Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Tiámat



 Szimbióta neve:

Tiámat

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x08 The Tomb (A sír) (Első felbukkanás)

 Sorozatbeli szerepe:

5x08 The Tomb (A sír) című részben csak megemlítették annak kapcsán, hogy egy hatalmas kristályt, a Tiámat Szemét eltemették Marduk zikkuratjában. Ez a drágakő varázslatos hatalommal ruházta fel a Goa'uld Mardukot, bár a sorozatból nem derült ki, hogy vajon Tiámat is Goa'uld volt-e. A mitológiában leírt párbajuk és a sorozatban említett Bélosz-Omoroca küzdelem között párhuzam vonható.

6x22 Full Circle (A kör bezárul) című részben az is kiderült, hogy a Tiámat Szeme egy hat darabos kristály készlet része, amely együtt hatalmas erőt képvisel. Anúbisz valószínűleg kiásatta a templom romjai alól.


 Mitológiai szerep:

"Tengerként" az akkád mitológiában az Enúma elis. című kozmonógiai költemények szerint az őselem megszemélyesítője, a világkáosz megtestesítője. Férjével, Apszúval együtt az első istenek teremtője. Az istenek nemzedékharcában Tiámatot, az öreg istenek vezetőjét az ifjak élén álló Marduk megöli, majd testét két részre vágja. Az egyikből teremti az eget, a másikból a földet. Tiámatot feltételezhetően sárkányszörny vagy hétfejű hidra alakjában ábrázolták.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK