Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Viszlát, CSK-1! - 3. Rész


 Szerző: Sokaris Kategória: Érdekesség Dátum: 2007.08.17


A Csillagkapu sorozat véget ért és azóta rengeteg rajongó írt arról, hogy mit jelentett számukra a sorozat. Ez a GateWorld által készített összeállítás utolsó darabja, ami megmutatja, hogy mit is jelentett és jelent ma is a sorozat a rajongók számára...

„Azért ilyen jó a hangulat a forgatásokon, mert hasonló gondolkodású emberek dolgoznak együtt és úgy reagálnak a napi kihívásokra, hogy eközben nem veszik magukat túlzottan komolyan. A való életben kellene egy képesség, hogy kívülről szemléld magad és képes legyél nevetni… számomra ezt a hangulatot adta korábban a Ben Browder-rel közös munka, majd pedig Michael Shanks és Andy Mikita, valamint a stáb többi tagja is.”
Claudia Black, Chicago Tribune

Claudia először a nyolcadik évados „Prometheus Unbound” című epizódban tűnt fel vendégszereplőként. A producerek nagyon megkedvelték (nagyon jól kijött Michael Shanks-szel is), annyira, hogy karakterét a kilencedik évadban kilenc epizód erejéig vissza is hozták, aki addig is mintegy pótolta Amanda Tapping-et, amíg a színésznő első gyermeke születése miatt volt távol a sorozattól. A tizedik évadtól Claudia is állandó szereplőjévé vált a sorozatnak.

„Az első epizód, amit láttam az az „Avalon, Part 1.” volt. Eredetileg azért ültem le nézni, mert már régóta Farscape-rajongó voltam és nem tudtam ellenállni annak, hogy Claudia Black-et és Ben Browder-t újra egy sorozatban láthassam. A sorozat azonban saját érdemeinek köszönhetően nagyon gyorsan magával ragadott, az általa felvonultatott mitológiai elemeknek, legendáknak és a nagyszerű történeteknek betudhatóan rajongója lettem.

Teljesen a sorozat rabja lettem és aktívan figyelemmel kísértem egészen az utolsó epizódig. Nagyon tetszett, ahogy Vala karakterét fokozatosan beépítették be a már korábban kialakult csapatdinamikába. Már régóta nem láttam olyan sorozatot, ahol a bajtársiasság ilyen fokú érzése érezhető lett volna a karakterek között. Még akkor is, amikor egy-egy epizóddal mellényúlnak az alkotók (ami elég ritkán fordul elő), sokkal jobb ez a sorozat a TV-ben látható sorozatok többségénél.”
Stephanie O. - GateWorld Forum

„Mostanra már egyáltalán nem titok, hogy egy nagyszerű franchise-t sikerült felépíteni az eredeti mozifilm koncepciójából kiindulva. Bármikor, amikor olyan hasonló dolgok elmesélésére adatik meg a lehetőség, mint hogy egy víztükrön keresztül az univerzum bármely pontjára eljuthatunk és ott újabb és újabb kalandokat élhetünk át, akkor a lehetőségek tárháza végtelenné válik. Ez adja az egész eredetiségét. Ezen felül nagyszerű stábunk is van, akik külön-külön is nagyon érdekes emberek, különbözőek és nagyon tehetségesek. Persze ott van az írók csapata is, akik fáradhatatlannak tűnnek a kreativitás terén.”
Richard Dean Anderson, 2002 Lycos chat

„Most pénteken fejeztük be a Continuum forgatását. Nagyszerű volt. Ezalkalommal egy kicsivel nagyobb költségvetésünk és több időnk volt, így mindkét film nagyobb lélegzetvételű lett. Elég nagyszabásúnak tűnik mindkettő, de legfőképp a Continuum. Elutaztunk a sarkvidékre, hogy ott forgassunk, Oregon-ból F15-ösök repültek oda, hogy velük is forgathassunk és egy atomtengeralattjáról is rendelkezésünkre állt.
Amanda Tapping, TV Guide Canada

A Csillagkapun felnőni

„A Csillagkapu egyike azon kevés sorozatoknak, amin ténylegesen emberek nőttek fel. Az emberek mással, pl. a Star Trek-kel kapcsolatban is említik ezt, de valójában a sorozat csak pár évig futott. Biztos vagyok benne, hogy annak is megvan a maga hatása – sok tudós említi a Star Trek-et, mint őket inspiráló elemet –, de ők valójában nem a sorozatokon nőttek fel.

Amikor a Csillagkapu sorozat elindult, hét éves voltam – már egy vagy két éve suliba jártam. Most, hogy vége van, 17 éves vagyok és hamarosan egyetemre megyek. Én tényleg a Csillagkapun nőttem fel, ami több téren hatással volt az életemre. A humorérzékem több téren mutat sajátosságokat a Csillagkapu szereplőinek humorával. A Csillagkapu tette számomra érdekessé a mitológiát és a régi korok történelmét… archeológus szeretnék lenni.”
Naonak - Cornwall, England

Egy kis kedvesség

„A sok apró dolgot viszem innen magammal. A sok apró napi emléket. A sok nevetést. Azt, hogy Chris Judge átölelt reggel a sminkesnél. Ránézek Michael-ra és nem kell mondanom egy szót sem, a pillantásokból mindent értünk. Ez a mi csapatunk. Már-már egy család, ahol az embert szeretik és ahol nagyon jól érzi magát. Ez az érzés mindig velünk volt.

A Csillagkapu egy varázslat. Hogy minden vendégszínészünk nagyon jól érezte magát a közös munkák alkalmával. Hogy az újságírók, riporterek is jól érezték magukat itt. Hogy a rajongók, akiknek lehetőségük volt a forgatások meglátogatására, szintén jó élményekkel tértek haza. Hogy mindenkit nagy szeretettel fogadtunk. Részünkről soha nem volt az ilyesmi keserédes, tettetett vagy hamis. Két lábon a földön járó emberek vagyunk és mindig is voltunk, akik szeretik a munkájukat és szerettek azokkal együtt dolgozni, akik bármilyen okból is, de részt vállaltak a sorozattal kapcsolatos munkálatokból. Mindez varázslatossá tette az egészet.”
Amanda Tapping, GateWorld.net

„Színészként ez az egész egy nagy ajándék… Mindig öröm volt itt dolgozni. Ennek révén egy új családot kaptam. Általa tudtam ugyanabban a városban maradni, ahol korábban is éltem az életem. Van egy saját házam, így a kislányomnak is biztos otthona van. A férjemnek és nekem nagyszerű életünk van. Nem hiszem, hogy ha nem ezt a karaktert játszottam volna a sorozatnál ilyen hosszan, akkor meglenne ugyanez a luxus. Többen kérdezték már, hogy „nem unod már ezt az egészet”? A válasz valahogy mindig úgy hangzik, hogy „Nézz végig azon, hogy általa milyen csodás dolgokat értem el. Egy családot és egy nyugodt, normális életet, ami nem volt meg azelőtt.”
Amanda Tapping, GateWorld.net

Amit igazán szeretek a sorozatban

„Az öt fő karakter és a köztük lévő kapcsolatot, ami az évek során egyre csak jobb és jobb lett; a visszatérő karaktereket, akik olykor többször is visszatértek és sokat adnak a hangulathoz; a történetekben lévő dráma és humor csodálatos elegyét; a producereket, az írókat, a rendezőket, a stábot és a színészeket, akik olyan nagylelkűek voltak a saját idejükkel, hogy rengeteg színfalak mögötti anyagot, DVD kommentárt és bloganyagot osztanak meg velünk.

A Martin Wood által rendezett jelenetetet az „Abyss”-ben, ahol Jack lecsúszik a falon a végső kínzást követően.

Ahogy Jack Merrin-t figyeli, ahogy átlép a csillagkapun, miután megmutatta neki, hogy hogyan legyen gyerek [03x05 - Learning Curve].

A piramis felrobbantását a „Full Circle”-ben. Az űrcsatát a „Lost City, Part 2.”-ben. És még folytathatnám a sort.”
Kliggs - GateWorld Forum

Az első alkalom, amikor felfedeztem magamnak a Csillagkapu világát

„A macskám a távirányítóval játszott és beragadt a gomb, a TV pedig az „Entity” epizódnál maradt. Már csak 15 perc volt vissza az egészből, de egyszerűen nem tudtam elkapcsolni.”

Az egyik kedvenc jelenetem

„A jelenet az „Avalon, Part 2.”-ban, amikor Vala-t élve elégetik. Azok közül a sci-fi sorozatok közül, amiket eddig néztem, ez volt a leglenyűgözőbb, leghorrorisztikusabb és legsokkolóbb jelenet, amit valaha láttam.”

Ha pár évvel ezelőtt bárki megkérdezett volna, hogy elképzelhetőnek tartom-e, hogy valaha totál sci-fi rajongó leszek, biztosan kinevettem volna. Most pedig már büszke vagyok, ha sci-fi rajongónak neveznek. Köszönöm az egész stábnak és a színészeknek a Csillagkapuval töltött nagyszerű 10 évet.”
Kate / Toomi - GateWorld Forum

„Chris és én állandóan panaszkodtunk, hogy soha nem volt karaktereink között lehetőség arra, hogy a Sam és Teal’c közötti barátságot jobban felfedezhessük. Persze voltak ilyen pillanatok, több apró jelenetben. Ahogy mondtad, elraktározzuk a karakterek közötti apró pillanatokat. Az utolsó epizódban finom módon megjelent a karakterek közötti barátság is. Chris és én is nagyon, nagyon szívesen játszottuk el ezeket a jeleneteket.”
Amanda Tapping, GateWorld.net

„Szombat este a szokásos Poltergeist-ot vártam, de kimaradt. Ehelyett az ezt követő pár percben egy nagyon drága, kör alakú díszletet pillantottam meg, amint néhány nagyon pompásan tündökló rosszfiú lép át.

Most kilenc évvel később itt vagyok a Stargate Worlds-nél, a Stargate magazinnak dolgozom és részben én futtatom az egyik legnagyobb sorozattal kapcsolatos fanoldalt. Mindez csak azért, mert egy kissrác úgy döntött, hogy leül és belenéz a műsorba, hogy van-e más nézhető is a kedvenc sorozatán kívül.

A karrieremet köszönhetem a sorozatnak és egész életemben hálás leszek azoknak az embereknek, akik ezt az egészet életre hívták.”
David Read, GateWorld.net szerkesztő

„Több sorozatnál volt szerencsém dolgozni [itt leginkább]. Itt olyan társasággal dolgoztam együtt, akik közül mindenkit nagyon kedveltem, szerettem. A stábból több olyan emberrel tudtam itt együtt dolgozni, akiket már idestova húsz éve ismerek. Olyan emberekkel voltam tehát körülvéve, akik barátaim és családom voltak. Szerettem a Csillagkaput. Minden egyes pillanatát. És még mindig szeretem.”
Don S. Davis, GateWorld.net

„Hallgatóság nélkül, amit színészként csinálunk, az mind értelmetlen. A jól elmondott és megvalósított történet a mi munkánk igazi gyümölcse. Néhány helyen, ha színpadra kerül az ember, szokás, hogy az elődás végén ő tapsolja meg a közönséget. Teljes szívemből támogatom ezt a tradíciót. Mi mind partnerek vagyunk… köszönjük.”
Ben Browder, The Scifi World

Egy szeretettel teli hely

„Volt valami varázslatos a Csillagkapuban és az emberekben. A hangulat egész valómat magával ragadta. Egyértelműen volt benne valami nagyon különleges. A stábunk arról beszél, hogy mennyire hiányzik nekik a sorozatunk. Azok is, akik továbblépnek, vagy az Atlantisznál folytatják. A rendezők is szeretnek visszajönni.

Ez talán a Bridge Studios sajátos hangulata, de talán a földben van valami, nem tudom. De valamilyen oknál fogva ez egy csodás hely. Bármilyen furán is hangzik, de ezt fogom leginkább innen magammal vinni. Hogy tíz éven keresztül egy olyan sorozatnál tudtam dolgozni, ami igazán eredeti és szeretettel teli hely volt mindazok számára, akik itt dolgoztak.”
Amanda Tapping, GateWorld.net

Hogyan tovább?

A Csillagkapu mögött álló hatalmas csapat nagy része még mindig a franchise-nál dolgozik, a DVD-re készülő filmeknél vagy a spin-off Csillagkapu: Atlantisz negyedik évadánál. Brad Wright folytatja a franchise-t, filmek vagy a spin-off formájában – hogy a harmadik fejlesztés alatt álló sorozatot ne is említsem. A korábbi partner, Jonathan Glassner most a CBS C.S.I. Miami sorozatánál dolgozik.

A kedvelt színészekről pedig…

Amanda most a Csillagkapu: Atlantisz állandó szereplője a spin-off negyedik évadában. Színészként és producerként működik közre a Sanctuary-ban, az első magas minőségű, kimondottan az Internetre szánt sorozatnál.

Michael mostanság egy visszatérő karaktert alakít a 24-ben és a jövőben egy fantasy-történetnél fog forgatni, amit Chris Judge írt: a Rage of Angels-nél.

Chris írással és producerkedéssel foglalkozik, az ő nevéhez fűződik a Rage of Angels pilot-ja is.

Ben és Claudia legutóbb a DVD-re szánt filmekkel voltak elfoglalva, amihez Ben nemrégiben forgatott jeleneteket a sarkvidéken.

Richard jelenleg fél-nyugdíjaztatását élvezi kislányával és folytatja a kedvenc ökológiai projektjeinél, a Sea Shepherd Conservation Society-nél és a Waterkeeper Alliance-nál folytatott munkáját.

Don, Beau, Teryl és Corin még mindig színészkednek. Teryl legutóbb a nagyon várt Babylon 5: The Lost Tales-ben tűnt fel és egy visszatérő karaktert alakít az ABC Family Kyle XY sorozatában. Don több forgatás alatt álló filmnél is dolgozik és közben saját művészi karrierjét építi. Beau Bridges nagyszerű karrierje a My Name Is Earl-nél és a FOX új vígjátéksorozatánál, a Tow Families-nél folytatódik. Mióta 2003-ban elhagyta a Csillagkaput, Corin több TV filmben és sorozatban vendégszerepelt, például a Navy NCIS-nél vagy a CSI: New York-nál is.

Több színész továbbra is megjelenik a világ több táján rendezett különféle rajongói találkozókon, habár ahogy a Csillagkapu egyre inkább feledésbe merül majd, úgy ezek a szereplések is egyre ritkábban és ritkábbak lesznek.

Vég nélküli történet

Nagyon nehéz egy régen futó sorozatot befejezni… az egyik legkedveltebb dolog a Csillagkapuban számomra az, ahogy szembe néz a különböző kihívásokkal és folytatja útját. Első alkalommal a sorozatot akkor állították le, amikor a Showtime öt évad után dobta a projektet – a sorozatnak szerencsére csupán félig volt annyi!

Habár a heti TV-s szereplések most már tényleg véget értek, még több kaland vár a csapatra a DVD filmekben. Hamarosan a CSK-1 visszatér a Stargate: Ark of Truth [Csillagkapu: Az Igazság Ládája] filmben, majd azt követi a Stargate: Continuum [Csillagkapu: Kontinuum] 2008-ban. Ez utóbbiban Jack O’Neill szerepében ismét színre lép Richard Dean Anderson is, amikor a CSK-1 elutazik a sarkvidékre.

„Az egyik legkedvesebb emlékem az „Abyss”-hez kötődik, amikor Daniel megpróbál segíteni Jack-nek a felemelkedésben, de Jack csak meg akar halni és halott maradni. Szerintem ez a sorozat egyik érzelmileg legerősebb töltésű jelenete. Ez az epizód kellőképp illusztrálja, hogy a karakterek mennyire törődnek a másikkal. Szívszorító volt végignézni, ahogy Jack végigmegy a kínzásokon, a fokozatos megpróbáltatásokon. Ugyanilyen érzés volt látni Daniel-t, aki elszántan próbált Jack-en segíteni, hogy megmentse, habár tudta, hogy nem léphet közbe.”
Kait - British Columbia, Canada

A GateWorld atyjának saját története

„Ahogy ezen az összeállításon dolgoztam, elgondolkodtam, hogy nem tudom úgy visszaadni mindazt, amit a Csillagkapu az elmúlt kilenc évben jelentett számomra. Mindig néztem. Emlékszem, hogy egyik nap állok az egyik bolt előtt és meghallok egy TV reklámot, amiben az új TV sorozatot hirdetik, ami azon a filmen alapul, ami főiskolai éveimben az egyik kedvenc filmem volt - és benne maga McGyver fog szerepelni!

Főiskolásként tudtam, hogy nincs esélyem arra, hogy nézzem a sorozatot, mivel egy fizetett kábelcsatornán futott. Így továbbléptem és elfelejtettem. Egy évvel később lediplomáztam és egyedül egy új városba, Chicago-ba költöztem, ahol történetesen volt Showtime. A CSK-1 sok magányosan töltött héten segített át, amit távol töltöttem az otthonomtól.
A Csillagkapu nagy szerepet játszott a házaséletemben is. A harmadik évad eleje ment a TV-ben, amikor feleségül vettem főiskolai szerelmemet és nem tartott sokáig, hogy ő is a sorozat rajongójává váljon. A péntek esték el nem mulasztható alkalmakká váltak és hamarosan eldöntöttem, hogy indítok egy kis weboldalt a kedvenc sorozatomról. Így született meg a GateWorld.

Emlékszem a várakozásra, az izgalomra, amíg a negyedik évad premierje végül el nem jött. Emlékszem az egész napos marathonokra a 100. epizódot megelőzően és a kínzó várakozásra az ötödik évad előtt. Emlékszem a rajongók körében Michael Shanks kilépése miatt kipattant konfliktusokra. Emlékszem arra is, hogy sokat gondolkodtunk azon, hogy mi lesz a Csillagkapuból azután, hogy Rick kilép az állandó szereplők gárdájából.

Az oldal sikere néhány elég különleges előjogot adott nekem, amiért végtelenül hálás vagyok. Meglátogattam a forgatást és az elmúlt három évben minden évben meginterjúvoltam a színészeket és a producereket. A találkozókon a színfalak mögé is bejutottam. Egy hotelszobában találtam magam Chris-szel beszélve vagy egy Pocsolyaugróban Joe Flanigan-nel interjút készítve és a Csillagkapuról beszélve.

Ez a sorozat óriási szerepet játszott felnőttkori életemben és mindig is hálás leszek ezért, a humoráért és a karaktereiért, a nagyszerű történetekért.”
Darren Sumner, GateWorld.net alapító

A végső gondolat

Az elmúlt 10 évben a Csillagkapu stábja és színészei mindannyiunk számára nagyszerű kikapcsolódást nyújtottak. Nagyon kevés sorozat mondhatja el magáról mindezt. Sokat nevettünk, sírtunk és többször ragadtak el minket a csodás történetek és többször ült ki arcunkra az öröm. A CSK-1 rengeteg kapun vitt át minket, újabb és újabb kalandokat mutattak be és ezáltal sok rajongó érezhette azt, hogy mindannyian valamilképp egy csapatot alkotunk.

Minden jó dolognak vége szakad egyszer és most, a Csillakapu lezárultával annyit mondunk: „Köszönjük. Köszönjük a színészeknek, a stábnak, az íróknak és a producereknek, a rendezőknek, a stúdiónak és a TV hálózatoknak, akik együtt tették a Csillagkaput olyan kiemelkedővé, amivé vált. Brad, Jonathan, Richard, Michael, Amanda, Chris, Don, Teryl, Corin, Ben, Claudia, Beau, Gary, Dan, Robert, Martin, Peter, Andy, Will, John, Joe, Paul, Ron, Alan, Charlie, Ivon, Alex és minden stábtag, színész és vendégszereplő, aki hosszú órákat töltött velünk: köszönjük. Mindannyian beengedtünk titeket házainkba minden egyes pénteken, este 10-kor kihagyhatatlan kikapcsolódást nyújtottatok… időközben pedig egyfajta családdá is váltatok számunkra.

Köszönjük.

Maradjon a kapu továbbra is nyitva, hogy újabb fantaszitkus helyeket látogathassunk meg!




Ezt a hírt már 5787 alkalommal olvasták.

Kapcsolódó linkek:

GateWorld - Farewell SG-1
Itt szólhatsz hozzá!


 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK