Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x12 The Tok'ra II. (A Tok'ra II.)

Írta:
Jonathan Glassner 

Rendezte:
Brad Turner


Újra beszélni próbálnak Garshaw-val, ha adnak időt akkor talán találnak valamit ami a hasznukra lehet. Garshaw nem hisz ebben, ott kell maradniuk amíg másként nem döntenek, mondván ezzel őket is védik, mert azzal, hogy ismerik a Tok'rak tartózkodási helyét a Goa'uldok első számú célpontjává válnának. Jack emlékezteti őket, hogy már rég elsődleges célpont a Föld. Sam szerint ez még nem elég ok - kiderül, hogy az is zavarja a Tok'rakat miszerint egyikük sem jelentkezett gazdatestnek a haldokló helyett. Hogyan lehetnének szövetségesek, ha ennyire taszítja őket az egyesülésnek még a gondolata is.

O'Neill: "A jó hír az, hogy már nyolcan vagyunk."
Daniel: "Ez jó hír?"
O'Neill: "Igen. Kisebb a túlerő."
Teal'c: "Ez talán valami újabb fura vicc, O'Neill?"
O'Neill: "Uhm. Nem."
Teal'c: "Akkor nem jó ötlet. Csak egy út vezet ki, a gyűrűkön át, de több száz Tok'ran kell túljutnunk."
Carter: "Én egyet sem bántanék szívesen."
O'Neill: "Nézze, én sem rajongok az erőszakért. De máskülönben gazdatest lesz belőlünk, az pedig ha jól emlékszem arra, amit Jolinar látogatása után mondott magának sem tetszett."
Carter: "Azóta jobban megértettem. Ha nem harcolok vele, ha tudom, hogy Jolinar Tok'ra talán minden másként alakul. Nagy élmény lehetett volna."

Samnek hirtelen eszébe jut valami és hívatja Garshaw-t. Ha a Tok'ra a rákot is képes meggyógyítani akkor talán lesz egy gazdatest Selmaknak. Kiderül, hogy a rák meggyógyítása nem okoz gondot. Sam és Jack visszamehetnek a Földre, a többiek azonban ott maradnak, hogy biztosan visszatérjenek.

Hammond egyáltalán nem biztos abban, hogy bölcs dolog Sam ötlete, hiszen Jacob nagyon sokat tud a Földről, a hadseregről és ezt egyszerűen átadni a Goa'uldoknak...

Carter: "A Tok'raknak."
Hammond: "Biztos, hogy van különbség?"
O'Neill: "Igen, uram. Higgye el nem is kicsi. Nem állítom, hogy megértem mi az, de attól még van. Az egyik pillanatban egy Goa'ulddal beszél - a következőben már egy normális személlyel."
Carter: "Gazdaszeméllyel."
O'Neill: "Azzal."
Hammond: "Honan tudja, hogy ez nem csak trükk. Hallottunk mi már Goa'uldot emberként beszélni."
O'Neill: "Tábornok, ha ezek a mi régi megátalkodott ismerőseink volnának már rég gazdatestek lennénk."
Hammond: "Hisz fogságban tartották magukat, a többieket pedig még most sem engedték el."
Carter: "Ez csak átmeneti állapot és azt mondták, hogy ezzel minket is védenek."
O'Neill: "Hát ezt a részét én már nem ettem meg."
Carter: "Hammond tábornok, kérem. Tudom, hogy az apám beleegyezne, azzal lehetőséget kapna, hogy közvetítsen köztünk és azok közt akikből a leghatalmasabb szövetségeseink lehetnek."

Samnek sikerült meggyőznie Hammond tábornokot, és meglátogatják Sam apját a kórházban.
Jacob: "Mondtam, hogy ne hívd vissza!"
Sam: "Én is örülök, hogy látlak."
Hammond: "Azt akartad mondjam el mind dolgozik Carter százados. Gondoltam ő ebben illetékesebb."
Jacob: "Igen? Már nem szigorúan titkos?"
Hammond: "De igen az. Te külön engedélyt kapsz."
Jacob: "Miért?"
Sam: "Tudod szükségünk van a segítségedre."
Jacob: "Mi? A Pentagon talán velem akar üzenni Istennek?"
Hammond: "Nem egészen."
Jacob: "Lefelé nem akarok menni."

Sam elmeséli, hogy mi is az amivel valójában foglalkozik. Jacob először nehezen akarja elhinni, hogy idegen bolygókra utaznak, de sikerül meggyőzni és beleegyezik, hogy velük utazzon a csillagkapun át.

Eközben Garshaw-nak jelentik, hogy a rendszerurak megtudták a rejtekhelyüket és elindítottak két anyahajót, amik egy napon belül megérkeznek. A Tok'rak hozzákezdenek a bolygó kiürítéséhez.

Sam, Jacob és Sam megérkeznek a csillagkapun át.
Jacob: "Sokat csináljátok ezt?"
Sam: "Hetente egyszer-kétszer."
Jacob: "Ehhez képest a rakétautazás az semmi."
O'Neill: "Jóval messzebbre is visz ... Ami azt illeti számítottam valami fogadóbizottságra."
Jacob: "Biztos, hogy ez egy másik bolygó? Olyan mint a Föld."
:)

A Tok'ra alagutakban nagy a sürgés-forgás mikor visszatérnek. Ottmaradt társaik már szabadok, de még nem mennek haza - segítenek a Tok'raknak a költözködésben. Sam bemutatja Teal'cet az apjának. Daniel elmondja, hogy jönnek a rendszerurak serege. Sam Selmakhoz vezeti apját.

Jack Garshaw-hoz indul és közben arra próbál rájönni, hogy vajon miként találták meg a rendszerurak a Tok'rakat. Lehet, hogy kém van köztük és akkor nem sokat segít a költözés. Megkérdezi Teal'ctől, hogy mekkora a legkisebb olyan gömb alakú Goa'uld kommunikációs eszköz. Teal'c azt mondja van olyan is ami egy tenyérben elfér.

Amikor Jacob először találkozik Tok'rakkal és szembesül azzal, hogy mi is várna rá visszahőköl. Úgy érzi nem tudja megcsinálni. Lantash megnyugtatja, hogy a döntés az övé, de először talán ismerkedjen meg a szimbiótával. Sam elmondja, hogy most csak a gazdatestet látja a szimbióta benne van.

Jacob: "Szóval benne."
Sam: "Beszélj vele, apa! Ismerd meg!"
Selmak: "Ha beleegyezel az egyesülésbe nagyon hosszú időt kell eltöltenünk együtt."
(köhög)
Jacob: "Nem néz ki túl jól."
Selmak: "Te sem lehetsz nagyra a szépségeddel."

Mindketten nevetni majd köhögni kezdenek.

Selmak helyett most már a gazdateste Saroosh szól Jacobhoz. Elmondja, hogy Selmak nagyszerű Tok'ra - gondoskodó, önzetlen, nagyon jó humorérzéke van és ő az egyik legműveltebb Tok'ra. Azonban nem csak jó emlékeket kapna Jacob, hanem szörnyűeket is - Goa'uld tettekről, az előző gazdatest haláláról.

Sam: "Apa nem kell megtenned."
Jacob: "De igen. Különben a halál vár rám, abból pedig nem kérek."

Jack elmondja gyanúját Garshaw-nak, hogy szerinte kém van közöttük, különben hogyan találhatták volna meg őket a rendszerurak. Nekik is csak azért sikerült mert Jolinar emlékei segítették őket. Garshaw azt mondja, hogy a Tok'rak nem használják a Goa'uld kommunikációs eszközt mert veszélyes, túl könnyű lehallgatni. Márpedig Cordeshnél van egy ilyen.

Egy éppen megsemmisülő alagútban találnak rá Cordeshre, de azt mondja ő nem az akinek látszik. Nem tudta megállítani és már nem érdemli meg, hogy a Tok'rak közé tartozzon - hamarosan eléri a megsemmisülő alagút és meghal.

Garshaw megköszöni, hogy leleplezték Cordesh-t, de ez nem változtat a helyzeten - nem lehet köztük szövetség. Daniel azt mondja, hogy talán mégis szolgálhatnak valamivel, mégpedig azzal amire a Tok'raknak a legnagyobb szükségük van - gazdatestekkel. Ha Sam apjánál beválik ez a dolog mások is lehetnek hasonló helyzetben.

Sam apja visszatér a szobába. Először azonban Selmak beszélni akar vele, hisz ha a következő 100 évet egy testben kell eltölteniük akkor jogában áll eldönteni, hogy egyáltalán kedveli-e.

Selmak: "Hogy viszonyulsz a Goa'uldokhoz?"
Jacob: "Maga az első akit látok."
Selmak: "Én nem vagyok Goa'uld."
Jacob: "Ah. Beugrató kérdés."
Sam: "Ne feledd, elmagyaráztam a különbséget."
Jacob: "Igen, igen. Elnézést. Még soha nem találkoztam Goa'ulddal. Bár annak alapján amit Samék mondtak nem túl szimpatikusak."
Selmak int Martoufnak, hog hagyják magukra őket.
Selmak: "Áruld el, jó ember vagy?"
Jacob: "Ugye csak viccel?"
Selmak: "Nem. Együtt kell majd leélnünk az életünket."
Jacob: "Nézze. Bocsássa meg, ha nyers leszek, de maga haldoklik, nem?"
Selmak: "A gazdatestem igen."
Jacob: "De maga is meghal, ha mi ketten ... hogy is mondta - nem egyesülünk."
Selmak: "Úgy van."
Jacob: "Én is meghalok, ha nem tesszük meg. Azt akarom mondani mit számít, jó vagyok-e vagy rossz. Nincs választásunk. Én őszintén bevallom, hogy ez az egész halálra rémít engem. Úgyhogy essünk túl rajta."
Selmak elmosolyodik: "Úgy döntöttem kedvellek."
Jacob: "Szuper."
Selmak: "De egyvalamit meg kell értened. Utána már nem lesz visszaút."

Selmak még azt is elmondja, hogy még így is meghalhatnak, mert már ő maga is gyenge és nem biztos, hogy meg tudja gyógyítani Jacobot. Jacob még kér pár percet, hogy beszélhessen Sammel - elmondja neki, hogy büszke volt rá még akkor is amikor azt hitte, hogy antennákat szerel.

Jacob készen áll az egyesülésre. A Goa'uldok a tarkón a tarkón át hatolnak be, mert nem akarnak mindannyiszor a gazdatest rémült arcára emlékezni, ahányszor csak tükörbe néznek. Selmak, a Tok'rak szokása szerint a szájon át költözik be az új gazdatestbe. A régi gazdatest szinte azonnal meghal. Jacobnál pedig időre van szükség, hogy kiderüljön vajon meg tudja-e gyógyítani őt Selmak. Várniuk kell.

Jack az egyik Tok'ranál meglátja azt a dobozt, amiben Cordesh a Goa'uld kommunikációs eszközt tartotta. Kiderül, hogy Cordesh gazdatestet váltott, így nem ő halt meg az alagútban. Garshaw úgy rendelkezik, hogy távolítsák el a Goa'uldot az új gazdatestből és rakják egy pusztuló alagútba.

A Goa'uldok órákon belül megérkeznek, el kell pusztítani az alagutat. De Jacob még nem szállítható, mert belehalna. Martouf felajánlja, hogy vele marad és ha magához tér akkor segít neki elmenekülni, ha pedig nem térne magához a Goa'uldok érkezéséig, akkor betemetteti magukat az alagúttal. Sam is velük marad, a többiek Garshaw-val együtt visszamennek a Földre.

Jacob magához tér és Selmak szólal meg elsőként azt kérdezvén, hogy nem kellene-e már menekülniük, mert közben már hallani a Goa'uld támadás okozta robbanásokat a felszínről. Sam látni szeretné, hogy ott van-e az apja is valahol, Selmak lehajtja a fejét és ezt követően már Jacobot látjuk, megnyugtatja a lányát, hogy ő is ott van. Csak fáj a feje, mert nagyon tele van. Feláll és kiderül, hogy Selmak nem csak a rákot gyógyította meg, hanem az izületeit is rendbe hozta. De most már tényleg ideje indulniuk, a transzportáló gyűrűk segítségével a felszínre mennek és ezzel az utolsó alagút is megsemmisül. A kapu aktiválását már megkezdték a Goa'uldok a másik oldalról, de még sikerül megelőzniük őket. Szerencsésen visszajutnak ők a Földre.

Selmak először is Hammondhoz fordul és megköszöni, hogy megmentették mindkettőjük életét. Hammondnak kényelmetlen, hogy régi barátja Goa'uld hangon beszél és Jacobbal szeretne beszélni. Selmak lehajtja a fejét, a következő pillanatban már Jacob beszél.

Jacob: "Amikor a kisöreg nyomja a szöveget nekem is más hangom van?"
Teal'c: "Így igaz."
Jacob: "Különös, érzem, hogy az én szám mozog, de mégis mintha más beszélne. Érti?"
O'Neill: "Nem én, de inkább elhiszem."
Daniel: "Hogy érzi magát?"
Jacob: "Hát ahhoz képest, hogy ez az izé bennem van, egészen jól. Figyelj George, emiatt az egyesülés miatt én már mindent tudok, amit csak a Tok'raról lehet. Jól jártok velük."
Hammond: "Remélem is."

Jacob lesz az összekötő a Föld és a Tok'ra között. Hammond még szeretne néhány dolgot még megtudni a Tok'raktól, de nem maradhatnak, a kém miatt az új bolygóról is tovább kell költözniük. Garshaw maga adja meg a koordinátákat.

Jacob búcsúzik Samtől.
Jacob: "Ironikus nem? Én akartam neked mindenáron új állást szerezni, erre te találtál nekem egy ilyen csodálatosat."
Sam: "Szívesen. Muszáj elmenned?"
Jacob: "Igen, muszáj. Úgy látszik én lettem a legvénebb és legbölcsebb közöttük."

Aktiválódik a csillagkapu, indulnak a Tok'rak, de előbb még Daniel hoz egy dobozt, ami jellegzetes sugárzást bocsát ki, ha azt átküldik a kapun itt tudni fogják, hogy beszélniük kell.

Jacob: "Selmak azt mondja, megpróbálom lefordítani... ne hívjatok, majd jelentkezünk."

VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK