Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK
« Vissza a listához

Brad Wright-interjú
2006.04.10 - Mascot

A Vancouver Sun című újság április 8-i számában megjelent egy interjú, amit Brad Wrighttal, a két Csillagkapu-sorozat egyik megalkotójával készítettek.

A kanadai Vancouverben jelenleg a Stargate: SG-1 kétszázadik részét forgatják, amivel az amerikai kontinensen leghosszabb ideig futó sci-fi, és a kábeltévén leghosszabb ideig futó drámai sorozattá lépett elő.

Amikor a sorozat egyik készítőjét, Brad Wrightot megkérdeztük, hogy minek köszönhető ez a népszerűség, a producer az alkotói csapat viszonylagos változatlanságát és a hűséges rajongókat emelte ki.

"Sok televíziós produkció szűnt meg azért, mert személyi változás történt a készítők között." - mondta.

"Mi sok évig meg sem jelentünk a radaron. A Showtime csatornán kezdtük, és olyanok voltunk, mint egy lassan égő gyertya. Most sem vagyunk egy nagy szám. Egy kis produkciót üzemeltetünk, ami jól szerepel, és sok pénzt termel az MGM-nek."

"A sorozat nem veszi magát túl komolyan, eredetileg is viccesnek szántuk."

A Stargate: SG-1 tíz, és a Stargate: Atlantis három évadja között a Csillagkapu 500 millió amerikai dollárt termelt a kanadai British Columbiának, és ezek a bevételek egyre növekednek a DVD-knek, könyveknek, magazinoknak, képregényeknek, játékfiguráknak és vidámparkutaknak köszönhetően. Egy epizód kétmillió amerikai dollárba kerül.

A Stargate: SG-1 története tíz évvel ezelőtt kezdődött Vancouverben, amikor Brad Wright és Jonathan Glassner megnézték az 1994-es Csillagkapu mozifilmet, majd az MGM számára egy sorozattá változtatták. A harmadik évad után az amerikai Glassner eltávozott, és helyére a kanadai Robert C. Cooper lépett, akivel Wright megosztja jelenleg a producerséget.

A The Bridge stúdióban forgatott sorozatok szinte teljes egészében kanadai produkciók (leszámítva néhány amerikai színészt, és a zeneszerzőt, Joel Goldsmith-t). "Néha megjelenik egy-egy amerikai vendégsztár, de a vendégszereplőkért általában Kanadában nézek szét először."

A szereplők és a stáb száma összességében 200 főre tehető, azonban akár 300 főre is duzzadhatnak, ha ácsokat hívnak a stúdióba, hogy díszleteket építsenek.

A Stargate: SG-1-t jelenleg 100 országban vetítik, és hetente 10 millióan nézik. A sorozat különösen Ausztráliában, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban arat nagy sikereket. "Sokkal sikeresebbek vagyunk Nagy-Britanniában, mint Kanadában, ami kicsit zavarba ejtő. Persze azért egész szépen szerepelünk Kanadában is, azonban a sorozatot nagyon sokáig a Jóbarátokkal párhuzamosan vetítették. A legtöbb bevételt ebben az országban a DVD-k jelentik."

A Stargate: SG-1 mára nagyon nagyra nőtt, rengeteg spin-off produkciót termel ki magából. A második sorozat, a Stargate: Atlantis harmadik évadját jelenleg szintén Vancouverben forgatják, és hasonló nagyságrendű stábbal rendelkezik, mint a testvérshow. A különboző évadok DVD-n is elérhetőek, és eddig több, mint 30 millió példányt adtak el belőlük. Léteznek akciófigurák, kávésbögrék, ruhák. A Titan kiadó Csillagkapu-könyveket és egy magazint ad ki, míg az Avatar Press képregényeket. Néhány vidámparkban még Csillagkapu-menetek is léteznek. A Cheyenne Mountain számítógépes fejlesztőcsapat pedig egy online szerepjátékot kezdett el készíteni néhány hónapja, a Stargate Worlds-öt.

Wright-nak fogalma sincs, hogy mennyi bevétel származik a spin-off termékekből, de úgy gondolja, hogy a Stargate Worlds sokat tarolhat. "Ez a multiplayer szerepjáték kenterbe verheti az összes létező spin-offot, és emiatt nagyon izgatott vagyok."

Brad Wright és írói csapata ezen kívül rendelkeznek egy második Csillagkapu-mozifilm forgatókönyvével is, amely Wright reményei szerint még a közeli jövőben a mozikba kerülhetne.

A Csillagkapu egy 500 millió dolláros produkció a British Columbiában, azon belül pedig a Stargate: SG-1 a leghosszabb ideig futó sci-fi sorozat a kontinensen. Néhány adat:
- több, mint 400 kanadai dolgozik a két sorozaton
- egy epizód kétmillió amerikai dollárba kerül
- a két sorozatra 500 millió dollárt költöttek az SG-1 indulása óta
- a két sorozat évi 60 millió dollárt hoz a British Columbia gazdaságának
- világszerte 10 millióan nézik hetente
- több, mint 30 millió DVD-t adtak el a két sorozatból
- négy vidámparkban képviseli magát a Csillagkapu (egyszer Németországban, és három helyen az Egyesült Államokban)

« Vissza a listához


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK