Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Olokun
(Kwesi Ameyaw)




 Képek

 Szimbióta neve:

Olokun

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) (Első felbukkanás)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című részben Yu figyelmeztette Danielt, hogy Olokun dühös lesz a tőle elszenvedett veszteségei miatt és hogy ne hagyja magát ok nélkül megöletni. A hirtelen haragú, lobbanékony Olokun Anúbisz miatt elvesztette az egyik csatahajóját. Első Jaffája és szolgáinak egy része átállt az ismeretlen támadó oldalára és emiatt találkozott Káli egyik támadás során Olokun medve szimbólumos Jaffáival.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című epizódban nagyon felháborodott Ozírisz bejelentésén, hogy Anúbisz vissza akar térni közéjük. Kiderült róla, hogy közel ezer évvel ezelőtt részt vett az ellene irányuló merényletben. A Goa'uld rendszerurak többségével egyhangban ő is kénytelen volt megszavazni Anúbisz visszavételét maguk közé.

7x16 Death Knell (Lélekharang) című epizódban nem szerepelt, viszont az Anúbisz ellen folytatott harca fontos szerepet játszott az új Alfa-bázis címének felfedésében. Olokun sorai között egy titkos Tok'ra ügynök volt, akit a Jaffák hibáztattak, hogy megölhette volna Olokunt, ami után Olokun jaffái az értelmetlen vérontás helyett csatlakoztak volna hozzájuk, a Tok'rák viszont a Jaffákat gyanúsították az árulással. Az egyetlen visszatért Jaffa elmondása szerint Anúbisz hatalmas győzelmet aratott, több ezet Jaffát mészárolt le, valamint foglyul ejtett számos magas rangú parancsnokot Olokun soraiból.


 Mitológiai szerep:

A tenger istene a johumba mitológiában. Néha viszont istennőként tisztelik. Orungan, a levegő istene nemzette. Olokun felesége Olosza, aki az Osza-lagúna istennője. Olokun a tengerben él egy hatalmas palotában, ahol a tenger szellemei az ő szolgái. Egyszer haragra gerjedt az emberek ellen és elhatározta, hogy elárasztja a földet és ezzel elpusztítja őket. Már sokan elpusztultak, de közbelépett Obatala, és megmentette a többieket. Obatalának ("a fehér ruhás úr") Olorun, ("az ég ura") a johumba panteon feje átadta a hatalmat. Obatala Olokunt hét vaslánccal megkötözte és visszavitte a palotájába. Olokun elsősorban a halászok és a parti lakosok körében örvendett tiszteletnek.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK