Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x16 The Fifth Race (Az ötödik faj)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Tobias Mehler


Daniel először arról a bolygóról beszél, ahol Ernest Littlefieldet megtalálták és ahol egy hatalmas adattárat is találtak. A falon szereplő 4 féle írás alapján arra következtettek, hogy ez valamiféle találkozóhely lehetett. Két nappal korábban egy szonda a P3R272-ről olyan képeket küldött vissza, amelyen a jelek megegyeznek az Ernest bolygóján talált írások egyikével. A feliratot ugyan nem sikerült megfejtenie, de a szöveg alján található egyik jelből arra a következtetésre jutott, hogy a szóban forgó 4 faj egyike Thor népe, az Asgardiak. Ezért érdemes ellátogatni erre a bolygóra.

Átlépve a csillagkapun egy terembe érkeznek, de kijáratnak nincs nyoma - csak a csillagkapu és a tárcsázó vannak ott, ill. kör alakban felirat a padlón. Samet az foglalkoztatja, hogy vajon honnan kapja ez az energiát, és mi célt szolgálhat.

Daniel fogja magát és hangosan bemutatkozik, amikor a többiek furcsán néznek rá azt mondja, hogy csak próbálkozik. Jack megelégeli a dolgot és irány a Föld, de közben átsétál a kör alakú íráson, erre a falból előbukkan valamiféle szerkezet. Teal'c belenéz, de csak sötétet lát benne tele színes fényekkel. Jack is belenéz, ő is látja a fényeket, de hirtelen megmozdul és elkapja Jack fejét. Nem tud kiszabadulni, a fények közelednek, Jack felkiált, a szerkezet hirtelen elengedi, Jack a földre rogy és elveszti az eszméletét. A többiek visszaviszik az ezredest a Földre.

Jack csak egy óra múltán tér magához, már jól van, de nem emlékszik semmire.

Az eligazítóban megbeszélik a történteket, valószínűleg az aktiválta a szerkezetet, hogy Jack keresztülment a körön. Teal'cre bizonyára azért nem reagált a szerkezet, mert ő Jaffa, hisz láttak már ilyet pl. Thor pörölyénél. Jack azonban már unja a dolgot.

O'Neill: "Teal'c belekukkolt, aztán én, megragadta a fejem, elájultam, magamhoz tértem, most itthon vagyunk. Elmehetünk?"
Carter: "Uram jól van?"
O'Neill: "Jól vagyok, nagyon jól Kicsit fáradtan."
Hammond: "Ezredes biztos, hogy jól érzi magát?"
O'Neill: " Tökéletesen jól vagyok, tábornok. Semmi cruvusom nincs.
(döbbent csönd) Mi van?"
Daniel: "Azt mondta semmi cruvusa nincs."
O'Neill: "Nem mondtam."
Daniel: "De igen."
O'Neill: "De nem."
Daniel: "De igen."
O'Neill: "Nem."
Daniel: "De."
O'Neill: "Nem."
Daniel: "De."
O'Neill: "Cruvus, mi az?"
Daniel: "Fogalmam sincs. Nos szerintem nyilván azt akarta mondani, hogy semmi baja sincs."

Hammond elküldi O'Neillt, hogy lazítson egy kicsit, de ne hagyja el a bázist. Miután Jack kimegy a többieknek azt a parancsot adja, hogy tartsák szemmel.

Lazításként Jack bokszolni tanítja Teal'cet.

Teal'c: "Miért van szükség a kesztyűkre O'Neill?"
O'Neill: "Hogy nehogy megsérüljünk Őszinte leszek, kicsit tartok tőled."
Teal'c: "Ha nem akarunk egymásnak sérülést okozni, akkor miért verekszünk?"
O'Neill: "Ez nem verekedés, boksz, játék. Na gyerünk, gyerünk Teal'c mozogj már egy kicsit táncolj!"
Teal'c: "Nem értelek O'Neill. Verekedni fogunk vagy táncolni?"
O'Neill: "Teal'c ha mozdulatlanul állsz könnyű célpont vagy, sebezhető.
(könnyedén megüti Teal'cet) Látod? Sajnálom. Jól vagy?"
Teal'c: "Igen, jól."
O'Neill: "Na ezért kell mozogni "
(Teal'c is üt egyet és Jack a földre kerül)
Teal'c: "Ez milyen volt?"
O'Neill felkászálódva: "Egész jó. A lényeg, hogy fönntartsd a kezed. Vérzik az orrom?"
Teal'c: "Jól vagy."
O'Neill: "Tartsd föl a kezed és folyton mozgasd a lábad. És hajlítsd a cozarod. Hajlítsd be, így ni."
Teal'c: "Én nem ismerem ezt a szót."
O'Neill: "Mit? Cozar? (a lábára mutat) hajlítsd be a cozarod."
Teal'c: "Ha jól látom a térdre gondolsz, O'Neill."

Jack berobog Danielhez hátha ő tud segíteni.
O'Neill: "Elveszítettem a normális beszéd fallatusát Ez nem vicc volt. Nem szándékosan csináltam."

Jack egyre gyakrabban használ különös szavakat. Daniel előszed egy szótárat, mert a Jack által használt szavak a középkori latinra emlékeztetik. Mialatt Daniel a szótárban keresget Jack a monitor felé fordul és felolvassa az idegen írást. Daniel megdöbben.

Daniel: "Jack, maga ezt olvassa?"
O'Neill: "Fogalmam sincs. Maga szerint?"
Daniel: "Én nem tudom, még nem sikerült hangokat társítanom a jelekhez. Tudja mi ez?"
O'Neill: "Nem. Csak néztem és a szavak hirtelen előbukkantak a fronomból Ez egyre bizarrabb lesz."

Jack a gyengélkedőre kerül, de előbb kb. fél perc alatt teleírt egy táblát számokkal, de Sam sem tudja mi lehet az. Janet Fraiser megvizsgálja O'Neillt, egy ember az agyának általában 5-10 %-át használja, az ezredesnél ez 90 %. Eközben O'Neill kiszed valami zöld üvegcsét Teal'c fegyveréből. Tudja, hogy szüksége van rá, de azt nem tudja miért.

Daniel elmondja Hammond tábornoknak, hogy Jack el tudja olvasni mind az Ernest bolygóján, mind a 272-n látott feliratot, de a fordítás még nem egyértelmű.
Daniel: "A kör jelentése vagy az, hogy örökségünk helye vagy az, hogy lábunk egy része. De az első értelmesebbnek tűnik."

Teal'c a vezérlőbe hívja Hammondot. Jack az egyik számítógép előtt ül és valami programot ír, de nem tud számot adni róla, hogy mit miért tesz mégis szeretné befejezni. Hirtelen a monitoron megjelenik egy csillagtérkép, rajta az ismert csillagkapuk, majd vörös színnel új célkoordináták is feltűnnek. Ráadásul ezek a koordináták nem szerepelnek az abydosi kartusokon sem, így ezeket az ezredes kellett, hogy beprogramozza. Ez pedig azt jelenti, hogy az a gép nem csak egy idegen nyelvet töltött le Jack agyába.

Daniel: "A felirat azt jelenti örökségünk helye. Mi van ha az amibe belenézett egy adattár volt, mint Ernest bolygóján, talán övé most az idegenek összes tudása.
Hammond: "Ezredes, ön nincs őrizetben, de engedély nélkül semmihez sem nyúlhat a bázis területén."

Rövid idő múltán Jack már csak az idegenek nyelvén tud beszélni. Még sikerül a felirat egy újabb részét megfejteni: Mi vagyunk az ősök. Daniel arra következtet, hogy ezek az ősök építhették a csillagkapukat. De Jack állapota tovább rosszabbodik, most még írásban tud kommunikálni, de hamarosan írni sem fog tudni, sőt meg sem fogja érteni a többieket és végül az agyműködése is teljesen leállhat.

Szondákat küldtek az O'Neill által megadott címekre, hátha rábukkannak azokra, akik ezt tették vele. A P9Q281-en találnak is egy emelvényt rajta felirat az ősök írásával. Sam, Teal'c és két katona elmennek körülnézni, de nem térnek vissza a megbeszélt időre. Kiderül, hogy a tárcsázó beragadt, ráadásul a hőmérséklet gyorsan emelkedik, ugyanis a bolygónak két napja van.

A Bázison megpróbálnak kitalálni valamit, de nem igazán van ötletük. Sam újra jelentkezik, a kézi tárcsázás nem vált be, gyorsan szükségük lenne valami megoldásra, mert a bolygón hamarosan 90 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Jack éppen elkészül a szerkezettel, amit épít amikor Daniel befut a videofelvétellel, amin Sam elmondja, hogy a tárcsázó leblokkolta a kaput és emiatt nem lehet kézzel forgatni. Jack fog néhány papírt, ceruzát és vonalzót és munkához lát, lerajzolja a tárcsázót a javítás módjával együtt. A terveket átküldik a csillagkapun, és rövidesen vissza is érkezik a csapat.

Daniel megmutatja Samnek, amit Jack épített, de még mielőtt közelebbről szemügyre vehetné Samet az irányítóterembe hívják. Amint egy újabb O'Neill által megadott koordinátát kezdtek tárcsázni a számítógép lefagyott. A csillagkapu pedig egyre több energiát próbál felvenni. Jack hirtelen fogja az általa épített szerkezetet a generátorokhoz viszi és rácsatlakoztatja, amint bekapcsolja a gépet a csillagkapu megkapja a szükséges plusz energiát. Elindul a tárcsázás, de most nem a szokásos 7 jel kerül kódolásra, hanem nyolc. A féregjárat kifelé tart a galaxisból, így a plusz egy kódjel talán a nagyobb távolságot jelenti.

Jack átmegy a kapun, bár lehet, hogy soha nem térhet vissza, mert Hammond tábornok nem vállalta a felelőséget, hogy jeladót adjon neki anélkül, hogy tudná hová és miért megy O'Neill.

Jack átvágódik a kapun, felkelve kis szürke idegen lényeket lát. Az ősök nyelvén segítséget kér tőlük. Az egyik idegen lény a tenyerén lévő eszközt Jack homloka felé irányítja. Amikor Jack magához tér már ismét önmaga és megköszöni a segítséget.

O'Neill: "Értetek engem?"
Asgard: "Sok nyelven beszélünk."
O'Neill: "Asgardiak vagytok, mint Thor, ugye?"
Asgard: "Hallottál már rólunk?"
O'Neill: "De csupa jó dolgot."
Asgard: "Belenéztél az archívumba, ahol az ősök tudását tárolják."
O'Neill: "Úgy tűnik."
Asgard: "Azt nem neked szánták."
O'Neill: "Miért, ez az egész baleset volt?"
Asgard: "Az emberi agy még nem fejlődött olyan szintre, hogy ezt a tudást fel tudja dolgozni."
O'Neill: "Oh. És hol vagyok?"
Asgard: "Az Asgardiak Othala nevű bolygóján."
O'Neill: "És miért jöttem ide?"
Asgard: "Az ősök rég elköltöztek az általatok lakott űrből. De az ő tudásuk segítségével megtaláltál minket, hogy segíthessünk. Szép teljesítmény."
O'Neill: "Hát igyekszünk. Igen"
Asgard: "Nem hittük, hogy már idáig jutottatok a fejlődésben."
O'Neill: "Hogy lehet, hogy ennyit tudtok a mi civilizációnkról?"
Asgard: "Tanulmányoztuk a fajtátokat."
O'Neill: "Ah és hogy állunk?"
Asgard: "A fajtátokban nagy lehetőségek rejlenek."
O'Neill: "Nagy lehetőségek. Az jó."
Asgard: "Tudd meg ember, egykor 4 nagy nép alkotott szövetséget a galaxisban. Az Asgardiak, a Nox."
O'Neill: "Ismerjük őket."
Asgard: "A Furlingek."
O'Neill: "Őket nem."
Asgard: "És az ősök, a csillagkapuk építői."
O'Neill: "Szép kis elit klub."
Asgard: "A szövetség több évezred alatt alakult ki. Nektek még sokat kell bizonyítanotok, hogy közénk kerülhessetek."
O'Neill: "Nézzétek, úgy tűnik a tiétek egy nagyon csodálatos nép, és én nem akarok hálátlannak látszani, mert nagyon köszönöm, hogy kiszedtétek innen azt a sok mindent. De valamit meg kell értenetek. Mi már ismerünk titeket. Lehet, hogy sok mindenre nem készültünk még föl, de megtesszük, amit lehet és nagyon kíváncsi fajta a miénk."
Asgard: "Az első lépést már megtettétek, hogy ti legyetek az ötödik faj."

Eközben a Bázison nem tudják irányítani a csillagkaput, sőt még az íriszt sem tudják bezárni. Aktiválódik a kapu és átlép rajta Jack, és megérkezése után minden ismét rendben működik.

Elmondja, hogy már nincs meg benne az ősök tudása és nem emlékszik semmire.
O'Neill: "De ami az élet értelmét illeti jó úton haladunk."VÉGE

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK