Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x15 A Matter Of Time (Egy végtelennek tűnő pillanat)

Írta:
Misha Rashovich 
Brad Wright 

Rendezte:
Martin Wood


A világűrben vagyunk látunk egy robbanást és minden a robbanás helye felé veszi az irányt, a kisebb szikladaraboktól kezdve egészen a közelben lévő bolygóig.

Lassított felvételként látjuk amint egy SG csapat a homokdűnék között a csillagkapu felé fut - menekülnek valami elől.

SGC - A csillagtérkép előtt Sam és Jack beszélget.
O'Neill: "Tudom már meg kellett volna tanulnom, esküszöm többször nem kérdezem meg. Ezek az úgynevezett féregjáratok nincsenek mindig ott, ugye?"
Carter: "Nincsenek, csak nyitott kapuk közt jönnek létre."
O'Neill: "Hogy jön ide a féreg? Ezt valahogy nem értem, hogy jön a képbe."
Carter: "Ez csak amolyan metafora."
O'Neill: "Persze, tudtam."
Carter: "Képzelje el, hogy a galaxis egy alma, mi úgy furkálunk benne, mint egy féreg - keresztülrágva magunkat ahelyett, hogy körbemásznánk a felszínén."
O'Neill: "Értem."
Carter: "Természetesen az almapélda rendkívül leegyszerűsített szemléltetése a téridőnek. És a féregjárat sem járat, hanem interdimenzionális csatorna... Ezredes?"
O'Neill: "Várjon... Még emésztem." Carter: "Rendben."

Aktiválódik a csillagkapu, de nem várnak vissza senkit így lezárják az íriszt. Jön egy jel, de nem a szokásos rádióadás. A jel ismétlődik - többször lefuttatják, egyre jobban felgyorsítva, míg 600%-nál már a computer már felismeri a jelet, az SG-10 íriszkódja az. Kinyitják az íriszt, de senki sem érkezik. Jack az SG-10 után menne, de Hammond nem engedi - először egy szondát küldenek át.

Henry Boyd csapata egy rutin felderítő úton volt a P3W-451-en, ami egy nemrég felfedezett bináris rendszer. Jelentésükben nem adtak hírt ellenséges támadásról, csak arról, hogy nem sokkal korábban a bolygón minden élet kipusztult és ennek az okát próbálták kideríteni.

Az átküldött szondáról még lassabban érkeznek az adatok, a videojelek eltolódtak a vörös felé, az infravörös tartományba helyeződtek át és 6 perc alatt mindössze 11 digitális képet kaptak. Sam felfelé fordíttatja a kamerát, amíg még működik. A háttérben meglátják mi elől próbál menekülni az SG-10 - egy fekete lyuk. A fekete lyuk nem régen születhetett, a P3W-451 a másik csillag körül keringhetett és most a pályája egyre közelebb viszi.

Hammond: "Akkor miért nem jönnek el onnan?"
Carter: "Próbálnak, uram, de közeledve a fekete lyukhoz..."
O'Neill: "Az idő lelassul."
Teal'c: "Szinte megállni látszik."
Carter: "A mi szemszögünkből igen, de nem felejtsük el, hogy az idő relatív, a CSK-10 számára csak néhány másodperc telt el, ők még menekülni próbálnak."
Hammond: "Mi fog történni velük?"
Carter: "Nos uram, az idő tágulása a növekvő gravitáció eredménye, az fordított arányban nő a ..."
Hammond: "Százados!"
Carter: "Elnézést. A testüket szétszakítják a növekvő árapály erők."
Teal'c: "Egyszer már aktiválták a csillagkaput."
Carter: "Igen, de az ő szemszögükből csak 1 másodpercig volt nyitva."
Hammond: "Semmit sem tehetünk értük?"
O'Neill: "Végük van, uram."

Hammond utasítást ad, hogy kapcsoják ki a csillagkaput, de nem lehet kikapcsolni. Eközben a felszínen különleges osztag érkezik a bázishoz, mert 5 órája megszakadt a kapcsolat a bázissal, és az őr elmondása szerint már előtt is furcsán beszéltek, mint amikor a walkman-ben lemerül az elem.

SGC - A kondenzátorok már lemerültek és a kapu mégis energiát nyer valahonnan, emiatt már túlhaladták a kapu működésének elméleti időkorlátját. Az lehet az ok, hogy a P3W-451-en lassabban telik, mint a Földön és a kapu készítői ilyen paradoxonra nem gondoltak.

A féregjárat örvénylő mozgásba kezd, megpróbálják lekapcsolni a csillagkapu áramellátását. A főkapcsoló kikapcsolása után a kisülések megsebesítik Siler-t és Teal'cet. De még így sem esik szét a féregjárat, valószínűleg maga a fekete lyuk látja el energiával. A csillagkapu magához vonzza a füstöt és ugyanez történik a dögcédulájával is. Sam azonnal lezáratja az íriszt.

Mivel már csak a 24. szintig van telefonkapcsolatuk Hammond felmegy a felszínre telefonálni. Kiszállva a liftből Hammond egy csapat felfegyverzett katonával találja szembe magát. Velük van Davis őrnagy a vezérkartól, elmondja attól tartottak, hogy idegenek szállták meg a bázist, és egy különleges alakulatot rendeltek ki, még mielőtt megértették volna mi történt.

A repülőgép már a kifutón vár, hogy Hammondot az elnökhöz vigye. Útközben Davis őrnagy elmondja, hogy tudják miszerint a csillagkapu körül időtágulás lépett fel, arra vártak, hogy valaki feljöjjön és megerősítse az elméletüket. A relativitáselmélet szerint ezt két dolog okozhatja: a fénysebesség elérése vagy óriási gravitáció. Hammond elmondja, hogy a kapu túloldalán lévő bolygó egy fekete lyukhoz közeledik, és nem tudják kikapcsolni a csillagkaput.

A különleges osztag Frank Cromwell ezredes vezetésével behatol a bázisra. Kiderül, hogy Jack ismeri Cromwellt és nem nagyon örül a találkozásnak. Most már a csillagkapu közeléből is sokkal mélyebbnek tűnnek a hangok - erősödik a gravitációs mező.

Carter: "Uram, a mi téridőnk görbülése a gravitációs erők előtt jelentkezett, nem annak következményeként. Talán ez is a csillagkapunak köszönhető, de nem tudhatom biztosan."
Jack bólogat.
Cromwell: "Ne játszd meg nekem, hogy értetted."

Visszaérkezik Hammond tábornok, mint kiderül a felszínen már 18 óra telt el. Egyre súlyosabb az időtágulás, felszereltek egy mérőállomást, hogy figyelemmel követhessék a változásokat. A szakértők szerint az egyetlen megoldás, ha az önmegsemmisítő rendszerrel elpusztítják magát a csillagkaput. Úgy gondolják, hogy a gravitációs mező a robbanás hatásait a hegy belsejére korlátozná. Sam nem ért egyet - mi van akkor, ha elpusztítják a bázist, de a kapu és a féregjárat sértetlen marad. De Hammond a parancs végrehajtása mellett van, hisz odafönn több órát töltöttek a megoldás keresésével. Hammond kiadja a parancsot a bázis kiürítésére, csak ketten maradnak hátra, hogy beindítsák az önmegsemmisítést: O'Neill és Cromwell.

A felszínen kiderül, hogy az az idő amit Hammond 20 percnek érzékelt a 22 órát jelentett. Figyelembe véve a le- és felmenetelt a hegy gyomrában az idő kb. 600%-kal lassabban telik, mint a felszínen, így a lenti 5 perc 6 óránál is többet jelenthet.

Sam még mindig a problémán gondolkodik. Az időtágulás sugara már túlér az indítócsarnok falain, az egész bázisra hatással van és egyre növekszik, előbbre jár mint a gravitációs mező, ami okozza. Ez viszont ellentmond az elméleteknek - különben már mindannyian darabokra szakadtak volna. Azokat az elméletek, amelyek alapján a bázis felrobbantása mellett döntöttek nem támasztják alá a megfigyelések.

Lent a monitoron még mindig az SG-10 látszik, ez volt Henry Boyd első parancsnoksága.
Cromwell: "Rémültnek látszik."
O'Neill: "Idegen bolygón van, ahol lenyelni kézül őt egy fekete lyuk és tudja mi vár rá."

Sam elmondja Hammondnak, mi aggasztja a tervben, ha a gravitációs mező elfojtja a robbanás hatását akkor elpusztul a bázis, de a féregjárat sértetlen marad, beszippantja a hegy maradványait, majd Coloradot és így tovább. Hammond reméli, hogy Sam téved és tovább folytathatják a munkát a másik kapuval. Erről Samnek eszébe jut a megoldás - robbantanak, de fókuszálják az energiáját. Ha sikerül elegendő energiát juttatni a csillagkapuba, akkor az megszakítja a kapcsolatot a fekete lyukkal és átugrik egy másik célpontra, akkor pedig már ki lehet kapcsolni.

Már csak egy perc van hátra a robbanás elindításáig.

Cromwell: "Barátok voltunk."
Jack csak hümmög.
Cromwell: "A gyomrom összeszorult amikor megtudtam, hogy életben vagy. Vissza akartam menni érted."
O'Neill: "Csináljuk inkább a dolgunkat és tűnjünk innen."
Cromwell: "Valahogy kiszivárgott a támadási terv, lőttek, te elterültél, úgy döntöttem, hogy a csapat többi tagját mentem."
O'Neill: "Láttalak elmenni titeket és aztán 4 hosszú hónapig bámulhattam egy rohadt iraki cellának a falait!"
Cromwell: "Azt hittem meghaltál."
O'Neill: "HÁT TÉVEDTÉL! ... Most mit akarsz? Talán azt, hogy megbocsássak?"
Cromwell: "Igen, azt hiszem azt."
O'Neill: "Nem könnyű. Emlékszel? Senkit nem hagyunk hátra."
Cromwell: "És vele mi van?"
(A képernyőre mutat, ahol az SG-10 látszik.)
O'Neill: "Ez egészen más szituáció."
Cromwell: "Nem! Ugyanaz az átkozott helyzet, Jack!"

Hirtelen remegni kezdenek a falak és kitörnek az irányítóterem ablakai, az üvegdarabok a csillagkapu felé hullanak. Megérkezik Sam - megváltozott a terv, ne indítsák az önmegsemmisítést.

Teal'c meghozza az átalakított bombát. O'Neill és Cromwell az irányított töltettel megközelítik a csillagkaput, az időtágulás miatt kell közel vinni, hogy ott állítsák megfelelő irányba és beállítsák a visszaszámlálót.

Az irányítóból úgy látszik mintha az ezredesék egyre lassabban mozognának, de ez csak viszonylagos. Hirtelen a megmaradt ablakok is kitörnek és az üvegszilánkok megsebesítik őket. Cromwell 20 másodpercre állítja be a bombát, de még mielőtt élesíthetné az írisz nem bírja tovább és darabokra törik, amiket beszippant a féregjárat. A fekete lyuk még erősebben vonza őket, és a Cromwellt tartó kötelet elvágja egy üvegszilánk. O'Neill egy ideig még tartja Cromwellt, de aztán Cromwell elengedi és belezuhan a féregjártba. Jack fentebb mászik és kiélesíti a bombát, ekkor a többiek az irányítóteremben is elkezdik visszahúzni a kötelet, még mindig viszonylag közel van, amikor felrobban a bomba.

Jack a gyengélkedőn tér magához - sikerült. Az energia nagy része oda ment ahová kellett, a féregjárat átugrott egy másik bolygóra és így már képesek voltak kikapcsolni a csillagkaput.VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK