Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Szokar
(David Palffy)




 Képek

 Szimbióta neve:

Szokar

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Delmak

 Epizódok, melyekben szerepelt:

3x12 Jolinar's Memories (Jolinar emlékei) (Első felbukkanás)
3x13 The Devil You Know (Az elkárhozott ördög)

 Sorozatbeli szerepe:

2x17 Serpent's Song (Kockázatos játékok) című részben Apófisz elárulta Jacknek, hogy Szokar kilőtte két hajóját és hogy éppencsak el tudott menekülni előle, de a siklói végül lelőtték s végül a CSK-1 segítségével az előre kitervelt módon a Taurihoz menekült. Szokar volt hajdanán a Goa’uld rendszerurak vezetője, egészen addig, amíg Ré és Apófisz nem szövetkeztek ellene. Daniel mitológiai kutatása szerint a túlvilág ura volt és Memphisben székelt örök sötétségben, ahol a földjét kígyók lakták. Ezt a történetet a csapat kapcsolatba hozta az Unasokkal. Szokar a túlvilág uraként az őssátánnak felelt meg. Hamarosan csapatokat küldött a Földre, ám szolgái az Írisz miatt nem is anyagiasultak. Ezek után szubatomikus részecskegyorsítóval kezdte el bombázni az Íriszt. Ezzel sikerült egy baljós arcot formázva egy üzenetet átadnia, melyben a Tauri népét megfenyegette a tulajdona elvétele miatt. Az Írisz túlmelegedéssel fenyegetett, azonban a 38 perc letelte után további 38 percre sikerült újabb féregjáratot nyitnia a Föld felé. Apófisz testének visszaadása után a támadást leállította a Tauri ellen, mert a Goa’uld Hórusszal vívott háború kötötte le haderejét.

2x22 Out Of Mind (Ébredések) című részben, mint potenciális veszélyforrásra emlékeztek vissza a fogságba ejtett CSK-1 tagjai.

3x07 Deadman Switch (A fejvadász) című részben Szokar nem szerepelt, de közvetve szerepe volt az eseményekben. A fejvadász Aris Boch ugyanis neki dolgozott, hogy cserébe egy létfontosságú italt kapjon tőle.

3x02 Seth (Szeth) című részben Apófisz, Hathor, Szokar, Ré és Széth szimbóluma szerepelt a Goa’uld rendszerurak családfáját ábrázoló Tok’ra hologrammon.

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) című epizódban megemlítették a nevét, amikor Jack és Thor az Asgardok és a Goa’uldok közötti diplomáciai kapcsolatokról beszélt. Thor meggyőzte Jacket, hogy érdemes a Rendszerurakkal tárgyalni, mert ők a szerződés érdekében kénytelenek lennének megvédeni a Földet a renegát hódítóval szemben és mert Szokar egyedüli ellenfélként veszedelmesebb lenne a replikátorok miatt legyengült Asgard flotta számára.

3x08 Demons (Démonok) című részben Szokar szintén nem szerepelt. Az Unas rabszolgahajcsár is az ő szolgálatában állt. Szokarra a helyiek a középkori világban, mint magára a Sátánra tekintettek, ami nem is állt messze a valóságtól.

3x09 Rules Of Engagement (A hadviselés szabályai) című epizódban káromkodásként szerepelt a neve: "Menjen a Szokarba!", ami annyit tesz, hogy "Menjen a pokolba!"

3x12 Jolinar's Memories (Jolinar emlékei) című részben láthattuk először Szokart. Delmakon uralkodott, aminek a holdját, Netut a pokolhoz hasonlóvá alakítatta át. Fogságba ejtette Selmakot. Bynarr jelentést tett nála és megköszönte Jolinar visszaküldését Szokarnak, hogy így bosszút tudjon rajta állni. Szokar viszont nem tudott az idegenekről, hisz nem ő küldte le őket. A feltámasztott Apófisz megölte szolgáját, a Goa’uld Bynarrt. Szokar egy hatalmas flottával a Goa'u...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Szókarisz, vagy más néven Szeker az egyiptomi mitológiában a termékenység istennője és a holtak oltalmazója volt. A neve valószínűleg az egyik piramis szövegéből ered, ahol Ozirisz segítséget keresve a feleségéhez (Íziszhez) úgy szól, hogy "sy-k-ri" (siess hozzám). Másik feltevés szerint egyszerűen a szabó szóból ered, mert az egyik templom egyik domborműjén Szésat így nevezi őt egyféle földi termékenységi szertartás alatt. Állítólag egy kapával törte át a Nílus hordalékának első csomóját. Kultuszközpontja Memphisz. Jelzője: "Ra-Szetauból való", azaz a holtak országából. Sólyom képében ábrázolták. A föld és a termékenység, valamint a fémmunkások védnöke volt. A piramisok idején ő állította elő a királyi csontokat. A nekropoliszok (ókori temetők) istene, aki gyakran egy koronát is viselt, amely két szarvból és kettő kobrából állt, melyek között egy napkorong van. A korai időkben a túlvilág bejáratának ura volt. Később azonosult Ptahhal, Ozírisszel é ez utóbbi Bá-jának (lelkének) és múmiájának tartották. A későbbiekben Ozírisz kultusza Memphiszben kiszorította Szokarisz tiszteletét. A Középbirodalom korától kezdve létrejött egy Ptah-Szókarisz-Ozírisz összetett istenalak. Szókarisz ünnepét a Ptolemaiosz-korban összekapcsolták a tavaszi napfordulóval.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK