Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Tanith / Hebron
(Peter Wingfield)




 Képek

 Szimbióta neve:

Tanith

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Vorash

 Kapcsolódó jármű:

Tanith alkeshe

 Epizódok, melyekben szerepelt:

4x04 Crossroads (Keresztutak) (Első felbukkanás)
4x22 Exodus (Exodus)
5x09 Between Two Fires (Két tűz között)
5x14 48 Hours (48 óra)

 Sorozatbeli szerepe:

4x04 Crossroads (Keresztutak) című részben Teal’c korábbi szerelmében, Shan’auc testében élt Tanith. A Jaffa papnőnek sikerült a Goa'uldjával kommunikálnia, aki ezért felkereste a CSK-1-t. Csatlakozni kívánt a Tok’rákhoz, akik kiváncsiak voltak Tanith tudására és segítségére. Közben sejtették, hogy áruló lesz. Paravali Hebron ajánlotta fel magát új gazdatestként. Miután egyesült Tanith Hebronnal Shan'aucot megölte, amiért a Goa'uldok ellen fordult. A Tok’rák mégsem leplezték le, hanem tudatosan téves információkkal látták el Tanithot, rajta keresztül pedig a Goa'uldokat. Teal’c vérbosszút ígért magában, de tudta, erre még várnia kell.

4x14 The Serpent's Venom (A kígyó mérge) című részben a nevét csak megemlítették. Sikerült az akarata ellenére a Tok’rának tudomást szerezni Apófisz és Hórusz tervezett szövetségkötéséről a Tobin-rendszerben, aminek létrejötte a rendszerurak legyőzésével és ezzel a galaxis feletti totális uralommal fenyegetett.

4x22 Exodus (Exodus) című részben Tanith még mindig a Tok’rák tagja volt. A Tok'rának viszont többé nem volt szüksége Tanithra, ezért elmondták neki, hogy kihasználták és téves információkat adtak neki, amiket Apófisznak adott tovább. Azt az ítéletet hozták róla, hogy eltávolítják gazdatestéből és Vorashon hagyják. Tanith viszont megszökött fogságából és kommunikációs készülékének segítségével Vorashhoz hívta Apófiszt. Ekkor viszont nem tudott még a CSK-1 csapdájáról. Miután a CSK-1 kiengedte a P3W-451-re nyitott csillagkaput Vorash napjába, tüzet nyitott egy kisebb hajó. Teal’c és Jack követni kezdték egy siklóval, de végül lezuhantak Vorashra. Ott elfogta Tantih Teal’cet, akit Apófiszhoz vitt ajándékként.

5x09 Between Two Fires (Két tűz között) című részből kiderült, hogy elmenekült Apófisz flottájának felrobbanása előtt és szövetkezett egy ismeretlen Goa'ulddal. Sikerült kijátszaniuk a tollan ionágyúkat, akikre alkut erőltetett rá. A CSK-1 döbbenten fedezte ezt fel, de végül siekrült meghiúsítani Narim segítségével. Ezek után azonban Tanith az egélsz bolygót lebombáztatta.

5x14 48 Hours (48 óra) című részben Teal’cnek feltételezhetően sikerült bosszút állnia a Tanith által vezetett al-kesh lelövésével.


 Mitológiai szerep:

A következő leírás egy olyan istennőről szól, akinek csak neve hasonlít a sorozatban lévő Goa’uldéhoz. Genetikai emlékei révén akár fel is vehette ezt a nevet, de tulajdonképpen semmi köze nincsen hozzá, mert Tanithnak nincsen mitológiai múltja a sorozat világában.

Tinnit (Tanit) a nyugati sémi mitológiában a karthagói panteon egyik főistene, pontosabban szűz istennő. Baál-Hammónnal párban, feltehetően annak feleségeként tisztelték. Valószínüleg a Hold vagy az ég, a termékenység istennője volt, aki az életadó harmatot pártfogolja és a gyermekszülés védőszelleme. Elképzelhető az is, hogy vadászó istennő volt. Jelképe a félhold, a galamb és az életet jelentő egyiptomi hierogliga (ankh). Később szárnyas nőnek ábrázolták, aki melléhez szorított kezében holdkorongot tart. A hellén korban Junóval, Aphroditéval és Artemisszel tekintették azonosnak. Legközkeletűbb jelzője a "Baál ékessége" (orcája). Nevezték még "égi szűznek", "égi Junónak", ritkábban pedig "fenséges anyának". Mitológiájára hatást gyakorolhatott Asirat, Astarta és Anat alakja. Az sem kizárt dolog, hogy Tinnit kultuszával összeolvadt a Karthágót Dido kultusza. Istenhordozó nevekben gyakori a Cidi-Tinnit összetétel. Ez valószínüleg Tinnit egyik olyan megjelenési formája, amelyben megvannak Cid vonásai is. Temploma azon a helyen állt, ahol a karthágóiak első települése kialakult, azaz Birsa és a keleti kikötő között.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK