Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Nagy Yu Huang Shang-Ti, Jade császára
(Vince Crestejo)




 Képek

 Szimbióta neve:

Yu

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Jade

 Kapcsolódó jármű:

Yu flottája
Yu flottája
Yu teltacja

 Epizódok, melyekben szerepelt:

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) (Első felbukkanás)
5x15 Summit (A csúcstalálkozó)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)
5x18 The Warrior (A harcos)
6x22 Full Circle (A kör bezárul)
7x01 Fallen (A bukott angyal)
8x01 New Order I. (Új világrend I.)
8x02 New Order II. (Új világrend II.)
8x16 Reckoning I. (Leszámolás I.)

 Sorozatbeli szerepe:

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) című részben Kronosz és Nirrti mellett a hűvösebb, megfontoltabb Goa’uld rendszerúrnak tűnt. Nirrti Kronosz elleni árulása azonban őt is felzaklatta és megtámadta társát. Nirrti pánikba esett és rálőtt fegyverrel. Ez végképp igazolta, hogy ő a bűnös.

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című epizódban Jacob több hónapos munkával beférkőzött a bizalmába Jaden. A rendszerurat sikerült a Reolból (ld. 5x04 The Fifth Man (Az ötödik tag)) nyert kémiai anyaggal megtéveszteni és elhitetni vele, hogy Daniel a leghűségesebb szolgálója, Jarren. Együtt elmentek a Hassara-rendszerbe a találkozóra, ahol Yu a saját érdekei miatt figyelmeztette szolgáját a többi rendszerúrral kapcsolatos megfelelő viselkedésre. Különös módon nagyon bízott a Jarrennek hitt Danielben, mert őszintén elmondta neki a társairól alkotott véleményét miközben körbesétáltak. Szobeket eláruló Básztetet és Kálit továbbra is tárgyalópartnerének tekintette. Óvva intette Baal ajándékaitól és Morrigan lo’taurjától, aki legutóbbi szolgájából egy titkos bázisáról szerzett információt, de megölték egy meglepetésszerű támadáskor. Az is kiderült róla, hogy Olokunnal a legrosszabb a viszonya, akivel nemrég csatázott. Ekkor még a vezérhajóját és vele kétezer Jaffát is elvesztett. Ozírisszel kölcsönösen tisztelettudóan viselkedett, pedig tudta, hogy nincs még nagy hatalma.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című részben nem akarta elhinni Ozírisz bejelentését, hogy Anúbisz vissza akar térni közéjük és hogy Ozírisz őt képviseli. Erről még a vele folytatott magánbeszélgetés sem győzte meg. Ott megtudta, hogy éppen az általa módosított Goa’uld-Asgard Védett Bolygók Egyezményt (ld. 5x16 Last Stand (A végső mentsvár)) akarja kijátszani Anúbisz, hogy megsemmisítse a Földet. Ozírisz azonban nem árult még el részleteket erről. Aztán a Goa’uld polilitákáról csevegtek. Yu azon is meglepődött, amikor Ozírisz bejelentette, hogy Anúbisz nem tartozik semmivel és ha nem veszik vissza, akkor mindegyiküket képes elintézni a flottájával. Ez a nyílt fenyegetés vezetett oda, hogy egyedüliként nemmel szavazott. A közös lakoma után Baal lo’tourja beárulta Danielt, hogy nem megbízható szolga és ekkor a hajójához ment. Szabadjára engedte Ozíriszt, aki kapásból ledöfte, mert azt hitte, hogy elrablása az ő ötlete volt. Dulakodás közben Daniel felfedte magát Ozírisznek, de végül egy mentőkapszulában elmenekült. Később kiderült, hogy Yu szarkofág segítségével meggyógyult.

5x18 The Warrior (A harcos) című részben K'tano Yu ellen küldte Teal'cet pár Jaffával Jadera, amely akció természetesen kudarcra volt ítélve. Yu nem ölte meg Teal'cet, hanem elárult neki egy titkot K'tanoval kapcsolatosan, majd visszaengedte. K’tano lázadást akart szítani az egyik Hatak típusú hajóján, de Yu már erről is tudott és így az is megbukott. Yu bombázasának hatására a lázadó sereg kénytelen volt feladni és elhagyni Cal Maht, a menedéket.

5x22 Revelations (Felismerések) című epizódban nem szerepelt, ...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Magyar átírásban neve Yü. Kultúrhérosz volt, az áradások megfékezője a kínai mitológiában. Tisztelik hatalmas munkájáért. Félig sárkány, félig ember alakban is ábrázolják, többnyire azonban emberi formát ölt. Yu 13 évig dolgozott, hogy megfékezze az áradásokat. Szabályozta és gátak közé szorította a föld vizeit. Alagutakat vágott a hegyekbe. Kijelölte a folyók útját, a források és torkolatok helyét. Keze és lába elkérgesedett és olyan kimerült lett, hogy lépni alig tudott. De folytatta a harcot és öntözőrendszereket épített, hogy az áradások vizét a tengerbe vezesse. Hatalmas vízszabályzó munkájának eredményeképpen termővé varázsolta a földeket és összeköttetést nyitott Kína kilenc tartománya között. Az uralkodó olyannyira hálás volt Yunek, hogy lemondott és átadta neki a trónt. Így lett Yu, a Hszia-dinasztia első császára. A hagyomány szerint Kr. e. 2205-2197 között uralkodott. Minden császárt ettől kezdve Yu újjászületésének tartottak.
Egy másik történet meséli el, hogy a nagy munka elvégzése érdekében Yu medve alakot öltött. Étkezés előtt mindig dobjára ütött és felesége ekkor elhozta az élelmét. Egyik nap Yu köveket tört és felesége elvétette dobütése hangját. Az asszony elindult az élelemmel, ám amikor meglátta a medvét, elmenekült. Yu utána futott, de az asszony állapotos lévén ijedtségében elájult és kővé vált. Nőtt, nőtt a kő és amikor a szülés ideje elérkezett, Yu felhasította a hasát. A kőből megszületett fia, Qi.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK