Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Kronosz
(Ron Halder)




 Képek

 Szimbióta neve:

Kronosz

 Faj:

Goa'uld

 Kapcsolódó jármű:

Kronosz hajója

 Epizódok, melyekben szerepelt:

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) (Első felbukkanás)
4x04 Crossroads (Keresztutak)
4x21 Double Jeopardy (Kettős kockázat)

 Sorozatbeli szerepe:

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) című részben ő volt az egyik képviselője a Goa’uld rendszeruraknak azon a tanácskozáson, melynek eredményeként a Földet felvették a Goa’uld-Asgard Védett Bolygók Egyezménybe. Hajdanán megölette Teal’c apját, aki éppen ezért mindennél jobban gyűlölte. Ezt használta ki a másik Goa'uld résztvevő Nirrti, aki megsebezte mindkettőjüket és úgy állította be, mintha Teal’c tette volna. Kronoszban egy befolyásos, de felettébb veszélyes ellenfelet ismerhetett meg a Csillagkapu Parancsnokság. Végül engedélyezte a kapuhasználatot, de figyelmeztette őket, hogy kinti világban nem lesz kegyelem semmilyen elfogott CSK csapatnak.

4x04 Crossroads (Keresztutak) című részben Teal’c visszaemlékezéseiben láthattuk. Teal’c apja Kronosz Első Jaffája volt. Egy olyan küldetést kapott, amely már eleve kudarcra volt itélve. A kudarc miatt megölte a printáját, amelynek vére a gazdatestével összekeveredett, amivel Teal'c apjának lassú és fájdalmas halálát okozta.

4x21 Double Jeopardy (Kettős kockázat) című részben Juna nevű bolygóra szállt anyahajójával. Ott elfogta a CSK-1-t, akik a helyieket még Hórusz uralmától szabadították meg. Kivégeztette Daniel Jacksont, akinek a feje messzire elpattogott. Kronosz lepődött meg a legjobban a történteken. Végül a robot hasonmások (ld. 1x19 There But For The Grace Of God (Isteni kegyelem) ) segítségével a CSK-1 elfoglalta a hajóját. Kronosz személyesen akarta megölni az igazi Teal’c-t, de a haldokló robothasonmás végül végzett a Goa'uld rendszerúrral.

4x22 Exodus (Exodus) című epizódban az áruló Tanith leleplezésekor a csapat elárulta, hogy Kronosztól "kölcsönözték" a Hatakot, amellyel a Tok’ra bázisra érkeztek Revannára. Teal’c felsorolásában is szerepelt, amikor a fogolynak odavetette, hogy mely rendszerurakkal végeztek idáig.

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című epizódban csak megemlítette a nevét Jacob. Arról beszélt, hogy Kronosz és Apófisz halálával olyan hatalmi űr keletkezett, ami miatt felerősödött a marakodás a Goa'uldok között. Ennek kívántak a találkozón véget vetni a Goa'uld rendszerurak. Annak kapcsán is beszéltek róla, hogy a hajdanán hozzátartozó Jaffák támadták meg Káli csapatait.

5x18 The Warrior (A harcos) című epizódban K’Tano megemlítette Ré, Hathor, Széth, Hórusz, Szokar, Kronosz és Apófisz nevét, amikor a Bra’tackal érkező CSK-1-t ezen Goa’uldok megölésének hőstettei révén mutatta be a Jaffáknak.

6x01 Redemption I. (Megváltás I.) című epizódban csak elhangzott a neve, amikor arról beszéltek, hogy Teal’cet hasonló kételyek gyötörték apja halála után, mint most Rya’cet.


 Mitológiai szerep:

Kronosz a görög mitológiában Uranosz és Gaia legkisebb fia. Gaia felbuzdítsára egy éles sarlóval megfosztotta férfiasságától Uránoszt és trónját elfoglalva legfiatalabbként a titánok királya lett. Férje és egyben testvére Rheianak. Az ő gyermekeik az olümposzi istenek: Hesztia, Démétér, Héra, Hádész, Posszeidón és Zeusz. Féltette a hatalmát egy jóslat miatt, ezért felfalta őket, ám a legkisebb fia, Zeusz helyett egy követ evett meg. Később varázsfüvek miatt vissza kihányta gyermekeit és így lett a legfiatalabb gyermeke a legidősebb. Ám ez csak a két istennemzedék közti csaták kezdete volt. Végezetül Zeusz a titánokkal vívott hosszú harcok árán megbuktatta és a Tartaroszba zárta. Később Zeusz Kronosznak megkegyelmezett, felengedte börtönéből, de száműzte. A messzi nyugaton a Boldogok Szigetein, az üdvözült halottak fejedelmévé tette.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK