolt volna tovább, akkor a rendszerurak már leigázták volna a Földet.

Machello: De többet már nem harcolok, mostantól élvezem az életet."
Fred: Minden jó dolog véget ér egyszer Machello."
Machello: Oh nem, csak a gonosz dolgoknak kell véget vetni, a jó dolgok, mint ni is, azok mindörökké létezhetnek."

ONeillnek (Tealc) sikerül elérnie a Kelnoreem állapotát, így a szimbióta képes volt meggyógyítani, de amit először meglát az, hogy Tealc (ONeill) le akarja borotválni a fejét.

ONeill (Tealc): Tealc, itt művelsz?"
Tealc (ONeill): Ha ebben a testben kell maradnom leborotválom a fejemet."
ONeill: Ugye csak viccelsz?"
Tealc: Nem szokásom."
ONeill: Nem borotválhatod le a fejemet!"
Tealc: Csakhogy ez most az én fejem, ONeill."
ONeill: De csak ideiglenesen."
Tealc: És ha mégsem?"
ONeill: Adj egy esélyt nekik, hogy megtalálják Danielt. Tealc most elmegyek Hammond tábornokhoz. Ígérd meg, hogy nem nyúlsz a fejhez, míg vissza nem érek."

ONeill (Tealc) részt szeretne venni a keresésben, de Hammond nem engedi mondván most nem önmaga. Egyébként is hamarosan megtalálják Danielt, mert használta a hitelkártyáját.

Machello és Fred valóban befejezték az ebédet és az utcán sétálnak.
Machello: Egy emberöltő óta nem volt ilyen jó társaságom. Őszintén élveztem."
Fred: Én is."
Machello figyelmét magára vonja egy nő: Hogy szerez az ember asszonyt magának?"
Fred: Sok idő, energia és hitelkártya kell hozzá."
Machello: Jó, akkor gyerünk kezdjünk neki."

De mielőtt bármi is tehetne rendőrök állítják meg őket, Machello megpróbál elmenekülni, de nem jár sikerrel és visszaviszik a Bázisra.

SGC - Daniel pont akkorra tér magához mikorra visszahozzák Machellot. Behozzák a gépet is, de Machello azt állítja, hogy nem tudja visszacsinálni a történteket. A berendezés megőrzi minden átvitel adatai és a program szerint elutasít minden ismétlést, és ha még akarná sem tudná átprogramozni a gépet, mert nincsenek meg a szükséges eszközei hozzá.

Machello üzletet ajánl annak érdekében, hogy elengedjék. elmondja, hogy az írás, amit biztosan próbáltak megfejteni egy az anyanyelvéhez hasonló kódrendszer, hajlandó megtanítani Carternek a kódokat, ezzel a tudással hatékonyan védekezhetnek a Goauldok ellem sőt akár le is győzhetik őket. Mindezért cserébe a szabadságát kéri, Daniel testét használta fel, hogy végleg elrejtőzzön, Danielt pedig tekintsék háborús veszteségnek. Ebbe az üzletbe természetesen nem mennek bele. Sam Danielhez vezeti Machellot, hogy ismerje meg.

Daniel (Machello): Hát ahogy elnézem jól vagyok. Jól van."
Machello (Daniel): Mit vársz tőlem, mit mondjak, hogy sajnálom, hogy bárcsak visszacsinálhatnám. Nem hazudok."
Daniel: Miért?"
Machello: Mert én ezt kiérdemeltem. Ez tény. Kiérdemeltem, mert az egész életem feláldoztam érted és a népedért. A legkevesebb, amit tehetsz, hogy kárpótolsz egy másikkal."
Daniel: Mondja milyen jogon ítéli meg az én életem értekét."
Machello: Én többet szenvedtem, mint bárki egy egész élet során megtapasztalhat. 50 hosszú évig harcoltam a Goauldok ellen. Aztán elárult a tulajdon feleségem, akit titokban gazdatestté változtattak."
Daniel: Az enyémet is lerabolták tőlem."
Machello: Legalább a szülőbolygód megvan. Meg a barátaid. Az enyémből 2 milliárdan meghaltak, de nem árultak el engem a Goauldnak."
Daniel: Valóban nagy áldozatokat hozott és ezért hálásak vagyunk, de ez még nem jogosítja fel arra, hogy elvegye másnak az életét. Semmivel sem jobb a Goauldnál."
Machello: Nem vagyok Goauld! Gyűlölöm a Goauldokat."
Daniel: Ők is gazdatesteket használnak, mert azt hiszik, hogy jobbak, mint az emberek. Mert azt hiszik, hogy kiérdemelték, maga Goauld Machello. Engem is csak egy gazdatestnek tekint."
Machello: Nem vagyok Goauld."
Daniel: Az én feleségem még él. Talán egyszer esélyem is lesz megmenteni. Maga ezt az esélyt rabolja el."
Machello: Mégha vissza is kapja ezt a testet, őt sohasem találja meg."
Daniel: Meg fogom találni, meg fogom találni..."

Nem tudja tovább folytatni, mert megállt a szíve, újra kell éleszteni, sikerrel járnak.

A beszélgetés hatására Machello megváltoztatta véleményét, most már cserélne Daniellel, de ő az egyetlen aki nem teheti meg. Ezt meghallván Sam rájön a megoldásra. Odahívatja ONeillt ás Tealcet.

Először ONeill és Machello cserélnek testet (vagyis ONeill Daniel bőrébe kerül Machello pedig Tealcébe).
Majd Tealc és Daniel (Tealc Machello testébe, Daniel ONeilléba).
Ezt követően Machello és Tealc cserél és így a saját testükbe kerülnek vissza.
Végül pedig Daniel és ONeill - mindenki visszakerült a saját testébe.

Machello még egyszer magához tér, utolsó szavaival köszönetet mond Danielnek a szabadnapért.

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK