Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x04 The Broca Divide (A sötétség határán)

Írta:
Jonathan Glassner 

Rendezte:
William Gereghty


Csillagkapu-központ, eligazítás: a CSK1 és a CSK3 arra a bolygóra fog menni, ahova valószínűleg Apophis, Sha'ori és Skaara ment a Chulak-ról. A tábornok elmondja, hogy a bolygóról nem tudnak sokat, mert a szonda felvételei használhatatlanok az átláthatatlan sötétség miatt.

Carter: De a szondán lámpák is vannak, nem?
Tábornok: Igen, de úgy tűnik, megsérültek az utazás során.
Daniel: Ez őrültség, nem tudjuk, hogy mi van odaát amikor megérkezünk???

Az éjjellátóval felszerelt CSK1 és CSK3 tagok a bolygóra érkezvén egy sötét erdőbe jutnak, ahol mozgásra lesznek figyelmesek; majd furcsa, ősember kinézetű lények támadják meg őket, akiket a fegyvereikkel sikerül elijeszteni. Később egy tábortüzet vesznek észre, ahol az ősi kinézetű emberek egy csoportjára bukkannak, akik Daniel Jackson szerint Homo Sapiensek.

Egy kis idő után az ősemberek menekülni kezdenek, miután észrevesznek három fehér ruhába öltözött alakot. Utóbbiakat a CSK1 az ezredes parancsára bekeríti, majd (miután kiderül, hogy azok nem Goa'uldok) megtudják, hogy ők a "romlatlanok!"

A bolygó lakosai szokás szerint isteneknek nézik a CSK1-et, és megkérik őket, hogy kövesség őket a 'fény földjére'. Az erdőből kiérve tényleg vakíó napfény világít, a városba érve pedig egy Minosz király palotájához hasonló épületbe mennek.

A palota egyik sarkában a tanácsos(Tuplo) lánya(Melosa) fekszik, láthatóan betegen. A tanácsos azt mondja a CSK1-nek, hogy reméli, időben mentették ki a romlottak karmaiból és nem ugyanaz van vele, mint az erdőben élő emberekkel, a romlottakkal, akiket az alvilág gonosz istene érintett meg, s ezért gonoszak lettek, mint a vadállatok.

Ezután kiderül, hogy a városlakók közül véletlenszerűen szedi áldozatait a gonosz isten, és a romlottakat a városon kívülre, a sötétség földjére száműzik. Az ezredes parancsára (mivel úgy gondolja, hogy semmi érdekes nincs a bolygón) a CSK1 és a CSK3 visszatér a földre, ahol megtudják, hogy az elnök döntése értelmében a küldetéseket tudományos szempontból is értékelni kell. Így a bolygó, ahonnan éppen visszatértek fontosnak számít, hiszen egyszerre kő- és bronzkorszaki emberek is élnek rajta, és tanulmányozni lehet az emberi intelligencia kifejlődését.

Az eligazítást a CSK3 egyik katonájának aggresszív kitörése zavarja meg, aki nekiesik Teal'c-nek, ezért kivizsgálásra a gyengélkedőre küldik. Ezután két másik katona is megsérül, Carter pedig kikezd az ezredessel. Egyre több katona betegszik meg ebben a furcsa betegségben, amelynek hatására az emberek állatiasan kezdenek el viselkedni; Jack is megbetegszik.

Az orvosok egy idő után megtalálják a betegség okozóját, egy vírust, amely leállítja az agy értelmes működését és az állati ösztönöket helyezi előtérbe. Az orvos, Teal'c és Daniel azonban valamilyen ok miatt nem kapta el a betegséget, ami valószínűleg ugyanaz, ami a romlottak viselkedését is okozza. A tábornok ezek hatására úgy dönt, hogy lezáratja a bázist: senki sem mehet se ki, se be.

A tábornok emellett utasítást ad Teal'c-nek és Danielnek hogy menjenek és vegyenek vérmintát a romlatlanoktól, ugyanis ez talán segíthet kideríteni, hogy hogyan lehet megfékezni az organizmust. A másik bolygóra átérve az első ember akivel találkoznak az nem más, mint Melosa, a tanácsos lánya: ő is megfertőződött, így a romlatlanok egyszerűen kivitték őt az erdőbe. Daniel megpróbálja magával vinni a lányt, de a romlottak rájuk támadnak és elrabolják őket, Teal'c egyedül marad.

Eközben a Tábornok is megbetegedett. Az ezredes ugyanakkor félig magához tér és megkéri a doktort, hogy kísérletezzen rajta.

Teal'c eközben sikkerrel járt, sikerült megszereznie a szükséges vérmintát, amiből a doktor rájön, hogy a betegséggel szembeni immunisság oka az alacsony hisztaminszint lehet, mert a vírus hisztaminnal táplálkozik. Ezzel szemben a romlatlanok vérében alacsony a hisztamindszint, a doktor valamint Daniel pedig allergiájuk miatt nap mint nap antihisztamint szednek, valószínűleg ezért nem betegedtek meg.

A gyógyszert az ezredesen próbálják ki, és örömmel tapasztalják, hogy sikerrel járnak. Az egész bázist meggyógyítják, majd hisztaminnal töltött lövedékekkel a romlottakat (s Danielt is) meggyógyítják.

Mindenki boldog, a romlottak kijönnek az erdőből a fénybe, Happy End :)

Készítette: _AnoN_ [anonymusftc at yahoo.com]


 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK