Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Szvarog



 Képek

 Szimbióta neve:

Szvarog

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) (Első felbukkanás)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című epizódban ő érkezett meg a Hassara-rendszerben lévő találkozóra legutoljára. Morcosan végigvonult a folyosókon. Nagyon hasonlított egy indiánra, mivel az arcán kék festések voltak. A találkozón csendben hallgatta társai vitáját és nem szólt bele.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című epizódban a Goa'uld rendszerurak többségével egyhangban ő is kénytelen volt megszavazni Anúbisz visszavételét a rendszerurak közé, majd résztvett a lakomán.

5x20 The Sentinel (Az őrszem) című epizódban ténylegesen nem szerepelt, de a Jaffáit Latonára küldte, hogy elfoglalják, az időközben védelem nélkülivé vált bolygót.


 Mitológiai szerep:

Neve Szvarozsics az óorosz, míg Zuarasici a nyugati szláv mitológiában. Ő a tűz patrónusa, a kovácsok istene. A pogányság elleni óorosz intelmek adatai szerint Ióannész Malalasz Krónikájának XII. századi szláv fordításában Szvarozsics kultusza kapcsolatban volt az ógörög Héphaisztosszal. Az óorosz panteonban különösen szoros kapcsolatok fűzték össze Szvarogot a Nappal, azaz Dazsboggal, akit az 1114. Ipatyev-évkönyv a fiának nevez. A Nap apjáról szóló részlet kapcsolatban áll Malalasz Krónikájában a Sovijról szóló betéttel. Mindkét szöveg közös kultúrhagyományt tükröz, amely a halottak elégetésének bevezetésével áll kapcsolatban. A balti szlávoknál Szvarozsicsot (más nevei: Radgost, Redigost) Retra-Radgost kultuszközpontban imádták, mint az egyik főistent, akinek attribútamai a ló és kopja, valamint egy hatalmas vaddisznó, amely a legenda szerint a tengerből jött elő. A vaddisznó itt a Nap zoomorf szimbóluma. A cseheknél, szlovákoknál és ukránoknál Szvaroggal össze lehet kapcsolni Ravogot, a tűzszellemet, amivé degradálódott a keresztány kultúra térhódítása miatt.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK