Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x10 The Torment Of Tantalus (Tantalus kínjai)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Jonathan Glassner


Epizódismertető

Az első jelenetben rögtön Langford professzort, Catherine Langford apját látjuk, aki 1928-ban Egyiptomban, Gízában megtalálta a kaput. Körülötte fehér ruhás kutatók sürgölődnek. Közben pedig a kapu belső körét emberi erővel forgatják. Egy adott ponton aztán a forgatás megáll és áramot adnak az első zárnak, amely így "nyitva". A kamera közben kicsit hátrál és a történteket már egy monitoron látjuk, amint Daniel a tárgyalóban szemléli azokat. A felvételeket a Pentagon bocsátott a rendelkezésére. Nem is tudott róla azelőtt, hogy ezek a kísérletek folytak a 40-es években. Jack lép be és megjegyzi Danielnek, hogy most orvosi vizsgálaton kéne lennie, ez azonban őt nem annyira izgatja nem úgy, mint a régi felvételek. Áhítattal szemléli, hogy akkoriban képesek voltak kézzel forgatni a szimbólum-kört. A felvételekről azonban előtte senki sem készített jegyzeteket, senki sem dolgozta fel így senki sem ismerte fel jelentőségüket. Mikor azonban meglátják, hogy a kaput kinyitották, sőt még egy embert is átküldtek rajta búvárruhában és ez az ember valószínűleg soha nem tért vissza (a járat belépése után megszakadt) mindketten nagyon megdöbbennek.

A következőjelenetben Catherine érkezik haza, az ajtónál a bejárónő köszönti és közli vele, hogy egy fiatalember keresi. Mikor belép a szobába, Daniel fogadja őt. Szívélyesen üdvözlik egymást. Szó esik arról a bizonyos filmben is látható amulettről is. Aztán ismét a parancsnokság, O'Neill a régi aktákat olvasgatja, Hammond ekkor lép be. Közli, hogy Jackson nem jelent meg az orvosi vizsgálaton és nem lehet elérni.

Daniel közben beszélget Catherinnel még mindig a Langford házban. Elmondja, hogy nem mondhat semmit, mert titkos az egész. Catherine szemrehányást tesz Jacksonnak, mert régebben nem hagyta, hogy a katonaság diktáljon. Daniel szerint ez most sincs így. A beszélgetés folyamán tudjuk meg azt is, hogy Catherine csak most tudja meg (fél évvel az első utazás után), hogy több ezer kapu van szerte a galaxisban. Ezt természetesen nem veszi jó néven. De Daniel is megjegyzi, hogy neki sem beszélt az 1945-ös kísérletekről. Catherinnek ekkor megered a nyelve és elmondja, hogy a világháború alatt apja vezette a kutatócsoportot.

Roosevelt elnök hitt benne, hogy a kapu egy fegyver vagy valahogy annak lehet használni. Sajnos ebben tévedett. Persze ekkor Catherine még nem dolgozott ott (21 éves volt). Ernest Littlefield viszont -aki a szerelme volt- ott dolgozott. A Catherine és Ernest közötti viszonyról egy rövid időbeli visszatekintés alapján kapunk képet amiben a fiatal Ernest arról is beszél, hogy mik történnek a kapuval, miközben áram alá helyezik. Aztán a már idős Catherine mesél ismét arról Danielnek, hogy a kísérletek beszüntetése után hány kormánynál kérvényezte azok újraindítását, de mindhiába. 40 év alatt persze minden adatot titkosítottak. Ekkor árulja el Jackson azt is, hogy 45-ben megnyitották a kaput sőt egy ember is átlépett rajta. Ezt már egy videofelvételen mutatja meg Daniel. A kapun átlépő ember pedig nem más, mint Ernest. Persze akkor Catherine nem tudhatta, mi történt, így apja azt hazudta neki, hogy baleset történt a laborban és ott halt meg szerelme. Jackson ekkor veti fel, hogy most utánamehetnének, ugyanis sikerült az egykori koordinátákat azonosítania.

A következő képen a tárgyalóban Catherine és Jackson állnak az üvegfallal szemben és a kaput nézik, közben Hammond tábornok őrjöngve mászkál fel s alá. kissé ideges, mert szigorúan bizalmas információk szivárogtak ki. Jack és Teal'c lépnek be, Jack üdvözli Catherine-t, majd kis szóváltás következik, közben Teal'c-et is bemutatják Catherinnek, megérkezik Samanta is és arról győzködik a tábornokot, hogy Ernest után kell menniük. Kiderül az is, hogy a koordináták együttese, amit 45-ben megnyitottak, nagyon hasonló az Abydos koordinátáihoz, ezért sikerülhetett akkor a jelek módosítása nélkül megnyitni a kaput. Kiderül még egy fontos dolog is: a kód nem szerepel az Abydosi kartusokon így azt a Goa'uldok nem ismerik, tehát nem a Goa'uldok voltak a kapuépítők.

Indulásra fel! Természetesen Catherine is a csapattal tart, a kapu kinyílik, elindul a szonda és egy kis teherhordó alkalmatosság is. Mindenki átlép, legvégül Daniel és Jack, akik közrefogják Catherint. Mindenki sikeresen megérkezik a túloldalra. Egy romos épületben áll a kapu. Szemben a tárcsázó egy lépcsősor tetején. 2 kijárata is van a helyiségnek, az egyikben feltűnik egy teljesen meztelen öregembe, Ernest. Megöleli Danilet, Jacket és Teal'c-et, közben megjegyzi, hogy ideje volt már, hogy jöjjenek érte. Mikor meglátja Catherint, zavartan elrohan.

Utána a következő képen láthatjuk, hogy az épület, amiben vannak, egy sziklákon a tenger mellett álló vár vagy kastély. Egyik oldalát már rendesen alámosta a víz, így az omladozik. Daniel Ernest után megy és meg is találja őt egy magas, kör alakú helyiségben. Végre Ernest felveszi a búvárruhája maradékát. Jackson arról faggatja, élnek-e erre mások is, de kiderül, hogy a férfi 50 évig teljesen egyedül volt itt. Pontosabban a képzeletében végig vele volt Catherine, akit naplójában többször is valós személynek tűntet fel. Közben Sam és Catherine beszélgetnek a tárcsázó előtt az eltelt évekről és hogy ki mit várt ettől a találkozástól. Ernest ez alatt megmutatja Danielnek a naptárát is, amit készített. Elmondja azt is, hogy ez a hely Heliopolisz, a földi ókori mitológiában a tudás tára. Belép Catherine is, akivel vált pár szót Ernest.

Mindenki a kapuhoz megy, vihar közeleg. Ernest mondja, hogy ez jön minden évben, de abban már nem biztosak, hogy az építmény kibírna még egyet. Daniel maradni akar de Jack meggyőzi, hogy majd visszajönnek később. Ernest persze nem érti, hogyan akarnak hazamenni, hiszen ő évekig próbálta beindítani a kaput sikertelenül. Daniel magyarázza, hogyan működik a tárcsázó, akkor Jack odalép és gyakorlati leckét akar adni. Azonban látják, hogy a szerkezet sérült. Ernest megállapítja, hogy akkor mégsem mennek haza.

Ezt követően Jack és Daniel aládúcolják a termet, nehogy az rájuk szakadjon, Sam és Teal'c pedig a tárcsázón dolgoznak. Ernest mutatni akar valamit, páran vele is mennek. Abba a terembe vezeti őket, ahol Daniel rátalált. A terem közepén lévő szerkezetről lerántja a leplet (ekkor 4 féle írás jelenik meg a falakon) és miután Jack megérinti a tárcsázó piros gombjához hasonlító gombot, a teret megtöltik fura ábrák, mint ha csak holografikusan vetítenék őket oda. Rájönnek, hogy ezek atomok a periódusos rendszerből. Egy mindenki számára érthető nyelv alkotói, melyet az a 4 faj hozott létre, akik ezt a helyet is építették. A felfedezés jelentősége ellenére Jack emlékeztet arra, hogy nem ér semmit az egész, ha itt ragadnak.

Ezalatt Teal'c és Sam összekötik a tárcsázót a kapuval, hogy annak csak energiáját használva kézzel tárcsázzanak. A kapu valóban fel is töltődik egy kis időre de aztán a felvillanó ékzárak és is halványulnak. Remegni kezd az építmény és Sam-et majdnem agyoncsapja egy leeső törmelékdarab. Sajnálatos módon a tárcsázó maga is átesik a padlón és az óceánban landol.

Daniel és Ernest megpróbálják elolvasni a falon található rúnajeleket és ezzel el is jutnak arra a felismerésre, hogy évezredekkel ezelőtt már kapcsolatban álltunk Thor népével. Jack ezalatt előveszi a túlélőkiképzésen tanultakat és elkezdi összeszámolni a készleteket. Nem nagyon bízik abban, hogy hazajutnak. Születnek kiváló helyzetértékelések is, például Teal'c megállapítja, hogy a kapu megvan de be kell indítani. Elvileg a kapu anyaga magába szív mindenféle energiát majd kondenzálja azt közben szupravezetőként viselkedik. Energiaforrás pedig úgy tűnik csak egy van: a tudás tárának energiaforrása. Mikor lemennek, hogy Teal'c belelőjön, Daniel hevesen tiltakozik de mindhiába. Azonban a lövésre semmi sem történik. Időtállónak tervezték ugyanis.

Ekkor születik meg a mentőötlet: egy villámot kell belevezetni a kapuba. Persze attól is tartanak, hogy ez el is pusztíthatja a szerkezetet (ekkor még nem ismerik, mire képes valójában egy csillagkapu). Vezetékekkel összekötik a kaput és Ernest sisakját a tetőre helyezve sikerül elérni, hogy villámcsapás érje a kaput. Daniel persze nem akar menni. Álláspontja szerint az itt található tudásért megéri vállalni a kockázatot. Ernest sem tudja meggyőzni, pedig ő aztán tudja. Jack is hívja, sőt rángatja Danilet de belátja, hogy erőszakkal semmire sem megy. Jacksonnak aztán végül megjön a józan esze és mégis a csapattal tart. A hazaút elég rázós, végül már csak Jack és Daniel nem keltek át a kapun, a féregjárat egyre instabilabb, az épület majdnem a fejükre omlik de végül sikerül eljutniuk a kapuig és hazamenni. A járat szétesik.

Természetesen megpróbálják a Földről újra meghívni a címet (Heliopoliszt), de ez nem sikerül, a hetedik jel nem kódol. A kapu minden bizonnyal vastag törmelékréteg alatt van, nem tudja megnyitni az eseményhorizontot. A z utolsó jelenetben aztán mindenki megölel mindenkit és mindenki boldog.

A leírást Horváth Krisztián készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK