Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x09 Secrets (Szigorúan titkos)

Írta:
Terry Curtis Fox 

Rendezte:
Duane Clark


Az eligazítóban egy a MALP által néhány perce visszaküldött képet néznek és Kasufot, Daniel feleségének apját látják. A megbeszéltek szerint egy év elteltével kiásta a csillagkaput és most Daniel visszatértét várja. Noha Shau'rit (Sha'ret) nem tudja magával vinni, de legalább elmondja, hogy nem adta fel a keresést és azt is el kell mondani, hogy Shau'ri Goa'uld lett. Ha most nem tér vissza akkor örökre eltemetik a kaput. Teal'c Daniellel tart, de Jack és Sam nem mehet velük, mert Washingtonba kell menniük.

Daniel és Teal'c megérkezik Abydosra, Kasuf még mindig a kapunál van. Daniel elmondja, hogy a lánya nélkül tért vissta és még sok évszakon át kell keresnie. Kasuf mutatni akar neki valamit és a sátrába vezeti, meglepetésként Shau'rit találják ott, aki terhes és igen előrehaladott állapotban van. Teal'c rögtön fegyvert szegez rá, de Kasuf a pisztoly elé áll, ne bántsa a lányát. Teal'c azt mondja, hogy Shau'ri már nem Kasuf lánya és Daniel hozzáteszi, hogy veszélyes. Kiderül, hogy Shau'ri már jó ideje az Abydoson van.

Daniel elmondja Kasufnak, hogy Shau'riba egy Goa'uld költözött, egy nagy hatalmú és gonosz démon él most a testében. Így igaz - mondja Shau'ri, de a démon most alszik, mert Shau'ri gyermeket vár. Daniel hitetlen. Ha a Goa'uld átvenné a hatalmat Shau'ri teste fölött akkor a gyerek halva születne. Az is kiderül, hogy a gyerek apja Apophis, de ő nincs Abydoson, csak Shau'rit rejtette el, nehogy idő előtt kiderüljön mi a célja a gyerekkel. Azt tervezi ugyanis, hogy idővel a gyerek legyen majd a gazdateste. Danielt nagyon megrázzák a halottak.

Shau'ri nem tudja mit gondoljon, Daniel talán már nem szereti őt, Teal'c megnyugtatja, hogy ez nem így van, Daniel csak aggódik. Shau'rinak ismerős Teal'c arca. Igen mondja Teal'c hisz Apophis első testőre volt és akkor is ott volt, amikor a Goa'uld beleköltözött Shau'riba. Viszont Shau'ri arra is emlékszik, hogy ő az áruló és Apophis átkozódva emlegette. Shau'ri fel tudja idézni a benne alvó Goa'uld emlékeit.

Teal'c kimegy Danielhez a sátor elé. Nem fog örülni annak, amit mondani fog, de vissza kell térniük a csillagkapun át Shau'rival, mert amíg a Goa'uld alszik Shau'ri helyette is emlékezik - stratégiai előnyt jelentene, ha bepillantást nyerhetnének egy Goa'uld emlékeibe.

Daniel: "Mi? Bepillantást? Tudod te egyáltalán kiről beszélsz?"
Teal'c: "Tudom. És hamarosan szülni fog."
Daniel: "Teal'c. Nem elég az amin átment? Miket beszélsz?... Talán adjuk át Maybourne-éknak, hogy kísérletezzenek rajta?"
Teal'c: "Az ő tudása megmentheti a világotokat."
Daniel: "Nem érdekel... Nem hagyhatom, hogy ilyet tegyenek Shau'rival... Sajnálom."
Teal'c: "Magadat jobban sajnálod, mint Shau'rit. Napokon belül megszüli a gyermekét és a Goa'uld felébred benne és Apophisszal együtt örökre elhagyják Abydost. Ha hagyod, hogy itt maradjon ez a sors vár Shau'rira."

Washington - Sam, Jack és Hammond tábornok egy fogadáson vesznek részt. Sam apja is ott van - Hammond tábornok hívta meg meglepetésként. Régebben együtt szolgáltak. Sam kitüntetést kap a munkájáért, de mit is csinál pontosan? Sam Hammondra pillant majd azt mondja, hogy csillagközi radarméréseket végez. Megérkezik Jack a punccsal, Hammond bemutatja egymásnak O'Neillt és Jacob Cartert.

O'Neill: "Sam apja? Semmit nem halottam önről."
Jacob Carter: "Nincs mit mesélni egy nyugdíjba készülő tábornokról."
Sam: "Apa, mindig rólad beszélek."
O'Neill: "Egyszer én is visszavonultam... De nem bírtam ki."
Jacob: "Mármint úgy érti, nem bírta ki a csillagközi radarmérések nélkül?"
O'Neill: "Tudja uram, roppant érdekes munka."
Jacob: "Biztos vagyok benne, még egy kitüntetést is megért."
O'Neill: "Rászolgáltunk..."
(Nézzétek meg ahogy itt Sam Jackre mosolyog :) Megbocsátanak egy percre. Tudják csak ritkán jutunk ki a Cheyenne-hegyből, kimegyek egy kicsit a szabadba. Tábornok, százados, tábornok, pincér!"

Hammond pedig elvegyül. Jacob azt mondja Samnek, hogy bármit is csinálnak ott a hegyben az nem lehet izgalmasabb a valóságnál, azt is elmondja, hogy beajánlotta Samet a NASA-hoz, hogy igazából kijuthasson az űrbe. Sam kényelmetlenül érzi magát.

Abydos - Daniel megnyugtatja Shau'rit, hogy szereti és arra kérdésre, hogy megbocsát-e neki azt mondja, hogy nincs mit megbocsátania. Azokat gyűlöli, akik ezt tették vele, Apophist azért, amit ezzel a gyerekkel tervez. Nem maradhatnak ott, de elviszi magával haza a Földre. Shau'ri azt mondja, ha a Goa'uld felébred a kicsit fogja bántani Shau'ri engedetlenségéért. Daniel megígéri, hogy ezt nem fogják hagyni. Kérdéseket tesznek majd fel neki a Goa'uld emlékeivel kapcsolatban, de Daniel mellette lesz majd. Shau'ri beleegyezik, hogy velük menjen, de indulniuk is kell, mert Apophis bármikor visszatérhet.

Washington - Sam apja elmeséli kikkel beszélt, elmondta nekik, hogy űrhajós akart lenni, de feladta miután a Challenger katasztrófáját követően leállították az űrprogramot. Minden követ megmozgatott, felsorolta Sam képesítéseit. Ha Sam újra jelentkezik a légierő színeiben, akkor a NASA támogatni fogja. Sam azt veti ellent, hogy hatalmas a várakozólista - de nem neki, mondja az apja.

Sam: "Apa, ezt nem teheted."
Jacob: "Megtettem."
Sam: "Úgy, hogy meg sem kérdeztél?"
Jacob: "Csak nem azt mondod, hogy nem akarod? Nem az én két szép szememért vennének fel. Ismerik a képzettségedet, kellesz nekik."
Sam: "Nem erről van szó. Az a munka amit most végzek nagyon fontos nekem."
Jacob: "Nem erről álmodtál."
Sam: "Hagyjuk ezt a témát, rendben?"
Jacob: "Legalább beszélj velük. Tedd meg értem!"
Sam: "Sejtettem, hogy végül ezzel állsz elő."
Jacob: "Jól van...Jól van. Majd az ünnepség után találkozunk."

Jack egy bárban üldögél, odamegy hozzá egy férfi, azt tudakolja ő-e Jack O'Neill ezredes. A válasz - attól függ. Bemutatkozik Armin Selig, újságíró. Jack távozni készül, már indul is vissza a csillagkapuhoz? Jack úgy tesz, mintha nem tudná miről van szó. Armin elmondja, hogy az egy nagy szürke gyűrű. Mutat egy hangfelvételt is, amin Jack és Sam beszélget és a csillagkaput is megemlítik. Jack mindent tagad, a C5-ös galaxis a világ legnagyobb teherszállító-repülőgépe, ő arról beszélt és otthagyja a riportert. Megkeresi Hammond tábornokot és elmondja neki mi történt, valaki beszélt.

Abydos - Shau'ri, Daniel és Teal'c a csillagkapuhoz mennek, de mielőtt tárcsáznának minden remegni kezd, egy Goa'uld űrhajó közeledik. Shau'ri elengedi Daniel kezét és a szeme fényleni kezd. Felébredt benne a Goa'uld és Ammounetként szólal meg: az ura jön érte. Teal'c ráemeli a pisztolyt, de Daniel leállítja, Shau'rinak még ki kell tartania. Újra visszatér Shau'ri, de a Goa'uld ébredése miatt megindult a szülés. Teal'c tárcsázni kezd, de nincs ideje befejezni. Leszállt az űrhajó és a kinyílik egy kör, amin a transzportáló gyűrűk szállnak alá. El kell rejtőzniük. A gyűrűkkel Horus és 4 sólyomőr érkezik, Horus utasítja őket, hogy keressék meg a királynét.

Egy olyan helyen rejtőznek el, amit még Ré idején használtak. Teal'c azt mondja, el kell menniük, mert ha a gyermek megszületik akkor a Goa'uld újra feléled és ha Horus Shau'rit keresi akkor meg is fogja találni. Daniel nem hagyja magára Shau'rit, így Teal'c megpróbálja távol tartani a Sólyomgárdát.

Washington - Hammond, Sam és Jack megbeszélik a lehetséges fejleményeket. Ha a riporter leadja a sztorit abból bizony nagy baj lehet, lesznek akik el akarják temetni a kaput, mások majd ki akarják próbálni. Ráadásul nemzetközi botrány lesz belőle. De vajon ki szivárogtathatta ki. Sam és Hammond úgy gondolják, hogy nem a Parancsnokságról szivárgott ki, hanem inkább politikai oldalról. Hammond azt mondja Jacknek, hogy próbálja meg kideríteni mit tud a riporter, még mielőtt megírná a cikket.

Jack úgy gondolja, hogy a riporter úgyis megtalálja őt, ezért kiül egy jól látható padra. Nem is csalódik, hamarosan megérkezik a riporter.

Armin: "Engem keres? Biztos megpróbálja kideríteni mit tudok, amíg lenyomoznak."
O'Neill: "Ah, ez egy közhely, Armin."
Armin: "Tudja én közhelyekkel dolgozom nap mint nap. De ez most a pályafutásom legnagyobb sztorija lesz, sőt a világtörténelem legnagyobb sztorija."
O'Neill: "Igazán?"
Armin: "Nézze, már mindent tudok, ami kell. Csak egyszer találkozni akartam magával. Magából hamarosan hős lesz."
O'Neill: "Klassz. Na és mit fog írni rólam?"
Armin: "Érdekli? Lássa kivel van dolga. Maga egy CSK-1 nevű csapatnak a parancsnoka. Kb. 9-12 ilyen alakulat működik a NORAD felügyelete alatt. Egy csillagkapu nevű berendezéssel utazgatnak fényévekre innen."
O'Neill: "Mhh. Hűha. Izgalmas lehet."
(Jack feláll, indulni készül)
A program több, mint 7 milliárdba kerül, amit a Hadügy fejlett technológiák begyűjtésével igyekszik ellensúlyozni."
O'Neill: "Armin kérem jól figyeljen rám. Maga nem tud semmit. Ne tegye tönkre magát."
Armin: "Tudom, hogy az a két fényes villanás az égen néhány hónappal ezelőtt két támadó idegen űrhajó volt. Felrobbantotta őket."
O'Neill: "Hogy én? Hát jó. Ha ennyire meg akarja írni legalább egy dolog legyen a cikkben igaz. A nevem O'Neill, két l-lel. Vagy egy másik O'Neil ezredes egy l-lel, de neki nincs semmi humorérzéke."
(Egy kis fricska a mozifilm O'Neil ezredesének :)

Armin azt mondja akkor is megírja a cikket, nem állíthatják meg. Jack azt válaszolja, hogy tudja, de nem fognak hinni neki. Az újságíró elmegy, Jack éppen lépne be a légierő épületébe amikor egy autó elüti Armint. Jack odarohan, nem ők voltak mondja, de Armin abban a hiszemben hal meg, hogy Jack is felelős a balesetért.

Sam az apjával beszélget, mivel O'Neill egy baleset szemtanúja volt ezért a kitüntetéseket majd Hammond tábornok adja majd át a Bázison. Jacob sajnálja, hogy nem lehet ott, elmondja Samnek, hogy rákos - remélte, hogy megéri azt, hogy Sam feljut az űrbe. Sam bármennyire is sajnálja az apját és szeretne a kedvére tenni, nem tehet eleget kívánságának. Az apja nem érti a viselkedését és nagyon rossz hangulatban válnak el.

Abydos - Abban a pillanatban, hogy megszületik a gyerek Ammounet visszaveszi Shau'ri fölött az irányítást és követeli Danieltől a kisfiút. Ekkor bejön egy őr a Sólyomgárdából, Apophis gyermekét akarja. Ammounet megfenyegeti őket, hogy ezért mindkettőjüket elpusztítja Apophis. A Jaffa azt üzeni Apophisnak, hogy Horus vitte el a fiát, majd a zat pisztollyal egyszer rálő Ammounetre, aki elveszti eszméletét. A Sólyomfej alól Teal'c bukkan elő, menniük kell. Daniel a gyereket Kasufra bízza, hogy vigyázzon rá.

SGC - Hammond tábornok a Bázison átadja a kitüntetést Jacknek és Samnek a Goa'uld űrhajók elpusztításáért. Jack nagyon komor hangulatban van.
Hammond: "Higgye el baleset volt."
O'Neill: "Igen, uram."

Teal'c újra a Sólyomgárda tagjának adja ki magát és Danielt Horus elé vezeti mondván Apophis gárdistái elvitték a gyereket. Daniel pedig azok közé a Taurik közé tartozik, akik legyőzték Apophist. Daniel felveti, hogy egy szövetség a közös ellenség ellen hasznos lenne. De Horus gyengének tartja a Taurit és mihelyst legyőzte Apophist a szolgáivá teszi őket. Miután Daniel nem hajlandó letérdelni az "istene" előtt Horus épp használni akarja a kezén lévő fegyvert (ribbon device) amikor aktiválódik a csillagkapu. Az őrök felkészülnek, mert azt hiszik, hogy Apophis érkezik. Teal'c az instabil örvénybe löki az egyik őrt, majd rálő a másik kettőre. A kapun át Jack és Sam láp át, Horus aktiválja személyi védőpajzsát, így hiába lőnek rá. Jack azonban fogja a kését és sikeresen átdobja a pajzson egyenesen Horusnak abba a kezébe, amelyiken a ribbon device van. Horus inkább lelép a transzportáló gyűrűk segítségével.

Jack: "Valaki elmagyarázná, hogy mi volt ez?"
Teal'c: "Nagy vonala van annak."
Jack: "Talán hosszú sora."
Sam: "Emlékezett, hogy a pajzs hárító ereje egyenesen arányos a becsapódó test mozgási energiájával?"
Jack: "Ja. Tűnjünk el innen."

Ismét aktiválódik a kapu, Teal'c és Daniel egyszerre mondják Apophis nevét. Micsoda?! Fedezékbe húzódnak. És valóban - Apophis érkezik kígyóőrei kíséretében. Ammounet is megérkezik. Apophis első kérdése, hol a gyerek. Horus magával vitte - válaszolja Ammounet. Az egyik Jaffa tárcsáz és indulnak is vissza a kapun át. Ammounet ugyan meglátja Danieléket, de nem fedi fel rejtekhelyüket.

Sam is tárcsáz, mert Horus űrhajója még mindig ott van.
O'Neill Danielhez: "Jól van?"
Daniel: "Nem, nem vagyok jól, de talán jól leszek."
Teal'c: "Pont ránk nézett, Daniel Jackson. Mégsem árult el minket."
O'Neill: "Menjünk haza."

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK