Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x05 The First Commandment (Az első parancsolat)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Dennis Berry


A nyitó jelenetben két katona menekül egy idegen bolygón, de csak egyikük jut el a kapuig és adja le a nyitókódot - a másikat egy sámán kinézetű bennszülött egy fúvócsővel megsebesíti, majd egy másik ember, a (láthatóan nem benszülött) vezető megöli.

Ezután a CSK1 érkezik meg ugyanarra a bolygóra, beszélgetésükből kiderül, hogy a CSK9-et keresik. Ugyanakkor azt is megtudjuk, hogy a bolygón igen magas az UV sugárzás, ami igen meglepő, mivel a növényzet nagyon dús - talán ez is a Goa'uldok műve?

A megérkezésük után néhány perccel "belebotlanak" abba az emberbe, akinek az elején sikerült megmenekülnie (Connor). Kiderül, hogy a kapun nem ment át, hanem csak a jelzést adta le, hogy valaki idejöjjön. A CSK9 vezetője (Hanson százados) ugyanis megőrült, és istenként viselkedik a bolygón. Nem csak a lakosok, de ő maga is ezt hiszi magáról. Sam önként jelentkezik, hogy ő könnyen szót tud érteni Hansonnal, hiszen (mint kiderül) korábban eljegyezték egymást.

Ezután megtudjuk, hogy a bolygón az UV sugárzás olyannyira magas, hogy akár esőben is le lehet égni, ezért az őslakosok elhagyott régi bányákban élnek. Lehet, hogy Hansonnak is a nap vette el az eszét.

Ekozben beesteledik, a CSK1 egy jól védett helyen táborozik le. Az őslakosok megtámadják őket, de sikeresen védekeznek, de Connort elrabolják. Ugyanekkor a bányákból is kijönnek az emberek, és építkeznek: templomot építenek az istenüknek, Hansonnak. Hanson döntése alapján a tűző napsütésben is dolgozniuk kell, így amikor a CSK1 odaér, akkor is folyik az építkezés.

O'Neill elmegy kiszabadítani Connort, Sam pedig eközben felfigyel egy fogolyra, akit az egyik, istent játszó katona ver éppen, mivel nem bírt dolgozni. Sam-et természetesen elfogják, és Hanson elé vezetik. Kiderül, hogy Hanson tényleg elhiszi, hogy ő isten és az embereket akarja megmenteni: civilizációt épít. Eközben O'Neill-ék kapcsolatba lépnek egy bennszülöttel, aki az építkezésről próbált megszökni (Jamala).

Kiderül, hogy a templomot azért építik, mert Hanson megígérte nekik, hogy ha elkészülnek, akkor az eget narancssárgára festi. Teal'c szerint ez egy Goa'uld szerkezetre utal, ami az ózonpajzs szerepét töltötte be. Teal'c leírása után Jamala elmondja, hogy Hanson barlangjában látott egy olyan szerkezetet.

Ugyanekkor Hanson megmutatja Sam-nek a fent említett gépet. A probléma csak az, hogy nem működik, és meg kéne javítani. Hanson szerint Sam meg tudja csinálni, és akkor ő lesz az istennő. Amennyiben nem sikerül bekapcsolniuk, akkor Hanson végignézi, ahogy az őslakosok meghalnak majd megöli saját magát és Sam-et is.

T'ealc ezután elmondja Danielnek, hogy a védőpajzs energiája két berendezés között ugrál oda-vissza, ők viszont csak egyet találtak, így valahol lennie kell egy másiknak is. Megegyeznek, hogy O'Neill Jamala ruhájában bemegy a bennszülöttek közé hogy megmentse Connort és Sam-et. Eközben a többiek elindulnak megkeresni a második szerkezetet, amit az erdő közepén meg is találnak.

Ugyanakkor Jack nem jár ekkora sikerrel, ugyanis foglyul esik; Samnek viszont sikerül működőképes állapotba hozni a Goa'uld masinát. Ezen felbuzdulva Hanson összehívja az embereket, és bejelenti, hogy sárgára tudja festeni az eget (nem tudja, hogy ehhez a másik szerkezetre is szükség van). Emellett bejelenti, hogy a démonok aljas szolgáit (Jacket és Connort) visszeküldi a pokolba ( vagyis a csillagkapun keresztül a Földre, ahol az azonosító kód nélkül az írisz zárva marad, így meghalnak).

Ekkor Jamala-val megérkezik Daniel, és elmondja az embereknek, hogy Hanson nem isten. Hanson ennek cáfolására bekapcsolja a szerkezetet, de az így önmagában nem működik. Daniel elmondja, hogy két ilyen gép van, és akárki tudja kezelni, majd a jelzésére Teal'c bekapcsolja a másik gépet, így a pajzs bekapcsolódik. Az átvert bennszülöttek ekkor dühüket Hanson-on töltik ki, és megölik.

Happy end :)

Készítette: _AnoN_ [anonymusftc at yahoo.com]


 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK